بودجه ناکافی چالش مشترک انجمنهای علمی/ برنامهریزی انجمنها براساس نیاز دانشجویان انجام شود
گروه استانهای خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ انجمنهای علمی دانشجویی متشکل از دانشجویان فعال، باانگیزه و با ظرفیتهای بالا هستند که موجب تجمیع و متمرکزشدن دانشجویان مشتاق به فعالیتهای پژوهشی و علمی میشوند.
بخش عمده این ظرفیتها، ابتدای کار بهصورت بالقوه هستند و اگر دانشگاهها بستر مناسبی را برای فعالیت انجمنها فراهم آورند؛ بالفعلشدن این ظرفیتها دور از دسترس نخواهد بود؛ بنابراین در راستای ترویج روحیه علمی، توانمندسازی و ایجاد انگیزه در دانشجویان، دانشگاه باید انجمنهای علمی دانشجویی را فعال و حمایت کند.
خبرنگار آنا در سی و دومین شماره از پرونده «توسعه دانشهای نو با انجمنهای علمی» در گفتوگویی با فاطمه محمدنیای قرائی، مدیر گروه آموزشی شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، فعالیتها، دستاوردها و برنامههای انجمن علمی عمران این دانشگاه را جویا شده است.
بیشتر بخوانید:
فعالیتهای پژوهشی مؤثر در انجمنهای علمی
مهارت دانشجویان در تهیه برنامههای شهری چگونه افزایش مییابد؟
تولید علم و دانش نوین با اتكا به نیروی انگیزشی نسل جوان و پویا
آنا: انجمن علمی دانشجویی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد را معرفی کنید.
قرائی: انجمن علمی دانشجویی گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد نزدیک به 10 سال است در بازههای زمانی دوساله بهطور پیوسته فعالیت میکند و اکنون دوره پنجم آن فعال است. دوره حاضر از نیمسال اول تحصیلی 1399 با فراخوان عضویت آغاز و پس از طی مراحل ارزیابی (آموزشی - پژوهشی) از میان دانشجویان علاقهمند و مستعد با 18 نفر عضو اصلی و علیالبدل در کمیتههای ایجادشده زیرمجموعه آغاز به کار کرده است.
اعضای انجمن علمی شامل دانشجویان رشته شهرسازی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و همراهی استادان گروه شهرسازی است. انجمن با هدف حمایت، تقویت و ترویج علم، تقویت روحیه و توان علمی دانشجویان و فراهمآوردن زمینههای فعالیتهای جمعی، بهرهگیری از توانمندی و خلاقیت آنان به فعاليت میپردازد. به عبارتی حلقه ارتباطی میان دانشجویان، استادان و مسئولان دانشگاه در راستای بیان و انتقال نظر برای تعامل بیشتر است.
فعالیتهای انجمن در زمینه آموزش، پژوهش و فعالیتهای مرتبط با حرفه تخصصی و در راستای ارتقای علمی دانشجویان و فراهمکردن زمینههای ارتباط آنان با صنعت است. در این راستا انجمن با گروهها، انجمنها و مراکز متعدد تعامل دارد. انجمن علمی شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد سال ۹۹ بهدلیل شیوع بیماری کرونا با برگزاری وبینارهای تخصصی (آنلاین) فعالیت خود را در دوره جدید آغاز کرد.
آنا: جایگاه و وظایف انجمنهای علمی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
قرائی: انجمن علمی یکی از هستههای اصلی دانشجویی هر گروه آموزشی است و بهعنوان نماینده دانشجویان فعالیت دارد. از ویژگیهای مثبت انجمنهای علمی این است که فعالیتهای صورتگرفته از طرف خود دانشجویان و با همراهی آنان است که موجب ایجاد انگیزه، مشارکت و رقابت بین دانشجویان میشود و میتوانند قدرت برنامهریزی و اجرا در زمینههای آموزشی، پژوهشی داشته و پس از تدوین برنامهها، مستقیماً در مراحل تصمیمگیری و کسب مجوز از مسئولان دانشگاه و دانشکده شرکت داشته باشند تا بهخوبی بتوانند در راستای تحقق رسالت و اهداف خود گام بردارند.
فعالیت و وظایف انجمن علمی شامل برگزاری وبینار، کارگاههای آموزشی، سخنرانی و بازدید علمی، طرح پژوهشی، چاپ کتاب و مقاله و نشریه دانشجویی و فعالیتهای استارتآپی است. با توجه به اینکه انجمنهای علمی نیاز دانشجویان را شناسایی و ارزیابی و اولویتبندی میکنند، بسیار تأثیرگذار بوده و میتوانند به نتایج خوبی در راستای اهداف خود برسند که این مهم با همراهی و حمایت همه مسئولان دانشگاه و تلاش دانشجویان محقق خواهد شد.
آنا: انجمنهای علمی بهعنوان هستههای تخصصی چه نقشی در پیشبرد علمی و توسعه علم و دانش بهویژه دانشهای نوین دارند؟
قرائی: حضور و مشارکت دانشجویان علاقهمند، فعال و خلاق در انجمن علمی و مشارکت و همکاری سایر دانشجویان با ایدهپردازی و توسعه دستاوردهای آموزشی، پژوهشی و علمی همراه است. توسعه و حمایت از دانشجویان برای شکوفایی استعدادهای خود و استفاده هدفمند از آن با توجه به نیاز روز کشور و اهمیت ایجاد اشتغال، آشنایی دانشجویان با محیط کار حرفهای و کارآفرینی همراه با مفاهیمی مانند کسب و کارهای نوآور و استارتآپها حائز اهمیت است.
این نکته در رشته شهرسازی بهدلیل ماهیت میانرشتهای که دارد و نیازمند تعامل، گفتوگو و ارتباط با سایر گروهها و رشتهها نیز هست، نمود بیشتری دارد. در همین راستا انجمن علمی با برگزاری سمینار، وبینار و بازدیدها و برنامههای آموزشی و پژوهشی متنوع و متعدد سعی در ارتقای اهداف یادگیری و تجربه و مهارتآموزی دانشجویان دارد که برگزاری وبینار با حضور استادان مطرح دانشگاههای خارج و داخل کشور از مصادیق آن است.
انجمن علمی گروه شهرسازی واحد مشهد با فراهمکردن زمینه مشارکت دانشجویان تحصیلات تکمیلی با انجمن، ارتباط دانشجویان مقاطع مختلف با هم و ایجاد همفکری و زمینه تعاملات بیشتر را نیز فراهم کرده است.
آنا: حمایت از انجمنهای علمی دانشجویی را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی میدانید؟
قرائی: از مهمترین چالشها و مشکلاتی که در مسیر فعالیت انجمنهای علمی وجود دارد، کافینبودن بودجه اختصاصیافته است. برای تحقق فعالیتها، اهداف و رسالت انجمن علمی، حمایت پیوسته مسئولان دانشگاه در زمینه مالی و معنوی و دراختیارگذاشتن امکانات از مهمترین مسائل مطرح در این زمینه است.
آنا: نحوه همکاری مسئولان در دانشگاه با انجمن شما چگونه بوده است؟
قرائی: برای انجام فعالیتها در انجمن علمی در زمینه تخصیص بودجه و هماهنگیها محدودیتهایی وجود دارد؛ اما دوره جدید با همراهی معاونت پژوهشی، کانون پژوهشگران جوان و کانون رشد تلاشهای انجامشده بسیار مطلوب و با مشارکت حداکثری و کسب نظر اعضای انجمن همراه بوده و تبادل دانش و اندیشه بین دانشجویان مقاطع مختلف با مسئولان دانشگاه در گروه فراهم شده است.
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی و موفقیتها و دستاوردهایی داشتهاید، تشریح کنید.
قرائی: برگزاری جلسات تخصصی به شکل وبینار بهدلیل شیوع کرونا، اقدام در راستای تقویت شبکههای اجتماعی و اطلاعرسانی گروه، اقدام برای ایجاد نشریه علمی فرهنگی، برنامهریزی و انجام اقدامات مرتبط با ایجاد کانونهای فرهنگی و برگزاری سلسله نشستهای تخصصی ازجمله فعالیتهای انجامشده از شروع فعالیت دوره پنجم تاکنون با همکاری استادان و دانشجویان است.
آنا: آیا در انجمن خود موفق به تولید محصول و یا موفقیتهای دیگری بهویژه فعالیتهای کرونایی شدهاید؟
قرائی: با توجه به شیوع کرونا در سال جاری و دوری دانشجویان از دانشگاه، انجمن با برگزاری وبینار و نشستهای تخصصی و برنامهریزیهای بلندمدت و ایجاد گروههای مجازی در رسانههای مختلف در راستای اهداف انجمن اقداماتی را انجام داده که با استقبال مطلوب دانشجویان همراه بوده است.
آنا: و سخن پایانی ...
قرائی: استفاده از ظرفیتهای دانشجویی از وظایف انجمنهای علمی است، آنچه که مهم است، شناسایی و نحوه بهکارگیری استعدادهای متفاوت در انجمن و ارائه برنامههای متنوع برای همه دانشجویان است. قطعاً در صورتی که برنامهریزیها براساس نیاز دانشجویان انجام شود، همراهی و مشارکت دانشجویان بیشتر خواهد بود؛ چراکه مخاطب اصلی این انجمنها دانشجویان هستند.
انتهای پیام/4103/4062/پ
انتهای پیام/