مسیری که دانشگاه آزاد اسلامی باید در آن گام بردارد؛ درآمد غیرشهریهای و تمرکز بر فعالیتهای فناور و دانشبنیان
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ کاهش دانشجو در سالهای اخیر ازجمله مشکلاتی بوده که گریبانگیر مؤسسات علمی آموزشی بهویژه خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی شده و فعالیت برخی از واحدها و مراکز دانشگاهی را به مرز زیاندهی رسانده و گاه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان را به تعویق انداخته است.
این مشکل از طرفی، دانشگاهیان را در واحدهای دانشگاهی کشور با تأکید مسئولان به سمت فعالیتهای دانشبنیان، فناوری، نوآوری و درآمدهای غیرشهریهای از طرق مختلف علمی اقتصادی سوق داده است تا کسب درآمد از این راهها با مشارکت دانشگاهیان بهویژه اعضای هیئت علمی بخشی مهمی از هزینه دانشگاهها ازجمله حقوق و مزایای کارکنان را تأمین و کمبود نقدینگی آنها را جبران کند.
حوزه معاونت توسعه و مدیریت منابع در دانشگاه آزاد اسلامی هم بهعنوان حامی و پشتیبان همه حوزههای دانشگاه با هدف تأمین و بهبود امکانات مورد نیاز آنها عمل میکند تا ارکان دانشگاه منطبق و همسو با استراتژیها و مأموریتهای اساسی آن حرکت کنند.
ساختار گسترده مالی دانشگاه آزاد اسلامی و نیاز واحدهای دانشگاهی به ایجاد فضاهای آموزشی نقش این معاونت را در دانشگاه در مقایسه با سایر واحدهای آموزشی دولتی برجستهتر کرده است.
اراده جدی مدیریت جدید در دانشگاه آزاد اسلامی و مسئولان معاونت توسعه و مدیریت منابع دانشگاه بر این مهم قرار دارد که وضعیت معیشتی کارکنان بهبود یافته و ارتقا پیدا کند؛ چراکه همگی دغدغه حقوق کارکنان را دارند و از طرفی واحدهای زیانده با اجرای سیاستهای و برنامههای ابلاغی بهویژه کسب درآمدهای غیرشهریهای به سوددهی برسند. به همین منظور برنامهریزیها در حال انجام است تا سالهای پیش رو اتفاقات خوبی در این حوزه رخ دهد و وضعیت معیشتی کارکنان و اعضای هیئت علمی بهبود یابد.
موضوع پرداخت دستمزد و حقوق و ... در دانشگاه آزاد اسلامی بهتازگی درگیر حواشی شده و برخی در فضای مجازی مطالبی را مطرح کردهاند، بر این اساس خبرنگار آنا بهمنظور راستیآزمایی مطالب منتشرشده توسط برخی در فضای مجازی با چند نفر از رؤسای دانشگاه آزاد اسلامی در مراکز استان با موضوع وضعیت حقوق و دستمزد و اوضاع واحدهای زیانده و فعالیتها در راستای درآمدهای غیرشهریهای در دو سال اخیر و در دوره مدیریت جدید گفتوگو کرده است.
2 سال گذشته در پرداخت حقوق و مزایا با هیچ مشکلی مواجه نبودیم
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان در گفتوگو با خبرنگار آنا اظهار میکند: با توجه به سابقهای که در دانشگاه آزاد اسلامی دارم و از نزدیک در جریان مشکلات پرداخت حقوق و مزایا در گذشته تاکنون هستم، متأسفانه با توجه به اینکه بسیاری از واحدهای دانشگاهی بهویژه واحدهای شهرستانها و مناطق محروم با کاهش شدید دانشجو مواجه بودهاند، پرداخت حقوق برای آنها دشوار بود، بهطوریکه اعتراض شدید اعضای هیئت علمی و کارکنان این واحدهای دانشگاهی را به همراه داشت.
علیرضا منظری توکلی میگوید: با تمهیداتی که در دوره مدیریت جدید دانشگاه اندیشیده شد، دو سال گذشته در پرداخت حقوق و مزایا با هیچ مشکلی مواجه نبودیم و اگر اعتراضاتی صورت گرفته، مربوط به معوقات باقیمانده از قبل بود؛ البته ناگفته نماند که در این مدت تلاش کردیم بدهیهای معوق را هم پرداخت کنیم.
داوطلبان از تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی استقبال کردهاند
وی درباره فعالیتهایی که در دوره مدیریت جدید دانشگاه و در دو سال اخیر برای ساماندادن اوضاع نامناسب برخی واحدهای دانشگاهی انجامشده بیان میکند: از سال ۹۵ به بعد با افت تعداد دانشجو در واحدهای مختلف دانشگاه مواجه بودیم؛ اما در دو سال اخیر با همت و تلاشی که انجام شد، دانشجویان و داوطلبان از تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی استقبال کردند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان ادامه میدهد: فقط در استان کرمان، مهر ۱۳۹۸ در مقایسه با سال گذشته با افزایش ۱۱ و نیم درصدی و مهر ۱۳۹۹ در مقایسه با سال قبل با رشد ۸ درصدی دانشجو روبهرو بودیم، در شرایطی که دانشگاههای ملی و غیرانتفاعی صندلی خالی دارند، اقبالی که به دانشگاه آزاد اسلامی شده در سایه مدیریت جهادی دوره جدید دانشگاه در دو سال اخیر بوده است.
فعالیتها و نوآوریها باعث مخالفتها با مدیریت جدید دانشگاه شده است
منظری توکلی به آنا میگوید: کارهای متعدد دیگری نیز در این سالها انجامشده از قبیل اینکه دانشگاه به پایگاهی برای حلمسئله تبدیل شده تا بتواند به نیازهای جامعه پاسخ دهد و این تحول در سایه همین برنامهریزیها و حضور مؤثر رئیس دانشگاه بوده و فعالیتها و نوآوریها باعث مخالفتهایی با مدیریت جدید در دانشگاه آزاد اسلامی شده است.
منظری توکلی درباره واحدهای زیانده اظهار میکند: درواقع از زمانی که پرداختها از کشوری به استانی برگشته باعث ایجاد انگیزه در استانها شده است و فرصت بیشتری برای کاهش هزینه و افزایش درآمد دارند و با صرفهجویی که در هزینهها میشود، عامل مهمی برای رشد واحدهای زیانده و جلوگیری از زیان بیشتر است و اگر وضع به همین منوال پیش رود از اواخر سال ۱۴۰۰ و در سال تحصیلی ۱۴۰۱ مشکلات به حداقل خواهد رسید.
راهاندازی سامانه آموزشیار به مدیریت دانشگاه کمک مطلوبی کرد
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان در گفتگو با آنا میگوید: اگر در ماههای اخیر حقوق و مزایای کارکنان در برخی واحدها با تأخیر پرداختشده است، درواقع عواملی باعث شکلگیری آن شد که میتوان مهمترین دلیل آن را پرداخت نکردن شهریه توسط دانشجویان در این ماهها ذکر کرد.
حجتالاسلام فرجالله براتی با توجه به راهاندازی سامانه آموزشیار که به مدیریت دانشگاه کمک مطلوبی کرده است، اظهار میکند: دانشجویان در این سامانه برای پرداخت شهریه از شاخصهایی که برای کمک به آنان طراحی شده بود بهدرستی استفاده نکردند (دانشجویانی که بضاعت مالی داشتند) چراکه به دانشجو تأکید شده بود که نیمه ماه شهریه را پرداخت کنند و حدود ۶۰ درصد به این امر مبادرت کردند و حدود ۴۰ درصد پرداخت نکردند، این همراهی نکردن دانشجو، دانشگاه را با مشکل مواجه کرد؛ اما وقتی بر اساس قانون ملزم شدند و شهریهها پرداخت شد، مشکلات از میان رفت.
وی درباره وضعیت فعلی واحدهای زیانده استان خوزستان در مقایسه با دو سال قبل و اقدامات دوره مدیریت جدید برای ساماندهی مشکلات مالی بیان میکند: درآمدهای واحدهای دانشگاهی از دو طریق شهریه و درآمدهای غیرشهریهای تأمین میشود و در این مسیر از راههای توسعه علم، فعالیتهای دانشبنیان، ساخت و تجهیزات و اقدامات نوآورانه بهرهمند میشویم که حدود ۲۰ درصد درآمد را تشکیل میدهد درحالیکه در گذشته اصلاً این راههای درآمدی را نداشتیم و در استان خوزستان در حد صفر بود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان میافزاید: در دو سال اخیر با مدیریت دکتر طهرانچی و اقداماتی که در حوزه درآمدزایی از راههای غیرشهریهای شکل گرفته است؛ حدود ۱۴ میلیارد تومان در سال گذشته درآمد و در کنار آن حدود ۲ هزار نفر افزایش دانشجو داشتیم و همه این نتایج و دستاوردها با تلاش و ارائه راهکار توسط تیم مدیریتی جدید در سازمان مرکزی صورت گرفته است.
مدیریت جدید دانشگاه نبود، واحدها دچار چالشهای بیشتری میشدند
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در گفتوگو با خبرنگار آنا در ارزیابی خود از وضعیت فعلی پرداخت حقوق و مزایای واحدهای مازندران در مقایسه با دو سال گذشته اظهار میکند: با توجه به طراحی و راهاندازی سامانه آموزشیار انتظار میرفت چالشهایی داشته باشیم که در آذر و دی ۹۹ در مقایسه با سال گذشته کمتر دچار چالش بودیم و پیشبینی میکنیم تا پایان سال هم چالش کمتری داشته باشیم.
حسین کرمانیان بیان میکند: اسفند سال گذشته بحران کرونا پیش آمد و دانشگاهها بهصورت مجازی و با حضور کم دانشجویان با یک چالش بزرگ روبهرو شدند که با تمهیداتی که در استان انجام شد، وضعیت بهتری را تا پایان سال خواهیم داشت.
وی عنوان میکند: یکی از اتفاقهای خوبی که در دوره مدیریت جدید دانشگاه رخ داد، موضوع راهاندازی سامانههای مختلف بهویژه سامانه آموزشیار بود. موضوع درآمدهای غیرشهریهای، نوآوری و تقویت شرکتهای دانشبنیان، برنامههای فرهنگی، برگزاری مسابقات مختلف و برپایی کارگاهای آموزشی از موارد مهم دوره مدیریت دکتر طهرانچی است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مازندران وضعیت فعلی واحدهای زیانده در دوره مدیریت جدید را در مقایسه با دو سال قبل خوب ارزیابی کرده و میگوید: در برخی از واحدهای استان مازندران که سالهای گذشته زیانده بودند، امسال چند درصد جذب دانشجوی بیشتر داشتند و کمبودهای سال گذشته جبران شد. اگر مدیریت جدید دانشگاه نبود، نیمی از واحدهای کشور دچار چالشهای بیشتری میشدند.
روند نزولی جذب دانشجو به روند صعودی تبدیل شد
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام هم عنوان میکند با وجودی که افزایش حقوق ۱۵ درصد بوده است، مقداری کسری بودجه داشتیم، اما با درآمدهای غیرشهریهای جبران کردیم. بسیاری از حقالتدریسیهای دانشگاههای دولتی چند ترم است حقوق معوقهشان را دریافت نکردهاند، در حالی که دانشگاه آزاد اسلامی با وجود اینکه از سوی دولت کمک دریافت نمیکند و طلب هم دارد در دوره مدیریت جدید با تدابیر، سیاستها و توانمندی همکاران سازمانی گشایشهایی ایجاد کرده است.
محمد میرزایی حیدری با ابراز تعجب از اینکه دولت مطالبات بسیاری از سازمانها و ارگانها را پرداخت کرده، اما مطالبات دانشگاه آزاد پرداخت نشده است، متذکر میشود: دانشگاه آزاد اسلامی با وجود این شرایط، روند نزولی جذب تعداد دانشجو را به روند صعودی تبدیل کرده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر اینکه کدام واحد این دانشگاه با مشکل پرداخت حقوق و دستمزد مواجه است؟ یادآور میشود: واحد درهشهر نتوانسته حقوقها را کامل پرداخت کند و چند واحد و مرکز دیگر نیز با تأخیر حقوق و دستمزد را پرداخت کردهاند، اما چنین اتفاقی نیفتاده که دو ماه توأمان حقوقها به تأخیر بیفتد.
وی با تأکید بر اینکه تحولات بزرگی در دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفته است به آنا میگوید: با حضور مدیریت جدید، استقلال خوبی به واحدهای دانشگاهی داده شده است، مدیریت جدید دانشگاه، استقلال، ابتکار و خلّاقیت را با نگاه خود و روحیه جهادی، انقلابی و علمی به دانشگاه آزاد اسلامی انتقال داده است و مطمئنم دانشگاه با این روند تحول، آینده بسیار خوب و روشنی خواهد داشت.
بستر مناسبی برای رشد و پیشرفت دانشگاه ایجاد شده است
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی هم در گفتوگو با آنا اظهار میکند: چند سال گذشته به لحاظ رکود جمعیتی کشور، دانشگاهها با مشکلاتی ازجمله کمی دانشجو مواجه شدند که البته دانشگاه آزاد اسلامی در مدیریت جدید و با همراهی مسئولان دانشگاهی این مشکل را کنترل کرده است.
سیدحسن هاشمی بیان میکند: همت رئیس دانشگاه به همراه تیم فعال سازمان مرکزی در این دو سال مشکلات را به حداقل رسانده است بهنحوی که میتوان ادعا کرد دانشگاه آزاد اسلامی تقریباً از مشکلات فارغ شده و سال آینده، سال توسعه در ابعاد مختلف دانشگاه با دغدغههای کمتر خواهد بود.
وی میگوید: شرایط در چند سال اخیر مقداری دشوار بود؛ اما با همت همکاران حلوفصل شد. در استان خراسان جنوبی در پرداخت حقوق همکاران اعم از کادر اداری و اعضای هیئت علمی مشکلی نداشتهایم و با پشتیبانی سازمان مرکزی که از واحدهای دانشگاهی و بهویژه استان خراسان جنوبی داشت، تقریباً بدون مشکل حقوقها بهموقع پرداخت شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی اضافه میکند: برنامههای بسیار خوبی در دوره مدیریت جدید دانشگاه اجرا شده است و در این راستا توجه به زیرساختهای دانشگاه، ایجاد سامانههای آموزشیار و پژوهشیار و در آینده دانشجویار، شبکهای بسیار قوی را در دانشگاه ایجاد خواهد کرد، هرچند که ایجاد چنین ساختاری ممکن است در کوتاهمدت با مشکلاتی هم مواجه باشد؛ اما بستر مناسبی را برای رشد و پیشرفت دانشگاه ایجاد میکند.
هاشمی میگوید: رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشراف کامل، دقت و همتی که تابهحال داشته، حتی از کوچکترین واحد دانشگاهی غافل نبوده است. در مدیریت جدید دانشگاه تلاش شده که در واحدهای دانشگاهی به درآمدهای غیرشهریهای توجه خاصی بشود. روح تازهای در داراییهای دانشگاه دمیده و با شناسایی و فعال کردن ظرفیتهای موجود در مقایسه با سال گذشته تحول قابل توجهی در این بخش ایجاد شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خراسان جنوبی درباره نقش مدیریت جدید دانشگاه در ساماندهی حقوق و مزایای کارکنان و اعضای هیئت علمی متذکر میشود: اگر دقت نظر و راهکارهایی که دکتر طهرانچی به شخصه پیگیر بود، انجام نمیشد، قطعاً دانشگاه آزاد اسلامی در این دو سال گذشته با چالشها و مشکلات جدی مواجه میشد.
به گزارش آنا، محمدمهدی فداکار، معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی در آخرین اظهارنظرهای خود در جمع دانشگاهیان در استانهای مختلف ازجمله تسویه همه مطالبات معوقه بازنشستگان و کارکنان بازخرید دانشگاه تا پایان سال جاری، افزایش ۵۵ درصدی حق مرتبه اعضای هیئت علمی مطابق شیوهنامه، تمرکززدایی و تفویض اختیار به استانها، انجام بیمه تکمیلی کارکنان و اعضای هیئت علمی، ارائه خدمات مناسب و جدید به کارکنان، اصلاح آییننامه حقوق و دستمزد و .... سخن گفته است.
با تمهیداتی که سالهای اخیر در دانشگاه آزاد اسلامی و در دوره مدیریت جدید برای خروج از مشکلات و معضلات پیش رو ازجمله زیاندهی برخی واحدهای دانشگاهی، پایینبودن حقوق و مزایای کارکنان و ... اندیشیده شده میتوان متصور بود که با ساماندهیها، سیاستها و برنامههای اجرا و تعیینشده، ارائه تسهیلات جدید به استادان و کارکنان دانشگاه و دیگر تصمیمات بهزودی وضعیت معیشتی کارکنان و اوضاع واحدهای دانشگاهی بهبود خواهد یافت.
انتهای پیام/4062/
انتهای پیام/