رشد قارچگونه مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی ساماندهی میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه نظام دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ساماندهی مؤسسات آموزش عالی و دانشگاهها مدتی است که در دستور کار وزارت علوم قرار دارد. برنامهریزی ساماندهی آموزش عالی و مؤسسات، از سه سال پیش انجام شده و از حدود یک سال پیش پیادهسازی آن آغاز شده است. بر اساس این طرح مؤسسات و مراکز دانشگاهی کوچک با دانشگاهها و مؤسسات بزرگ ادغام یا تجمیع میشوند و اینگونه جلوی هدررفت منابع و هزینه در حالت کلی گرفته میشود.
هشدار وزیر علوم درباره ساماندهی مؤسسات
اما به نظر میرسد که همراهیها با این طرح بهاندازه کافی نباشد چراکه منصور غلامی، وزیر علوم در اولین جلسه سال ۱۴۰۰ با رؤسای دانشگاههای دولتی کشور میگوید: همکاران محترم در دانشگاهها و مراکزی که در این زمینه تأخیر دارند، توجه کنند که ممکن است بعداً از یک ظرفیتی محروم شوند و یا با موضوعی ابلاغی مواجهه شوند که متناسب با وضعیتشان نباشد.
وی بیان میکند: وزارت علوم، بحث ساماندهی آموزش عالی کشور را با همکاری ستاد اجرایی نقشه جامع علمی کشور پیش میبرد، از این جهت که ساماندهی آموزش عالی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، این برنامه باید با دقت و ظرافت اجرا شود.
مؤسساتی که از علمی بودن دور شدهاند
شاید برای اینکه ابعاد واقعی ماجرا نمایان شود لازم باشد که به گفتههای غلامحسین رحیمی، معاون پژوهشی وزارت علوم در این باره توجه شود. وی میگوید: در برخی از جاها نهاد علمی با بافت شهری، فرمانداری، استانداری و ... پیوند خورده است که این موضوع غیرعلمی است و در برخی از جاها دانشگاهها به حیاط خلوت آنها تبدیل شدهاند. وی ادامه میدهد: برخی از مؤسسات به معنای کلی از حیطه اختیارات وزارت علوم خارج شدهاند. برخی از این مؤسسات از نظر کیفیت پایین هستند که اصلاً نباید دانشجویی پذیرش میکردند. بهعنوان مثال دانشگاه تفرش ۷۴ عضو هیئتعلمی دارد که تنها ۹ نفر از آنها در استان ساکن هستند، به این صورت که نمیشود دانشگاه درست کرد.
به گفته رحیمی؛ دانشگاهی با وجود داشتن ۱۲ هیئتعلمی و هزار دانشجو؛ رشته مهندسی کامپیوتر آن یک استاد ندارد، در خوانسار یک عضو هیئتعلمی ساکن وجود ندارد، اینها نشان میدهد که نظارتها ضعیف بوده است و کار مهم این است که شورای مدیریت آموزش عالی استانی برای تضمین کیفیت آموزش عالی در استان بر این موارد نظارت داشته باشد. در واقع ساماندهی مؤسسات آموزش عالی لازم، ضروری و حیاتی است. برخی جاها به دور از شأن نهاد علمی است که این وضعیت را داشته باشد، ساماندهی در واقع فقط الحاق یا محدود کردن نیست بلکه به خیلی از موارد توجه میکند.
عدم ادغام مؤسسات غیرانتفاعی
در این میان علی آهونمنش، رئیس اتحادیه مؤسسات غیرانتفاعی از آغاز ساماندهی مؤسسات خبر میدهد. نکته قابل توجه درباره این مؤسسات آن است که هنوز ادغام در این مؤسسات در دستور کار قرار نگرفته است. آهونمنش در پاسخ به اینکه آیا مؤسسات غیرانتفاعی بر اساس طرح ساماندهی ادغام خواهند شد، میگوید: در این خصوص شورای استانی تصمیم میگیرد در حال حاضر هنوز فعالیتی در این خصوص صورت نگرفته و شوراهای استانی در حال شکلگیری هستند.
بهصورت کلی طرح ساماندهی مؤسسات آموزش عالی در راستای طرح آمایش آموزش عالی انجام میشود. در آمایش آموزش عالی متناسبسازی رشتهها و مأموریت گرایی مطرح است، مأموریت گرایی و متناسبشدن رشتهها همراه با ساماندهی مؤسسات انجام میگیرد. با این حال به گفته رحیمی؛ ساماندهی تمام مؤسسات مشمول بهصورت میدانی انجام خواهد شد و طی یک الی دو ماه آینده تمام مؤسسات وضعیتشان روشن و ابلاغ میشود.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/