دستگاه قضا چه زمانی به ترک فعل مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا ورود میکند؟
خبرگزاری آنا- هدی قبادی؛ مدتی قبل از عید نوروز بود که وزیر بهداشت با اشاره به قدرت سرایت و مرگآفرینی بالای ویروس کرونای انگلیسی با قسم حضرت عباس از مردم درخواست کرد تا اگر همه مسیرها هم باز بود سفر نروند. او با بیان اینکه «التماس کردیم که سفر نباشد» گفته بود که «وزیر بهداشت باید خواهش کند، تمنا کند، دست ببوسد و پا ببوسد تا بلکه بتواند یکقدم بردارد. اما هیچکس برای مردم توضیح نداد چرا وزیری که یکی از کلیدیترین وزارتخانهها را در زمان بحران بیماری بر عهده دارد باید التماس کند!»
در نهایت علیرغم همه التماسها و قسم دادنهای مسئولان بهداشتی و کادر درمان در نوروزی که همه میدانستند مسافرت کردن و دیدوبازدید و گردش رفتن عاقبت خوشی ندارد، نه جادهای بسته شد، نه مکانی تفریحی تعطیل شد و نه قرنطینهای اعلام شد و مسئولان ترجیح دادند بهجای مدیریت و ایجاد ضوابط سفتوسخت و ضمانت اجرای قوی، با قسم حضرت عباس ۸۰ میلیون نفر جمعیت را مدیریت کنند و درنهایت ما ماندیم و یک بهار مرگبار و سهرقمی شدن آمار کرونا!
اعظم آهنگر در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان خبرگزاری آنا، با اشاره به عدم مدیریت صحیح دولت بهمنظور پیشگیری از موج چهارم کرونا در کشور اظهار کرد: مردم هر بار به دولت اعتماد میکنند لطمه میبینند. در حال حاضر وضعیتی پیش آمده است که افرادی مسافرت نرفتهاند احساس خسران و افسردگی میکنند و کسانی که به مسافرت رفتهاند احساس گناه میکنند.
وی ادامه داد: دولت بهجای تعیین تکلیف کردن و وضع قوانین سفتوسخت و بستن مسیرها و قرنطینه کردن مردم مانند نوروز ۹۹، همه راهها را باز گذاشت، اماکن تفریحی را تعطیل نکرد و در آخر تقصیر را گردن مردم انداخت.
این جامعهشناس تأکید کرد: دولت کاملاً میدانست که وضعیت شیوع ویروس به چه شکل است و وزارت بهداشت هم کتباً همه مسائل را به دولت اعلام کرده بود اما هیچ اقدامی در این رابطه انجام نشد.
سیاست یک بام و دو هوا به قیمت جان انسانها تمام می شود و اصلاً شوخیبردار نیست
وی با اشاره به اینکه همواره مسئولیت سیاستهای غلط دولت به گردن مردم میافتد، گفت: دائماً اعلام میشود اگر پول ندارید، غذا نخورید، اگر پول ندارید، لباس نخرید و اگر میمیرید سفر نروید، اما هیچ کنترلی و مدیریتی در هیچ زمینهای برای بهبود اوضاع انجام نمیشود.
آهنگر با بیان اینکه رفتار مردم حالت انعطافپذیر دارد و همه مردم در همه شرایط یکجور عمل نمیکنند، تصریح کرد: اینکه جادهها و راهها را باز بگذاریم و بخواهیم کسی سفر نرود خوشخیالی است و بههیچوجه منطقی نیست. برخی با خودشان فکر کردند با اتومبیل شخصی میروند در ویلاهایشان و اتفاقی نمیافتد برخی از مردم هم اصلاً مسافرت نرفتند ولی از شهرستانهای دیگر برایشان مهمان آمد و دچار مشکل شدند.
این جامعهشناس بیان کرد: هنوز هم مشخص نیست راهها باز است یا نه و اگر کسی مسافرت برود در جاده از سفر او ممانعت میشود یا خیر و هیچ مرجع، سایت و شماره تلفنی در این زمینه وجود ندارد که اعلام عمومی شده باشد و در دسترس مردم باشد و افراد جامعه بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. در مورد چنین چیزی مخفیکاری و سیاست یک بام و دو هوا به قیمت جان انسانها تمام می شود و اصلاً شوخیبردار نیست.
آهنگر تأکید کرد: تا زمانی که کنترل لازم از سوی دولت وجود نداشته باشد وضعیت همینطور نابسامان است و به بیاعتمادی مردم دامن زده میشود.
این جامعهشناس اظهار کرد اینکه صرفاً جریمه در نظر گرفته شود کفایت نمیکند. در کشورهای اروپایی ۲۴ ساعت فرد را در مرجع قانونی بازداشت میکنند و یا حداقل کاری که میکنند علاوه بر جریمه کردن ثبت در پرونده شهروندی است. اما در کشور ما نهایتاً متخلفان را جریمه میکنند بنابراین فردی که پول دارد میگوید به مسافرت میروم و درنهایت جریمه میشوم و فردی هم که پول ندارد مسافرت نمیرود و به دلیل مسافرت دیگران از کرونا هم در امان نیست.
شائبه پر کردن خزانه خالی دولت با باز گذاشتن راهها و جریمه کردن مردم
وی ادامه داد: به دلیل همه این اقدامات غلط این شائبهها پیش میآید که دولت خزانهاش خالیشده و راهها را باز گذاشتهشده تا از طریق جریمه جبران کند.
آهنگر اظهار کرد: ما در کشور ردهبندی شهروندی نداریم که حداقل شهروندی که رفتارش بهتر است با شهروند بدرفتار تفاوت داشته باشد. افراد میتواند با پایینترین سرمایه اقتصادی شهروند خوب و خوشرفتاری شناخته شوند و فردی با بیشترین سرمایه شهروند قانونمند و خوشرفتاری شناخته نشود. نتیجه این ردهبندی این است که به رعایت قانون کمک شود.
این جامعهشناس با بیان اینکه دولت تکلیفش با خودش مشخص نیست، گفت: باید جادهها در نوروز بسته میشد و هر کس میرفت در مسیر متوقف و بازگردانده میشد اما هیچکدام از این کارها انجام نشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر وضعیت قرمز است و بهجای اینکه کارمندان را ۱۰۰ درصد تعطیل کنند، قوانین چند درصد شیفت میگذارند درحالیکه خیلی از کارمندان حضورشان مؤثر نیست و میتوانند پشت میز در منزل کارشان را به صورت دورکاری انجام دهند.
این جامعهشناس اظهار کرد: بر اساس اطلاع من مراکز اسکان صداوسیما در زیباکنار و مراکز اسکان خیلی از ادارات و نهادهای دیگر باز بوده است و هیچ نظارتی در این خصوص برای تعطیلی این مراکز وجود نداشته است.
مردم احساس عدم امنیت و بیپناهی میکنند
وی با اشاره به اینکه عملکرد دولت در دوران کرونا و بهخصوص در ایام نوروز موجب بیاعتمادی اجتماعی میشود، بیان کرد: علاوه بر این بیاعتمادی، این وضع احساس عدم امنیت به افراد القا میکند و مردم حس میکنند کسی به فکر آنها نیست، جانشان برای کسی اهمیت ندارد و احساس ترس و عدم امنیت و بی پناهی میکند.
آهنگر اظهار کرد: این بیاعتمادی تأثیر سوئی بر درک مردم از واقعیت دارد و حتی در خصوص آماری که وزارت بهداشت از فوتیهای کرونا اعلام میکند تشکیک میشود و برخی معتقدند که ابتلای ۱۷ هزار نفر بیمار با آمار ۱۷۰ نفر فوتی همخوانی ندارد و فقط برای جلوگیری از متشنج شدن جامعه این آمار اعلام میشود.
این جامعهشناس تأکید کرد: توانمندی دولت زیر سؤال رفته است و از بس که دولت منفعلانه رفتار کرده است داریم به وضعیت بیدولتی میرسیم.
همه این بیتفاوتیها به بستن جادهها و قرنطینه کردن در شرایط بحرانی و در زمانی که انتظار میرفت عده زیادی از مردم بعد از خانهنشینی یکساله قصد سفر داشته باشند، در حالی انجام شد که آیتالله رئیسی، رئیس قوه قضائیه پیشازاین در آبان ماه سال ۹۹ نسبت به ترک فعل مدیران هشدار داده بود و دستورالعمل مقابله با ترک مدیران را صادر کرده بود.
در حال حاضر نیز رئیس قوه قضائیه بر لزوم پاسخگویی مسئولان مربوطه در خصوص تأخیر در مقابله با موج جدید کرونا تاکید کرده است. شاید بتوان این عمل مسئولان ذیربط را بهنوعی ترک فعل و عدم انجام وظایف قانونیای دانست که به مرگ عده زیادی از هموطنان انجامید.
مسئولان تصمیمگیر باید پاسخگوی تأخیر در مقابله با موج جدید کرونا باشند
رئیس قوه قضاییه در سخنانی با انتقاد از مسئولان مربوط اظهار کرد که چرا مسئولان علیرغم هشدارهای وزارت بهداشت و درمان و مراکز علمی و دانشگاهی نسب به اوجگیری دوباره کرونا و خطرات آن بهموقع تصمیمگیری و اقدام نکردهاند؟
رئیسی ادامه داده داد، زمانشناسی در هر کاری مهم است و در جایی که با جان و زندگی و معیشت مردم مرتبط است، مهمتر میشود.
وی تأکید کرد که این سؤال جدی مردم از مسئولان تصمیمگیر است که چرا با تأخیر با موج جدید کرونا مقابله شد که شاهد اشکالات و خسارات آن هستیم و حتماً باید در این خصوص پاسخگو باشند.
کشور ما ایران مانند همه دیگر کشورهای جهان بارها و بارها در طول تاریخ خود، گرفتار اپیدمیهای مختلفی نظیر وبا، طاعون، تیفوس و حصبه و ... شده است که اگرچه جان پارههای تن این سرزمین را گرفتند؛ اما هماکنون هیچ اثری از آنها نیست. کرونا هم مثل همه بیماریهای دیگر مهمان یکی دوروزه مردمان این سرزمین است که بلاهای زیادی را از سر گذراندهاند، اما درنهایت ما میمانیم و برگهایی از تاریخ که در مورد عملکرد مسئولان در این برهه حساس و به سخره گرفتن جان انسانها قضاوت خواهد کرد.
انتهای پیام/۴۱۵۹/پ
انتهای پیام/