دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با برگزیدگان فرهیختگان ۸/ گفت‌وگوی آنا با فریبرزی؛

مجله برتر ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی را بشناسید/ کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران از موانع پیش روی آنان

برگزیده هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی به تبیین ۹ شاخص برتری مجله ریاضی واحد تهران مرکزی در این جشنواره پرداخت.
کد خبر : 582043
سردر سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی

به گزارش خبرنگار حوزه پژوهش و پایان‌نامه گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه‌ها با داشتن اساتید و دانشجویان نخبه و با انگیزه می‌توانند اقدامات مؤثری در حوزه علم و فناوری انجام دهند و همیشه در مسیر اعتلای علم و پژوهش ایران اسلامی گام بردارند.


اگر دانشگاه‌ها مسئله‌محور باشند، به تربیت دانشجویانی ایده‌پرداز، کارآفرین و با انگیزه می‌پردازد تا با دانش خود بتوانند علم را با تکنولوژی روز ارتقا دهند و در مسیر رشد پرشتاب علمی کشور مؤثر واقع شوند. حضور اساتید و دانشجویان نخبه و با تجربه‌ که دارای کارهای علمی و پژوهشی مختلف هستند، هر کدام گنجینه‌ای برای دانشگاه‌ها محسوب می‌شوند.


به‌تازگی هشتمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی برگزار و هزار و ۸۵۶ اثر بدون احتساب آثار اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه در ۲۷ محور به دبیرخانه جشنواره فرهیختگان ارسال شد و از این تعداد ۷۰ اثر برگزیده و ۹ اثر مورد تقدیر قرار گرفت.


این ۷۰ اثر برگزیده از ۲۱ استان و ۳۷ واحد دانشگاه آزاد اسلامی بود که استان تهران با ۱۴ اثر برگزیده رتبه اول، استان اصفهان با ۱۳ اثر برگزیده رتبه دوم، استان آذربایجان شرقی با ۷ اثر برگزیده رتبه سوم، استان یزد با ۵ اثر برگزیده رتبه چهارم و استان قزوین با ۴ اثر برگزیده رتبه پنجم را به خود اختصاص دادند.


در همین راستا خبرگزاری آنا با محمدعلی فریبرزی، برگزیده هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در محور مجله برتر، دانشیار گروه ریاضی و آمار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و مدیرمسئول مجله International Journal of Mathematical Modelling & Computations (IJM۲C) به گفت‌وگو نشسته‌ است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.




بیشتر بخوانید:


۵ مانع فعالیت پژوهشی در کشور/ ایران در حوزه مقالات علمی جایگاه مناسبی در منطقه دارد


ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع بر سر راه پژوهشگران است


ارائه بیش از ۱۰۰ مقاله و چاپ ۱۷ کتاب/ دانشگاهیان برای تقویت حکمی‌سازی علوم انسانی و هنر تلاش کنند


ساخت صابون گیاهی با فناوری نانو/ پژوهش در مدارس سمای دانشگاه آزاد اسلامی پررنگ است


برگزیدگان جشنواره‌های علمی به مدیران صنایع معرفی شوند/ تشکیل ۴ گروه استارت‌آپی در زمینه تجهیزات پزشکی و توانبخشی


چرا باشگاه پژوهشگران واحد تهران غرب برگزیده جشنواره فرهیختگان شد؟


شاخص‌هایی که رساله آلزایمر را سرآمد جشنواره فرهیختگان کرد/ حمایت‌ ضعیف وزارت علوم از انجام کارهای تحقیقاتی




۹ شاخص برتری مجله ریاضی در جشنواره فرهیختگان


آنا: انتخاب شما به‌عنوان برگزیده جشنواره فرهیختگان در محور مجله برتر بر اساس چه شاخص‌ها و مؤلفه‌هایی بوده است؟


فریبرزی: تلاش اینجانب و سایر همکاران با وجود تمام مشکلات موجود در راستای ارتقای کمی و کیفی و اعتباردهی این مجله در طول این ۱۰ سال که از آغاز به کار مجله می‌گذرد منجر به ایجاد شرایط لازم در افزایش مخاطبان و مقبولیت این مجله شد.


مجله برتر ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی را بشناسید/ کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران از موانع پیش روی آنان


از جمله شاخص‌های برتری مجله ما در جشنواره فرهیختگان می‌توان به داشتن اعضای مجرب هیئت تحریریه داخلی و خارجی از دانشگاه‌های متفاوت و با مرتبه‌های علمی دانشیار و استاد تمام، وجود وب‌سایت اختصاصی مجله با کیفیت بالا، فرآیند داوری دقیق، قالب مناسب چاپ مقالات، صفحه‌بندی و حروف‌چینی مناسب، ویرایش ادبی زبان انگلیسی متن مقالات، نمایه بودن در ۳۰ پایگاه علمی بین‌المللی، چاپ به موقع نسخه‌های آنلاین مقالات در وب‌سایت مجله و در نهایت اخذ درجه علمی «ب» از سامانه رتبه‌بندی مجلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اشاره کرد.


جزئیاتی از کارهای علمی در مجله ریاضی واحد تهران مرکزی


آنا: جزئیاتی از فعالیت پژوهشی و مجله خود را که باعث برتری در جشنواره فرهیختگان شد، تشریح بفرمایید.


فریبرزی: این مجله یک فصلنامه علمی و تخصصی است که مقالات مرتبط با حوزه ریاضیات کاربردی را در اهداف و موضوع‌های خود به چاپ می‌رساند. از جمله زمینه‌های پژوهشی که برای بررسی و چاپ مقالات مورد نظر است می‌توان به بهینه‌سازی، آنالیز عددی، تحقیق در عملیات، هوش محاسباتی،  علوم کامپیوتر، داد کاوی، طراحی الگوریتم‌ها، محاسبات علمی، مدل‌سازی ریاضی، نظریه تقریب، شبیه‌سازی کامپیوتری، سیستم‌های دینامیکی، منطق و مجموعه‌های فازی و سیستم‌های فازی، سیستم‌های هوشمند، نظریه کنترل بهینه، محاسبات نرم و کاربردهای ریاضی در علوم مختلف اشاره کرد.


تاکنون ۴۰ شماره از این مجله به چاپ رسیده و همه نسخه‌های آنلاین مقالات در وب‌سایت مجله به‌صورت رایگان در اختیار مخاطبان، نویسندگان و محققان داخلی و خارجی قرار دارد. همچنین در راستای افزایش اعتبار مجله پس از ارسال یک مقاله، ابتدا کیفیت علمی و متنی مقاله به‌صورت کلی توسط سردبیر مجله بررسی می‌شود و در صورتی که شرایط لازم جهت بررسی را نداشته باشد یا در اهداف مورد نظر نباشد مقاله به نویسنده باز گردانده می‌شود. درصورتی‌که مقاله استاندارهای اولیه را داشته باشد، با انتخاب داوران متخصص مقاله در فرآیند داوری قرار می‌گیرد.


مجله برتر ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی را بشناسید/ کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران از موانع پیش روی آنان


موضوع عدم هم‌پوشانی بالای مقالات، اصیل بودن کار پژوهشی ارسالی، کیفیت علمی قابل قبول، حروف‌چینی مناسب و اعتبار نویسندگان و محل کار آن‌ها از جمله مواردی است که در ارزیابی مقاله مورد نظر است. بر همین اساس نرخ رد مقالات هم در این مدت بالا بوده است.


البته پیشرفت این مجله قطعاً مدیون حمایت‌ها و تلاش‌های تمام مسئولان مجله و اعضای هیئت تحریریه است. لازم می‌دانم از همکاری‌های بی‌دریغ مجید امیرفخریان، سردبیر مجله، محمد مقدس، مدیر داخلی پرتلاش و فعال این مجله و تمام اعضای هیئت تحریریه مجله و همچنین داورانی که سهم مهمی در بررسی و ارزیابی مقالات داشتند تشکر و قدردانی کنم که در طول این مدت زحمات این عزیزان تأثیر بسزایی در بالا رفتن رتبه و اعتبار مجله شد. گر چه باز هم در تلاش هستیم تا مجله در سایر پایگاه‌های معتبر علمی نیز نمایه شود و جایگاه فعلی مجله را در آینده ارتقا دهیم.


کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران از موانع پیش روی آنان


آنا: موانع پیش روی پژوهشگران و در مجموع فعالیت پژوهشی در ایران را چه می‌دانید؟


فریبرزی: ناکافی بودن بودجه تخصیصی به امر پژوهش و کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران، عدم حمایت کامل از محققان در راستای فرصت‌دهی برای اجرای ایده، عدم تأمین فضا و ابزارهای ضروری برای امر پژوهش و به‌ویژه ناکافی بودن ارتباط دانشگاه با صنعت در راستای حمایت مناسب سرمایه‌داران بخش‌های مالی و اقتصادی از محققان دانشگاهی از جمله موانع پیش روی یک پژوهشگر در ایران است.


پیشرفت کشور در چاپ مقالات علمی مجلات معتبر بین‌المللی


آنا: آیا کشور در حوزه پژوهش و فناوری در سطح ملی، بین‌المللی و منطقه‌ای جایگاه مناسبی دارد؟ بایدها و نبایدهای این حوزه چیست؟


فریبرزی: ایران با داشتن شاخص بالای تولید علم، رتبه مناسبی در سطح ملی و منطقه‌ای دارد. همچنین نگارش و ترجمه کتاب‌های علمی و چاپ مقالات علمی و پژوهشی در مجلات معتبر بین‌المللی و شاخه‌های مختلف علوم نشانگر پیشرفت قابل قبول کشور در مقایسه با کشورهای منطقه است. اما در سطح جهانی و بین‌المللی هنوز برای رسیدن به نقطه مطلوب نیاز به تلاش است.


در واقع در کنار تولید علم و افزایش سطح دانش با چاپ مقالات با کیفیت، باید حمایت لازم از محققان انجام شود که با آخرین روش‌های علمی و پیشرفت‌های بین‌المللی آشنا شوند تا بهتر بتوانند علم را به‌صورت کاربردی در بیاورند و مشکلات موجود در جامعه را به‌صورت علمی حل کنند.


مجله برتر ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی را بشناسید/ کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران از موانع پیش روی آنان


همچنین به‌روز بودن محققان و پژوهشگران با ایجاد بسترهای لازم رفتن به فرصت‌های مطالعاتی، سفرهای علمی، شرکت در همایش‌های بین‌المللی و موافقت با اجرای طرح‌های پژوهشی کاربردی از جمله مواردی است که باید در حوزه پژوهش توجه شود. در این راستا نباید صرفاً عده خاصی از محققان حمایت شوند و ضروری است طیف وسیعی از آن‌ها از نظر مادی و معنوی مورد توجه قرار بگیرند تا گستره پیشرفت علمی و فناوری در کشور بسیار چشمگیر باشد.


لزوم تقویت اعتماد به نفس و انتخاب دوستان اهل علم توسط دانشجویان


آنا: توصیه‌های شما برای موفقیت جوانان، دانشجویان و پژوهشگران چیست؟


فریبرزی: پژوهشگران در وهله اول باید هدف مشخصی برای خود داشته باشند و برای رسیدن به آن عشق، علاقه و انگیزه کافی باشد تا بتوانند در مقابل موانع پیش رو با اقتدار بایستند و ناامید نشوند. توصیه دوم اینکه دانشجویان به این حقیقت توجه داشته باشند که راه تحقیق و پژوهش مسیر نامشخصی است که باید وارد آن شوند و جلو بروند. اگر به مانع و بن‌بستی رسیدند که بیراهه بود بازگردند، مسیر درست را پیدا کنند و از شکست نهراسند. در واقع اعتماد به نفس یکی از صفات و ویژگی‌های مهم محقق باید باشد.


نکته سوم اینکه دانشجویان و پژوهشگران با افرادی کار کنند و آن‌ها را به‌عنوان همکار و دوست خود برگزینند که اطمینان یابند آن‌ها قادر هستند در این مسیر پر فرازونشیب با آن‌ها همراه باشند و یاری دهند. یک گروه علمی وقتی موفق است که اعضای آن از نظر اخلاقی و پشتکار هماهنگ باشند. همچنین صبر و حوصله در مراحل انجام یک تحقیق بسیار مؤثر است. هیچ پیشرفتی بدون زحمت به دست نمی‌آید و تنها عشق و علاقه محقق برای رسیدن به هدف مورد نظر می‌تواند او را توانمند سازد که علی‌رغم تمام موانع پیش روی، او باز هم وقت بگذارد و به افق آینده‌ای درخشان نگاه کند. در واقع رمز موفقیت یک پژوهشگر اراده، پشتکار، اعتقاد و اطمینان او برای انجام کار است.


ضرورت تخصیص بودجه برای انجام سفرهای داخلی و خارجی جهت شرکت دانشجویان در جشنواره‌های علمی


آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنواره‌های علمی و پژوهشی در سطح ملی و بین‌المللی چه راهکارهایی وجود دارد؟


فریبرزی: تخصیص بودجه برای انجام سفرهای علمی داخلی و خارجی برای شرکت و حضور در جشنواره‌های علمی در راستای آشنایی دانشجویان با آخرین دستاوردهای علمی و ارائه ایده‌های خود، حمایت بیشتر از باشگاه پژوهشگران و نخبگان دانشگاه و اعطای امتیازهای ویژه به دانشجویانی که در این جشنواره‌ها مقام کسب می‌کنند نظیر معافیت پرداخت شهریه، قبولی در مقاطع بالاتر بدون آزمون‌های ورودی و پرداخت جایزه‌های نقدی مناسب از جمله راهکارهای تشویق دانشجویان برای شرکت در جشنواره‌های علمی است.


حمایت‌ وزارت علوم از دانشجویان نمونه نباید به‌صورت مقطعی و موردی باشد


آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی می‌کنید؟


فریبرزی: حمایت‌های وزارت علوم نباید به‌صورت مقطعی و موردی باشد و باید به شکل دائمی و کامل صورت بگیرد. در واقع یک محقق تا حصول نتایج تحقیق خود و به ثمر رسیدن اهداف، نیاز به توجه و حمایت دارد. همچنین یک دانشجوی نمونه باید به‌طور مداوم حمایت شود تا بتواند از استعدادهای بالفعل و بالقوه خود در یک محیط آرام و با داشتن انگیزه کافی بهره‌ ببرد. اگر این حمایت‌ها کامل نباشد، دانشجویان نخبه به سایر کشورهای خارجی مهاجرت می‌کنند و در نهایت منجر به کاهش حضور چنین سرمایه‌هایی در کشور می‌شود.


مجله برتر ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی را بشناسید/ کم‌توجهی به معیشت پژوهشگران از موانع پیش روی آنان


لزوم اطلاع‌رسانی مناسب درباره انجمن‌های علمی برای جذب دانشجویان بیشتر در انجمن‌ها


آنا: آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایش‌های علمی و پژوهشی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد؟


فریبرزی: برای شرکت دانشجویان در همایش‌های علمی دانشگاه آزاد اسلامی توجه و تلاش‌های قابل توجهی شده است، ولی کافی نیست. در واقع برای رقابت با دانشجویان سایر دانشگاه‌ها و موفقیت و کسب رتبه علمی مناسب در مسابقات علمی و المپیادهای دانشجویی باید برنامه‌های ویژه‌ای طرح شود تا این افراد برای حضور در این رقابت‌ها آماده شوند.


در دانشگاه‌های مطرح دولتی، دوره‌های تخصصی ویژه شرکت در مسابقات علکی با همکاری اساتید مجرب و متبحر برگزار می‌شود و دانشجویان موفق‌تر گزینش و برای رقابت معرفی می‌شوند. در واقع هر سال تیم‌های دانشجویی به‌روز شده و بهترین آن‌ها انتخاب می‌شوند و در صورت موفقیت فردی یا تیمی در مسابقات به‌طور خاص مورد تشویق قرار می‌گیرند.


برگزاری اردوهای علمی و کلاس‌های ویژه برای مسابقات علمی و تخصیص بودجه کافی برای آن حائز اهمیت است. هم‌اکنون انجمن‌های علمی دانشجویی و باشگاه پژوهشگران جوان در اکثر واحدهای بزرگ و جامع دانشگاه آزاد اسلامی فعال هستند و توانسته‌اند به موفقیت‌هایی برسند ولی تعداد بیشتری از دانشجویان باید شناسایی شده و در اینگونه فعالیت‌ها شرکت کنند و عضو شوند. بدین منظور لازم است اطلاع‌رسانی مناسب در مورد وظایف این انجمن‌ها، باشگاه و اهداف آن‌ها انجام شود تا افراد بیشتری جذب شوند. طبیعی است تشویق دانشجویان برای عضویت در این مجامع، شرکت در مسابقات علمی، ایجاد فضای مناسب برای بحث و تبادل نظر و برگزاری دوره‌های خاص در ایجاد انگیزه لازم به منظور حضور فعال در محافل علمی مؤثر است.


آنا: در پایان اگر نکته‌ای دارید، بفرمایید.


فریبرزی: ضمن تشکر از خبرگزاری آنا بابت توجه به مقوله پژوهش و پیگیری و ارائه اخبار مرتبط با تحقیق و فناوری، امیدوار هستم مسئولان مربوطه توجه ویژه‌ای به موضوع پژوهش و ارزش‌دهی به کار یک محقق داشته باشند و آن را در اولویت بیشتری قرار دهند تا همچنان بتوانیم شاهد اعتلای کشور در همه جوانب باشیم. با آرزوی تندرستی و موفقیت برای همه محققان و پژوهشگران کشور که با حداقل امکانات و مشکلات موجود موجبات سربلندی کشور را بیش از پیش فراهم می‌کنند.


انتهای پیام/۴۱۱۸/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب