دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 اسفند 1399 - 08:00
دانشجوی مقطع دکتری تخصصی رشته تاریخ ایران قبل از اسلام بررسی کرد؛

متن‌شناسی و تحلیل قوانین حقوقی زنان در آیین زرتشتی

دانشجوی مقطع دکتری تخصصی رشته تاریخ ایران قبل از اسلام در رساله دکتری خود به واکاوی متون پهلوی و تأثیر فتواهای فقهی بر شرایط حقوقی زنان زرتشتی و عوامل تأثیرگذار بر فتواهای حقوقی دینی مرتبط با زنان در متون پهلوی پرداخته است.
کد خبر : 566502
thesis-writing.jpg

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا، سهیلا کامجو دانشجوی مقطع دکتری تخصصی رشته تاریخ ایران قبل از اسلام دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب موفق شد در جلسه دفاع از رساله دکتری خود با عنوان «متن‌شناسی و تحلیل قوانین حقوقی زنان در آیین زرتشتی از اواخر دوره ساسانی تا پایان قرن چهارم هجری» نظر داوران را جلب کرده و با موفقیت و به‌صورت مجازی از رساله خود دفاع کند.


سهیلا کامجو در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا به تشریح چکیده پایان‌نامه دکتری خود با عنوان «مبانی فکری ایرانیان مسلمان و تأثیر آن بر اخلاق پزشکی تا پایان قرن چهارم هجری قمری» پرداخت و عنوان کرد: این رساله به متن‌شناسی و تحلیل قوانین حقوقی زنان در آیین زرتشتی از اواخر دوره ساسانی تا پایان قرن چهارم هجری می پردازد.


وی ادامه داد: در این راستا متون پهلوی و تأثیر فتواهای فقهی بر شرایط حقوقی زنان زرتشتی مورد ارزیابی و واکاوی قرار گرفته‌اند. این پژوهش بر محور روش پژوهش‌های تاریخی صورت گرفته است. در این نوشتار به عوامل تأثیرگذار بر فتواهای حقوقی دینی مرتبط با زنان در متون پهلوی از قبیل وضعیت دینی و اجتماعی در زمان تألیف متون پهلوی پرداخته شده است.


دانش‌آموخته دکتری تخصصی رشته تاریخ ایران قبل از اسلام ادامه داد: آرا و اندیشه‌های حقوقی و دینی مرتبط با زنان و تأثیر این آرا بر وضعیت حقوقی زنان زرتشتی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. عمده اشتراکات متون پهلوی در باب حقوق زنان در مباحثی مانند پایبندی به آیین زرتشتی، پرهیز از تجرد، پادشاه‌زنی، تبعیت محض از همسر، پاکدامنی، پرهیز از سقط جنین، ازدواج خویدوده، احترام به عناصر مقدس در دوران دشتان و پرهیز از طلاق بروز و ظهور یافته است.


فتواهای حقوقی زنان در دوره ساسانی متأثر از تحولات دینی، حوادث سیاسی و اجتماعی بود


کامجو خاطرنشان کرد: حاصل کلام آنکه در دوره ساسانی فتواهای حقوقی زنان متأثر از تحولات دینی، حوادث سیاسی و اجتماعی بود و با اصلاحات خسروانوشیروان دوره فراز بهره‌مندی و کسب امتیازات حقوقی زنان فرا رسید و بخشی از محدودیت‌ها در حوزه قوانین حقوقی زنان کاهش یافت.


وی اضافه کرد: پس از سقوط ساسانیان و در قرون نخستین هجری این  بهره‌مندی‌ها سیری نزولی را پیموده و امتیازات زنان در اموری مانند ازدواج، طلاق، ستواری، نفقه، فرزندخواندگی و ارث در حقوق مدنی و شرعی زرتشتیان متناسب با جامعه زمان خویش فرازوفرودهایی را طی کرد، به‌ویژه آن که پس از سقوط ساسانیان، آیین زرتشتی پشتیبان سیاسی خویش را از دست داد و این نکته در فتواهای دینی موبدان زرتشتی در خصوص زنان تأثیرگذار بود.


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب