دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 خرداد 1400 - 12:07
یک مؤلف در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

نگاهی به خانه در گذر زمان | مطالعات چندانی برای سیر تحول خانه‏‌ها صورت نگرفته است

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد گفت: مطالعات چندانی در زمینه سیر تحول خانه‏‌ها از گذشته تا به امروز در کشور صورت نگرفته است، درصورتی‌که شناخت سیر تحول آن‏ها به روند شکل‏‌گیری فضاهای مسکونی کمک می‌کند.
کد خبر : 587748
محمد بهزادپور



محمد بهزادپور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در هشتگرد با اشاره به چاپ و انتشار کتاب «نگاهی به خانه در گذر زمان اصفهان، کاشان، یزد و قزوین» با همکاری فرزانه ذوالفقاری اظهار کرد: نیاز به مسکن یکی از اساسی‌‏ترین نیازهای بشر بوده و با توجه به تأثیرپذیری مسکن از نیازها، توانایی‌‏ها، امکانات و محدودیت‌‏های زمانی در هر دوره به‌گونه‏‌ای خاص نمود یافته است.


وی اضافه کرد: بررسی الگوی «فضایی خانه» ما را به شناخت عمیق‌‏تری از نیاز‏های انسان و درک عوامل مؤثر بر شکل‌‏گیری خانه در هر دوره تاریخی رهنمون می‏‌کند؛ بنابراین اصفهان، کاشان، یزد و قزوین از جمله شهرهایی هستند که به‌دلیل تعدد خانه‌های تاریخی ارزشمند همواره مورد توجه بوده‌‏اند و با توجه به نمونه‏‌های ارزشمند برجای‌مانده از دوره‌‏های تاریخی مختلف می‌‏تواند بستری مناسب برای این سیر تحول را فراهم کرد.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی هشتگرد عنوان کرد: در کتاب «نگاهی به خانه در گذر زمان اصفهان، کاشان، یزد و قزوین» با انتخاب نمونه از سه دوره زمانی صفویه، قاجار، پهلوی با توجه به خانه‏‌های موجود در جامعه آماری، خانه‌‏های اصفهان، کاشان، یزد و قزوین به گونه‌‏شناسی خانه‌‏های مسکونی در دوره‏‌های زمانی یادشده از دیدگاه اقلیمی، شکلی و فرهنگی پرداخته شده است.


خانه محل کاهش دغدغه‏‌های روزانه است


بهزادپور مطرح کرد: با توجه به جامعه آماری خانه‌‏های اصفهان، کاشان، یزد و قزوین در هر دوره زمانی نمونه‌‏ها با توجه به ویژگی‌‏های غالب انتخاب شده و به تحول خانه‏‌ها با توجه به گذر زمان پرداخته شده و از مهم‏‌ترین عوامل سازمان‏‌دهنده خانه به سه صورت اقلیمی و شکلی و فرهنگی هستند.


وی تشریح کرد: الگوهای ارائه شده، فضاهای مؤثر در هر دوره را با ویژگی‏‌های زمانی و مکانی نشان می‏‌دهد که در ورای آن تغییرات و توسعه فضاها بیانگر تحولات هر دوره زمانی است.


نگاهی به خانه در گذر زمان | مطالعات چندانی برای سیر تحول خانه‏‌ها صورت نگرفته است


این استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد عنوان کرد: خانه مکانی است که انسان با کاهش دغدغه‏‌های روزانه به تفکر مشغول بوده و فضایی برای رشد و تعالی افراد خانواده برای احساس آرامش است.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد تشریح کرد: خانه ایرانی سنتی تشکیل شده از حیاط، اتاق‌‏ها و ایوان که به ترتیب نماینده روح، نفس و جسم انسان هستند. طبیعت آفریده خداوند و نمادی از او است، از این رو حیاط که دربرگیرنده طبیعت است، روح خانه نامیده می‌‏شود و به‌عنوان واسطه‌‏ای عمل می‌‏کند که جهت معنوی خانواده را معین کرده و هویت خصوصی خانواده را محقق می‌کند.


برجسته‏‌ترین فضای سکودار خانه‌ها کدام است؟


بهزادپور گفت: اتاق‌‏های خانه هم نمایشی از مکعب انسان هستند و وابستگی‌شان با خانه همچون وابستگی فرد به خانواده است. در میان اتاق‏‌ها، تالار نمایشگر تاریخی ناگسسته تا به امروز بوده و سکو در خانه ایرانی به مفهوم تخت است که در آن بُعد افقی در قالب ترازهای ارتفاعی متغیر نمود می‏‌یابد.


وی توضیح داد: سکوها در غرفه‌‏ها یا نشاندگی‌‏های درون اتاق قابل مشاهده‌‏ هستند و برجسته‏‌ترین فضای سکودار همان شاه‌نشین خانه است و در نهایت ایوان‌‏ها به‌عنوان فضای انتقالی واصل بین عوالم زمانی و زمینی هستند.


استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد افزود: بررسی‌‏ها نشان می‌‏دهد تاکنون مطالعات چندانی در زمینه سیر تحول خانه‏‌ها از گذشته تا به امروز صورت نگرفته است، درصورتی‌که شناخت گونه‌‏ها و سیر تحول آن‏ها از دیدگاه شکلی، اقلیمی و فرهنگی به آشنایی با تحولات هر دوره و تأثیرات آن را بر سازماندهی و روند شکل‏‌گیری فضاهای مسکونی کمک می‌کند.


بهزادپور تشریح کرد: برای پرداختن به این موضوع، معیارهای آن ضرورت دارد. طبقه‌‏بندی داده‏‌ها بر پایه اصول و ویژگی‏‌های مشترک گام مهمی در شناخت گونه‏‌ها در هر دوره زمانی است، به همین دلیل طبقه‌بندی اشیاء به کمک هندسه و نظم موجود در اشکال متنوع و متفاوت پلان در هر دوره صورت می‌گیرد.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب