دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 ارديبهشت 1400 - 10:15
کلینیک آنا؛

از سنگ صفرا چه می‌دانید؟ + راهکارهای درمان طب سنتی

سنگ صفرا سنگ‌ها یا توده‌هایی هستند که در صفرا یا مجرای صفراوی تولید می شوند؛ در مواردی هم  برخی از مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا می‌توانند به یک سنگ بزرگ یا چندین ذره کوچک تبدیل شوند.
کد خبر : 579185
سنگ صفرا

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری آنا، کیسه صفرا یک کیسه کوچک واقع در سمت راست بدن، در زیر کبد است.  سنگ صفرا، سنگ‌ها یا توده‌هایی هستند که در صفرا یا مجرای صفراوی تولید می شوند و برخی از مواد سخت می‌شوند؛ در مواردی هم  برخی از مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا می‌توانند به یک سنگ بزرگ یا چندین ذره کوچک تبدیل شوند.


انواع سنگ کیسه صفرا:


سنگ‌های کلسترولی: ممکن است در صورت وجود کلسترول بالا در صفرا تشکیل شوند. آنها نوع اصلی و شایع سنگ های صفراوی در ایالات متحده هستند.


سنگ‌های رنگدانه ای: این نوع سنگ‌ها زمانی تشکیل می‌شوند که بیلیروبین زیادی دو مجرای صفرا وجود داشته باشد. آنها در میان افراد مبتلا به بیماری های کبدی، عفونت مجرای صفراوی و یا اختلالات خونی مانند کم‌خونی سلولهای داسی شکل، رایج هستند.


چه کسانی دچار سنگ صفرا می‌شوند؟


کارشناسان به طور قطع علت این‌که که چرا کیسه صفرای برخی افراد تعادل مواد شیمیایی‌اش را برهم میزند و تولید سنگ های صفراوی می کند را نمی‌دانند اما معتقدند، افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی بیشتر احتمال دارد که سنگهای صفراوی تولید کنند.  


همچنین سنگ‌های صفرا بیشتر در افراد بالای ۴۰ سال، افرادی‌که زمینه وراثت دارند،   افرادی‌که از داروهای کاهش چربی خون استفاده می‌شود و زنان باردار به علت افزایش تولید هورمون پروژسترون مستعد ابتلا به سنگ کیسه صفرا می‌شود.


علائم تشکیل سنگ‌های صفراوی


علائم ایجاد سنگ‌های صفراوی می‌تواند از بی علامتی تا یک درد ناتوان کننده متغیر باشد و زمانی نمود پیدا می‌کند که سنگ به طور موقت یکی از مجراهای صفراوی را مسدود کند؛ از رایج‌ترین علائم آن هم بروز درد شدید و ناگهانی در شکم است که در مرکز شکم، بین استخوان قفسه سینه دقیقا در طرف راست پایین دنده‌ها با احتمال انتشار در پهلو یا کتف خودش را نشان می‌دهد. معمولا یک تا ۵ ساعت هم طول می‌کشد، اگرچه گاهی اوقات درد پس از گذشت چند دقیقه ساکت می‌شود و گاهی اوقات نیز خوردن غذاهای چرب به بروز درد دامن می‌زند. گاهی دردهای ناشی از سوءهاضمه یا زخم‌های معده و اثنی عشر با درد ناشی از سنگ‌های صفراوی اشتباه گرفته می‌شود، درحالی که این دردها خفیف‌تر هستند و با مصرف غذا رابطه دارند و معمولا هم به آنتی اسید پاسخ می‌دهند.


عوارض سنگ‌های کیسه صفرا


خطر سنگ‌های کیسه صفرا بیشتر در عوارضی است که بر اثر حرکت کردن سنگ کیسه صفرا و گیرکردن آن در مجاری رخ می‌دهد و می‌تواند باعث ورم کیسه صفرا (کوله سیستیت)، ورم لوزالمعده (پانکراتیت)، عفونت مجاری صفراوی (پانکراتیت) و زردی (ایکتر) شود. در مواقعی هم سنگ‌های صفراوی بیشتر از ۳ سانتی متر می‌تواند سرطان کیسه صفرا ایجاد کند.
روش‌های درمان طب سنتی برای درمان سنگ صفرا


محلول پاکسازی کیسه صفرا از دیدگاه طب سنتی


یکی از رایج‌ترین روش‌های درمان سنگ صفرا، پاک کردن کیسه صفرا است. طرفداران این روش ادعا می‌کنند که سنگ‌های صفراوی، با این روش از بین می‌رود و آنها را از بدن دفع می‌کند. محلول پاکسازی کیسه صفرا شامل مخلوط آب سیب و روغن زیتون برای ۲ تا ۵ روز است.


سرکه سیب یا آب سیب: بعضی از مردم معتقدند که آب سیب باعث می‌شود که سنگ‌های صفراوی کاهش یابد و به راحتی آنها را از بدن دفع کند. محلول تمیز کننده صفرا، شامل سرکه سیب و آب سیب است. البته، افراد مبتلا به دیابت، زخم معده و هیپوگلیسمی باید در مصرف مقدار زیاد آب میوه مراقب باشند.


کنگر فرنگی: عصاره کنگر فرنگی ممکن است به عملکرد کیسه صفرا کمک کند. عصاره کنگر فرنگی، باعث افزایش تولید صفرا و کمک به عملکرد کلیه‌ها، کیسه صفرا و کبد می‌شود.  


نعناع: شنیده شده که روغن نعناع برای هضم غذا مفید است، زیرا جریان صفرا و دیگر مایعات گوارشی را تحریک می‌کند. این گیاه همچنین شامل ترپن است، ترکیبی طبیعی که گفته می‌شود به از بین رفتن سنگ کیسه صفرا کمک می‌کند.


آب لیمو: آب لیمو نیز درست مانند سرکه مانع از ساخته شدن کلسترول در کبد می‌شود. به طور کلی آب مرکبات، چنین عملکردی دارند. بنابراین میوه‌های خانواده‌ی مرکبات را زیاد بخورید اما فراموش نکنید که آب لیمو را به طور روزانه مصرف کنید.


انتهای پیام/۴۱۶۱

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب