دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 بهمن 1399 - 11:30

آیت‌الله سیدمحمد فقیه چهره ماندگار قرآنی كشور شد + بیوگرافی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز به‌عنوان شخصیت‌ برجسته قرآنی در بیست و پنجمین دوره تکریم خادمان قرآن کریم جمهوری اسلامی معرفی شد.
کد خبر : 564572
آیت الله سید محمد فقیه.jpg

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از نی‌ریز، آیت‌الله سیدمحمد فقیه عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز و مدیر گروه معارف اسلامی این واحد دانشگاهی، امام جمعه نی‌ریز و عضو مجلس خبرگان رهبری به‌عنوان شخصیت‌ برجسته قرآنی در بیست و پنجمین دوره تکریم خادمان قرآن کریم جمهوری اسلامی معرفی شد.


این آیین قرآنی همه‌ساله به‌منظور تکریم خادمان قرآنی کشور توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود كه در آن چهره‌ها و افتخارات قرآنی كشور در بخش‌ها و رشته‌های مختلف معرفی می‌شوند. به همین مناسبت دو دوره 24 و 25 تکریم خادمان قرآن کریم در یک مراسم و همزمان برگزار می‌شود.


 در این آیین قرآنی از آیت‌الله سیدمحمد فقیه امام جمعه نی‌ریز و آیت‌الله احمد بهشتی که هر دو از نمایندگان مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری هستند به عنوان شخصیت‌های برجسته قرآنی در تشکیل جلسات قرآنی و مباحث فقه اسلامی به عنوان افراد منتخب تجلیل می‌شود.



شنیده‌ها حاکی است مراسمی  به صورت نمادین و با حضور تمامی منتخبان این دو دوره با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در شب مبعث حضرت رسول اکرم(ص) برگزار خواهد شد.


سیدمحمد فقیه کیست؟


سیدمحمد فقیه 21 فروردین 1321 هجری شمسی در خانواده مذهبی و روحانی فقیه نوزادی به دنیا آمد که نامش را محمد گذاشتند. پدر او سید هدایت‌الله از علما و بزرگان نی‌ریز بود که 50 سال از عمرش را صرف تبلیغ کرده بود و جدش سید محمد پیش‌نماز هم از بزرگان شهر محسوب می‌شد.


سیدمحمد  از پنج‌سالگی وارد مکتب‌خانه شد و شروع به یادگیری قرآن کرد. او در همان دوران کودکی با تشویق پدرش به منبر رفته و به مرثیه‌خوانی و ذکر مصائب اهل‌بیت می‌پرداخت.


تحصیلات


سیدمحمد دوران ابتدایی تا کلاس ششم را در مدرسه بختگان نی‌ریز و دوران سیکل را در دبیرستان احمد نی‌ریزی گذراند. سپس سال 1337 خورشیدی به همراه پدر و برادرش مرحوم حاج سیدعلی فقیه به قم رفته و در مدرسه حجتیه مشغول به تحصیل شد. هفت سال در این مدرسه بود و پس از جریان فیضیه و تبعید امام خمینی(ره) حدود 12 سال به مدرسه مرحوم آیت‌الله بروجردی (خان سابق) نقل مکان کرد و تحصیلاتش را در آنجا ادامه داد.


استادان


آیت‌الله فقیه قسمتی از دروس مقدمات را نزد پدر و پدر بزرگش در نی‌ریز خواند و بقیه دروس مقدمات را در قم و در خدمت حضرات آیات سید زین‌العابدین مرندی، حاج‌آقا سید حسین درچه‌ای، حاج شیخ رحمت‌الله فشارکی، حاج میرزا محسن دوزدوزانی، میرزا هاشم تقدیری، شیخ عبدالله نظری مازندرانی، حاج شیخ حسین شب‌زنده‌دار جهرمی و شیخ یحیی انصاری و … استفاده کرد.


وی دروس سطح را پیش حضرات آیات عظام نوری همدانی، مکارم شیرازی و سلطانی طباطبایی و … فراگرفت و دروس خارج فقه را در محضر مراجع بزرگواری چون امام راحل، فاضل لنکرانی، گلپایگانی، محقق داماد، میرزاهاشم  آملی بهره‌ها برد و  فلسفه را  از محضر حضرات آیات شهید دکتر مفتح، استاد شهید مرتضی مطهری، جوادی آملی و حسن‌زاده و دیگر استادان مشهور آن زمان  فراگرفت..


آغاز حیات سیاسی


آیت‌الله فقیه فعالیت‌های سیاسی خود را از آغاز نهضت روحانیت و جریان انجمن‌های ایالتی و ولایتی آغاز کرد و در تمام مبارزات  علیه رژیم پهلوی شرکت داشت.


وی همه‌ساله در ایام محرم و صفر و ماه مبارک رمضان و در زمان تعطیلات حوزه با حضور در مجالس مذهبی و سخنرانی به ارشاد و آگاه‌سازی نسل جوان اقدام می‌کرد و پایه‌گذار حرکت ضد رژیم در نی‌ریز محسوب می‌شد. فعالیت ضد رژیم او به حدی بود که ساواک سال 1364 قمری او را بازداشت کرد و چندین روز او را در زندان شهربانی شیراز حبس و پس از محاکمه آزاد کرد.  سال 1353 شمسی نیز به‌دلیل مبارزات پیگیر به فردوس تبعید شد و در همان زمان پس از تبعید با مقام معظم رهبری دیدار کرد.


بعد از انقلاب


سیدمحمد فقیه با پیروزی انقلاب اسلامی و در آن شرایط حساس ضمن تأسیس کمیته انقلاب مسئولیت آن را شخصاً بر عهده گرفت و سعی کرد تا نظم و امنیت عمومی را برقرار کند.


سپس دی‌ 1358 شمسی مطابق با ماه صفر 1400 هجری قمری از سوی امام‌(ره) به‌عنوان امام‌جمعه و نماینده خویش در نی‌ریز منصوب شد.


وی به‌عنوان نماینده ائمه جمعه و عضو شورای کشاورزی استان نیز بوده و از اعضای شورای مرکزی ائمه جمعه استان فارس است.


آیت‌الله فقیه در سال‌های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ضمن عهده‌داری امامت جمعه در دوره دوم مجلس خبرگان رهبری یکی از نمایندگان استان فارس بود و در دوره اخیر نیز به عنوان نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری حضور دارد.


خدمات


از نخستین اقدامات آیت‌الله سیدمحمد فقیه در اوایل انقلاب تشکیل نهادهای انقلابی مانند جهاد سازندگی، کمیته امداد، سپاه پاسداران، عقیدتی سیاسی شهربانی، سازمان تبلیغات، اوقاف، نهضت سوادآموزی بود.


راه‌اندازی و ساخت  چند مسجد، حسینیه، حوزه‌های علمیه خواهران و برادران، صندوق قرض‌الحسنه قائم(عج)، کتابخانه، دانشگاه آزاد اسلامی، مشارکت در تجدید بنای امامزادگان واجب‌التعظیم و گلزار مطهر شهدای شهر، انجام فعالیت‌های فرهنگی مانند تدریس در حوزه علمیه، دانشگاه آزاد، علمی و کاربردی، تلاش در راستای حفظ آثار علمی و فرهنگی گذشتگان، تشکیل ستاد کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان سیل و زلزله، تلاش برای ایجاد وحدت بین اقشار مردم، تشکیل جلسات تفسیر قرآن کریم و تبلیغ دین مبین اسلام  در سنگر جمعه و جماعت، تلاش در راستای حفظ و احیای موقوفات، رسیدگی به شکایات، نامه‌ها و سوالات گوناگون مردم تشکیل سمینارهای مختلف، اعزام مبلغان به روستاها، تشکیل ستاد کمک‌رسانی به جبهه‌های جنگ تحمیلی، شرکت در تشییع تدفین و ترحیم شهدای دفاع مقدس، نظارت بر عملکرد مسئولان و تذکر به ایشان و … گوشه‌ای از خدمات او در طول سال‌های بعد از انقلاب است.


آیت‌الله فقیه در 39 سال بعد از انقلاب


آیت‌الله فقیه از نظر علمی به درجه اجتهاد رسیده است، به همین دلیل کمیته تخصصی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد معادل دکتری را به وی داده و اکنون عضو هیئت‌ علمی رسمی و تمام‌وقت دانشگاه آزاد است و دروس مختلفی مانند تفسیر قرآن، فقه، اصول فقه، فلسفه، اخلاق، معارف اسلامی، اندیشه اسلامی، تفسیر نهج‌البلاغه و ... را تدریس می‌کند.


زمانی که در قم بود به توصیه آیت‌الله جوادی آملی در مدرسه حاج سعادت، جوهر النضید و شرح تجرید الاعتقاد تدریس می‌کرد.


آیت‌الله فقیه توانایی تدریس اسفار را نیز دارد و حدود 12 سال صرف یادگیری اسفار کرده. البته دروسی نظیر نهایه‌الحکمه، بدایه‌الحکمه و قسمتی از شرح منظومه را نیز تدریس کرده است.


آیت‌الله فقیه بعد از انقلاب در جایگاه امام‌جمعه شهر نی‌ریز به زادگاهش برگشت و خدمات ارزنده‌ای را به مردم و انقلاب اهدا کرد و هنوز بعد از گذشت بیش از 41 سال به‌عنوان امام‌جمعه شهر نی‌ریز همچنان به خدمت‌رسانی مشغول است.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب