دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 اسفند 1399 - 10:37

لغونشدن تحریم‌ها، برجام را به کدام‌سو خواهد برد؟

برجام دوباره به محور موضع‌گیری‌ها در رابطه با ایران تبدیل شده است؛ باز هم بدون اینکه دستاوردی برای ملت ایران داشته باشد. پروتکل الحاقی نیز سال‌هاست به‌صورت داوطلبانه از سوی ایران اجرا می‌‌شود و حالا بر اساس مصوبه مجلس باید اجرای آن متوقف شود.
کد خبر : 566083
Saeed Sajjadi 07.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، معاون سیاسی وزیر خارجه اخیرا با اشاره به مصوبه مجلس خاطرنشان کرد که زمانی که به ان‌پی‌تی ملحق شدیم موافقت نامه‌ پادمان را امضا کردیم و براساس آن به آژانس دسترسی‌هایی را می‌دهیم. در برجام قبول کردیم یکسری نظارت‌های بیشتر بدهیم که از آن جمله قبول اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی بود. براساس مصوبه مجلس این اقدامات فراتر و پروتکل الحاقی باید متوقف شود.


معاون وزیر خارجه در ادامه گفت: به نظر نمی‌آید تا پنجم اسفند اقدامی در جهت لغو تحریم‌ها صورت بگیرد و ما اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهیم کرد و این به معنای خروج از برجام نیست.
«آب‌نبات» جریده شرق


در حالی که گفته‌‌‌های عراقچی، تحلیل‌‌‌های کارشناسان و اظهارات مقامات آمریکایی هیچ‌کدام نشان‌دهنده حسن‌نیت سردمداران جدید کاخ سفید نیست، جریده شرق با آسمان و ریسمان‌بافتن شمارش معکوس برای بازگشت آمریکا به برجام تعیین می‌‌کند؛ شمارش معکوسی که بر پایه‌‌‌های غیرمستدل، استوار است و آب‌نبات را به جای خواسته حقیقی ایران که توسط مقامات ارشد کشورمان هم بارها بیان شده است، یعنی همان لغو تحریم‌ها، گشایش معرفی می‌‌کند.


«جو بایدن» رییس‌جمهور آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ با ادعای اینکه «با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه خاورمیانه برخورد می‌‌شود»، از ضرورت همکاری آمریکا با اروپا و شرکای خود در این‌باره سخن گفت و اعلام کرد که آماده است تا در مورد برنامه هسته‌ای ایران با گروه 1+۵ وارد تعامل شود.
رویای بازگشت بی‌دردسر


بایدن در شرایطی برای همکاری با 1+5 اعلام آمادگی می‌‌کند که سخنی از خواسته ایران یعنی لغو تحریم‌ها به زبان نمی‌آورد؛ پس از بایدن «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا، در مصاحبه با بی‌بی‌سی گفت که آمریکا قصد دارد در نشست غیررسمی گروه 1+۵ با ایران شرکت کند و چنین نشستی نخستین گام‌ها برای باز ‌کردن مسیر دیپلماسی برای حل مساله هسته‌ای ایران خواهد بود.


وی در این مصاحبه بار دیگر به اظهارات و موضع جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس این رویکرد، اگر جمهوری اسلامی به اجرای کامل تعهدات خود در چارچوب توافق هسته‌ای بازگردد، آمریکا نیز همین کار را خواهد کرد.


وزیر خارجه آمریکا در ادامه اعلام کرد: پس از احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام، ما با همکاری شرکای خود به دنبال مستحکم‌تر و طولانی‌تر ‌کردن این توافق خواهیم بود. سپس مقابله با اقدامات و مسائلی مانند فعالیت‌های ایران در منطقه و برنامه موشک‌های بالستیک این کشور را پیگیری خواهیم کرد.
بایدن در قواره ترامپ


حالا شرایط با تمام بزرگ‌نمایی‌‌‌های صورت‌گرفته در ماه‌های اخیر با گذشته چندان تفاوتی نکرده است و تهدیدها و شرط‌ها بر مدار تکرار ترامپ می‌‌چرخد و چه‌بسا سیاسانه‌تر و هدفمند‌تر هم شده باشد. بایدن باوجود انتقادهای پی‌در‌پی از سیاست‌‌‌های ترامپ در قبال ایران و برجام، حالا خود نیز آن مسیر را در پیش گرفته و ذوق‌زدگی‌ها در داخل کشورمان و رفتار سیاسی و انتخاباتی با ضربه به منافع ملی، آینده‌‌ای را برای حل مشکلات به تصویر نمی‌کشد.


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز طی مصاحبه‌ای با پرس‌تی‌وی، گفت که جو بایدن ادبیات دونالد ترامپ درباره ایران را کنار گذاشته اما در عمل همچنان سیاست‌‌‌های او را پیگیری می‌کند. وی بار دیگر تاکید کرد که ایران فقط زمانی آماده مذاکره خواهد بود که تمام تحریم‌های آمریکا لغو شود.


اظهاراتی مانند بازگشت دلار به کانال 15 هزار تومانی، خوش‌بینی به آمریکای پس از ترامپ و تقدیم لایحه خوشبینانه بودجه شاید اکنون شرایطی را برای شرط و شروط دولت جدید آمریکا فراهم کرده باشد. مواضع در داخل کشور قبل و بعد از روی کار آمدن بایدن سیگنال مثبتی بود برای سردمداران جدید آمریکا که آنها هم ایران را در موضع ضعف ارزیابی کرده و بر طبل زیاده‌خواهی کوبیدند؛ بدون اینکه از نقض عهدهای رفته، ابراز پشیمانی کنند.


سیگنال برای استمرار تحریم


محمدباقر قالیباف در جلسه دیروز مجلس درباره لایحه بودجه تاکید کرد: «آنچه امروز پیش روی ماست، بودجه مطلوب مجلس نیست اما با توجه به ظرفیت‌های اجرایی و در تعامل با دولت حداکثر اصلاحات ممکن به نفع معیشت مردم در آن اعمال شده است.» نگاه خوشبینانه به آمریکا حتی در لایحه بودجه نیز نمود یافته است و حالا بایدن باوجود اینکه بارها مقامات ایران اعلام کرده‌اند بدون رفع تحریم ها، بازگشت آمریکا به برجام موضوعیت ندارد، بر مواضع خود اصرار می‌‌کند.


در آستانه رسیدن به زمان اجرای بخش دیگری از مصوبه مجلس و عدم‌اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، شاید برای همگان روشن شده باشد که ضمانت امضای یک شخص برای کسب منافع یک ملت کافی نیست و خیره‌شدن به تغییرات سیاسی یک کشور دیگر، گرهی از مشکلات ملتی دیگر باز نخواهد کرد.


منبع: روزنامه صبح‌نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب