دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 فروردين 1400 - 12:00
عسگری در گفت‌وگو با آنا:

هیچ داوری نمی‌تواند از موقعیت خود سوءاستفاده کند/ رئیس فیفا هم در اختیارات داور دخل و تصرف نمی‌کند

پیشکسوت داوری گفت: هیچ داوری نمی‌تواند از موقعیت خود سوءاستفاده کند و رئیس فیفا هم نمی‌تواند در اختیارات داور دخل و تصرف داشته باشد.
کد خبر : 571676
حسین عسگری

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، اعتراضات به داوری در فوتبال ایران همواره زیاد بوده و در سال 99 نیز این اتفاق در رقابت‌های لیگ برتر و دسته‌های پایین‌تر به وضوح دیده شد. در دنیا با بررسی قوانین و مقررات تلاش می‌کنند تا اگر موردی دچار ایراد باشد آن را تصحیح کنند و البته امکانات بسیار خوبی هم در اختیار جامعه داوری قرار می‌گیرد ولی این امر در ایران کمرنگ است.


حسین عسگری درباره تغییر مقررات در بحث داوری فوتبال به خبرنگار ورزشی آنا عنوان کرد: مسلماً قوانین با مقررات متفاوت است. مقررات مواردی مانند تعیین تعداد کارت‌های زرد برای محرومیت یک بازیکن است. در جایی بازیکن با گرفتن چهار کارت زرد از بازی بعدی محروم می‌شود و در جایی دیگر با پنج کارت زرد این اتفاق می‌افتد اما باید بدانیم قوانین هیچ‌گاه قابل تغییر نیست و تمامی فدراسیون‌های فوتبال تابع قوانین مشترک هستند. 


وی ادامه داد: برخی مواقع پیش می‌آید که افرادی هستند که اطلاعات کاملی از قوانین داوری ندارند و صحبت‌هایی می‌کنند که مردم را به اشتباه می‌اندازند. در این میان نباید فراموش کرد که سالیان سال است که مظلومیت داوران در فوتبال ایران حس می‌شود و دلیل آن، بی‌توجهی کلی به داوران از سوی تشکیلاتی است که باید حامی آنان باشند و بدون تردید متولی حمایت از داوران، فدراسیون فوتبال است.


پیشکسوت داوری خاطرنشان کرد: اتهاماتی که مدیران، مربیان و بازیکنان تیم‌ها به داوران می‌زنند، با عدم برخورد تشکیلات حامی داوران به صورت کلی رفع نمی‌شود و این موارد باعث ایجاد هجمه می‌شود. وقتی تیم‌ها نتیجه نمی‌گیرند، کوتاه‌ترین دیوار متعلق به داوران است و به همین دلیل است که شاهد این هستیم افراد مترصد گرفتن ایراد از دیگران هستند تا بخواهند خود را نشان دهند. در فوتبال ایران شده که داوری از ارنج سرمربی تیمی ایراد بگیرد یا اینکه اشتباه مدیری را گوشزد کند و یا فرصت از دست دادن بازیکنی را به رخ او بکشد؟ ولی به محض اینکه تیمی بازنده می‌شود، مقصر اصلی داور است که به زعم عوامل تیم‌ها در یکی از صحنه‌ها دچار اشتباه شده است.


وی با اشاره به این موضوع که اگر قرار باشد قانونی تغییر کند، مرجع قانون‌گذاری مشخصی دارد، بیان کرد: هر ساله تغییرات زیادی در مورد قوانین داوری رخ می‌دهد و تمامی کمیته‌های داوران در فدراسیون‌های مختلف موظف به تبعیت از این قوانین هستند. اینکه آموزش‌های کافی در فوتبال ایران وجود ندارد، باعث می‌شود تا داوران مسبب هر اتفاقی تلقی شوند. در سال 99 به همه ثابت شد که فوتبال بدون حضور تماشاگران قابل برگزاری است ولی اگر داوری وجود نداشته باشد آیا می‌توان مسابقه‌ای برگزار کرد.


عسگری افزود: داوران که رکن اصلی برگزاری مسابقه هستند، اگر دچار مصدومیت شوند، باید به شخصه برای درمان خود اقدام کنند ولی اگر بازیکنی مصدوم شود، تمامی عوامل تیم بسیج می‌شوند تا او درمان شود. این در حالی است که حداقل امکانات لازم هم به داوران ایران داده نمی‌شود. جو مسابقات هم به شکلی پیش برده شده که آنها با آرامش نمی‌توانند قضاوت کنند. سیستم کمک‌داور ویدئویی (VAR) هم در فوتبال ایران وجود ندارد که جلوی گیری از اشتباهات را می‌گیرد. متأسفانه ما از ازبکستان هم کمتر هستیم که نمی‌توانیم از VAR استفاده کنیم.


وی در واکنش به این موضوع که داوران می‌توانند از اختیارات خود سوءاستفاده کنند، تأکید کرد: مگر می‌شود اختیارات داور را کم و زیاد کرد؟ رئیس فیفا هم نمی‌تواند در این اختیارات دخل و تصرف کند. بر اساس قانون اختیارات داور مشخص است و اگر بخواهد تخلف آگاهانه یا غیرآگاهانه داشته باشد، تعریف برخورد با آن مشخص شده است. بنابراین قدرت داور را قانون مشخص می‌کند و خودش اجازه ندارد چیزی را کم یا زیاد کند. اگر هم تصمیمی انفرادی بگیرد باید مبتنی بر قانون باشد و اعمال قدرت شخصی ندارد. به عنوان مثال داور می‌تواند از دقیقه یک تا 90 بازیکن یا مربی را اخراج کند ولی باید بر اساس موردی منطقی باشد. توانایی و مهارت داور در اجرای قوانین باعث می‌شود که قضاوت او خوب یا بد باشد.


عسگری در مورد اینکه باید چه برخوردی با داوران شود تا از موقعیت خود استفاده منفی نکنند، عنوان کرد: در هر کاری تنبیه و تشویق وجود دارد. هیچ داوری نمی‌تواند از موقعیت خود سوءاستفاده کند ولی اگر داوری دچار اشتباه شد، قوانین مشخصی برای برخورد با او تعریف شده است. در این میان نباید فراموش کنیم که مسائل مالی در انگیزه و انرژی داوران بسیار تأثیر دارد. در ایران وقتی به داور برای قضاوت یک مسابقه 250 هزار تومان داده می‌شود، او اگر در طول سال 20 قضاوت هم کند نهایتاً 5 میلیون تومان درآمد دارد ولی به عنوان مثال در ازبکستان برای قضاوت در یک مسابقه 400 دلار داده می‌شود که به پول ما 10 میلیون تومان می‌شود. آیا در چنین شرایطی نباید داوران این کشور انگیزه بیشتری برای قضاوت داشته باشند؟


انتهای پیام/4048/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب