افزایش شانس قبولی در دانشگاهها در ازای کاهش متقاضیان ورود/ «حذف کنکور» کلید میخورد؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درحالیکه زمانی ورود به دانشگاه، آرزوی مهمی به شمار میآمد اما رفتار متقاضیان آزمونها در سالهای اخیر نشان میدهد که دیگر ورود به دانشگاه آنقدرها هم مهم نیست. در این میان بررسیها نمایان میکند که با وجود کاهش متقاضیان ورود به دانشگاهها شانس قبولی آزمونها نیز افزایش پیدا کرده چراکه ظرفیت پذیرش نهتنها کاهش نیافته بلکه با وجود کاهش متقاضی، افزایش نیز داشته است.
در حال حاضر ثبتنام در سه آزمون مهم کشوری به پایان رسیده و متقاضیان نهایی مشخص شده است. آخرین آمار گزارششده از کنکور 1400 مشخص میکند که یک میلیون و 280 هزار نفر در این آزمون ثبتنام کردند درحالیکه در سال گذشته یک میلیون و 393 هزار نفر ثبتنام کرده بودند. بر این اساس تعداد داوطلبان کنکور سراسری حدود 140 هزار نفر کاهش پیدا کرده است.
در آزمون کارشناسی ارشد نیز 524 هزار و 292 نفر ثبتنام کردهاند اما در سال گذشته 694 هزار و 417 نفر ثبتنام کرده بودند، بر این اساس تعداد داوطلبان این آزمون نیز 170 هزار نفر کاهش پیدا کرده است. با وجود کاهش متقاضیان در این دو آزمون مهم و سراسری، تعداد متقاضیان آزمون دوره دکتری ثابت مانده و همانند سال گذشته 179 هزار نفر است.
ظرفیت پذیرش و شانس قبولی
ظرفیت پذیرش این آزمونها در سال گذشته نشان میدهد که در کنکور سراسری حدود یک میلیون و 92 هزار نفر، در آزمون کارشناسی ارشد 158 هزار نفر و دکتری 13 هزار نفر پذیرش میشوند. این آمار بدون احتساب ظرفیت پذیرش در دانشگاه آزاد اسلامی است.
به گفته احسان جمالی، معاون فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور؛ شانس قبولی در آزمون دکتری 21 درصد و در آزمون کارشناسی ارشد 60 درصد است.
بررسی ظرفیت پذیرش و متقاضیان کنکور سراسری نیز نشان میدهد شانس قبولی در کنکور به صورت میانگین بالای 100 درصد است. البته در این سنجش رشتههای بدونآزمون و باآزمون به صورت یکجا لحاظ شدهاند.
جمالی، معاون فنی و آماری سازمان سنجش علت کاهش متقاضیان آزمونهای سراسری را بازار کار میداند و میگوید: از سال ۶۸ تا ۹۳ تقاضای تحصیلات تکمیلی روندی صعودی داشت و به حدود ۸۷۰ هزار نفر نیز رسید. اما از سال ۹۳ تا ۹۹ تقاضا برای ورود به تحصیلات تکمیلی به یکدوم کاهش یافته است، این در حالی است که عرضه آموزش عالی روند صعودی داشته است. بهعبارتدیگر در ۴۸ درصد رشتههای تحصیلات تکمیلی، تعداد متقاضیان از تعداد ظرفیت رشتهها کمتر است.
جمالی با انتقاد از این روند، این امر را باعث افت کیفیت دانشجویان ورود به آموزش عالی میداند که باید چارهای برای آن اندیشیده شود.
حذف کنکور؛ راهکار مواجهه با کاهش دانشجو
در این میان بحثهایی برای حذف کنکور در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح است که البته هنوز نهایی نشده است. به نظر میرسد که با وجود کاهش دانشجو حذف کنکور با جدیت بیشتری دنبال میشود. اگر این طرح به سرانجام برسد سوابق تحصیلی متقاضیان کنکور سراسری در پذیرش اثرگذار خواهد بود. بر اساس آخرین بحثها در این زمینه میزان تأثیر سوابق تحصیلی به 60 درصد خواهد رسید.
برای پذیرش در دورههای تحصیلات تکمیلی نیز قرار است اقداماتی صورت گیرد و پذیرش متقاضیان استعدادهای درخشان بیش از پیش در دستور کار قرار گیرد. البته در آزمون کارشناسی ارشد نیز سوابق تحصیلی دوره کارشناسی نیز اثرگذار خواهد بود.
با این حال همچنان آزمونهای سال 1400 بدون تغییر برگزار میشوند. بر اساس برنامه پیشبینی شده آزمونهای دوره دکتری در روز 15 اسفندماه، دوره کارشناسی ارشد در روزهای 5، 6 و 7 خردادماه و کنکور سراسری در روزهای 9 تا 12 تیرماه برگزار خواهند شد.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/