توضیحات وزارت بهداشت درباره ادعای آهنربایی بودن واکسن کرونا!
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ با بیان اینکه کووید یک پدیده ناشناخته بود و طول عمری بیش از یک سال و اندی دارد، عنوان کرد: در ابتدا سیر بیماری ناشناخته بود، در حال حاضر در دنیا و ایران به دستاوردهایی از شناخت بیماری رسیدهایم و میدانیم چه عوارضی دارد و سیر بیماری به چه صورت است و چه اتفاقاتی میتواند رخ دهد که حتی مرگ ایجاد میکند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه بیشترین عامل مرگ هم در این بیماری نارسایی تنفسی است که به دلیل درگیری ریوی است، درباره مجموعه فعالیتهای کمیته علمی، گفت: این کمیته از ابتدای شیوع تشکیل شده و زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت میکند و نقش یک مشاور و راهنما در مسائل علمی مربوط به تشخیص، درمان و عوارض بیماری را دارد. درحالیکه حاضر با تغییر نگرش و ساختاری که در کمیته علمی اتفاق افتاد، اقداماتی انجام میشود.
عابدینی ادامه داد: کمیته علمی نقش تدوین دستورالعمل و راهنمایی را برای تشخیص، درمان و عوارض بیماری کووید بر عهده داشت و در حال حاضر با توجه به اینکه ابعاد این بیماری بسیار وسیع است، زیرکمیتههایی را ایجاد کرده است تا از افراد متخصص و کسانی که در فیلد بیماری کووید در خدمت بیماران بودند، بهرهگیری شود؛ بر اساس اینکه کووید ابعاد و جنبههای مختلف دارد، ما این ابعاد را جدا کردیم.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ تصریح کرد: موضوع دیگری که دنیا و ایران با آن مواجه است این بود که بحث واکسیناسیون هم به کووید اضافه شد و جزو وظایف کمیته علمی بود تا در شرایطی که وزارت بهداشت و همکاران اجرایی در حال خدماترسانی به هموطنان هستند چه در حوزه واکسن و چه در حوزه درمان، مسائل علمی و دستاوردهای علمی را بهروز کرده و در اختیار آنها قرار دهد.
چگونگی واکسیناسیون زنان باردار
وی با بیان اینکه ما در کمیته علمی زیرکمیتههای مختلف داریم، خاطرنشان کرد: زیرکمیته بالینی داریم که در ویرایش ده یک که بهتازگی منتشر شده است و در خدمت همکاران ما در دانشگاهها قرار گرفته است، درباره مدیریت درمان بیماران کووید در بخشها، تأکید داشته است و موضوع مهم این بود که عوارض دارویی و تداخلات دارویی را در نظر گرفت تا بهترین درمان را بر اساس گایدلاینها ارائه دهیم.
عابدینی اضافه کرد: موضوع بسیار مهمی که در ویرایش ده یک داشتیم، توصیهها و دستورالعمل بستری موقت بود؛ در پیک چهارم با توجه به اینکه موتاسیون غالب در کشور واریانت انگلیسی بود، تعداد کسانی که به بیمارستانها مراجعه کردند، بسیار افزایش یافت و اگر مدیریت لازم از سوی وزارت بهداشت و همکاران من در کمیته علمی انجام نمیشد و بستری موقت راه نمیافتاد، شاید تعداد تخت بستری کم و مقدار اکسیژن مصرفی و تعداد مرگومیر بسیار زیادی اتفاق میافتاد.
وی خاطرنشان کرد: در اوایل پیک چهارم به بیمارستانها و مراکز درمانی توصیه کردیم که یکسری تخت برای کسانی که میتوانند به صورت بستری موقت ویزیت شوند آماده کرده و به آنها داروی ضدویروس داده شود، سپس به منزل برگردند و دوباره فردا مراجعه کنند و تخت در نظر بگیرند. بر این اساس یک تخت ما توانست به تعداد بیشتری از افراد خدمات دهد.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ گفت: تعداد بیمارانی که پشت درهای بیمارستانها بودند، بسیار کم شد و در بسیاری از مناطق به صفر رسید. بهاینترتیب ما زمان درمان را هم از دست ندادیم و بیماران را درمان کردیم. بر اساس آمار اولیهای که داریم، مرگومیر ما به نسبت به تعداد مراجعین و تعداد بستریشدگان نسبت به پیکهای قبل کاهش یافت و این موفقیتی بود که مدیون مدیریت همکارانمان در وزارت بهداشت بود.
وی افزود: شما صحنهها و فیلمهایی را در کشورهایی دیدهاید که اکنون در پیکهای بسیار وحشتناک بوده و دچار بحران مصرف اکسیژن هستند. بیمارانی که در خیابان و در پشت مراکز درمانی هستند. خدا را شکر با مدیریتی که انجام شد، در کشور توانستیم بهترین خدمات را ارائه دهیم و برای ارائه خدمات شرمنده مردم نباشیم.
عابدینی تصریح کرد: ما زیرکمیته کودکان را هم داریم و با توجه به موتاسیون هایی که میتوانند کودکان را بیشتر درگیر کند، واقعاً توجه به درمان کودکان و تظاهرات بیماری کووید در کودکان توجه ویژهای را میطلبد.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ درباره واکسیناسیون زنان باردار گفت: زنان باردار و بهطورکلی زنان ممکن است با توجه به مصرف برخی قرصهای هورمونی و شیردهی دستورالعملهای جداگانهای هم برای واکسن و هم برای درمان نیاز داشته باشند که این هم جزو مواردی است که به صورت ضمیمهای منتشر خواهد شد. درباره تزریق واکسنهای موجود به زنان باردار فعلاً توصیهای نداریم اما باید تحقیقات کامل شود ولی در برخی کشورها که زنان باردار واکسینه شدند به نظر میرسد خطری به وجود نیامده است.
اماواگرهای تجویز داروی IVIG برای برخی از مبتلایان به کرونا
وی در ادامه با اشاره به اینکه در حوزه سلامت روان و اختلالات عصبی و روانی که میتواند بعد از بیماری کرونا تشدید شود یا اضطراب و افسردگی بعد از کرونا، مقوله جداگانهای را میطلبد که در زیرکمیته سلامت روان و سلامت جامعه مورد بررسی قرار میگیرد، عنوان کرد: یکی از موضوعات مهم در دوران درمان کرونا بهویژه در درمان سرپایی، این است که داروهای خیلی متفاوت و عجیبوغریبی داده میشود که گاهی با هم تداخل دارند که وظیفه این است که مشخصاً این موارد اعلام شود و در قالب دستورالعمل منتقل شوند؛ همچنین از تغذیه و طب ایرانی هم در زیرکمیته جداگانهای استفاده کردیم.
عابدینی در پاسخ به سؤالی درباره تجویز داروی IVIG برای برخی از مبتلایان به کرونا، عنوان کرد: داروی IVIG یا ویالهای IVIG به صورت یک آنتیبادیهای غیراختصاصی است که پیش از شیوع کرونا در بیماریهای نقص ایمنی مانند بیماریهای ژنتیکی و مادرزادی استفاده میشد و در برخی مواقع هم بنا بر تشخیص پزشک در بعضی از بیماریها داده میشد. اینکه ما اعلام کردیم IVIG نباید به صورت معمول در درمان بیماری کرونا استفاده شود، حرف درستی است زیرا ما هنوز مدارک کافی درباره اینکه این دارو واقعاً مؤثر است یا نه، نداریم.
وی افزود: درعینحال هزینه آن و اینکه تولیدش در ایران نیست؛ البته دارویی است که برای آن محدودیت تعداد در کشور داریم و ازآنجاییکه مصرف آن برای یکسری از بیمارانمان ضروری است، نمیتوانیم بگوییم که این را بهعنوان دارو در کووید استفاده کنیم زیرا در برخی مواقع حتی اثر معکوس داشته است.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ در ادامه بیان کرد: بیماری کرونا شامل دو فاز ویروسی و التهابی است و شاید این دارو در برخی مواقع اوضاع بیمار را بدتر کند؛ بنابراین ازآنجاییکه مدارک کافی برای استفاده از IVIG در درمان کرونا نداریم، اعلام کردیم که این دارو به صورت معمول اصلاً نباید در درمان کووید استفاده شود، اما گاهی ممکن است مجبور شویم که در آن صورت بنا بر تجویز پزشک ممنوع نیست؛ ما اعلام کردیم که در درمان معمول کرونا از IVIG استفاده نشود؛ زیرا محدودیت منابع آن را داریم.
برای موارد سرپایی فعلاً درمان خاصی را توصیه نکردهایم
وی همچنین در ادامه نشست درباره مبتلایان غیر شدید کرونا، توضیح داد: بیماران غیر شدید علائم معمول کووید ۱۹ همچون درد بدن، حدود یک تا دو روز تب و سرفه غیر شدید دارند که مانند سرماخوردگی است و به یک درمان معمولی احتیاج دارد؛ درمانی که در ویرایش دهم توصیه کردیم و براساس تجربیات متخصصان در ایران و تحقیقات و مطالعات جهانی بود. ما برای موارد سرپایی فعلاً درمان خاصی بهجز درمان علامتی را توصیه نکردهایم.
عابدینی تشریح کرد: برخی از بیماران در خطر بیشتر پیشرفت بیماری هستند و در عرض چند روز پیشرفت شدید بیماری را دارند. شاید بنا بر تجویز پزشک لازم باشد در فردی که با علائم خفیف مراجعه کرده اما در معرض خطر بوده است از داروهای سرپایی خوراکی و با توجه به بیماریهای زمینهای فرد استفاده شود.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ عنوان کرد: درمان خاصی برای موارد سرپایی توصیه نکردهایم، اما به پزشکان گفتهایم به بیماران بگویید که اگر تب شما بیش از ۳ روز طول کشید به مراکز درمانی مراجعه کرده و رادیولوژی ریه بگیرید و اگر تب قطع شد و دوباره برگشت یعنی درگیری ریه رخ داده است، اگر علائم سرفه بدتر میشود و خلط خونی اتفاق میافتد یا بیاشتهایی رخ میدهد بسیار مهم است و باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
وی ابراز داشت: موضوع بستری موقت بسیار زیاد به بیمارانی که ممکن است از نظر روحی سختشان باشد در بیمارستان بستری شوند، کمک میکند؛ البته به شرطی که از نظر بالینی امکان این موضوع وجود داشته باشد و ویزیت روزانه توسط پزشک هم انجام شود.
تأمین واکسن برای مردم از دغدغههای اصلی وزارت بهداشت است
وی با بیان اینکه ما وقتی میتوانیم بگوییم جامعه ما از واکسن سود برده است که ایمنیزایی ایجاد شده باشد و ۷۰ تا ۷۵ درصد مردم واکسینه شده باشند، گفت: تأمین واکسن برای مردم از دغدغههای اصلی وزارت بهداشت است. واکسنهای داخلی در پلتفرمهای مختلف تهیه میشود و درواقع تأثیر واکسنها در برابر واریانتهای جدید خیلی مشخص نیست.
عابدینی متذکر شد: پیشبینی ما این است که در صورت وقوع پیک پنجم کرونا با نوع هندی خواهد بود؛ هنوز تأثیر واکسنها در ویروسهای جهشیافته را نمیدانیم. اینکه بگوییم چون واکسن زدم پس ماسک را کنار بگذارم امکانپذیر نیست؛ چون هم ایمنیزایی جمعی با واکسن به درصد موردنظر نرسیده است و هم از تأثیر واکسن در برابر ویروسهای جهشیافته اطلاع دقیق نداریم. توصیه فعلی ما همچنان استفاده از ماسک و قرنطینه و رعایت فاصله اجتماعی است.
وی درباره نتایج کلینیکال ترایال واکسن برکت، عنوان کرد: کمیته علمی در تمام این جلسات بهعنوان نماینده مردم و متخصصین حضور دارد. ما هم در جلسه اعلام نتایج بودیم که بهزودی اعلام خواهد شد. نظر همه و وزیر بهداشت این است که باید با مردم صادق بود ولی از جانب من متخصص این واکسن نتایج خیلی خوبی دارد و تصمیمات درباره زمان تزریق آن به اطلاع خواهد رسید.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ درباره نبود برخی واکسنهای وارداتی برای تزریق دُز دوم، مطرح کرد: وزارت بهداشت تمام سعی خود را میکند برای کسانی که دُز اول را دریافت کردهاند، دُز دوم را تهیه کرده و در دسترس قرار دهد. واقعیت این است که وزارت بهداشت در این زمینه مشکلاتی دارد، اما تمام سعیشان این است که بتوانند بهموقع دُز دوم را تهیه کنند.
وی افزود: در مورد واکسن اسپوتنیک وی میتوان بر اساس دستورالعملهای علمی که حتی در خود سایت واکسن هم است، فاصله اول و دوم را از ۲۱ روز تا ۹۰ روز گذاشت. در زمینه آسترازنکا هم که ۱۲ هفته (سه ماه) را پیشنهاد کرده که انشاءالله بهموقع خواهد رسید. درباره واکسن سینوفارم هم انشاءالله بهزودی دُز دوم تهیه خواهد شد.
امکان استفاده از واکسنی متفاوت در دُز دوم تزریق وجود دارد؟
وی در ادامه درباره امکان استفاده از واکسنی متفاوت در دُز دوم تزریق، توضیح داد: یکسری مطالعات در دنیا وجود دارد که ترکیب واکسنها را استفاده میکنند زیرا فکر میکنند شاید ایمنی در این صورت بیشتر ایجاد میشود. بهعنوانمثال فایزر و آسترازنکا در مطالعهای به صورت ترکیبی داده شده است و حتی مطالعات دیگری هم در جریان است، اما از نظر علمی شاید بتوانیم از پلتفرمهای یکسان، واکسن را جایگزین کنیم.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ ادامه داد: بهعنوانمثال واکسن سینوفارم که از یک ویروس کشتهشده و غیرفعال شده است، شاید بتوان واکسن دوم را با واکسنی که از همین پلتفرم استفاده کرده، جایگزین کرد؛ البته خیلی نگران این موضوعات نباشید و انشاءالله واکسن دوم با تلاشهای وزارت بهداشت بهموقع ارائه میشود.
عابدینی در مورد پیشبینیها از زمان وقوع پیک پنجم کرونا در کشور با توجه به برخی نگرانیها از سویههای هندی و آفریقای جنوبی در برخی مناطق جنوبی کشور، اظهار کرد: امیدواریم پیک پنجم اتفاق نیفتد و از همه مردم میخواهیم در مواقعی که لازم به خروج از منزل نیست، در خانه بمانند و مسافرت نروند؛ این موضوع خیلی کمککننده است تا زمانی که واکسیناسیونمان به حدنصاب علمی و معمولی برسد.
وی تصریح کرد: متأسفانه در برخی استانهای جنوبی کشور میبینیم که افراد مراجعه سرپایی و بستری زیاد شدهاند. برای همین موضوع هفته آینده باید به یک استانی سفر کنیم زیرا بیماران این استان زیاد شدهاند؛ امیدواریم پیک پنجم اتفاق نیفتد، اما اگر مراقب نباشیم، در اواخر خرداد ماه پیک پنجم را خواهیم داشت.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ درباره زمان صدور مجوز مصرف اضطراری واکسنهای برکت و پاستور، اظهار کرد: این موضوع به این وابسته است که دیتاهایی که قرار بوده در همین یکی دو روز آماده شود، آماده شده و مجوزش از نظر اجرایی برای وزارت بهداشت قابل عمل باشد که بهزودی انشاءالله مجوزش داده خواهد شد البته باید توجه کرد این اتفاق، یک اتفاق معمول در اپیدمیها و پاندمی ها است؛ ما برای واکسنها و ایمنی واکسنها فازهای مختلفی همچون یک، دو و سه را تعریف میکنیم.
وی ادامه داد: اگر قرار بود که واکسن فلج اطفال را تولید کنیم، ممکن بود چند سال طول بکشد، اما واقعیت این است که وقتی پاندمی کووید با این میزان کشندگی و مرگومیر در تمام دنیا اتفاق افتاد، واکسنها زودتر وارد مصرف شدند. بهعنوانمثال واکسن سینوفارمی که فاز یک و دو را طی کرد، سریع در فاز سوم به بسیاری از کشورها داده شد و بسیاری از کشورهای حاشیه خلیجفارس در فاز سوم سینوفارم در واکسیناسیون عمومی شرکت کردند. بر همین اساس این اتفاق از نظر علمی و شرایط اورژانسی اتفاق غیرمعمولی نیست.
عابدینی ادامه داد: درعینحال بسیاری از داروها را در کشورهای دیگر هم مجوز مصرف اضطراری دادند تا بتوانند مرگومیر را کاهش دهند و به درد مردم بخورند. وقتی واکسنی بعدازاینکه فاز حیوانی را رد کرد و وارد فاز انسانی شد و فاز یک را که مربوط به ایمنیاش است، طی کرد، میتوان اعلام کرد که اصلاً مضر نیست و وقتیکه وارد فاز دوم میشود به دنبال عوارض آن هستیم.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ گفت: حال وقتی واکسنی در فاز دوم هم عوارض غیرطبیعی بدی نداشته و توانسته در فرد آنتیبادی ایجاد کند یا اینکه فرد را از ابتلا به کووید نجات دهد، کارایی خود را نشان میدهد؛ بر همین اساس نگران نباشید. وزارت بهداشت، یک وزارت تخصصی در این زمینه است و بیشترین تلاش را میکند که امنیت جان مردم را حفظ کند. اگر ما بیش از یک سال است که خواب راحت و آرامش را از خودمان گرفتیم، به این دلیل است که میخواهیم به مردم خدمت ارائه دهیم.
تمام نتایج را به صورت خیلی شفاف در اختیار مردم میگذاریم
عابدینی گفت: در روزهای ابتدایی که تعداد بیماران بستری بسیار زیاد بود، خاطرمان است که شبانهروزی در بیمارستان بودیم، اما از این شرایط گذشتیم و حالا داروهای ضدویروسی در ایران در حال تولید است، داروهایی که آن زمان نداشتیم. مردم باید اطمینان و اعتماد کنند کما اینکه خواسته ما و وزارت بهداشت هم این است که تمام نتایج را به صورت خیلی شفاف در اختیار مردم بگذاریم.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ با اشاره به جریان واکسن هراسی که پدیدهای نگرانکننده است، تشریح کرد: برخی عقیده دارند واکسن امر جدیدی است که افراد را با آن کنترل میکنند. اینکه چه واکسنی بزنیم و چه واکسنی بهتر است همیشه گفته میشود بهترین واکسن، واکسنی است که در اختیار شما است.
وی افزود: عوارض کرونا بسیار بالا و خطرناک است و حتی بهتازگی فهمیدهایم برخی بعد از بهبود کرونا به دیابت مبتلا شدند؛ زیرا ممکن است کرونا بر سلول پانکراس اثر بگذارد و تولید انسولین مختل شود؛ گاهی اوقات التهابات موجب سکته قلبی و مغزی میشود. پس وقتی با چنین بیماری روبهرو هستیم که ابعاد ناشناختهای دارد و به اندازی نگرانکننده و ترسناک است که فکر میکنم هر عقل سالمی بین عوارض کرونا و عوارض تزریق واکسن، ترجیح میدهد واکسن دریافت کند، مگر میشود واکسنی بدون عارضه باشد، عارضه از تب خفیف، درد بدن تا حتی عوارض شدید غیر شایع را شامل میشود.
عابدینی بیان داشت: نمیگوییم واکسنها عوارض ندارند اما بیش از ۹۰ درصد آنها خفیف و قابلدرمان هستند. درباره عوارض شدید هم در صورت آگاهی خیلی از آنها قابلدرمان است. اگر به درصد اطمینان واکسیناسیون ۷۰ یا ۵۰ درصد جامعه نرسیم نمیتوانیم امنیت کسانی که واکسن زدهاند را هم فراهم کنیم. پس تزریق واکسن برای سلامت خودمان و هموطنانمان است. همه با هم با یکدیگر در تولید و تزریق واکسن همدلی و همیاری داشته باشیم.
وی عنوان کرد: از بروز و شیوع کرونا یک سال و اندی میگذرد و پیشگیری از شیوع بیماری با واکسن از نظر علمی و اجتماعی ضروری است، قطعاً توصیه ما این است که همه واکسن بزنند چرا که باید بتوانیم مدارس و دانشگاهها را باز کنیم، ماسکها را برداریم و به زندگی معمول خود بازگردیم.
عوارض احتمالی واکسنها
عابدینی در ادامه درباره عوارض احتمالی واکسنها گفت: عوارض واکسنها بر اساس اینکه تکهای از ویروس یا ویروس کشته شده به بدن تزریق شود، قطعاً متفاوت است از سوی دیگر سیستم ایمنی هر فرد پیچیدگی خاص خود را دارد و نمیتوان گفت تزریق یک واکسن مشترک به دو نفر، عوارض کاملاً مشترک خواهد داد.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ متذکر شد: اگر شخصی دارویی مصرف میکند که سیستم ایمنیاش سرکوب میشود، قطعاً ما به مصرف واکسن با پلتفرم کشتهشده توصیه میکنیم اما این به معنی آن نیست که اگر سایر واکسنها را تزریق کند اتفاق بدی برایش میافتد؛ روشهای ساخت واکسنهای داخلی هم متفاوت است که موجب غرور هر ایرانی باید باشد بر همین اساس عوارض و تأثیر واکسنهای داخلی هم متفاوت است و درباره تأثیر آنها بر موتاسیون ها نمیتوان قاطع نظر داد، اما بههرحال هر واکسن کرونا با هر پلتفرمی با هر برندی و کشوری در مقابل مرگ ناشی از کووید ۱۹ بسیار بسیار مؤثر است البته ممکن است تأثیر آنها در برابر کرونای شدید و خفیف ممکن است متفاوت باشد و موضوعی که بسیار برای مهم بوده این است که هموطنان را در برابر کووید از دست ندهیم.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا وزارت بهداشت در توزیع واکسنهای وارداتی تفاوتی قائل میشود یا خیر، خاطرنشان کرد: قطعاً ساختار واکسنها با یکدیگر تفاوت دارد و توصیه ما این است برای کسانی که بیماریهای نقص ایمنی هستند و از داروهای نقص ایمنی استفاده میکنند، واکسن کشتهشده استفاده شود اما هیچوقت در توزیع واکسنها به لحاظ برند، اولویت قائل نمیشویم.
وی با بیان اینکه تقریباً هیچ اندیکاسیونی برای واکسن نداریم که بگوییم مطلقاً نباید واکسن تزریق شود مگر اینکه نوبت اول واکسن را زدید و واکنش شدید یا لخته در بدنتان ایجاد شده است، گفت: البته در خیلی موارد احتیاط میکنیم و شاید در افراد مصرفکننده برخی داروهایی که نقص سیستم ایمنی ایجاد میکند، بگوییم دُز دارو را برای تزریق واکسن به مدت چند روز کاهش دهند.
داروهای رقیقکننده خون مثل وارفارین و آسپیرین هیچ تداخلی با واکسن ندارند
عابدینی تصریح کرد: بهتازگی در دنیا برخی برندها در قالب مطالعات بالینی به کودکان تزریق میشود ولی با توجه به اینکه کرونا در اطفال خفیفتر است نیاز به حساسیت بیشتری داریم که اگر اطلاعات علمی ما کاملتر شود انشاءالله سعی میکنیم برای کودکان هم فکری اندیشیده شود تا بدون دغدغه بتوانیم مدارس را باز کنیم.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ درباره تداخلهای دارویی با واکسنهای کرونا، بیان کرد: داروهای رقیقکننده خون مثل وارفارین و آسپیرین هیچ تداخلی با واکسن ندارند و بر اساس دستورالعمل ترومبوز پس از واکسن حتی اگر شخصی سابقه آمبولی ریه، لخته ریه و پا داشته باشد اصلاً نمیگوییم واکسن نزند و احتمال چند در میلیون بروز لخته ربطی به داروهای رقیقکننده خون و سابقه در آمبولی ندارد و احتیاج به قطع داروها نیست.
بیماری قارچ سیاه از هند نیامده است
وی درباره شیوع قارچ سیاه توضیح داد: بیماری قارچ سیاه یا موکورمایکوزیس از هند نیامده و همواره وجود داشته است و ربطی به کووید ندارد و در همه کشورها وجود دارد. بیماران دچار نقص ایمنی و بهویژه مبتلایان به دیابت کنترل نشده در معرض خطر قارچ سیاه هستند.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ گفت: این بیماری قارچی در ریه، سینوس یا چشم فرد دچار نقص سیستم ایمنی، کسانی که مدت طولانی کورتون مصرف کردهاند و دیابتیهای کنترل نشده گسترش مییابد که علائم و درمان مشخص خود را دارد. باید بدانیم ارائه کورتون بیرویه در درمان کرونا اصلاً لازم نیست و این موضوع را در ویرایش دهم اصلاح کردیم و توصیه کردیم مصرف داروهایی که سیستم ایمنی را تحلیل میدهد به حداقل برسانیم.
عابدینی درباره ویدئوهای منتشره در فضای مجازی که نشان میدهد در محل تزریق واکسن خاصیت آهنربایی ایجاد شده است، عنوان کرد: این شایعه در فضای مجازی رؤیت میشود و توضیحات و توجیهات غیرعلمی هم شنیده میشود. واقعیت این است خود ما هم در حال بررسی این موضوع هستیم.
وی افزود: این عارضه فقط در ایران رخ نداده است، این قضیه در هر برندی میتوانست رخ دهد، حتی گروهی را گذاشتیم روی این موضوع کار کنند و توجیه علمی داشته باشیم. فرضیه ما این است که هیدروکسید آلومینیوم یا جیوه در این واکسن، شاید توجیه موضوع باشد. برخی هم گفتند اصلاً شاید این موضوع ربطی به واکسن نداشته باشد.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ گفت: برای کم کردن اضطراب و استرس ناشی از دست به دست شدن این ویدئوها باید بگویم که این موضوع خطرناک نیست و موقت خواهد بود و مرگومیر به دنبال نداشته است. اکنون تئوریهایی داریم اما باید صبر کنیم بررسی کامل شود. اگر به خاطر واکسن است شاید لازم باشد تعدیلاتی در ساختار واکسن رخ دهد اما این احتیاج به تحقیق و مستندات دارد.
انتهای پیام/۴۱۲۷/پ
انتهای پیام/