آیا دانشگاهها میتوانند نمره حدنصاب برای آزمون دکتری تعیین کنند؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و کنکور گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سالهاست که نحوه پذیرش در آزمون دوره دکتری به مناقشهای جدی تبدیل شده است. ماجرا به نحوه سنجش علمی داوطلبان برمیگردد. در این میان عدهای خواهان پذیرش سراسری و رقابت همگی داوطلبان هستند اما عدهای دیگر معتقدند که پذیرش دانشجو در دوره دکتری باید به دانشگاهها سپرده شود.
هماکنون برای پذیرش در دوره دکتری باید داوطلبان در آزمون سراسری شرکت کنند و پس از انتخاب رشته برای سنجش علمی به دانشگاهها دعوت میشوند تا اساتید از آنها مصاحبه به عمل آورند. در سالهای گذشته سازمان سنجش نمره حدنصابی را برای داوطلبان در هر کدرشته در نظر میگرفت و بر اساس انتخاب و شرایط داوطلبان آنها را برای مصاحبه به دانشگاهها معرفی میکرد. از آنجایی که در این روش تعداد زیادی از داوطلبان میتوانستند برای مصاحبه دعوت شوند، دانشگاهها به تعیین نمره حدنصاب از سوی سازمان سنجش آموزش کشور اعتراض کردند و خواستار تعیین نمره حدنصاب از طرف خودشان شدند.
اخیراً دانشگاهها توانستهاند از شورای سنجش و پذیرش دانشجو مجوز تعیین نمره حدنصاب برای آزمون دکتری را کسب کنند. بر اساس این اختیار به دانشگاهها؛ ممکن است داوطلبی مجاز به انتخاب رشته شود، اما نمره حدنصاب وی در دانشگاهی کافی نباشد بنابراین به مصاحبه دعوت نمیشود.
درخواست افزایش سهم مصاحبه در پذیرش دانشجو
با این حال برخی از دانشگاهها در نامه به سازمان سنجش آموزش کشور خواستار اختیارات بیشتر برای جذب دانشجوی دوره دکتری شدند.
شجاع احمدوند، معاون آموزش دانشگاه علامه طباطبایی در مصاحبهای از ارسال نامه ۱۳ دانشگاه سطح یک به سازمان سنجش آموزش کشور خبر میدهد و میگوید: پیشنهاد و نظر ما (معاونان آموزشی ۱۳ دانشگاه سطح یک) به سازمان سنجش، ۷۰ درصد مصاحبه و ۳۰ درصد آزمون کتبی بود! ولی سازمان سنجش تأکید بر ۶۰ -۴۰ (۶۰ درصد مصاحبه و ۴۰ درصد کتبی) داشت و حتی این قول و وعده را نیز داد که امسال اعمال شود. ولی اکنون میبینیم که همین ۶۰-۴۰ مورد نظر سازمان سنجش نیز انجام نشده است.
وی معتقد است: عمدتاً در شیوه کنونی شاهدیم که اغلب، داوطلبانی در آزمون قبول میشوند که بیش از آنکه سواد و دانششان بالا باشد، مهارتشان در تستزنی بالاست! البته این مهارت ممکن است برای کنکور کارشناسی مفید باشد، ولی مقطع دکتری، یک مقطع متفاوت و متمایز علمی و تحصیلی محسوب میشود.
شکایت داوطلبان به دیوان عدالت اداری
با وجود این مطالبات از سوی برخی دانشگاهها، تعدادی از داوطلبان دوره دکتری ۱۴۰۰ شکایتی را به دیوان عدالت اداری ارائه دادهاند تا دانشگاهها نتوانند نمره حدنصاب را تغییر دهند. در ادامه بر اساس رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در این زمینه دانشگاهها نمیتوانند نمره حدنصاب را تعیین کنند و دیوان عدالت اداری تعیین نمره حدنصاب از سوی دانشگاهها را غیرقانونی میداند.
در رأی دیوان عدالت اداری آمده است: «تعیین نصاب قبولی در مرحله سنجش عمومی است.» بر این اساس دانشگاهها نمیتوانند نمره حدنصاب اختصاصی برای سنجش اختصاصی در نظر بگیرند.
در این رأی حتی به سهم مصاحبه و آزمون نیز اشاره شده و سهم هر کدام ۵۰ درصد اعلام شده است، گرچه سازمان سنجش آموزش کشور پیشنهاد دانشگاهها را برای کاهش سهم آزمون نپذیرفته بود و امکان افزایش سهم مصاحبه را در پذیرش نهایی محقق نشد.
به نظر میرسد که هماکنون آزمون سراسری برای پذیرش در دوره دکتری صورت میگیرد نمیتوان انتظار داشت که سهم اختصاصی دانشگاهها به صورت کامل لحاظ شود. همه دانشگاههای کشور با استفاده از آییننامه استعدادهای درخشان میتوانند دانشجویان اختصاصی خود را جذب کنند و آمارها نشان میدهد که عمدتاً ظرفیت دانشگاهها در این زمینه تکمیل میشود. بنابراین تا قبل از اینکه چارهای برای آزمون سراسری در دوره دکتری در نظر گرفته نشود بسیاری از راهکارها عملیاتی نمیشود.
گزارش از: پروین طالبیان
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/