دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 اسفند 1399 - 22:24
زالی عنوان کرد؛

تاب‌آوری شاخصی برای بررسی حکمرانی در پاندمی کرونا/ تأثیر ترویج تکریم به حقوق شهروندی در تاب‌آوری

فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلان‌شهر تهران تاب آوری افراد جامعه را یکی از شاخص‌های تطبیقی و سنجه‌های بررسی حکمرانی در پاندمی کرونا در عرصه جهانی ذکر کرد.
کد خبر : 568050
1.jpg

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا  ، علیرضا زالی، فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلان‌شهر تهران در اولین وبینار تخصصی درس آموخته‌های مدیریت شهری در پاندمی کرونا و راهکارهای افزایش تاب آوری شهر تهران، ایده پردازی در خصوص تاب آوری در کرونا را منجر به ایجاد نقشه راه نوینی برای آینده بهتر شهر برشمرد.


وی با اشاره به خصوصیات ناهمگون و کاملاً متفاوت کلانشهر تهران خاطرنشان کرد: پایتخت کشور در دوران کرونا آثار تخریبی سخت‌تر و پیچیده‌تر و کاملاً متفاوت‌تری را نسبت به سایر شهرها تجربه کرد.


به گفته زالی، واکنش اجتماعی تهران در مقابله با پدیده‌های تخریبی طبیعی یا غیرطبیعی از جمله بیماری‌های بیولوژیک با مؤلفه‌های متنوع و متغیری بروز کرد و در دوران شیوع کرونا الگوی کاملاً متفاوتی نسبت به سایر شهرهای کشور داشته است.


وی تاب آوری و رویکرد افراد جامعه نسبت به کرونا را یکی از شاخص‌های تطبیقی و سنجه‌های بررسی حکمرانی در پاندمی کرونا در عرصه جهانی برشمرد و بحث دینامیسم در مدیریت حکمرانی مبتنی بر مؤلفه‌های مترتب بر کرونا را بحث بسیار مهمی ذکر کرد.


زالی با توجه به جنبه‌های تخریبی اقتصادی اجتماعی کرونا به چهره متفاوت این بیماری عالمگیر نسبت به روزهای آغازین شکل گیری آن در عرصه ملی و جهانی اشاره کرد.


وی افزود: با گذشت زمان آثار زیانبار غیر بیولوژیک و غیر زیستی این بیماری بیشتر جلوه می‌کند. با توجه به مانایی و استمرار این بیماری نحوه تبیین تاب آوری شهر بسیار پیچیده‌تر از سایر حوادثی است که قبلاً در مباحث کلاسیک تاب آوری شهرها به آن توجه شده است.


به گفته زالی، کرونا به ما آموخت که در تقویت تاب آوری شهر باید به چندین مدل توجه کنیم و در این خصوص به گام چهارم مقابله با بیماری و طرح شهید سلیمانی و استفاده از ظرفیت‌های جدید اجتماعی آن اشاره کرد که با همکاری سرای سلامت شهرداری‌ها و نیروهای بسیجی و … انجام شده است.


تأثیر بازیابی هویت در محلات در تاب آوری


وی بازیابی هویت در محلات را از دستاوردهای این طرح برشمرد و خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم ابعاد کالبدی، اجتماعی، فرهنگی و مراوداتی هر محله را به‌عنوان یک هویت مستقل تقویت و ترویج کنیم که بدون تردید جزو اولویت‌های برنامه‌های اجتماعی شهرداری قرار دارد در تاب آوری اجتماعی نیز اثرگذار خواهیم بود. بنابراین به‌عنوان یک راهبرد مؤثر باید محلات را به‌عنوان کانون اعتلافی وجود نیروهای همگرایی مردمی داشته باشیم.


زالی، همگرایی همه دستگاه‌ها و سازمانی‌های شهری تهران در مقابله با کرونا را دومین مدل موفق برشمرد و اظهار کرد: کرونا علی‌رغم تمام تلخی‌ها به ما آموخت که با وحدت، همگرایی، ایجاد وفاق بین بخشی و افزایش بروندادهای اجتماعی و مداخله‌ای می‌توانیم نقش مؤثری در افزایش تاب آوری داشته باشیم.


شکل گیری مودت و افزایش عطوفت اجتماعی در تهران را از دیگر نکات مطرح شده توسط زالی بود و در ادامه گفت: کرونا موجب شد دل‌ها و عواطف شهروندان تهرانی به هم نزدیک شود و یک غلیان عاطفی در کالبد شهر تهران شکل گیرد که ماحصل این اتحاد بن مایه ترمیمی برای افزایش تاب آوری اجتماعی بود.


نقش مهم سازمان‌های مردم نهاد و خیرین در افزایش تاب آوری


وی به نقش مهم سمن‌ها و خیرین در عرصه مقابله با کرونا اشاره کرد که در افزایش تاب آوری شهروندان تهرانی مؤثر هستند و با حفظ کرامت شهروندی در اعطای کمک‌های مردمی الگویی موفق را در این خصوص رقم زده‌اند و به تأمین بسته‌های حمایتی تشویقی و معیشتی برای گروه‌های آسیب پذیر پرداخته اند.


زالی، از همکاری و مشارکت شهروندان تهرانی در طول یک سال اخیر برای رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی به صورت بسیار مسئولانه قدردانی کرد و گفت: سلوک فردی و اجتماعی شهروندان در زمینه رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی تبلوری از احترام به حقوق شهروندی است که در تهران به خوبی در حال جریان سازی است.


تأثیر ترویج تکریم به حقوق شهروندی در تاب آوری


وی در ادامه استفاده از ماسک در محیط‌های شهری و پر ازدحام برای رعایت حال دیگران و رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی از سوی افراد را ترویج تکریم به حقوق شهروندی ذکر کرد و افزود: ترویج این فرهنگ در شرایط فعلی در تهران الزامی است و می‌تواند باعث افزایش تاب آوری اجتماعی در مقابله با کرونا شود.


زالی ضمن تقدیر از ارائه آموزش‌های همگانی در دوران کرونا با مشارکت بخش‌ها و رسانه‌های مختلف و فضای مجازی یادآورشد: این آموزش‌ها به گونه‌ای طراحی شد که شهروندان از اطلاعات اصیل، دقیق و اولیه و پایه برای مراقبت از خود مطلع شدند و این افزایش سواد سلامت عمومی به صورت غیرمستقیم نقش حفاظتی و ایجابی درافزایش تاب آوری اجتماع در مقابله با کرونا داشته است که می‌تواند به‌عنوان یک برنامه دراز مدت در برنامه‌های مدیریت شهری مورد توجه قرار گیرد.


به گفته وی، تحکیم مجدد بنیان خانواده، رجعت افراد برای ماندن بیشتر در خانه، شکل گیری عواطف جدید درون خانواده‌ها، تکریم سالمندان و توجه به گروههای آسیب پذیر از جمله مواردی هستند که در سایه تلخی‌های کرونا در تهران شکل گرفته و به تاب آوری کمک کرده است.


نقش مدافعان سلامت در ارتقای تاب آوری و امنیت فکری مردم


زالی در ادامه ضمن تقدیر از تلاش‌های مدافعان سلامت، حضور آنان را باعث امنیت فکری و ارتقای تاب آوری شهروندان دانست که با سلحشوری پا به میدان نهاده اند و میزبان بیماران کرونایی در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی هستند و ضمن کاهش اضطراب بیماران و شهروندان به ارائه خدمات درمانی و بهداشتی پرداخته اند.


وی خاطرنشان کرد که این رشادت مدافعان سلامت علاوه بر اینکه سرمایه اجتماعی نوینی را برای آنان ایجاد کرده است بر تاب آوری اجتماعی مردم شهر و امنیت فکری آنان نیز مؤثر بوده است.


انتهای پیام/4127


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب