داوری در ایران تحتتاثیر اسمها و تیمها قرار میگیرد/ نبود پشتوانه و حامی برای داوران مشکلساز است
حیدر سلیمانی در گفتوگو با خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری آنا، درباره اشتباهات داوری در این هفته از رقابتهای لیگ برتر فوتبال گفت: داوران در این هفته در قضاوتهای خود اشتباهات داشتند و در آن بحثی نیست. به هر حال تمام داوران دنیا در بزرگترین تورنمنتها هم اشتباه میکنند و اصلاً یکی از دلایلی که تاکید زیاد شده تا VIR را در کنار زمین مستقر کنند این است که درصد اشتباه داوران پایین بیاید و بهطبع اعتراض تیمها هم کاهش پیدا کند.
یحیی گلمحمدی باید اخراج میشد
وی افزود: اما اینکه چرا داوران در قضاوتهای خود دچار چنین اشتباهاتی میشوند باید دلایل ریشهای آن را پیدا کنیم. بهعنوان مثال در بازی پرسپولیس، اعتراض به داوری بسیار زیاد بود، این در حالی است که برای این دیدار داور بیتجربهای در میدان حضور نداشت، اشکان خورشیدی یکی از داوران باسابقه است که در این دیدار قضاوت مدبرانه هم داشت. در نیمه اول پنالتی که برای پرسپولیس گرفت صحیح بود و در نیمه دوم خطای بازیکن را به درستی اعلام کرد. اما نکته قابل توجه این است که داوران ما شجاعت لازم برای تصمیمگیری را ندارند. در همین بازی اعتراضهایی یحیی گل محمدی در کنار زمین به تیم داوری بدون شک حکم اخراج را داشت و اگر در هر بازی دیگری مربی چنین حرکاتی را انجام میداد داوری رای به اخراج او میداد اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
کمیته انضباطی فدراسیون مقصر است
وی اظهار کرد: البته من در این موضوع کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال را هم مقصر میدانم. در کشوری مثل انگلستان اگر بازیکن یا مربی چنین حرکاتی را انجام دهند با آنها برخورد و یا جریمه میشوند تا دفعه دیگر به این صورت اعتراض نکنند، یا اگر به روند قضاوت داور اعتراض دارند متعادل آن را بیان کنند و لحن شدید و پرخاشگری نداشته باشند. این حرکات در هیچ کجای دنیا پذیرفته شده نیست. متاسفانه من فکر میکنم داوری در ایران تحت تأثیر عوامل جمعیتی، سیاسی و اقتصادی تیمها قرار میگیرد. در گذشته این اعتقاد وجود داشت که حضور هواداران و تنشی که از سوی آنها به وجود میآید باعث میشود که داور نتواند به درستی تصمیم بگیرد اما در این دو سال اخیر باوجود اینکه هواداران به دلیل شیوع کرونا مجوز حضور در ورزشگاه را نداشتند باز هم همان فشار به تیم داوری وارد میشود.
داوری تحت تاثیر اسمها و تیمهاست
کارشناس داوری کشورمان اظهار کرد: بنابراین میتوان گفت داوری در ایران تحت تأثیر اسمها و تیمهای بزرگ هم قرار میگیرد. به طوری که تیمهایی که به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شرایط خوبی دارند داور را تحت تأثیر قرار میدهند. در بازی پرسپولیس، خورشیدی به درستی خطای بازیکن و پنالتی را اعلام کرد، اما زمانی که سمت داور چهارم آمد و از او مشورت گرفت و از موضع خود عقبنشینی کرد کار خراب شد. او یا نباید به سمت داور چهارم میآمد یا اگر آمد نباید از موضع خود عقبنشینی میکرد.
وی گفت: متاسفانه این تصمیم نشان داد او تحت فشار این بازی قرار گرفته بود. با تصمیمی هم که گرفت، سابقه خود و کمیته داوران را زیر سوال برد. چرا که پس از پایان بازی اعلام شد که کارتیمی داوران ضعیف بود و نتوانستند به درستی تصمیم بگیرند و قضاوت خوبی داشته باشند.
داوران در ایران بدون پشتوانه و حامی هستند
سلیمانی ادامه داد: متاسفانه داوران در ایران یک نهاد بالادستی ندارند و همین موضوع باعث میشود که آنها تحت تأثیر فشار بعد از مسابقه قرار بگیرند. خیلی از آنها از تصمیمگیری میترسند؛ چرا که ممکن است خانوادههایشان تهدید شوند. من به خاطر دارم در برخی از بازیها، حتی داور اجازه خروج از استادیوم را پیدا نمیکرد به خاطر که تماشاگران آنها را تهدید کرده بودند. به خاطر نبود این پشتوانه داوران هم سعی میکنند اتفاقاتی که در داخل زمین میافتد را به درستی مدیریت کنند تا خطری تهدیدشان نکند. نبود همین پایگاه و حامی باعث میشود که داوران در تصمیمگیری محتاط باشند یا اینکه هماهنگ رفتار نکنند.
در ایران باید داور را بهعنوان یک شغل محسوب کنند
وی گفت: من اعتقاد دارم اگر داوری ما حرفهای شود تصمیم گیریها در زمین بازی هم تغییر میکند. یک داور برای اعزام به یک مسابقه، تا صبح روزه مسابقه درگیر کارهای اداری است و گاهی رئیس او اجازه حضور در مسابقه را نمیدهد و ذهن این داور درگیر چنین مسائلی است. در صورتی که اگر داوری به عنوان یک شغل شناخته شود این مشکلات به وجود نمیآید. در کشور ژاپن همانطور که با بازیکن و مربی قرارداد بسته میشود با داور هم قرارداد میبندند و حتی اگر اشتباهی در زمین مسابقه رخ بدهد از مطالبات او کم میکنند.همین موضوع باعث میشود که آنها اطلاعات و دانش روز خود را در داوری به روز کنند و تصمیمات درستی بگیرد. اما در کشور ما داور با حقوق ۸۵۰ تا ۹۰۰ هزار تومان در زمین مسابقه حاضر میشود.
کار استانداردسازی در لیگ باید انجام شود
سلیمانی اظهار کرد: وقتی دو تیم در میدان مسابقه میدهند قرارداد بازیکنان حاضر در زمین بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان است، اما داوری که برای آنها قضاوت میکند ۹۰۰ هزار تومان حقوق میگیرد. این به هیچ عنوان منطقی نیست و باید فدراسیون فوتبال به عنوان متولی، کار استانداردسازی و منطبقسازی در لیگ را پیاده کند.
گل استقلال در بازی با آلومینیوم اراک آفساید بود
کارشناس داوری کشورمان همچنین در مورد بازی استقلال مقابل آلومینیوم اراک و گل تیم استقلال که افساید اعلام شد، اظهار کرد: این گل سه حالت داشت در فاز اول مهاجمی که همدست نادری است به او پاس میدهد و این بازیکن(نادری) در خط آفساید نیست، اما وقتی قایدی روی توپ اثر میگذارد نادری یک بدن جلوتر از مدافع است و در خط آفساید قرار میگیرد، بنابراین با توجه به این صحنه به نظرم گل استقلال به درستی افساید اعلام میشود.
استفاده از اشیاء الکترونیکی کنار زمین ممنوع است
وی تاکید کرد: البته از همه بدتر صحنه فیلم گرفتن با موبایل در کنار زمین است که این کار به طور کل ممنوع است. استفاده از هرگونه اشیا الکترونیکی در کنار زمین مشمول جریمه است، اما در این بازی دیدیم که یکی از اعضای تیم استقلال با موبایل از صحنه فیلمبرداری میکند.اگر در هر بازی چنین اتفاقی میافتاد با شدیدترین شکل با آن برخورد میشد. اما متأسفانه با این موضوع هم برخورد نکردند. اگر این مسائل در فوتبال ما رعایت شود و داوری یک حامی و پشتوانه داشته باشد تصمیمات درستی گرفته میشود اما به خاطر نبود این پشتوانه اکثراً این اعتقاد را دارند که داوری تحت تاثیر عوامل بیرونی است و نتیجه آن اعتراض مدام تیمهاست و صبحتهای از این قبیل مطرح است که داوران صلاحیت تصمیمگیری و قضاوت را ندارد.
انتهای پیام/۴۰۵۷/
انتهای پیام/