فقط «پیشرفت ایران» تحریمهای امریکا را بیاثر میکند
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، برداشته شدن تحریمهای مرتبط با واردات تجهیزات و لوازم مبارزه با کرونا از سوی وزارت خزانهداری امریکا همزمان با موفقیت دانشمندان ایرانی در تولید واکسن کرونا نشاندهنده الگوی آشنایی است که در سالهای اخیر بارها تکرار شده و آن هم شکستن مقاومت امریکاییها با پیشرفت ملت ایران بوده است؛ اتفاقی که نمونههای مشابه آن طی سالهای اخیر بسیار زیاد بوده که نمونه آن را میتوان در بحث خودکفایی بنزین دید و حالا هم در مورد واکسن کرونا یک بار دیگر نیز تکرار شده است.
روز جمعه وزارت خزانهداری امریکا در دستورالعملی تحریمهای مرتبط با خرید و تجهیزات مرتبط با مبارزه با بیماری کرونا را به مدت یک سال به تعلیق درآورد. این دستورالعمل به ایران اجازه میخواهد از منابع ناشی از صادرات نفت خود اقدام به خرید تجهیزات و واکسنهای مرتبط با همهگیری کرونا کند، البته بسیاری گمان میکردند این دستورالعمل در همان یک ماه ابتدایی روی کار آمدن دولت بایدن صادر شود، اما خب واقعیت این بود که در نهایت صدور این دستورالعمل نزدیک شش ماه به طول انجامید.
زمانی که ایران همانند سایر کشورها درگیر همهگیری ویروس کرونا شد، درخواستهای بسیار روشنی برای برداشتن تحریمهای مرتبط با واردات تجهیزات به خصوص واکسن و ابزارهای تست حتی از درون هیئت حاکمه امریکا ابراز شد، اما نه دولت ترامپ و نه دولت بایدن توجه خاصی به این درخواستها نکردند.
در این میان به نظر میرسد یک همزمانی در برداشته شدن این تحریمها نقش اساسی داشته و آن هم ساخت واکسن کرونای ایرانی توسط متخصصان داخلی کشورمان است؛ امری که اتفاقاً یک خاطره دیگر را در اذهان عمومی زنده میکند.
امریکا چطور ایران را تحریم دارویی کرد
شاید اولین سؤالی که در اینجا مطرح میشود، نحوه تحریم دارو توسط امریکاست. چه در دولت قبلی امریکا و چه در دولت فعلی بسیاری مدعی بودند نظام جمهوری اسلامی خود به دنبال عدماستفاده از امکانات خرید دارو نیست، البته بنا بر بسیاری از قواعد حقوقی و بینالمللی خرید واکسن نباید جزو تحریمهای یکجانبه باشد، اما واقعیت این است که امریکاییها از طریق راههای مختلف خرید دارو را برای ایران تحریم کردهاند. این رفتار امریکاییها در مقابل ایران کاملاً نفاقگونه است، اما در طول سالهای گذشته همچنان ادامه یافته است.
بسیاری از مراجع بینالمللی و نهادهای انساندوستانه به مشکلات ایران برای خرید دارو اشاره کردند. در ایران هم مقامات ایرانی به این نکته اشاره کردند که امریکاییها به صورت علنی به دنبال توقیف محمولههای ایران در سایر کشورها بودهاند تا از ارسال آنها به ایران جلوگیری کنند، محمدجواد ظریف برای اثبات این ادعا نامههای شرکت دارویی خارجی را به ایران منتشر کرد که چگونه تحریمهای امریکا مانع انتقال دارو به ایران شده است.
کار به آنجا رسید که ظریف برای اثبات این موضوع به افکار عمومی نامههای دریافتی از چهار شرکت دارویی و تجهیزات پزشکی Roquette»، «JRS Pharma» «Recordati Industria Chimica e. Farmaceutica S. p. A» و «Getinge» را خطاب به مشتریان ایرانی آنها، در واکنش به ادعای دروغ پمپئو، وزیر امور خارجه اسبق امریکا منتشر کرد.
بنا بر برخی تخمینها در صورتی که مسیر سهلتری برای واردات دارو فراهم میشد، امکان کاهش مرگ و میر مردم عادی در ایران وجود داشت، اما همانند ماجرای کشتار کودکان عراقی با تحریمهای دارویی در دهه ۹۰ میلادی امریکاییها چنین قصدی هم درباره ایران داشتند.
انتقال پول برای خرید دارو، ممنوع
مهمترین ابزار امریکاییها برای جلوگیری از خرید دارو توسط ایران تحریمهای بانکی و دارویی است. در حقیقت شما برای خرید هر نوع دارویی نیاز به انجام یک تراکنش بانکی دارید تا بتوانید هزینه آن را واریز کنید، با این حال فشارهای تحریم امریکا سبب شده است هیچ بانکی حاضر به انجام تراکنش برای شرکتهای ایرانی برای واردات دارو نشود، البته در ظاهر در قوانین امریکاییها بحثی در مورد تحریم دارو و درمان وجود ندارد، اما به دلیل تفسیر موسع دفتر کنترل وزارت خزانهداری امریکا، عملاً هر تراکنشی دراینباره میتواند به عنوان مصداقی برای نقش تحریمها در نظر گرفته شود، به عنوان مثال کافی است ادعا شود محموله دارویی خریداری شده در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفته است تا بلافاصله بانک موردنظر با تهدید کنار گذاشته شدن از سیستم مالی امریکا روبهرو شود، البته این نکته پنهانی نیست بلکه بارها و بارها رسانههای غربی به این نکته اشاره کردهاند که تحریمهای یکجانبه امریکاییها میتواند به عنوان مانعی اساسی بر سر راه خرید دارو و موادغذایی ظاهر شود و صدالبته اثرات آن نیز تاکنون بر بیماران و افراد سالمند ایرانی خود را نشان داده است. تحریم ۱۸بانک ایرانی با برچسب تروریسم نیز به این محدودیتهای اساسی ایران دامن زده و منجر به افزایش هزینه تأمین دارو شده است.
