دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 خرداد 1400 - 14:47
اسدی به آنا خبر داد؛

تولید سرکه چوب و قطران از شاخ و برگ درختان بومی جنوب

سرپرست سرای نوآوری علوم و فنون دریایی خلیج‌فارس و دریای عمان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس گفت: سرکه چوب و قطران از شاخ و برگ درختان بومی جنوب در این سرا استحصال و تولید شد.
کد خبر : 589714
تورج اسدی

تورج اسدی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در بندرعباس از استحصال و تولید سرکه چوب و قطران از شاخ و برگ درختان بومی جنوب در سرای نوآوری علوم و فنون دریایی خلیج‌فارس و دریای عمان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس خبر داد.


وی افزود: با تمهیدات و پشتیبانی رئیس و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، فعالیت‌های دانشگاهی به سمت محور کارآفرینی معطوف شده و در راستای سرمایه‌گذاری در حوزه شرکت‌های دانش‌بنیان، سرای نوآوری و هسته‌های فناور و ... در حال انجام بوده و فعالیت‌های خوبی نیز شکل گرفته است.


سرپرست سرای نوآوری علوم و فنون دریایی خلیج‌فارس و دریای عمان واحد بندرعباس اضافه کرد: در بخش استحصال سرکه چوب (wood vinegar) یا اسید چوب که با نام اسید پیروگلینوس نیز شناخته می‌شود، سرکه‌ای با کیفیت عالی و قدرت تراوش بالاست که به‌صورت محصول ارگانیک و بی‌ضرر در یک پرولیز به‌دست می‌آید و دارای مصارف مختلفی در صنعت است.


عضو هیئت علمی واحد بندرعباس ادامه داد: استحصال این سرکه از عصر باستان تاکنون با روش‌های مختلف و برای مصارف پزشکی، خوراکی و کشاورزی، درمان زخم‌ها و بیماری‌ها، طعم‌دهی به محصولات غذایی، در ترکیبات آفت‌کش‌ها و در ترکیب کودها برای باروری زمین به‌ویژه در کشورهای پیشرفته ازجمله ژاپن، استرالیا و ایالات متحده آمریکا کاربرد داشته و پژوهشگران در شرکت هدیه سترگ دانشگاه آزاد بندرعباس در تولید سرکه چوب، کود و سموم کشاورزی ارگانیک، قطران، گاز متان و پودر زغال به مطالعه و فعالیت پرداخته‌ و موفق به استحصال و تولید این سرکه شده‌اند.


اسدی با تأکید بر اینکه تولید و مصرف این سرکه در صنعت کشاورزی می‌تواند منجر به تولید میوه‌های مرغوب، درشت‌، خوشرنگ و شیرین‌تر با ماندگاری طولانی‌تری شود، بیان کرد: این محصول صد درصد ارگانیک است و می‌تواند میزان نیاز گیاه به آب را تا یک‌سوم کاهش دهد و در نتیجه مقاومت گیاه در برابر کم‌آبی را افزایش ‌دهد.


رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس عنوان کرد: با وجود خشکسالی‌های اخیر، تولید این سرکه می‌تواند کمک بزرگی به بخش کشاورزی به‌ویژه تولیدکنندگان صیفی‌ کند و نیاز به کود را نیز کاهش داده و تأثیر مثبت بر روند کوددهی خواهد داشت و رشد و باروری گیاه را سرعت خواهد بخشید، به‌طوری که افزودن آن به کودهای دامی می‌تواند بوی بد کود دامی را رفع و فرآیند کمپوست‌سازی را تسهیل بخشد.


این عضو هیئت علمی واحد بندرعباس توضیح داد: این محصول دانش‌بنیان می‌تواند موجب ارزآوری و رونق اقتصادی شود؛ چراکه سرکه چوب به‌عنوان یک افزودنی در خوراک دام، علاوه‌بر اینکه می‌تواند سبب افزایش کیفیت و بهترشدن مزه گوشت و بازارپسندی بیشتر محصول ‌شود، موجب تنظیم دستگاه گوارش حیوانات را نیز می‌شود که استفاده بهتر از مواد مغذی در خوراک و در نتیجه کاهش نیاز به خوراک دام می‌تواند کاهش هزینه تولید و افزایش سود اقتصادی را دربر داشته باشد.


اسدی یادآور شد: این شرکت دانش‌بنیان با تجربه فراوانی که در زمینه تولید محصولات بهداشتی، دریایی از پودر جلبک اسپیرولینا دارد، اکنون نیز با کاربرد سرکه چوب موفق به تولید صابون شده که در مرحله دریافت مجوز از منابع رسمی است.


سرکه چوب سمی قوی در کشاورزی، بی‌ضرر و ارگانیک


سرپرست سرای نوآوری واحد بندرعباس تأکید کرد: از دیگر ویژگی‌های منحصربه‌فرد سرکه چوب، ایفای نقش یک سم کشاورزی قوی؛ اما کاملاً بی‌ضرر و ارگانیک است که موجب دفع حشرات و آفت‌های موذی از گیاهان شده و از سرایت بیماری‌های قارچی و باکتریایی و ویروسی به گیاه و بوی نامطبوع در این محصول جلوگیری می‌کند.


وی با بیان اینکه این مزایا می‌تواند نقش سرکه چوب را به‌عنوان سمی تأثیرگذار و ارگانیک در کشاورزی مدرن نهادینه و پررنگ کند به آنا گفت: محتوای طبیعی و قیمت اقتصادی و به‌صرفه در تولید این سرکه سبب می‌شود که جایگزین مناسبی برای آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی -که امروز به‌عنوان یک معضل زیست‌محیطی مطرح هستند- باشد.


رئیس مرکز رشد واحد بندرعباس ابراز امیدواری کرد که این محصول به‌دلیل دارابودن رزین خاصیت ضدآب و براق‌کنندگی دارد و برای محافظت از بدنه فولادی یا اهنی کشتی و قایق در مقابل آب شور کاربرد دارد و این ماده را در ترکیب با پلیمرهای دیگر یا سیلیکا به‌عنوان روکش برای آلومنیوم، فولاد و چوب و عایق‌سازی لوله‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌دهند.


اسدی بیان کرد: با توجه به تأکید بر پژوهش‌های دریامحور، محققان و پژوهشگران دانشگاه برای تکمیل فرآیند تحقیقاتی خود و عایق‌سازی بدنه کشتی، قایق‌ها و تولید انبوه نیازمند همکاری شرکت‌های لنج‌سازی و صنایع استان هرمزگان در این حوزه هستند تا شاهد صادرات و مصرف گسترده این محصول داخلی در راستای رونق تولید ملی باشیم.


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب