شرایط ورود انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، برخی از تحلیلگران، کارشناسان و فعالان سیاسی مخصوصاً از جناح اصلاحطلب معتقدند که اگر شمار رأیدهندگان حامی اصلاحطلبان و حتی بخش خاموش جامعه حضور گستردهتری در انتخابات داشته باشند هیچیک از نامزدها نخواهند توانست اکثریت نیم بعلاوه یک آراء را به خود اختصاص دهند و انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد.
در این دور انتخابات چهار نامزد یعنی محسن رضایی میر قائد، عبدالناصر همتی، ابراهیم رئیسی و سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی با یکدیگر به رقابت پرداختند. در این میان رئیس و همتی به گفته بسیاری از کارشناسان در مرکز توجه رأیدهندگان قرار داشتند.
کشیده شدن انتخابات به دور دوم مشارکت را گستردهتر خواهد کرد
رسانههای خارجی هم این موضوع را بارها بیان کردند که دو رقیب اصلی انتخابات روز جمعه رئیس و همتی بودند اما شانس بیشتر را به رئیس دادند.
چنانچه در مرحله اول برای هیچیک از داوطلبان اکثریت مطلق حاصل نشود انتخابات دومرحلهای خواهد شد
بر اساس قانون انتخابات کشور، انتخاب ریاستجمهور با کسب اکثریت مطلق آراء انجام میشود. ماده ۱۳ قانون انتخابات تأکید دارد که نامزد پیروز باید اکثریت مطلق آراء را به دست آورد و چنانچه در مرحله اول برای هیچیک از داوطلبان اکثریت مطلق حاصل نشد، انتخابات دومرحلهای خواهد شد بدین معنی که دو نامزدی که بیشترین آراء را در مرحله اول بدست آوردند در انتخابات مرحله دوم شرکت میکنند.
لازم به توضیح است که اکثریت مطلق یا اکثریت تام ازنظر لغوی به معنی نصف بهعلاوه یک یا تعداد آرایی که لااقل مساوی نصف بهعلاوه یک باشد توصیف شده است. در اصطلاح حقوقی نیز همانند معنای لغوی اکثریت مطلق به نصف بهعلاوه یک کل نفوس یک گروه (اعم از حاضرین و غایبین) معنا شده است.
بیشتر بخوانید:
در جمع خبرنگاران مطرح شد؛ انتقاد نمایندگان نامزدهای انتخابات از عملکرد مسئولان اجرایی
شورای نگهبان اعلام کرد؛ ثبت بیش از ۴ هزار گزارش تخلف انتخاباتی در سامانه «مردم ناظر»
در قوانین معتبر و جاری کشور تنها تعریفی که بهصراحت از اکثریت مطلق مشاهده میشود، تعریفی است که قانونگذار در قانون آئیننامه داخلی مجلس شواری اسلامی مصوب ۱۳۷۹ از این تأسیس حقوقی به دست داده است. ماده ۹۶ قانون مزبور پس بیان نصاب رسمیت جلسات مقرر میدارد «… اکثریت مطلق وقتی حاصل میشود که بیش از نصف نمایندگان حاضر، رأی مثبت دهند…» بهاینترتیب برای پیروزی یک نامزد در مرحله اول انتخابات، کسب بیش از ۵۰ درصد آرا لازم است.
بر اساس ماده ۱۴ قانون انتخابات، مرحله دوم در جمعه هفته بعد انجام خواهد گرفت و بر اساس ماده ۱۵ چنانچه در هر مرحله از انتخابات ریاست جمهوری به هر دلیل، فقط یک نامزد در جدول انتخابات باقی بماند بلافاصله دستور شروع مجدد انتخابات صادر میشود. فعالیت انتخاباتی در مرحله دوم از تاریخ اعلام رسمی نتایج قطعی آراء مرحله اول شروع و تا ۲۴ ساعت قبل از آغاز اخذ مرحله دوم ادامه خواهد یافت.
در کشور ما تنها یکبار انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشید. اولین بار دومرحلهای شدن در انتخابات سال ۱۳۸۴ رخ داد. انتخاباتی که در مرحله اول آن اکبر هاشمی رفسنجانی با ۲۱ درصد آرا و محمود احمدینژاد با ۱۹ و نیم درصد آرا به مرحله دوم راهیافته و نهایتاً در سوم تیر آن سال، احمدینژاد پیروز انتخابات شد.
یک سیاستمدار اصلاحطلب معتقد است با حضور قشر خاموش جامعه در پای صندوقهای رأی برنامهریزی انجامشده توسط برخی از محافل برای انتخابات به هم خواهد ریخت
در انتخابات سال ۱۳۸۴ بهجز احمدینژاد و هاشمی رفسنجانی، محمدباقر قالیباف، علی لاریجانی، محسن مهر علیزاده، مهدی کروبی، و مصطفی معین هم حضور داشتند. در رقابت دور دوم علیاکبر هاشمی رفسنجانی ۱۰٬۰۴۶٬۷۰۱ رأی و ۳۵٫۹۳ درصد آرای کل را به دست آورد و محمود احمدینژاد ۱۷٬۲۸۴٬۷۸۲ رأی و ۶۱٫۶۹ درصد آرای کل را به دست آورد و بهعنوان نهمین رئیسجمهور کشور برگزیده شود.
کشیدن انتخابات به دور دوم فرصت تفکر بیشتری به رأیدهندگان میدهد
چند روز قبل حسین کنعانی مقدم دبیر کل حزب سبز گفته بود: اگر همه نامزدهای جبهه اصولگرا انصراف خودشان را اعلام کنند و دولت ائتلافی شکل بگیرد، انتخابات به دور دوم کشیده نخواهد شد.
علی مطهری فعال سیاسی هم در این خصوص گفته بود: احتمال اینکه انتخابات به دور دوم کشیده شود زیاد است. من توصیه میکنم همه پشت سر همتی قرار بگیرند بلکه انتخابات به دور دوم برود.
علی مطهری، نماینده ادوار مجلس درباره ضرورت رأی دادن و مشارکت مردم در این دوره از انتخابات، گفت: مشارکت بالای مردم در این انتخابات دو اثر مثبت دارد؛ نخست اینکه پیام مهمی برای دنیای غرب و همسایگان ما خواهد داشت. بهبیاندیگر پیامی برای دنیا دارد و یقیناً در رفع سریعتر تحریمها و احیاء برجام مؤثر خواهد بود.
مطهری به حضور قشر خاموش جامعه در پای صندوقهای رأی دلبسته بود تا به قول خودش برنامهریزی انجامشده توسط برخی از محافل برای انتخابات به هم بریزد.
در یک اظهارنظر خوشبینانه دیگر، جواد امام دبیر کل حزب مجمع ایثارگران اصلاحطلب گفته بود: بهاحتمالزیاد انتخابات میان نامزد اصلاحطلب و اصولگرا به دور دوم کشیده میشود.
برخلاف نظر افراد فوق بسیاری دیگر معتقدند پایان انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در ۲۹ خرداد مشخص میشود و دور دومی وجود نخواهد داشت.
درهرصورت به دور دوم کشیده شدن انتخابات میتواند فرصت بهتری را در اختیار رأیدهندگان قرار دهد که حضور بیشتر و متمرکزتری در انتخابات داشته باشند و دولتی که بر مسند قدرت خواهد نشست نیز از اقبال مردمی بیشتری برخوردار خواهد بود.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/