لزوم تقویت جایگاه محققان بخش ارتباط با صنعت دانشگاهها/ طرحهای بروندانشگاهی در مسیر معادن و کشاورزی کرمان هدایت میشوند
گروه استانهای خبرگزاری آنا، دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی دارای وظایف و اهداف مختلفی مانند برنامهریزی و هماهنگی برای انجام بازدیدهای علمی و تحقیقاتی دورهای اعضای هیئت علمی، کارشناسان و دانشجویان از مراکز فنی و صنعتی کشور، برنامهریزی برای برگزاری سمینار، مجامع و نمایشگاههای علمی و فنی با همکاری صنایع و واحدهای دانشگاهی، ایجاد زمینه تبادل اطلاعات علمی و فنی بین دانشگاه و واحدهای صنعتی اعم از کتاب، نشریه و ...، بررسی مشکلات خاص بخش صنعت و ارائه طرحها و پروژههای کاربردی برای رفع آن و ارسال گزارش به حوزه مشکلات پژوهشی هستند.
برنامهریزی لازم برای اخذ بورسیه و فرصتهای مطالعاتی از واحدهای صنعتی و تولیدی برای اعضای هیئت علمی و کارشناسان، هماهنگی و ارتباط مستمر با دفاتر ارتباط با صنعت سایر واحدهای دانشگاهی و نیز سازمان مرکزی، برنامهریزی و ایجاد هماهنگی با مراکز واحدهای صنعتی برای تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز، شناسایی و ارزیابی دقیق واحدها و مراکز صنعتی و تماس مستمر با آنها برای تخصیص سهمیه و امکانات موجود برای اعزام کارآموزان، برنامهریزی برای برگزاری دورههای آموزشی کوتاهمدت علمی کاربردی برای تأمین نیروی متخصص مورد نیاز صنعت و جامعه و عقد تفاهمنامه همکاری با مراکز مختلف برای استفاده مطلوب از تواناییهای دانشگاه برای اجرای طرحهای تحقیقاتی و تبادل اسناد، مدارک و اعضای هیئت علمی و استفاده از تجهیزات تحقیقاتی مشترک و ... از دیگر وظایف و اهداف دفاتر ارتباط با صنعت و جامعه در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهید حاج قاسم سلیمانی کرمان با دراختیار داشتن تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی که برخی از آنها در سطح منطقه و یا کشور نیز بسیار شاخص بوده و وجود استادان مجرب و کارشناسان خبره توانسته است با حمایت رئیس دانشگاه در جذب طرحهای بزرگ از صنایع مادری ازجمله مس سرچشمه اقداماتی انجام دهد، فعالیت استادان برجسته گروه مدیریت این واحد دانشگاهی در جذب اولویتهای سازمان و ارگانهای دولتی در قالب پایاننامهها و رسالههای دکتری و یا حتی طرحهای بروندانشگاهی را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
خبرنگار خبرگزاری آنا برای آشنایی بیشتر با عملکرد اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهید حاج قاسم سلیمانی کرمان با فرهاد همایونفر رئیس این اداره گفتوگو کرده است که مشروح آن در ادامه میآید.
آنا: وظایف و اهداف اداره ارتباط با صنعت دانشگاه را تشریح کنید.
همایونفر: شناسایی و ارزیابی دقیق واحدها و مراکز صنعتی و تماس مستمر با آنها بهمنظور تخصیص سهمیهها و امکانات موجود برای اعزام کارآموزان، اطلاعرسانی برای برگزاری سمینارها، نمایشگاهها و بازدیدهای علمی و تحقیقاتی انجام امور برگزاری نمایشگاهها و ارائه دستاوردهای واحد طبق برنامههای تعیینشده بخشهای از وظایف و اهداف اداره ارتباط با صنعت در دانشگاه آزاد اسلامی است.
تبادل اطلاعات علمی و فنی میان دانشگاه و مراکز صنعتی، ایجاد بانک اطلاعاتی از ظرفیتهای موجود در دانشگاه و صنایع، کنترل، نظارت و پیگیری امور مربوط به عقد قرارداد و جذب پروژههای صنعتی، تحقیقاتی و خدماتی میان دانشگاه و صنعت، دریافت فهرست اولویتهای عنوان پروژههای تحقیقاتی از مراکز صنعتی و تحقیقاتی و ارائه به دانشکدههای تابعه از دیگر وظایفی است که برای اداره ارتباط با صنعت تعریف شده است.
دعوت از مسئولان و متخصصان صنایع بهمنظور بازدید و آشنایی با امکانات دانشگاه، تنظیم بانک اطلاعاتی از سوابق علمی و حرفهای استادان و نیروهای فنی شاغل در دانشگاه، پیگیری برای امور انعقاد تفاهمنامههای کلی با وزارتخانهها، سازمانها و سایر مراکز تحقیقاتی یا صنعتی، نظارت و کنترل بر انجام امور مربوط به پروژههای درون و بروندانشگاهی، ارائه مشاوره به دانشجویان بهمنظور انتخاب عنوان پروژههای تحقیقاتی برای اجرای پایاننامهها یا رسالهها متناسب با رشته و گرایش تحصیلی و ارائه راهنماییهای لازم بهمنظور نحوه حمایتهای ارگانها و سازمانهای مربوطه از دیگر وظایف اداره ارتباط با صنعت در دانشگاه است.
آنا: برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجقاسم سلیمانی در حوزه ارتباط با صنایع چگونه و با چه اهدافی ترسیم میشوند؟
همایونفر: با توجه به مأموریت و اهداف دفتر ارتباط با صنعت و جامعه در چند دهه اخیر، ساختار دانشگاهها و آموزش عالی کشور تغییرات فراوانی داشته و موضوع ارتباط با صنعت و پاسخگویی مراکز علمی به نیازها و اولویتهای کشور اهمیت دوچندان یافته است، بر این اساس، ضروری است مطالعات کاملی از روشها و ساختارهای قبلی تهیه و با توجه به شرایط کشور و وضعیت صنایع و دستگاههای اجرایی، ساختار مناسب و روشهای مؤثر برای مدیریت و توسعه ارتباطات صنعتی و پژوهشهای متکی بر تقاضای دستگاههای اجرایی تدوین شود.
در این راستا تجارب دانشگاهها و مراکز علمی در مورد گسترش ارتباط با صنعت بسیار متفاوت بوده و لازم است بررسی کاملی از آنها صورت گرفته و تجارب و روشهای مناسب شناسایی و دستهبندی شوند. بر این اساس میتوان آییننامهها و دستورالعملهای مناسبی تدوین و حتیالامکان انجام فعالیتهای مرتبط با صنعت را در دانشگاهها تسهیل کرد. این موضوع نیازمند تدوین گزارشها، تهیه لوایح و قوانین مناسب است که در قالب طرح فوق انجام میشود.
رصد و تدوین دستاوردهای ویژه و منحصر بهفرد دانشگاهها در حوزه ارتباط با صنعت
دستاوردهای بسیار مفیدی در سالهای اخیر توسط مراکز علمی کشور حاصلشده است، بهدلیل گستردگی چنین دستاوردهایی، شناسایی و معرفی آنها میتواند کمک مناسبی برای الگوسازی و ترویج فعالیتهای ارتباط با صنعت در کشور باشد، علاوه بر این با ارائه این دستاوردها، امکان جلب اطمینان دستگاههای اجرایی به نحو مطلوبتری فراهم میشود.
تقویت جایگاه محققان و فعالان بخش ارتباط با صنعت دانشگاهها مستلزم تشویق و حمایت آنان است، این موضوع میتواند ارتباط با صنعت را در مراکز علمی در کانون توجه همگان قرار دهد، بر این اساس برگزاری رویدادهایی در راستای معرفی دستاوردهای ارتباط با صنعت، پروژههای موفق و معرفی مدیران پروژهها، بسیار مؤثر است، این رویدادها باید بهتدریج جایگاه منحصربهفردی یافته و برای مراکز علمی، کسب رتبه در آنها به یک برند و ارزش تبدیل شود.
آنا: اولویت طرحهای ارتباط با صنعت و انعقاد قراردادهای بروندانشگاهی چیست؟
همایونفر: با توجه به رسالت تعیینشده برای دانشگاه بهمنظور حل مشکلات جامعه و صنایع موجود در استان و برنامههای نظام موضوعی استان کرمان سعی بر آن میشود که طرحهای پژوهشی نیز در همین راستا انتخاب و بهعنوان اولویت در نظر گرفته شوند، استان کرمان با توجه به اینکه از نظر ذخایر معدنی و جایگاه کشاورزی آن در میان سایر استانهای کشور از ویژگی منحصربهفردی برخوردار است، بنابراین کوشش این دفتر بر آن است که بخش اعظمی از طرحهای بروندانشگاهی در این مسیر هدایت شوند.