همین نکته موجب شده است مسیر واردات دارو به ایران دچار مشکل شود. این مسئله نه تنها در خصوص واکسن بلکه در مورد کالاهایی همچون واکسن انسولین نیز به وجود آمد. اگر چه در نهایت با تلاش مسئولان ایرانی این مشکلات تا حدود زیادی رفع و رجوع شد، اما واقعیت این است که در نهایت آنچه میتواند همه این مشکلات را حل کند، تولید محصولات در داخل ایران است. همین مشکل در مورد واکسن کرونا وجود دارد و در نهایت نیز باید فکری به حال این مشکل میشد.
دستاورد بنزینی که تحریم امریکا را بیاثر کرد
جالب این است که این همزمانی خاطره دیگری را در اذهان زنده میکند، آن هم تلاش امریکاییها برای تحریم بنزین ایران و بعد خودکفایی ایران در تولید محصول بنزین با تلاش متخصصان داخلی بود.
در سال ۲۰۰۹ میلادی امریکاییها به دنبال این بودند با تحریم واردات بنزین ایران را وادار به کرنش در بحث هستهای کنند، اما واکنش ایران به این طرح آغاز یک طرح ضربتی تولید بنزین بود. متوقف کردن فروش بنزین در ایران ناممکن بود و مجالی برای مذاکره بر سر این تحریم وجود نداشت، از سوی دیگر ایران سرمایهگذاری لازم را برای توسعه ظرفیتهای پالایشگاهی انجام نداده بود، از این رو بلافاصله طرح تولید بنزین در پتروشیمیهای ایران به جریان افتاد.
این طرح در سه مجتمع پتروشیمی بوعلی، بندر امام خمینی (ره) و پتروشیمی برزویه کلید خورد و هدف از آن تولید نزدیک ۱۴میلیون لیتر بنزین در این واحدها بود. بعد از شدت یافتن تحریم و قطع تقریبی بنزین وارداتی به ایران از مرداد ماه سال ۱۳۸۹ طی شش ماه بنزین در شش مجتمع پتروشیمی تولید شد. به این ترتیب در کمتر از ۹ ماه روشن شد که طرح تحریم فروش بنزین ایران شکست خورده است و دیگر فایدهای ندارد. به این ترتیب هیچ گاه ماجرای برداشت تحریم بنزین روی میز نیامد.
ضرورت تکیه بر توان درونزا
در ماجرای تحریم واکسن و لوازم مربوط به مهار بحران کرونا نیز همین فرآیند تکرار شد. ایران به سرعت با ساخت ماسک و واکسن توانست در همین مسیر قدم بردارد.
محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) به عنوان هلدینگ اصلی تولید واکسن ایرانی «برکت» با اشاره به اینکه اجرای تحریمها باعث شد برخی دشواریها در مسیر تولید واکسن به وجود بیاید، اما همه آنها رفع شد، گفت: تحریمها در بعضی مواقع باعث کندی کار و پروژه شد، ولی هیچگاه نتوانست آن را متوقف کند. ما در ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) از تمام پتانسیل برای تأمین تجهیزات و مواد مورد نیاز واکسن استفاده کردیم تا این طرح حتی برای لحظهای متوقف نشود.
برخی از قطعات تحریمی توسط شرکتهای تابعه ستاد فراهم شد و برخی از تجهیزات مورد استفاده هم در گروه دارویی برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) موجود بود، بعضی از تجهیزات هم از کشورهای هند و چین خریداری شد. بهطور کلی در مورد کالاهای تحریمی که پتانسیل تهیه آن در کشور فراهم نبود، گروهی خِبره در کوتاهترین زمان ممکن مواد لازم را فراهم کرد و در این مسیر از پتانسیل سایر دستگاههای داخلی هم استفاده شد تا پروژه در سریعترین زمان ممکن به نتیجه برسد.
با تکیه بر همین موارد و ماجرای تحریم بنزین و مسائل مربوط به درمان کرونا میتوان گفت آنچه کشور را در مقابل تحریمها و فشارهای داخلی درمان خواهد کرد به طور حتم مقاومت همهجانبه و تکیه بر توان درونزاست.
اگر چه بحث مذاکره نیز باید به صورت موازی برای برداشتن تحریمهای ظالمانه جلو برود، اما تجربه ثابت کرده آنچه در نهایت موجب میشود همه مقاومت دشمن در مقابل ایران از بین برود، پیشرفت داخلی است؛ همان نکتهای که مقام معظم رهبری بارها در سخنان خود به آن اشاره کردهاند.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/
انتهای پیام/