لزوم ترویج علم در دانشگاه با کمک نهادهای انگیزهساز تخصصی/ شور و نشاط علمی در دانشگاه آزاد اسلامی گسترش مییابد
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاهها برای رسیدن به دانشگاه حل مسئله، کارآفرین و نسل سوم و چهارم باید در مسیر تولید علم و کاربردی کردن پژوهشهای دانشگاهی با کمک دانشجویان و اساتید اقدامات مؤثری انجام دهند. در این مسیر یکی از مجموعههایی که میتواند به دانشگاه مسئلهمحور کمک بسیاری کند، انجمنهای علمی هستند.
دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن 310 انجمن علمی فعال و اثرگذار میتواند به پرورش و هدایت دانشجویان پژوهشمحور کمک کند تا بازوی قوی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه باشند و دانشگاه کارآفرین و حل مسئله را تحقق ببخشند. انجمنها باید با کمک اساتید به تولید علم بپردازند و با احصای چالشهای منطقه خود، به فکر راه حل از طریق پوهشهای دانشگاهی باشند.
بابک نگاهداری، مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار آنا میگوید: اصلاح ساختار اداری، اصلاح قوانین و مقررات مرتبط، انضباط مالی، ابلاغ دستورالعمل مجازیسازی فعالیتها، آغاز فعالیتهای توانمندسازی فرهنگی، برگزاری منظم جلسات کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی، اقدامات حمایتی، اختصاص بودجه به انجمنها، ارزیابی و رتبهبندی انجمنهای علمی دانشجویی، برنامهریزی جهت مشارکت دانشجویان و انجمنهای علمی در مسابقات و رویدادهای علمی باشگاه، انعکاس فعالیتها و راهاندازی بخش انجمنها در سایت باشگاه و پیگیری برگزاری انتخابات انجمنها بهصورت مجازی در ایام کرونا از جمله اقدامات اساسی و تحولی باشگاه پژوهشگران برای انجمنهای علمی است.
وی معتقد است: برنامه جامع توانمندسازی سراسری با نام «یادواره سردار دلها» توسط باشگاههای پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی استانها و با راهبری ستاد مرکزی باشگاه و همچنین مشارکت فعالتر انجمنهای علمی دانشجویی در برگزاری مسابقات و رویدادهای توانمندسازی، تمرکز بر روی فعالیتهای منطبق بر رویکرد در آییننامه جدید از جمله نشر و ترویج دانش تخصصی، توانمندسازی مهارتی، کارآفرینی و فعالیتهای اجتماعی، جهادی-خیریهای، توجه بیشتر به نشریات علمی انجمنهای علمی و ایجاد پلتفرم مناسب برای آنها، راهاندازی سامانه انجمنهای علمی دانشجویی و ایجاد شبکه انجمنها و اخذ شعبه دانشجویی انجمنها از برنامههای آتی برای انجمنهای علمی است.
همچنین محمدمهدی جوکار، مدیرکل هدایت و توانمندسازی دانشجویی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار آنا توضیح میدهد: از زمان انتقال مسئولیت فعالیتهای انجمنهای علمی دانشجویی به باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تصمیم گرفتیم تا جلسات کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی را بهصورت منظم و در هفته آخر ماههای زوج تشکیل دهیم و تاکنون ۷ کمیسیون از آبان ۹۸ تا دیماه ۹۹ تشکیل شده است. در این جلسات ۷۸ مجوز تأسیس انجمن علمی دانشجویی صادر و ۸ انجمن ادغام شد.
وی میافزاید: تعلیق انجمن علمی با لغو تفاوت دارد. تاکنون هزار و 458 مجوز تعلیق شده است و انجمنها ۶ ماه فرصت دارند که فعالیت خود را از سر بگیرند و با فعال شدن از حالت تعلیق خارج شوند و در غیر اینصورت مجوز آنها لغو خواهد شد. همچنین تاکنون سه نوبت فعالیت دانشجویان در انجمنهای علمی ارزیابی شده است. اساسنامه جدید انجمنهای علمی دانشجویی نیز بهروزرسانی و تدوین شده که مراحل اداری را طی میکند.
در همین راستا برای ساماندهی بهتر انجمنهای علمی، بهتازگی دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس هیئت امنای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه، «آییننامه تشکیل و شرح وظایف کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی» را به رؤسای دانشگاه آزاد اسلامی در استانها ابلاغ کرد.
این آییننامه با توجه به رهنمودهای رهبر انقلاب در راستای تحقق اهداف و چشماندازهای بلندمدت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در ابعاد مختلف علمی، پژوهشی و فناوری منطبق بر سند دانشگاه اسلامی، بهمنظور سیاستگذاری، راهبری و نظارت صحیح بر انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان نهادهای انگیزهساز تخصصی، دانشجومحور و مستقل تدوین و ابلاغ شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این آییننامه تأکید میکند: امید است همراستا با اهداف علمی کشور و با الگوگیری از بیانیه گام دوم انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، با عزمی جهادی، انجمنهای علمی دانشجویی مورد حمایت و راهبری قرار گرفته تا ضمن ایجاد شور و نشاط علمی در بین آیندهسازان کشور، فرهنگ و اخلاق علمی ترویج و گسترش یابد.
در واقع برای ایجاد وحدت رویه در مدیریت، راهبری، نظارت و ارزیابی فعالیتهای دانشجویی در قالب گروههای علمی رسمی تحت عنوان انجمنهای علمی دانشجویی و همچنین توانمندسازی و ارتقای کمی و کیفی فعالیتهای علمی، پژوهشی، آموزشی، کارآفرینی، مهارتی و جهادی-تخصصی دانشجویان دانشگاه، نحوه تشکیل و شرح وظایف کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در چارچوب سیاستهای کلان پژوهش و فناوری دانشگاه تدوین و ابلاغ شده است.
اعضا و روش برگزاری کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی
در این بخشنامه رئیس کمیسیون، رئیس باشگاه و نماینده ریاست دانشگاه بوده، دبیر کمیسیون مدیرکل هدایت و توانمندسازی دانشجویی باشگاه بوده و سایر اعضای کمیسیون شامل اعضای شورای ستاد مرکزی باشگاه، مدیر انجمنهای علمی ستاد مرکزی باشگاه و یک نفر نماینده تامالاختیار معرفی شده از سوی هر یک از معاونتهای موضوعی دانشگاه است.
در واقع دبیر کمیسیون مسئولیت تشکیل جلسهها، تنظیم و ثبت صورت جلسه، ابلاغ آرا و احکام کمیسیون و دعوت از اعضا برای شرکت در جلسه را برعهده دارد. همچنین رئیس کمیسیون، حسب مورد میتواند از افراد صاحبنظر و متخصصان غیرعضو بدون داشتن حق رأی برای شرکت در جلسهها و کسب نظر دعوت کند. در همین راستا جلسات کمیسیون با درخواست دبیر کمیسیون تشکیل میشود و جلسات کمیسیون با حضور حداقل نصف اعضا رسمیت مییابد و تصمیمگیری در خصوص مسائل طرح شده با رأی اکثریت انجام میپذیرد.
وظایف کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی
از جمله وظایف کمیسیون مرکزی انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی میتوان به «بررسی و تصویب دستورالعملها و روش اجرایی و ضوابط مورد عمل کمیسیون و اجرای آن پس از تأیید ریاست دانشگاه»، «رسیدگی به درخواست تأسیس انجمن در واحدهای دانشگاهی»، «صدور مجوز تأسیس انجمن»، «بررسی و تصویب اساسنامه انجمن و تصویب هرگونه تغییر در اساسنامه مصوب»، «بررسی و تصویب دستورالعمل، شیوهنامه، بخشنامه، آییننامه و ضوابط مربوط به امور انجمنهای علمی دانشجویی»، «تصویب آییننامه داخلی کمیسیون»، «تفسیر آییننامهها و شیوهنامههای انجمنهای علمی»، «نظارت بر حسن اجرای انتخابات انجمنها»، «ارزیابی، رتبهبندی و نظارت برحسن انجام کار و فعالیت انجمنها»، «ادغام و یا تفکیک انجمنها»، «تصمیمگیری در خصوص انجمنهای راکد و غیرفعال»، «تعلیق فعالیت و یا لغو مجوز انجمنها» و «حل اختلاف امور انجمنها» اشاره کرد.
در واقع تقاضای تأسیس انجمنها، درخواستهای انجمنها، پرونده ارزیابی انجمنها و موارد مرتبط دیگر پس از کارشناسی لازم توسط اداره انجمنهای باشگاه توسط دبیر کمیسیون در کمیسیون مطرح میشود. معیار صلاحیت عمومی هیئت مؤسس انجمن، استعلام باشگاه واحد از حراست واحد است و معیار صلاحیت آموزشی هیئت مؤسس، استعلام باشگاه واحد از معاونت آموزشی واحد است. همچنین کمیسیون، مسئول بررسی استعلامهای انجام شده و ارسال شده از سوی باشگاه واحد است.
مجوز فعالیت انجمنها پس از تصویب در کمیسیون، توسط رئیس باشگاه صادر و به واحدها ابلاغ میشود. بررسی اختلافات و یا مشکلات پیش آمده در انجام وظایف، فعالیتها و ارزیابی انجمنها، در صورتی که در باشگاه واحد و یا شورای باشگاه استان حل و فصل نشود، با درخواست کتبی دبیر انجمن مربوطه یا استاد مشاور و یا رئیس باشگاه واحد قابل ارجاع به کمیسیون است. همچنین رئیس باشگاه موظف است در اسرع وقت موضوع را از طریق مراجع ذیصلاح بررسی و در کمترین زمان ممکن جهت تصمیمگیری در کمیسیون مطرح کند.
دبیر انجمن میتواند در صورت طی مراحل اداری پیشبینی شده و عدم حل و فصل مسئله، موضوع را مستقیماً به همراه مستندات مربوطه به رئیس باشگاه منعکس کند. ارجاع موضوع توسط استاد مشاور و یا رئیس باشگاه واحد باید توسط رئیس شورای باشگاه واحد به رئیس باشگاه صورت بگیرد. همچنین رأی کمیسیون توسط رئیس باشگاه به دبیر انجمن مذکور، رئیس باشگاه واحد و همچنین رئیس شورای باشگاه استان ابلاغ میشود.
بنابراین دانشگاه آزاد اسلامی برای ترویج و توسعه علم در واحدهای دانشگاهی سراسر کشور از انجمنهای علمی دانشجویی کمک میگیرد و میخواهد دانشگاهی از مردم و برای مردم باشد. این انجمنها بهعنوان نهادهای انگیزهساز تخصصی و با رویکرد جهادی-تخصصی میتوانند نشاط علمی را در دانشگاه آزاد اسلامی گسترش دهند. باید منتظر ماند و دید که انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی چقدر میتوانند در تحقق دانشگاه مسئلهمحور و اشتغالآفرین نقش ایفا کنند.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/