دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 اسفند 1399 - 11:39
غریب‌آبادی:

همه ارکان نظام وظیفه دارند قانون مجلس برای لغو تحریم‌ها را اجرا کنند

نماینده ایران در سازمان‌های بین‌المللی گفت: مصوبه هسته‌ای مجلس درخصوص توقف اقدامات داوطلبانه، شفاف‌ساز و بازرسی‌های فراپادمانی بسیار مشخص است و همه ارکان نظام وظیفه دارند که تمام قوانین را اجرا کنند.
کد خبر : 566690
1.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، کاظم غریب‌آبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما در پاسخ به پرسشی درباره محتوای تفاهم ایران و آژانس گفت: مصوبه هسته‌ای مجلس درخصوص توقف اقدامات داوطلبانه و شفاف‌ساز و بازرسی‌های فراپادمانی بسیار مشخص است و همه ارکان نظام وظیفه دارند که تمام قوانین را اجرا کنند. وزارت امور خارجه، سازمان انرژی اتمی، دولت و کلیت نظام خود را ملزم می‌دانند که این قانون را اجرا کنند.


وی افزود: آنچه در بند ۶ قانون مجلس خواسته شده، این است که اگر ۲ ماه پس از تصویب این قانون، تحریم‌ها به‌طور کامل به‌ویژه در دو حوزه مالی و انرژی لغو نشود، تمام اقدامات داوطلبانه و فراپادمانی هم متوقف خواهد شد.


غریب‌آبادی اضافه کرد: بر این اساس ما در ۲۷ بهمن نامه‌ای را به آژانس تحویل دادیم و در سفر مدیرکل آژانس به تهران، هم آقای گروسی و هم آقای صالحی هر دو بر ضرورت احترام به قانون تأکید داشتند و گفتند، اگر بنا بر تفاهم احتمالی است باید با رعایت مصوبه مجلس باشد، ضمن اینکه مدیرکل آژانس در نامه‌ای هم که برای ما ارسال کرد همین موضوع را پذیرفت.


نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: طبق تفاهم ایران و آژانس، ما تعهدات پادمانی را به‌عنوان یکی از اعضای ان.پی.تی اجرا می‌کنیم، اما در حوزه اقدامات داوطلبانه و فراپادمانی به‌صراحت به مدیرکل آژانس گفتیم که از بامداد ۵ اسفند تمام این‌ها باید متوقف شود.


وی افزود: طبق دستورالعملی که بعدازظهر (دوشنبه) از جانب مسئولان سازمان انرژی اتمی به مدیران عامل هسته‌ای در کشور ابلاغ شد، دستور دادند که تمام اقدامات لازم را از ساعت صفر روز سه‌شنبه ۵ اسفند برای اجرای مصوبه مجلس باید انجام دهند؛ بر این اساس تمام اقدامات از همان موعد اتخاذ شد و آژانس هم در جریان قرار گرفت.


با آژانس چه تفاهمی شد؟


غریب‌آبادی گفت: همچنین با مدیرکل آژانس تفاهم شد که فعالیت‌های ضروری راستی‌آزمایی طبق یک فهرست ضمیمه، نه به‌صورت باز و با تفسیر موسع آژانس؛ بلکه به‌صورت محدود و به مدت سه ماه می‌تواند انجام شود.


وی تأکید کرد: اما در فهرست ضمیمه، هیچ حق و امتیازی برای ادامه فعالیت‌های راستی آزمایی به آژانس ندادیم و آنچه تفاهم شد این است که ضبط سوابقی که دوربین‌ها در برخی از تأسیسات هسته‌ای نصب است که ما به‌طور داوطلبانه به آژانس دسترسی یا نظارت داده بودیم؛ این دوربین‌ها به ضبط تصویر ادامه دهند و ما این تصاویر را ثبت می‌کنیم و در گوشه‌ای نگه می‌داریم و تا سه ماه به‌هیچ‌عنوان این تصاویر در دسترس آژانس قرار نمی‌گیرد.


غریب‌آبادی افزود: این موضوع شامل سوابق برخی فعالیت‌ها مانند آب‌سنگین و میزان تولید، واردات و صادرات این محصول نیز می‌شود.


وی گفت: بر این اساس یگانه توافقی که با آژانس کردیم این است که سوابق این فعالیت‌ها در حوزه‌های مشخصی که طبق پیوست بیانیه است حفظ شود؛ بدون آن‌که آژانس به آن دسترسی داشته باشد و اگر در این سه ماه، تحریم‌ها به‌طور کامل لغو شد به‌گونه‌ای که ایران تصمیم بگیرد به اجرای تعهداتش برگردد، آنگاه این سوابق را در اختیار آژانس قرار می‌دهیم.


سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین افزود: اگر تحریم‌ها لغو نشود و ایران اجرای تعهداتش را از سرنگیرد تمام داده‌ها و اطلاعات پاک خواهد شد.


غریب‌آبادی تأکید کرد: به‌صراحت عرض می‌کنم که این تفاهم با آژانس نقض مصوبه مجلس شورای اسلامی نیست؛ زیرا ثبت اطلاعات همواره انجام می‌شد اعم از این که آژانس باشد یا نباشد، اما در پی این تفاهم ما چنین دسترسی را برای آژانس در این شرایط تعریف نکردیم.


وی لغو تمام بازرسی‌های فراپادمانی آژانس را از دیگر ابعاد تفاهم با این نهاد بین‌المللی برشمرد.


غریب‌آبادی گفت: بیانیه‌ای نیز که شورای عالی امنیت ملی صادر کرد؛ بسیار شفاف است و در آن آورده که بیانیه مشترک آقایان صالحی و گروسی در چارچوب قانون مجلس بوده و به‌هیچ‌عنوان، ارکان این قانون را مخدوش نکرده است.


نماینده ایران در آژانس همچنین درباره ضرورت یک صدا بودن مجلس و دولت در اجرای این قانون تاکید کرد: ما باید در موضوعات مختلف که به منافع و امنیت ملی مرتبط است، متحد عمل کنیم.


نماینده ایران تصریح کرد: می‌خواهم از زاویه‌ای متفاوت به این پرسش پاسخ دهم و معتقدم حتی اگر از قانون هسته‌ای مجلس به‌عنوان برگ برنده برای مذاکره‌کنندگان نمی‌توانستیم استفاده کنیم، باز باید این کار را می‌کردیم، زیرا طرف مقابل، تعهداتش را اجرا نمی‌کند و جمهوری اسلامی چندین سال است که خسارت‌های بسیاری در حوزه‌های مختلف متحمل شده است پس چرا ما باید همچنان تعهدات خود را ذیل برجام انجام دهیم؟ به همین یک علت ساده ما باید تعهداتمان را قطع کنیم.


غریب‌آبادی افزود: حالا اگر بتوانیم از این قانون به‌عنوان برگ برنده برای اعمال فشار به سایر طرف‌های باقی‌مانده در برجام و یا حتی خود آمریکا استفاده کنیم که تحریم‌ها را هرچه سریع‌تر لغو کنند و شرایط برای احیای برجام و اجرای تعهدات مؤثر و کامل از جانب تمام طرف‌ها آماده شود، امتیاز مضاعف قانون مجلس تلقی می‌شود پس هر دو دلیل بسیار معتبر است و ما به چنین قانونی نیاز داشتیم.


وی گفت: البته اختلاف‌نظرها در هنگام تصویب قانون مجلس وجود داشت، اما باید به این نکته کلیدی توجه کرد که تمام این اختلاف‌نظرها تا قبل از تصویب قانون بود، اما پس از تصویب آن همه متفق‌القول هستند که آن را اجرا کنند.


غریب‌آبادی تصریح کرد: به‌عنوان نماینده جمهوری اسلامی در وین، به‌ویژه در آژانس می‌گویم که تاکنون هیچ دستور یا توصیه‌ای از ارکان دولت یا وزارت خارجه دریافت نکردم که درباره اقدامات مربوط به اجرای این قانون، مقداری صبر کنیم؛ بلکه همه تاکید داریم که مُرّ قانون باید در زمانبندی خاص خودش اجرا شود.


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب