دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 خرداد 1400 - 11:17
روایت آنا از صورتی که با سیلی سرخ نگه‌ داشته می‌شود؛

نمره مردودی «روحانی» در کارنامه اصلاحات/ چرا اصلاح‌طلبان به اجماع نرسیدند؟

کارشناسان سیاسی معتقدند که اصلاح‌طلبان به علت حمایت‌های خود از دولت یازدهم و دوازدهم نقره‌داغ شدند و بر همین اساس سیاست دوپهلوی «حمایت پنهان» و «اعتراض آشکار» را در پیش گرفته‌اند.
کد خبر : 588274
اصلاحات

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، ‌کمتر از ۴ روز دیگر تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مانده است و نامزدها، آخرین تلاش‌های خود را برای جلب آرای قشر خاکستری و جریان‌های سیاسی فعال می‌کنند؛ عبدالناصر همتی نیز از این قاعده مستثنا نیست و گوشه چشمی به «تکرار خاتمی» و حمایت‌های آشکار اصلاح‌طلبان دارد.


بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات سال ۹۶ و عملکرد ناموفق کابینه ائتلافی اصلاحات و اعتدال‌گرایان، جریان اصلاحات به دلیل حمایت‌های تمام‌قد از دولت تدبیر و امید دچار ریزش در سرمایه اجتماعی خود شد؛ هم‌اکنون پایگاه رأی ۲۴ میلیونی و اصلاح‌طلب روحانی ‌چندان دل‌خوشی از دولت ندارد و حمایتی از اصلاح‌طلبان نمی‌کند.


نمره مردودی «روحانی» در کارنامه اصلاحات/ چرا اصلاح‌طلبان به اجماع نرسیدند؟


در همین باره محسن رهامی، عضو شورای عالی جبهه اصلاحات معتقد است: «هرچه هم اصلاح‌طلبان از دولت انتقاد کنند، در افکار عمومی جاافتاده است که دولت با رأی اصلاح‌طلبان روی کار آمده است و اصلاحات، حامی دولت است».


خاتمی در انتخابات سال ۹۶، در پیام ویدئویی از مردم خواسته بود تا به حسن روحانی رأی دهند. پیام‌های ویدئویی خاتمی در انتخابات قبلی نیز منجر به پیروزی حداکثری اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس شورای اسلامی (۱۳۹۵) و انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۳۹۲) شده بود.


نمره مردودی «روحانی» در کارنامه اصلاحات/ چرا اصلاح‌طلبان به اجماع نرسیدند؟


به اذعان تاج‌زاده در سال ۹۸، تردید نسبت به بهبود اوضاع و امور کشور با روند جاری به حدی بالا رفته است که آقای خاتمی می‌گوید: «من اگر تکرار هم کنم دیگر مردم رأی نمی‌دهند».


به عبارتی شرایط فعلی اصلاح‌طلبان، تداعی‌گر ضرب‌المثل معروف «حنایش دیگر رنگی ندارد» است؛ به باور تحلیلگران سیاسی، «تَکرار می‌کنم» خاتمی نیز پشتوانه سیاسی خود را از دست داده و در انتخابات ۱۴۰۰ کاربردی برای اصلاحات ندارد. این جریان سیاسی در انتخابات ۱۴۰۰ هم یک‌رویه دوپهلو در پیش‌گرفته است؛ بعد از اعلام نتایج بررسی صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان، جبهه اصلاحات بیانیه‌ای صادر و اعلام کرد: «شورای نگهبان در اقدامی از پیش زمینه‌سازی شده نمایندگان همه جریان‌های سیاسی مختلف کشور را به غیر از یک جریان مشخص حذف کرد. اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران، نه نفر را برای نامزدی در انتخابات پیشنهاد کرده و به دنبال انتخاب یک نامزد واحد از میان آن‌ها بودند؛ اما با رد صلاحیت همه آن‌ها، اینک جبهه نامزدی برای معرفی به مردم ندارد».


این ادعا در حالی مطرح می‌شود که حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران و عضو جبهه اصلاحات ایران در کلاب هاوس درباره سازوکار اجماع ساز اصلاح‌طلبان و اینکه آیا همچنان برقرار است گفت: «قرار ما این بود که ۱۴ نفر از کاندیداها ثبت‌نام کنند ولی بعد ۹ نامزد ما اگر تأیید صلاحیت می‌شدند، بر اساس نظرسنجی کسی که رأی بالاتری دارد بماند و بقیه انصراف دهند. الآن ۹ نامزد ما در صحنه نیستند. بنا به تدابیری ما آقای همتی را در لیست اصلاح‌طلبان نیاوردیم، ایشان همان کاندیدای پنهان ما بود که قبلاً گفته بودم. ما او را از شورای نگهبان پنهان کردیم».


کارشناسان سیاسی معتقدند که اصلاح‌طلبان به علت حمایت‌های خود از دولت یازدهم و دوازدهم نقره‌داغ شدند و با توجه به نتایج نظرسنجی‌های موجود می‌دانند که مردم احتمالاً در انتخابات ۱۴۰۰ روی خوشی به این جریان سیاسی نشان نمی‌دهند؛ بر همین اساس سیاست دوپهلو «حمایت پنهان» و «اعتراض آشکار» یا به قول معروف «یکی به نعل می‌زند، یکی به میخ» را در پیش گرفته‌اند.


علی‌محمد نمازی، عضو حزب کارگزاران بر این باور است که به نظر من اشکالی هم ندارد که جبهه اصلاحات چند روز مانده به انتخابات یک نظرسنجی انجام دهد، اگر در این نظرسنجی دیدند که بین دو نفر کاندیدا مثلاً آقای همتی، وضعیت خوبی دارد و حداقل این احتمال وجود دارد که به مرحله دوم برسد که مثلاً یک‌طرف آن آقای همتی باشد و طرف دیگر آن آقای رئیسی یا فرد دیگری باشد می‌توان تجدیدنظر کرد.


نمره مردودی «روحانی» در کارنامه اصلاحات/ چرا اصلاح‌طلبان به اجماع نرسیدند؟


روز گذشته خبری مبنی بر بررسی اعلام حمایت یا عدم‌حمایت از کاندیداهای اصلاح‌طلب فعلی حاضر در صحنه انتخابات ریاست جمهوری در رسانه‌ها منتشر شد و بر اساس این خبر، حمایت از عبدالناصر همتی در این جلسه که سران احزاب اصلاح‌طلب در آن حضور دارند به رأی گذاشته شد اما همتی نتوانست آرای کافی را کسب کند.


با این حال بخش دیگری از اصلاح‌طلبان همچون حزب کارگزاران (حسین مرعشی، غلامحسین کرباسچی، محمد قوچانی) و چهره‌هایی چون مهدی کروبی، مراد ثقفی، حمیدرضا جلایی‌پور و علی مطهری حمایت رسمی و چهره‌هایی چون بهزاد نبوی (رئیس جبهه اصلاحات ایران) تلویحاً از همتی حمایت کرده‌اند.


عبدالله گنجی، فعال رسانه‌ای درباره سازوکار اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در توئیتی نوشت: «تصمیم‌گیران اصلاحات (همان‌هایی که تاج‌زاده انتخاب سومشان بود) دنبال شرط‌بندی روی اسب برنده‌اند. اگر رأی همتی رشد جدی داشته باشد پشت سر او خواهند آمد تا در تقسیم غنائم هم خجالت‌زده نباشند هم قدرالسهم بگیرند. اگر رأی ایشان رشد نداشت راهبرد تحریم خاموش اصلاح‌طلبان را دنبال خواهند کرد».


حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران هم بر سیاست دوپهلو اصلاحات در انتخابات ۱۴۰۰ صحه می‌گذارد، وی دراین‌باره می‌گوید: «باید برآیند نظرسنجی‌ها را دید. اگر در نظرسنجی آقای همتی یا مهرعلیزاده با اقبال نسبی مردم روبه‌رو شوند، فضا این‌طور نیست که اصلاح‌طلبان نامزد نداشته باشند».


برخی از اصلاح‌طلبان سیاست تحریم انتخابات را در پیش گرفته‌اند و سعی دارند که مفهوم «رد صلاحیت‌ها؛ انتصاباتی که مهندسی می‌شود» را به جامعه تزریق کنند و بخش دیگر نیز تمام ظرفیت‌های خود را در حمایت از همتی به میدان آورده‌ است.


نمره مردودی «روحانی» در کارنامه اصلاحات/ چرا اصلاح‌طلبان به اجماع نرسیدند؟


این جریان سیاسی از شکست در انتخابات بیم دارد و می‌داند که احتمالاً در صورت عدم پیروزی، عمر سیاسی‌اش به پایان می‌رسد؛ به گزارش روابط عمومی ایسپا، موج دهم نظرسنجی انتخاباتی ایسپا به‌صورت مصاحبه حضوری در میادین و معابر شهرها و روستاهای کشور انجام شد و عبدالناصر همتی تنها توانست ۲.۸ درصد میزان رأی در نظرسنجی را به خود جلب کند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب