یک و بام و دوهوا درباره حق مردم برای دانستن
گروه جهان خبرگزاری آنا-محمدپارسا نجفی؛ سال قبل شعاری جذاب عرصه رسانههای ایران را فراگرفته بود: «دانستن حق مردم است»؛ اما همان مدعیان شعار دیروز، امروز با آنچه جریان آزاد اطلاعات و اخبار مینامیدند به مخالفت برخاستهاند و تمایلی ندارند اخبار درست از مهمترین مذاکرات مربوط به ملت ایران در جهان منتشر شود. اما چرا؟
مصداق بارز این رفتار دوگانه را در هفتههای اخیر شاهد بودهایم که چگونه اطلاعرسانی یک شبکه برونمرزی انگلیسیزبان درباره اصول بنیادین جمهوری اسلامی ایران در قبال بدعهدی و زیادهخواهی آمریکا در مذاکرات برجام، جمعی را برآشفت. در حالی برخی از شخصیتها و رسانهها بیمحابا به نقشآفرینی پرس تیوی در دیپلماسی عمومی ایران انتقاد کردند که ذات رسانه برونمرزی حمایت از منافع ملی است و گویی منتقدان پرس تیوی نمیبینند یا نمیخواهند ببینند که مقابله پرس تیوی با ترفندهای رسانهای امریکا و بازی با افکار عمومی، دقیقاً فشاری است که پرس تیوی به غرب وارد میکند تا امریکا مجبور به لغو تحریم شود و گامی عملیاتی بردارد.
در یکی از خبرهای پرس تیوی آمده است: «طرف آمریکایی و اروپایی در مذاکرات وین در پی تحمیل تعهدات جدید در زمینهٔ هستهای به ایران در ازای توقف موقت برخی تحریمهای برجامی و نه لغو آنها شدهاند که تخریب سانتریفیوژهای نسل IR-۹, IR-۶ و IR-۴ ازجمله این درخواستهای زیادهخواهانه جدید است. این در حالی است که آمریکا هنوز حاضر به لغو تحریمها و اجرای تعهدات خود طبق برجام هم نشده است.»
انتشار خبر پرس تیوی به نقل از یک منبع آگاه، این سؤال بزرگ را مطرح کرد که آیا بازهم آمریکا تقاضای اجرای یکطرفه برجام توسط ایران را دارد و بعدازآنکه سانتریفیوژهای ایران متوقف یا نابود شد، به پشتوانه رأی کنگره خود، تحریمها را بازمیگرداند؟
پرس تیوی مقابل تورم انتظاری
یکی از علتهای مخالفت با اطلاعرسانی پرس تیوی در خصوص مذاکرات وین به بازیهای سیاسی و بازاری برخی مسئولان مربوط است؛ تا نیمه اردیبهشت ۱۴۰۰ هنوز نشست مشترک برجام به هیچ نتیجهای نرسیده بود و تحریمها هم همچنان برقرار، اما قیمت ارز کمی کاهش یافت و سپس روند افزایشی را طی کرد. جریان منتقد پرس تیوی بلافاصله چنین وانمود کرد که خبرهای پرس تیوی موجب شده نرخ دلار برابر ریال ایران کاهش نیابد! حالآنکه همه میدانیم که تعیین نرخ ارز در ایران در اختیار دولت و مقامات ارشد اجرایی است و گذشته از آن یک رسانه در هیچ کشوری از جهان نهتنها نرخ ارز را تعیین نمیکند. گذشته از آن، اساساً انتشار اخبار نمیتواند مانع افزایش قدرت پول داخلی کشوری شود.
بیشتر بخوانید:
رسانههای بین المللی ایرانی چطور میتوانند دیپلماسی عمومی آمریکا را شکست دهند؟
یک منبعآگاه: آمریکا بر حفظ تحریمهای فلجکننده علیه ایران اصرار دارد
آمریکا خواستار تخریب سانتریفیوژهای نسل جدید ایران شد
بااینحال برخی برای کسب نتیجه سیاسی و جناحی حاضرشدهاند منافع ملی و آینده مردم ایران را زیرپا گذاشته و با فریب افکار عمومی چنین وانمود کنند که انگار تحریمها لغو شده و ناگهان چنان نتیجهای در اقتصاد کشورمان داشته که نرخ دلار در بازار ایران روند کاهشی طی کرده است.
حتی اگر چنین وارونه نمایی هم صحت میداشت در آن صورت هم چند خبر از یک رسانه برونمرزی هرگز نمیتوانست مانع از سقوط ارزش دلار در بازار ایران شود، مگر آنکه بازی با نرخ دلار فقط ترفندی برای فریب افکار عمومی باشد که با اطلاعرسانی درست پرس تیوی نقش بر آب شد.
علاوه بر این، مشکلاتی که امریکا برای ایران ایجاد کرده فقط تحریم نیست؛ اکثر بانکهای غربی به علت ترس از فشار امریکا، اعتمادی به همکاری اقتصادی با ایران ندارند و این را در مذاکره نمیتوان حل کرد. بنابراین کاهش مختصر نرخ ارز در بازار تهران خود اقدامی تصنعی بوده؛ وگرنه تاکنون امریکا اقدامی حقیقی در جهت کاهش فشار اقتصادی به ایران برنداشته است.
منبعی آگاه که به خال واقعیت میزند
آنچه در ماجرای منبع آگاه پرس تیوی پررنگ شده این است که نقشآفرینی این رسانه موجب شد تا فریب افکار عمومی در ایران و نیز در دیگر کشورهای جهان توسط آمریکا همزمان نقش بر آب شود. کاری که اگر در زمان امضای برجام در سال ۱۳۹۴ انجامشده بود، اینهمه مشکلات و فشار تحریمهای تشدید شده را تحمل نمیکردیم.
مسئله اصلی مذاکره نیست، بلکه انتقال واقعی مسائل مورد مذاکره به جهان است. مخاطبانی که پرس تیوی را برای تماشا انتخاب کردهاند، میخواهند بدانند که هیئت مذاکرهکننده هستهای در وین بر سر چه موضوعاتی مذاکره میکنند و پیشنویسهای توافق دقیقاً شامل چه محتوایی هستند. بنابراین پرس تیوی بهعنوان رسانه بینالمللی فراگیر ایران، دست به یک کار خبری ویژه در این زمینه زد و در این مسیر از اطلاعات «منابع آگاه» که تمایل نداشتهاند نامشان فاش شود، بهره گرفت. این نوع اطلاعرسانی کنجکاوی برانگیز و جالبتوجه، باعث شد این بار اخبار پرس تیوی که پیشازاین نیز در رسانههای داخلی ایران بازتاب مییافت، بیشازپیش در کانون توجه رسانهها قرار گیرد.
انعکاس وسیع این اخبار که همگی تلنگرهای محکم بهطرف آمریکایی درباره خواستههای جمهوری اسلامی ایران بوده و با ذکر نکات ظریفی از اغراض پشت پرده آمریکا برای ترتیب دادن برجام نافرجام دیگری همراه بوده است، توجه اقشار داخلی را هم به خود جلب کرد. آنان و رسانهها به این نتیجه رسیدهاند که آنچه آقای عراقچی دربارهاش مذاکره میکنند به سرنوشت و آینده چند نسل از مردم ایران مربوط است و باید بهصورت کامل به اطلاع مردم برسد و حالا که پرس تیوی برگ برنده اطلاعرسانی را در دست دارد، پس باید اخبار برجامی آن را دنبال کرد؛ مگر آنکه کسانی مخالف همان شعار مشهور باشند که دانستن را حق مردم میدانست.
در حقیقت مذاکرات برجام و اکنون نشست برجام در وین مسئلهای شخصی یا جناحی نیست که دیگران نامحرم باشند. همه مردم ایران باید بدانند که کارمندان وزارت خارجه کشورشان چه گفتهاند و در ازای چه دستاوردی چه ازدستدادهاند.
نقبی به پشت پرده مذاکرات
پرس تیوی در جهت آگاهی بخشی به افکار عمومی جهانیان، این خدمت را به ایرانیان ارائه میدهد که دوباره امریکا در ازای وعده و قول دروغین بخشی از پیشرفتهای هستهای کشور را بتونریزی نکند و سپس برشدت تحریمهای خود بیفزاید.
در حقیقت این رسانه تلاش دارد همگان بدانند در وین چه میگذرد و اگر قرار است توافقی حاصل شود باید قول آمریکا همراه با ضمنانت اجرایی باشد.
به همین خاطر راستی آزمایی که در بیان همه مسئولان ارشد و بلندپایه کشورمان بر آن تأکید شده از محورهایی است که پرس تیوی با جدیت آن را پیگیری میکند و نتیجه کسب خبرهایش را اطلاعرسانی میکند.
این روش ارسال پیام در دیپلماسی عمومی را طرف آمریکایی بهخوبی دریافت کرده و نمونه آن، مطلبی است که در یک نشریه آمریکایی واشنگتن فری بیکن منتشرشده است. بهنام بن طالب لو، از اعضای ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها و متخصص در امور ایران به نشریه آمریکایی Washington Free Beacon، گفته است که به دلیل درز اطلاعاتی که حاکی از پتانسیل برای مطالبه بیشتر وجود دارد، ایرانیها پیامهای متعددی (بهطرف مقابل) ارسال میکنند. این مقام وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده است: ایرانیان در استفاده از فضای اطلاعاتی (و رسانهای) علیه آمریکا چیرهدست هستند و با درز اطلاعات از مذاکرات، اهرم فشار ایجاد میکنند.
طبق اعتراف رسانههای آمریکایی که یک نمونه آن بیان شد، پرس تیوی بهعنوان یار رسانهای بخش دیپلماسی ایران میتواند دست مذاکرهکنندگان را پر کند. بهبیاندیگر عباس عراقچی و حتی شخص وزیر خارجه میتوانند با اشاره به آگاهی مردم ایران و مطالبه به حق آنها، بهطرف آمریکایی فشار آورد و خواستار نتیجه حداکثری در مذاکرات شوند؛ گروهی که خود در روزهای گذشته از خبررسانی پرس تیوی برآشفتهاند و هنوز پاسخی به پرسش پرس تیوی که «بگویید کجای اطلاعات ما مخدوش است» ندادهاند.
دوباره به سؤال ابتدای بحث بازگردیم، بهراستی چرا برخی با اطلاعرسانی درست پرس تیوی مخالفت میکنند و به در و دیوار میزنند که کسی از حقیقت آنچه در مذاکرات وین میگذرد، چیزی نداند؟
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/