دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 اسفند 1399 - 10:49

ایران و آژانس بین‌المللی اتمی چگونه تفاهم کردند؟

آژانس بین‌الملل انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران، هفته گذشته در پایان سفر رافائل گروسی به تهران، با صدور بیانیه‌ای مشترک در مورد ادامه فعالیت‌های ضروری بازرسان آژانس در ایران تفاهم کردند.
کد خبر : 567254
1.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، آژانس بین‌الملل انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه هفته گذشته در پایان سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران، با صدور بیانه‌ای مشترک درباره تداوم فعالیت‌های ضروری بازرسان آژانس در ایران تفاهم کردند.


در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای آژانس بین‌المللی انرژی منتشرشده آمده است، این آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران روح اعتماد دوطرفه را که منجر به صدور بیانیه مشترک در تهران مورخ ۲۶ اوت ۲۰۲۰ شد، مورد تأکید قرار دادند.


این بیانیه می‌افزاید: سازمان انرژی اتمی ایران در راستای در پیروی از مصوبه مجلس شورای اسلامی ایران موسوم به «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد، از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ اقدامات داوطلبانه ایران تحت برجام متوقف خواهد شد.


بنابراین، برای اینکه آژانس بتواند به راستی‌آزمایی و فعالیت‌های نظارتی در ایران ادامه بدهد، توافق شد؛


۱- ایران به اجرای کامل و بدون محدودیت موافقت‌نامه پادمانی با آژانس کمافی‌السابق ادامه می‌دهد.


۲- بر اساس یک تفاهم موقت فنی دوطرفه که با قانون ایران سازگار باشد، آژانس به فعالیت‌های ضروری نظارت و راستی‌آزمایی به مدت سه ماه ادامه دهد. (طبق فهرست فنی پیوست)


۳- تفاهم صورت گرفته، پیوسته بازنگری خواهد شد تا نسبت به کارکرد آن برای هدفی که در نظر گرفته‌شده، اطمینان حاصل شود.


مجلس شورای اسلامی، یازدهم آذرماه گذشته با تصویب قانون لغو تحریم‌ها، دولت را مکلف کرد، در صورت ادامه تحریم‌های آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گام‌های بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.


بر اساس ماده ۶، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسی‌های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»


کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، دوشنبه گذشته، نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه ایران تحت برجام را به مدیرکل آژانس تسلیم کرد.


مدیرکل آژانس برای دیدار با علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و گفت‌وگو درباره آخرین تحولات در فعالیت‌های هسته‌ای ایران در چارچوب کاهش تعهدات برجامی به تهران سفر کرد. وی علاوه بر این با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران هم دیدار و گفت‌وگو کرد.


بیانیه سازمان انرژی اتمی/ عدم دسترسی حداقل سه‌ماهه آژانس به برخی فعالیت‌ها و تجهیزات نظارتی


گفتنی است، در همین خصوص، سازمان انرژی اتمی ایران درباره تفاهمات مشترک با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیانیه‌ای به این شرح صادر کرد.


«سفر مدیرکل آژانس به ایران بر اساس درخواست ایشان بود که موردپذیرش جمهوری اسلامی ایران نیز واقع شد.


در گفت‌وگوها، آژانس بر ضرورت احترام به قانون مجلس و اجرای آن تأکید کرد، به‌طوری‌که در بیانیه نیز انعکاس داشته است.


ایران و آژانس تفاهم کردند اجرای پروتکل الحاقی و دسترسی‌های برجامی کامل متوقف شود و صرفاً تعهدات پادمانی ایران اجرا می‌شود؛ بنابراین، بر پایه قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچ‌گونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمی‌شود.


مقصود از تداوم راستی‌آزمایی و نظارت ضروری که در بند ۲ بیانیه آمده، همان‌طور که در پیوست توافق شرح داده‌شده، ایران به مدت سه ماه اطلاعات برخی فعالیت‌ها و تجهیزات نظارتی را که در پیوست مشخص‌شده ضبط کرده و نزد خود نگه خواهد داشت. در این مدت، آژانس به این اطلاعات هیچ دسترسی نخواهد داشت و اطلاعات منحصراً نزد ایران می‌ماند. چنانچه ظرف سه ماه تحریم‌ها کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می‌گذارد، در غیر این صورت، اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.


به دلیل ملاحظات حفاظتی و ضرورت پنهان ماندن مکان تأسیسات کلیدی ایران، پیوست بیانیه که شامل فهرست این تأسیسات است، محرمانه خواهد ماند.»


بیانیه مشترک ما و آژانس بین‌المللی هیچ پشت پرده‌ای نداشت


 علی‌اکبر صالحی همچنین شب گذشته در یک گفتگوی تلویزیونی در پاسخ به این سؤال که آیا بیانیه مشترک بین ایران و آژانس بین‌المللی پشت پرده‌هایی هم داشت گفت: خیر و اگر پشت پرده‌ای داشته باشد، پشت پرده‌اش این هست که ما اعلام کردیم که پروتکل را اجرا می‌کنیم و آقای گروسی اعلام کردند که ما حق ایران را در اجرای قانون به رسمیت می‌شناسیم و ما نشستیم و فکر کردیم و گروه ایشان با دو نفر از مشاورینشان آمده بودند و ما هم با دو سه نفر از دوستانمان بودیم، نشستیم، بحث کردیم و فکر کردیم و هرکدام به اتاق خودشان می‌رفتند و دوباره برمی‌گشتیم تا به این جمع‌بندی دوطرفه رسیدیم که مرضی‌الطرفین بود.


انتهای پیام/4106/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب