بایدن به سیاست دوشیدن شیر سعودیها ادامه میدهد/ بدهبستانهای بایدن با سلمان (عید)
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، در گزارش اطلاعاتی که سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) منتشر کرد، محمد بنسلمان بهعنوان عامل مستقیم عملیات قتل جمال خاشقجی معرفی شد، ولی مقامهای بلندپایه کاخ سفید اعلام کردند جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به این نتیجه رسیده است که بهای دیپلماتیک مجازات مستقیم ولیعهد عربستان بیش از حد بالاست.
طبق گزارش رسانههای غربی، بایدن در جریان انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ عربستان را کشوری منفور خطاب کرده بود، اما تیم امنیت ملی جدید بایدن به وی توصیه کردند روابطش را با ریاض از بین نبرد، زیرا با قطع مناسبات با یکی از متحدان کلیدی عرب آمریکا راهی برای به ارث بردن تاج و تخت سعودی، دوشیدن آنها یا مطرح کردن اتهامات کیفری علیه بنسلمان وجود ندارد.
نیویورکتایمز گزارش کرد: در کاخ سفید بر این موضوع که بهای قطع همکاری با عربستان در زمینه مبارزه با تروریسم بسیار گزاف و قابل توجه خواهد بود، اجماع بهدست آمده است. رئیسجمهور آمریکا یافتن راهی برای اجرای محتاطانه غرایز خود است و میخواهد راههایی به جز مجازات مستقیم ولیعهد و مجبور کردن عربستان به پرداختن غرامت بیابد.
روزنامه گاردین نیز مینویسد، دولت آمریكا پس از انتشار گزارش سیا بهسرعت دفاع از تصمیم خود را آغاز کرد و علاوه بر مجرم دانستن محمد بنسلمان، تأکید کرد قصد تحریم یا مجازات بنسلمان را ندارد. درواقع کاخ سفید با این اقدام خود راه را برای تفاهم متقابل در زمینههای مختلف باز گذاشته است.
این گزارش میافزاید: با وجود انتقادات رهبران شاخص دموکرات از ریاض بهدلیل نقض حقوق بشر، جن ساکی سخنگوی کاخ سفید بر موضع دولت در هدف قرار ندادن ولیعهد عربستان با تحریمهای مستقیم تأکید کرد. وی گفت، کاخ سفید معتقد است روش مؤثرتری وجود دارد تا اطمینان بهدست آید که آنچه رخ داده، تکرار نشود. وی عنوان کرد «ما فضای مشترکی را برای تفاهم با پادشاهی عربستان باقی میگذاریم، بهویژه در پروندههایی که نیاز به توافقات مشترک وجود دارد و آمریکا منافع خود را در دیپلماسی میبیند».
سیانان نیز در گزارشی بهنقل از دو منبع آگاه در کاخ سفید نوشت: ایده مجازات بنسلمان دیگر در جدول اقدامات دولت بایدن گزینه اصلی نیست، زیرا آمریکاییها معتقدند این اقدام میتواند روابط دو کشور را با چالشهای بزرگی مواجه کند.
رسانههای غربی معتقدند در کاخ سفید نوعی ابهام در زمینه سیاستها درقبال عربستان وجود دارد، از سویی برخیها خواهان دنبال کردن ادامه رابطه با عربستان بهنعوان متحد اصلی عرب آمریکا در غرب آسیا هستند و از سوی دیگر دموکراتها نمیخواهند زمام امور خود را همچون دونالد ترامپ به دلارهای نفتی سعودیها بسپارند و خواهان رعایت حد و مرز مشخصی برای روابط واشنگتن-ریاض هستند. علاوه بر این، آمریکاییها بیتمایل نیستند تا در راستای سیاست دوشیدن شیر که از دوره ترامپ شدت گرفت، با گرفتن تضمینهایی از ولیعهد و پادشاه عربستان، آنها را مطیع فرامین خود کنند.
بایدن با وجود اینکه به نظر میآید در تماس تلفنی با پادشاه عربستان قبل از انتشار گزارش سیا، صحبتها و بدهبستانهایی را با سلمان بن عبدالعزیز مطرح کرده باشد، ولی در اظهارات رسمی تأکید کرد عربستان را در زمینه نقض حقوق بشر مسئول خواهد دانست. رئیسجمهور آمریکا برخلاف ترامپ که بنسلمان را بیشتر قبول داشت، به قول و قرارها با پادشاه عربستان بیشتر بها میدهد، زیرا در امور اجرایی و روابط دوجانبه او را دارای اختیارات بیشتری نسبت به پسرش میداند.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/