البته اولویتهای پژوهشی سازمان و ارگانهای استان نیز به گروههای مرتبط ارجاع و سعی میشود بسته به اولویت معرفیشده بهعنوان طرح در سطوح کارشناسی ارشد، دکتری و یا طرحهای استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاج قاسم سلیمانی در نظر گرفته شوند.
آنا: نگرش فعالان بخش صنعت به ارتباط با دانشگاه، بهویژه دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
همایونفر: در استان کرمان با وجود معادن بزرگی ازجمله مس و آهن که در کنار آن هم صنایع مادر بزرگی نیز در حال فعالیت هستند با پیگیری و پشتیبانی مسئولان دانشگاه در ارائه توانمندیهای موجود در واحد نگرش مثبتی در مورد گرایش صنایع مادری استان در همکاری با استادان دانشگاه آزاد برای عارضهیابی و رفع مشکلات فراهمشده است. در همین راستا نیز دعوت از دانشگاه آزاد اسلامی استان برای حضور در نخستین نمایشگاه « نهضت تولید، بومیسازی و صادرات در سال جهش تولید» خود بیانگر این رویکرد مثبت است.
آنا: نگاه مسئلهمحوری و حلالمسائلی در ارتباط با صنایع و بخشهای فعال جامعه چه جایگاهی دارد؟
همایونفر: با تأکید رئیس دانشگاه اسلامی برای تبدیل دانشگاه به نسل چهارم، دانشگاه دیگر نمیتواند یک مجموعه صرفاً علمی باشد و باید صنعت در کنار دانشگاه قرار بگیرد. در این مرحله تمام تلاش این است که دانشگاه در بخش مسئولیت اجتماعی انجاموظیفه کند. در این راستا نیز بهمنظور رسیدن به هدف باید چند دانشگاه در کنار یکدیگر این وظیفه را بر عهده گیرند؛ بنابراین دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان با تکیه بر دانش استادان و نیروی انسانی ماهر خود در واحدهای استان پا در این وادی نهاده است که بازتاب خوبی نیز در استان بهدنبال داشته است.
آنا: آیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد متبوع شما در ارتباط با صنعت و جامعه موفق عمل کرده است؟ فعالیتهای شاخص را برشمارید.
همایونفر: دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهید حاج قاسم سلیمانی کرمان با در اختیار داشتن تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی که برخی از آنها در سطح منطقه و یا کشور نیز بسیار شاخص بوده و وجود استادان مجرب و کارشناسان خبره توانسته است با حمایت رئیس دانشگاه در جذب طرحهای بزرگ از صنایع مادری ازجمله مس سرچشمه اقداماتی انجام دهد، فعالیت استادان برجسته گروه مدیریت این دانشگاه در جذب اولویتهای سازمان و ارگانهای دولتی در قالب پایاننامهها و رسالههای دکتری و یا حتی طرحهای بروندانشگاهی را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
آنا: ارزیابی شما از طرح پویش؛ «اشتغال توأم با تحصیل» چیست و چقدر در هموار کردن راه ارتباط با صنعت راهگشاست؟
همایونفر: بهمنظور اجرایی کردن طرح پویش، اشتغال توأم با تحصیل دانشجویان به عقد تفاهمنامه با اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان اقدام کردهایم که امید است دانشجویان با توجه به رشتههای خود بهصورت کارورزی در بخشهای مختلف صنعتی و .... فعالیت کرده و با کسب مهارت و دریافت گواهی مهارت مورد تأیید دانشگاه و مراجع ذیصلاح در امر استخدام آنها در بخشهای مربوطه مؤثر باشد.
آنا: دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت و جامعه واحد متبوع شما چه بوده و برنامههای پیشرو چیست؟
همایونفر: عقد قرارداد حدود 63 طرح بروندانشگاهی از سال 1385 تاکنون با جمع مبلغ حدود 3 میلیارد تومان، انجام یک طرح مشترک با دانشگاه بریتیش کلمبیا و شرکت ملی صنایع مس ایران، شرکت در مسابقات ملی و بینالمللی و کسب رتبههای نخست و برتر در زمینهٔ روباتیک، عقد قرارداد بومیسازی و تأمین قطعات شرکت معدنی گل گهر توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان با مبلغ حدود 28 میلیارد تومان در سال 99 و 1400 ازجمله دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجقاسم سلیمانی کرمان بوده است.
انتهای پیام/4117/4062/
انتهای پیام/