بیثباتی در سیگنال هزینهها، مهمترین مانع تولید در اقتصاد ایران
عباس علویراد در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا با توجه به نامگذاری سال 1400 توسط مقام معظم رهبری اظهار کرد: هنوز دو هفته از نامگذاری سال ۱۴۰۰ نگذشته که ملاحظه میشود دوباره موج تشکیل انواع کمیسیونها و کارگروههای مانعزدایی از تولید در سطوح خرد و کلان در کشور در حال شکلگیری است و این در حالی است که مدرنترین نظریههای اقتصاد کلان که اتفاقاً روی سازههای اقتصاد خرد استوار شدهاند بیثباتی محیط اقتصاد را مانعی جدی برای برنامهریزی بنگاهها در مسیر تولید قلمداد کردهاند.
وی بیان کرد: منطق اقتصادی بنگاهها حکم میکند سیگنال قیمتها و نرخ ارز را برای پوشش هزینههای تولید رصد و در امر قیمتگذاری محصولات خود لحاظ کند، اگر بنگاهها انتظار داشته باشند سیگنال هزینههای تولید (نرخ تورم و نرخ ارز) در افق پیشرو فراتر از قیمت محصولات تولیدی آنها رقم خواهد خورد، تولید را کاهش میدهند و اگر انتظار داشته باشند کمتر از قیمت محصولات آنها رقم خواهد خورد، تولید را افزایش میدهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد افزود: وقتی تولیدکنندگان تصویر شفاف و باثباتی از سیگنال هزینههای تولید در افق پیشرو (حتی در بازه یکماهه) نداشته باشند، کل فرآیند برنامهریزی تولید آنها با اختلال جدی مواجه میشود، شواهد آمارهای رسمی، بیثباتی سیگنال هزینههای تولیدکنندگان در سال ۱۳۹۹ را بهخوبی روایت میکنند.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران نخستین سیگنال را سیگنال قیمتها مطرح کرد و گفت: طبق گزارشهای مرکز آمار ایران میانگین نرخ تورم ماهانه (شاخص کل) در سال ۱۳۹۹ معادل ۳/۳ درصد بوده است، دامنه تغییرات آن نیز ۵/۲ درصد گزارش شده است. سیگنال دوم نرخ ارز است که برآوردها نشان میدهد متوسط قیمت دلار در سال ۱۳۹۹ حدود ۲۳ هزار تومان بوده است، دامنه تغییرات آن نیز حدود ۱۷ هزار تومان برآورد شده است.
وی ادامه داد: همانطور که شواهد آماری سال ۱۳۹۹ نشان میدهد، اکنون مهمترین مانع تولید در اقتصاد ایران بیثباتی در سیگنال هزینههای تولید با عاملیت نرخ تورم و نرخ ارز است؛ بنابراین صرف تشکیل انواع کمیسیونها و کارگروهها در سطوح مختلف کشور به مانعزدایی از تولید نخواهد انجامید.
علوی راد مطرح کرد: بیثباتی خسارتبار محیط اقتصاد کلان حاصل ضعف شدید در مدیریت اقتصادی کشور است، ایجاد ثبات در محیط اقتصاد ایران نیازمند تصمیمهای بسیار دشوار بوده و طرح مباحث انحرافی در زمینه شعار سال ۱۴۰۰ نیز به معنی تن ندادن سیاستگذار اقتصادی به مانعزدایی واقعی از تولید است.
انتهای پیام/4117/
انتهای پیام/