دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 ارديبهشت 1400 - 01:54
با برگزیدگان فرهیختگان/ دارابی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع بر سر راه پژوهشگران است

پژوهشگر برتر هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی به دلیل داشتن اساتید نخبه و فعال ایران را به جایگاه بسیار خوبی در پژوهش ارتقا داده است.
کد خبر : 579033
رویا دارابی

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- علیرضا محمدی؛ دانشگاه‌ها با داشتن اساتید و دانشجویان نخبه و با انگیزه می‌توانند اقدامات مؤثری در حوزه علم و فناوری انجام دهند و همیشه در مسیر اعتلای علم و پژوهش ایران اسلامی گام بردارند.


اگر اساتید دانشگاهی مسئله‌محور باشند، به تربیت دانشجویانی ایده‌پرداز، کارآفرین و با انگیزه می‌پردازد تا با دانش خود بتوانند علم را با تکنولوژی روز ارتقا دهند و در مسیر رشد پرشتاب علمی کشور مؤثر واقع شوند. حضور اساتید نخبه و با تجربه‌ که دارای مقالات پراستناد علمی و اختراع‌های مختلف هستند، هر کدام گنجینه‌ای برای دانشگاه‌ها محسوب می‌شوند.


به‌تازگی هشتمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی برگزار و هزار و ۸۵۶ اثر بدون احتساب آثار اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه در ۲۷ محور به دبیرخانه جشنواره فرهیختگان ارسال شد و از این تعداد ۷۰ اثر برگزیده و ۹ اثر مورد تقدیر قرار گرفت.


این ۷۰ اثر برگزیده از ۲۱ استان و ۳۷ واحد دانشگاه آزاد اسلامی بود که استان تهران با ۱۴ اثر برگزیده رتبه اول، استان اصفهان با ۱۳ اثر برگزیده رتبه دوم، استان آذربایجان شرقی با ۷ اثر برگزیده رتبه سوم، استان یزد با ۵ اثر برگزیده رتبه چهارم و استان قزوین با ۴ اثر برگزیده رتبه پنجم را به خود اختصاص دادند.


در همین راستا خبرگزاری آنا با رویا دارابی، برگزیده هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در محور پژوهشگر برتر و عضو هیئت علمی گروه حسابداری واحد تهران جنوب به گفت‌وگو نشسته‌ است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.


ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب


آنا: انتخاب شما به‌عنوان پژوهشگر برتر جشنواره فرهیختگان بر اساس چه شاخص‌ها و مؤلفه‌هایی بوده است؟


دارابی: انتخاب بنده به‌عنوان پژوهشگر برتر بر اساس سوابق علمی‌ام بوده است. در طول ۱۸ سال سابقه تدریس و آموزشی که در واحد تهران جنوب داشتم بیش از ۲۹۰ مقاله علمی پژوهش، علمی ترویجی، علمی مروری، ISI، ISI listed و ISC  داشتم. در واقع ۱۵۰ مقاله برگزیده در همایش‌های ملی، داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی نیز به‌عنوان سخنران یا خلاصه مقاله در کتاب مجموعه مقالات آن همایش ارائه کرده‌ام.


ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع بر سر راه پژوهشگران است


همچنین ۱۷ کتاب چاپ شده دارم که سه جلد آن را انتشارات واحد تهران جنوب به چاپ رسانده و این سه جلد یک دائرة‌المعارف از واژه‌های مالی و حسابداری است که به گفته اساتید دانشگاه تهران یک اینترنت آفلاین بوده و این سه جلد بالغ بر ۲ هزار و ۹۰۰ صفحه است.


همچنین یک کتاب تصنیف دارم که برای اولین بار در ایران در رشته حسابداری، اقتصاد و مدیریت به چاپ رسیده است. این کتاب توسط انجمن علمی حسابداری که با مجوز وزارت علوم فعالیت می‌کند، کتاب بنده را به چاپ رساند. یک طرح بیرونی نیز داریم و قراردادی است که دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب با جامعه حسابداران رسمی ایران منعقد کرده است. در واقع این طرح گواهی خاتمه طرح و گواهی حسن انجام کار دارد و موجب درآمدزایی برای واحد شده است.


۵۵۰ رساله کارشناسی ارشد را راهنمایی و بیش از ۳۵۰ رساله ارشد را به‌عنوان مشاور انجام وظیفه کرده‌ام. همچنین ۱۵ رساله دکتری را راهنمایی و بیش از هزار رساله، طرح پژوهشی، کتاب و مقاله را داوری کرده‌ام. بنده نخستین خانم دانشیار در رشته حسابداری و نخستین خانم فارغ‌التحصیل دکتری حسابداری در دانشگاه آزاد اسلامی در مرداد ۱۳۸۵ بودم. یک کتاب فرهنگ لغت فارسی- انگلیسی توصیفی با ۶ هزار لغت دارم که هزار و ۱۰۰ صفحه بوده و دیوان محاسبات کشور به چاپ رسانده است. در واقع این شاخص‌ها موجب انتخاب بنده به عنوان برگزیده هشتمین جشنواره فرهیختگان شد.


در تمامی دوران خدمتم در واحد تهران جنوب به‌عنوان استاد نمونه آموزشی بودم. همچنین در ارزیابی‌هایی که دانشجویان در سایت‌ها امتیازدهی و ارزیابی کردند، همیشه در گروه نفر اول و در دانشکده نفر دوم بودم. در واقع فعالیت‌های پژوهشی بنده به‌گونه‌ای بوده است که هر ساله در سطح واحد یا در دانشکده به‌عنوان استاد نمونه پژوهشی انتخاب می‌شدم.


بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع برای پژوهشگران است


آنا: موانع پیش روی پژوهشگران و در مجموع فعالیت پژوهشی در ایران را چه می‌دانید؟


دارابی: مهم‌ترین مانعی که بر سر راه پژوهشگران وجود دارد بروکراسی‌های زائد اداری بوده که مثل یک سد همیشه پژوهشگران را اذیت کرده است. در واقع مراحل اداری و گرفتن امضاها از برخی مسئولان و انتظار برای جلسات پژوهشی، پژوهشگران را اذیت می‌کند.


ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع بر سر راه پژوهشگران است


دانشگاه آزاد اسلامی، ایران را به جایگاه بسیار خوبی در پژوهش ارتقا داده است


آنا: آیا کشور در حوزه پژوهش و فناوری در سطح ملی، بین‌المللی و منطقه‌ای جایگاه مناسبی دارد؟ بایدها و نبایدهای این حوزه چیست؟


دارابی: بله، ایران جایگاه بسیار خوبی از نظر پژوهش دارد. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی به دلیل اساتید نخبه، فعال و پرتلاشی که دارد توانسته ایران را به جایگاه خیلی خوبی ارتقا دهد. در واقع تعدد مقالات ایرانیان در ژورنال‌های خارجی و معتبر موجب شده که رتبه بسیار خوبی داشته باشیم. و در چند سال اخیر به مدارج بالاتری از نظر پژوهش در جهان رسیده‌ایم.


لزوم علاقه‌مند کردن دانشجویان به کار پژوهشی


آنا: توصیه‌های شما برای موفقیت جوانان، دانشجویان و پژوهشگران چیست؟


دارابی: توصیه‌ می‌کنک که دانشجویان تلاش کنند، علاقه به علم و درس نشان دهند و دست به قلم ببرند. تا چیزی ننویسند ایراد کارشان درنمی‌آید. متأسفانه وقتی از دانشجو می‌خواهیم که یک کار پژوهشی انجام دهد، مقاومت می‌کند و مجبور هستیم برای کار پژوهشی یا برای تکلیف پژوهشی‌ آنان نمره‌ای قائل شویم تا شاید این انگیزه‌ای شود که آن‌ها علاقه‌مند شوند. توصیه من این است که کتاب بیشتر بخوانند و مطالعه بیشتری کنند.


ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع بر سر راه پژوهشگران است


ضرورت ایجاد انگیزه‌های مالی در دانشجویان جهت تشویق آنان برای شرکت در جشنواره‌های علمی


آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنواره‌های علمی و پژوهشی در سطح ملی و بین‌المللی چه راهکارهایی وجود دارد؟


دارابی: برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنواره‌های علمی باید انگیزه‌های مالی یا تسهیلاتی در راه تحصیل‌ آنان ایجاد کنیم. مثلاًیک ترم شهریه را برای آن‌ها حذف یا یک‌دوم کنیم، به‌گونه‌ای که آنها انگیزه داشته باشند که به سمت کارهای پژوهشی و شرکت در جشنواره‌های ملی و بین‌المللی بیایند.


حمایت وزارت علوم از دانشجویان نمونه کافی نیست


آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دارابی: وزارت علوم حمایت‌های خوبی از دانشجویان نمونه کشوری کرده اما متأسفانه این حمایت‌ها کافی نیست. در واقع حمایت‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که دانشجو دغدغه پولی نداشته باشد و به سمت پژوهش برود. دانشجویی که دغدغه پول دارد مجبور است ساعات زیادی از روز را به کاری مشغول باشد که بتواند از نظر مالی تأمین شود. اگر دانشجویان از نظر مالی تأمین باشند قاعدتاً کارهای پژوهشی خوبی را انجام خواهند داد.


راهکارهای ترویج پژوهش در بین دانشجویان


بهترین کاری که می‌توانیم در این راه انجام دهیم، تسهیل مراحل اداری برای کارهای پژوهشی، حذف بروکراسی اداری، اعطای تسهیلات مالی جهت اجرای پژوهش، دادن وام‌های بدون بهره به دانشجویان یا اساتید برای انجام کارهای پژوهشی و از همه مهم‌تر اعطای جوایز چشمگیر در این جشنواره‌هاست که بتواند تشویق یا انگیزه‌ای برای پژوهشگران باشد.


ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهم‌ترین مانع بر سر راه پژوهشگران است


دانشجویان علاقه‌مند به پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی نیازمند حمایت مالی بیشتری هستند


آنا: آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایش‌های علمی و پژوهشی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد؟


دارابی: بله، دانشگاه آزاد اسلامی بستر خیلی خوبی برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایش‌ها ایجاد کرده است اما کافی نیست. با توجه به اینکه دانشجویان ساعات کمی را در دانشگاه‌ها بسر می‌برند و بیشتر مشغول انجام کارهای مربوط به امرار معاش خودشان هستند، فرصت کمی برای کار پژوهشی دارند و از نظر مالی باید آنان را بیشتر از گذشته حمایت کرد تا ساعات زیادی را برای کارهای تحقیقاتی در نظر بگیرند.


آنا: در پایان اگر نکته‌ای دارید بفرمایید.


دارابی: از مسئولان واحد تهران جنوب و تمامی دست‌اندرکاران حوزه پژوهش سپاسگزارم که کمک کردند تا پرونده بنده به دبیرخانه هشتمین جشنواره فرهیختگان ارسال شود. همچنین از خداوند متعال شاکر هستم که چنین توانمندی خوبی به من داد تا بتوانم خدمتگزار جامعه علمی ایران باشم.


انتهای پیام/۴۱۱۸/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب