دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 تير 1400 - 09:48
ظریف اذعان کرد؛

دشواری پیگیری‌های ایران برای احقاق حقوق جانبازان شیمیایی

وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی اعلام کرد: پیگیری‌های حقوقی ایران از مجاری بین‌المللی برای احقاق حقوق جانبازان شیمیایی به‌دلیل فقدان اراده سیاسی غرب دشوار شده است.
کد خبر : 591096
محمدجواد ظریف



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، محمدجواد ظریف به مناسبت گرامیداشت سالگرد بمباران شیمیایی شهر سردشت و روز ملی مبارزه با سلاح‌های شیمیایی و بیولوژیک پیامی منتشر کرد.


متن پیام به شرح زیر است:


در سی و چهارمین سالگرد فاجعه دهشتبار حمله شیمیایی رژیم صدام به شهر مظلوم سردشت، یاد و خاطره جان‌باختگان شیمیایی را گرامی می‌دارم و از خداوند منان برای جانبازان عزیز شیمیایی آن فاجعه فراموش ناشدنی سلامتی و طول عمر پر برکت مسئلت دارم. سردشت نماد بکارگیری تسلیحات شیمیایی علیه غیرنظامیان و مناطق مسکونی در دوران معاصر است.


جانبازان عزیز شیمیایی ما دو بار قربانی سیاست‌های ضدبشری برخی دولت‌های غربی شدند. یک‌بار آن هنگام که شرکت‌های غربی به رژیم صدام مواد شیمیایی و فناوری ساخت سلاح شیمیایی دادند و نمایندگان دولت‌هایشان در شورای امنیت ملل متحد با سکوت و چشم بستن به جنایت‌های شیمیایی صدام، دست او را برای تداوم کاربرد سلاح شیمیایی علیه نظامیان و غیرنظامیان باز گذاشتند و یک‌بار هم در دوره ترامپ که با اعمال وحشیانه‌ترین تحریمهای ضد بشری مانع ارسال دارو و تجهیزات پزشکی برای کاستن از آلام جانبازان عزیز شیمیایی ما شدند.


با وجود تلاش‌های ما و همکاری سازمان منع تسلیحات شیمیایی، هنوز دولت جدید آمریکا دست از سیاست شکست‌خورده دولت قبلی برنداشته است و در تداوم اعمال تحریم‌های غیرقانونی مانع دسترسی جانبازان شیمیایی ما به دارو و تجهیزات پزشکی می‌شود.


جهان وامدار مردمان صلح‌دوست ایران و به‌ویژه ساکنان شهرهای سردشت، اشنویه و سایر شهرهای ایران و همچنین مردم مظلوم حلبچه است که زیر بمباران سلاح‌های شیمیایی صدام، فریاد تظلم‌خواهی سر دادند و حضور جانبازان شیمیایی ما در خاک اروپا، سبب تسریع مذاکرات منع تسلیحات شیمیایی و درنهایت انعقاد کنوانسیون منع سلاح‌های شیمیایی در سال ۱۹۹۳ شد.


پیگیری‌های حقوقی دولت جمهوری اسلامی ایران از مجاری بین‌المللی برای احقاق حقوق جانبازان معزز شیمیایی به‌دلیل فقدان اراده سیاسی دولت‌های غربی برای سپردن عاملان، معاونان و مباشران حقیقی و حقوقی حملات شیمیایی مورد اشاره به دست عدالت و نیز نقایص و موانع موجود در نظام کیفری بین‌المللی معاصر، دشوار شده است.


وجه اشتراک سلاح‌های کشتار جمعی و تحریم، تبعیض و تفکیک قائل نشدن در اهدافشان و این در حالی است که بحران جهان‌گستر ناشی از ویروس کووید-۱۹ بار دیگر ضرورت تقویت همکاری‌های بین‌المللی را برای غلبه بر بحران‌های جهانی گوشرد می‌کند و اقدامات یک‌جانبه را ناکارآمد و محتوم به شکست می‌داند.


دو راه مؤثر در جلوگیری از تکرار فجایع انسانی ناشی از کاربرد سلاح‌های کشتار جمعی در آینده وجود دارد: نخست، سپردن عاملان کاربرد سلاح‌های شیمیایی به همراه همدستان و مباشران آن به دست عدالت و دوم، بزرگداشت مستمر و مداوم یاد و خاطره قربانیان سلاح‌های شیمیایی و گرامیداشت جانبازان شیمیایی.


هفتم تیر سال ۱۳۶۶ رژیم صدام با استفاده از بمب‌های شیمیایی چهار نقطه پرازدحام سردشت را بمباران کرد. امروز، با گذشت بیش از سه دهه از این فاجعه انسانی، هنوز شهر سردشت بوی تاول و سرفه‌های خردل می‌دهد. بسیاری از ساکنان این شهر، کماکان از مشکلات تنفسی رنج می‌برند و با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند.


انتظار می‌رود دولت‌های عضو کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی با پیگیری امحای کامل و سریع سلاح‌های شیمیایی و نیز جهان‌شمولی کنوانسیون، به تعهداتشان ذیل مفاد مرتبط کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی اهتمام لازم را داشته باشند و به وظایف خود درقبال مصوبات کنفرانس دولت‌های عضو پیرامون شبکه حمایت بین‌المللی مصدومان سلاح‌های شیمیایی و صندوق کمک به مصدومان شیمیایی عمل کنند. کما اینکه شایسته است نسبت به حفظ ابعاد بشردوستانه و مرتبط با امداد و حفاظت در برابر کاربرد سلاح‌های شیمیایی (به‌عنوان یکی از ستون‌های اصلی کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی) در مأموریت آینده سازمان منع سلاح‌های شیمیایی توجه لازم شود.


در پایان با تجدید احترام و درود به ارواح طیبه شهدای عزیز شیمیایی به‌ویژه در سردشت و ارج نهادن به جانبازان عزیز، این روز را گرامی می‌داریم. از خداوند متعال برای جانبازان شیمیایی عزیز به خاطر فداکاری‌ها و تحمل مصائب جانبازی و درد و رنج روزمره ناشی از جراحات شیمیایی، اجر و پاداش مسئلت و برایشان آرزوی سلامتی می‌کنم.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب