لزوم ورود دانشگاهها به حل مشکلات صنعت و تقویت چرخه تولید/ پژوهشهای کاربردی عملیاتی شوند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ سال ۱۴۰۰ که توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی با شعار «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری شده است فرصتی مغتنم برای استفاده از تجارب کسبشده در سالهای گذشته و به میدان آوردن تمام ظرفیتهای تولید و از میان برداشتن موانع متعدد در عرصه تولید داخلی است و نباید برای حل مشکلات و موانع موجود در کشور چشم به حمایت دول خارجی داشته باشیم؛ بلکه باید با عزم راسخ ملی و عمل به شعار سال ۱۴۰۰ و رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری تمام تلاش خود را بهکار بگیریم و در این راستا تمام نهادها، سازمانها، بسیج، سپاه، دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، نیروهای مردمی و ... باید پای کار بیایند.
در همین راستا، دانشگاهها بهویژه دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۴۰۰ میتوانند گرهگشای بسیاری از معضلات و موانع باشند و نقش مهمی در تحقق شعار سال داشته باشند.
دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی هم در پیام نوروزی خود تأکید کرد که دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تحقق شعار سال جدید که از سوی رهبر معظم انقلاب «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری شده از همه ظرفیتها و توانمندیهای خود بهره میگیرد تا برنامهها و اهداف بر این اساس تنظیم و اجرا شود.
خبرنگار آنا به همین مناسبت برای بررسی و تحلیل شعار سال ۱۴۰۰ (تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها) با محور دانشگاه آزاد اسلامی گفتوگویی را با جعفر شریعتی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب ترتیب داده است که مشروح آن را میخوانید.
آنا: با توجه به شعار «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» نقش و جایگاه دانشگاه در تحقق این هدف را چگونه ارزیابی میکنید؟
شریعتی: نقش دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی در تولید علم، مهارت، فناوری و نوآوری بسیار حائز اهمیت است. رسالت اصلی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، انجام پژوهشهای کاربردی و ورود به حل مشکلات و معضلات صنعت و تقویت چرخه تولید است. در این راستا، دانشگاهها و بهطور خاص دانشگاه آزاد اسلامی میتوانند با انجام تحقیقات کاربردی و اثربخش، پشتیبانیهای لازم را از چرخه تولید انجام داده و در مسیر تقویت ارتباط با صنعت گامهای مهمی را در راستای شناسایی مهمترین عوامل و موانع تولید بردارند.
از وظایف دیگر دانشگاهها آموزش دانش و علوم مختلف و تربیت نیروی آموزشدیده و ماهر است که نقش نیروی محرکه را در هر سازمان و مؤسسه ایفا میکند. دانشگاه آزاد اسلامی باید در تربیت این نیروی آموزشدیده رسالت خود را بهخوبی انجام دهد و قطعاً آموزش مناسب و بهروز دانشجویان در راستای حل مشکلات و موانع تولید در بخشهای صنعت، کشاورزی و ... بسیار مؤثر بوده و منجر به اشتغالزایی بیشتر دانشجویان، افزایش بهرهوری و ارتقای راندمان تولید از نظر کیفی و کمی خواهد بود.
آنا: دانشگاه چگونه میتواند پشتیبان بخش تولید کشور و رفع موانع در این مسیر باشد؟
شریعتی: در مورد شعار سال ۱۴۰۰ یعنی «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» باید گفت که کلیدواژه «تولید» را نباید صرفاً یک موضوع اقتصادی دانست؛ بلکه باید همه پیشرفتهای فرهنگی، اجتماعی، امنیتی و حتی سیاسی را در تحقق عینی تولید به مانند یک راهبرد تلقی کرد.
به بیان دیگر باید توجه داشت که تولید بهعنوان یک کلیدواژه در همه عرصهها - و نه فقط عرصه اقتصادی - مطرح است. حمایت همهجانبه از کارآفرینان و تقویت مادی و معنوی از آنها میتواند در اشتغالزایی نسل جوان و به تبع آن کاهش سطح آسیبهای اجتماعی اثرگذار باشد.
دانشگاه باید در راستای توسعه پایدار و هدفمند برای حل مشکلات مردم و جامعه حرکت کرده و با شناسایی معضلات و موانع به ارائه راهکارهای صحیح و کاربردی و بهوجودآوردن اقتصادی پویا اقدام و با مهیاکردن زیرساختها، رویکردهای نوینی از دانشگاههای نسل سوم و چهارم را ارائه کند.
بنابراین دانشگاهها و بهطور خاص دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه آموزش، پژوهش، تحقیقات کاربردی و حوزه فرهنگی میتوانند به تولید و رفع موانع آن کمک قابل توجهی کنند. یکی از وظایف دانشگاه در این حوزهها ایجاد امید به آینده، انگیزه، تحرک، غیرت ملی، اعتقاد به توانمندیهای داخل، ایجاد روحیه همکاری و کار گروهی و ... در نیروی جوان فعال جامعه، برنامهریزی و تدوین مناسب سرفصل دروس در راستای مهارتآموزی و حرکت در راستای تولید محصولات اثربخش فرهنگی و تلاش در راستای رفع موانع و معضلات فرهنگی و آسیبهای اجتماعی و استفاده مناسب از ظرفیت فضای مجازی است.
علاوهبراین، تشکیل کارگروه یا شورای پشتیبانی و شناسایی موانع تولید با استفاده از ظرفیت دانشجویان، استادان و کارکنان در دانشگاه میتواند در راستای اجراییکردن شعار سال که تولید، پشتیبانیها، مانعزداییهاست، مؤثر باشد و بتواند بخشی از منویات رهبری را عملیاتی کند.
آنا: دکتر طهرانچی در راستای تحقق شعار سال جدید بر استفاده از همه ظرفیتها و توانمندی های دانشگاه تأکید کرد تا برنامهها و اهداف بر این اساس تنظیم و اجرا شود، ظرفیت و توانمندی واحد متبوع خود در این راستا را چه میدانید؟
شریعتی: دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۰ رسالت بسیار سنگینی دارد، کما اینکه در سال ۱۳۹۹ نیز با تولیدات پژوهشی و فعالیتهای دانشبنیان و اقدامات تأثیرگذار علمی و فرهنگی بهخوبی توانست در شرایط بسیار سخت نقش خود را ایفا کند و جا دارد از خدمات و تلاشهای خستگیناپذیر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و دانشمند هستهای کشورمان کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم.
دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی امسال نیز در پیام نوروزی خود تأکید کرد که دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تحقق شعار سال جدید که از سوی رهبر معظم انقلاب «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری شده از همه ظرفیتها و توانمندیهای خود بهره میگیرد تا برنامهها و اهداف بر این اساس تنظیم و اجرا شود.
در این راستا، برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب در راستای پشتیبانی از تولید و استفاده از ظرفیت و قابلیتهای رشتههایی مانند کشاورزی و دامپروری، شیمی، مدیریت و سایر رشتههای مرتبط که میتوانند بهگونهای مستقیم یا بهصورت بینرشتهای در زمینههای تخصصی خود ایفای نقش کنند، خواهد بود.
فعالکردن مرکز رشد دانشگاه و استقرار شرکتهای دانشبنیان، برگزاری دورههای کوتاهمدت آموزشی، نیازسنجی و انجام طرحهای بروندانشگاهی با صنایع و ادارات مختلف شهرستان و استان با استفاده از ظرفیت اعضای هیئت علمی و استفاده از همه ظرفیتها و توانمندیهای دانشگاه در راستای تحقق شعار سال، نقشه راه دانشگاه در سال جاری خواهد بود.
دانشگاه آزاد اسلامی داراب میتواند از طریق راهاندازی سرای نوآوری و مدارس عالی مهارتی مانند مدرسه عالی مهارتی گیاهان دارویی، صنایع دستی یا گردشگری در شهرستان داراب با کمک استادان توانمند و کارآمد و با توجه به قابلیتهای این شهر به حمایت از تولیدات داخلی در زمینه گیاهان دارویی و صنایع دستی کمکهای مؤثری کند و به تربیت نیروهای ماهر نیز اقدام کند که اقداماتی هم در این زمینه انجام شده است.
آنا: در تحقق شعار جهش تولید چهقدر موفق بودید؟
شریعتی: پیگیری عقد قراردادهای بروندانشگاهی، پیگیری راهاندازی مرکز تحقیقات دامپروری، فعالشدن اراضی تحقیقاتی کشاورزی و افزایش درآمدهای حاصل از فروش محصولات کشاورزی در مقایسه با سال ۹۸، جمعآوری چند مرحله کمکهای مؤمنانه و تهیه بستههای معیشتی برای محرومان، چاپ مقاله Q۱ پلاس برای نخستین بار توسط هیئت علمی دانشگاه، چاپ مقاله مرتبط با ویروس کرونا، پیگیری و اخذ مجوز مرکز رشد، پیگیری راهاندازی هنرستان تربیتبدنی، تجهیز و راهاندازی مرکز مشاوره امین دانشگاه، پیگیری و ارائه درخواست خاکسپاری شهدای گمنام در دانشگاه، ارتقای سایت دانشگاه، افزایش پهنای باند اینترنت از ۲ مگابیت بر ثانیه به ۲۰ مگابیت از محل درآمدهای غیرشهریهای، تشکیل بیش از ۶ کانون فرهنگی در دانشگاه، کسب مجوز برای سه نشریه دانشجویی و تشکل گام دومیها، برگزاری بالای پنج وبینار با ارگانهای مختلف و پنج وبینار علمی و برگزاری چند کارگاه توسط انجمنهای علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان همراه با کسب درآمد بخشی از اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب در سال جهش تولید بوده است.
آنا: و سخن پایانی ...
شریعتی: تحقق شعار تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها نیازمند عمل به رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری و تلاش همهجانبه مسئولان و مردم است و قوای سهگانه باید بهصورت واحد و یکصدا با دانشگاهها برای این مهم برنامهریزی مستمر و همکاری پایدار داشته باشند و قطع به یقین با کمک دانشگاهها، مراکز علمی و تحقیقاتی و ظرفیت نخبگان کشور بخش زیادی از مشکلات و موانع کشور برطرف خواهد شد و با عزم راسخ ملی و نگاه ویژه به ظرفیتهای داخلی شاهد رونق و جهش تولید، اشتغال جوانان و کاهش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی خواهیم بود.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/