تاکتیک در فوتبال ایران روندی رو به قهقرا دارد/ بازیکنان مستعد وارد چرخه نمیشوند
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، بدون تردید کیفیت تیمهای برتر فوتبال حاضر در لیگهای معتبر اروپایی به دلیل بهرهمندی از امکانات بهتر سطحی بالاتر از فوتبال ایران دارند و این موضوع در خصوص برخی تیمهای معتبر دیگر نیز صدق میکند اما در ایران باشگاههایی مانند پرسپولیس و استقلال در حد و اندازه سالهای گذشته نیز ظاهر نمیشوند که این موضوع باعث دلزدگی هواداران شده است.
تاکتیک شاخصه اصلی فوتبال است
مجتبی تقوی در خصوص اینکه علت افت کیفی تیمهای فوتبال ایران را در چه میداند، به خبرنگار ورزشی آنا اظهار کرد: اگر علاقه به فوتبال را همانند رودخانهای جاری و ساری ببینیم، شاخصه اصلی این رود، تاکتیک است که به فوتبال جذابیت و زیبایی میدهد. به مرور زمان و در ادوار مختلف علایق مردم تغییر کرده و البته که فوتبال نسبت به گذشته در دنیا، زیباییهای بیشتری پیدا کرده ولی این اتفاق در کشور ما کمتر رخ میدهد.
شیوههای جدید در فوتبال
وی ادامه داد: در گذشته روشهای مختلفی برای برگزاری مسابقات فوتبال رایج بود اما در 10، 15 سال اخیر شیوههای جدیدی آمده که بازیکنان با توجه به توانمندیهایی که دارند در آن در پستهای جدید به بازی گرفته میشوند. به عنوان مثال در سیستم 1-3-2-4 که در سالهای اخیر بسیار متداول شده یکی از سیستمهایی است که در آن بازیکنان در چهار خط قرار میگیرند. به این صورت که برخی نفرات در فاصله بین خط دفاعی و هافبک و همچنین خط میانی و حمله بازی میکنند.
بازیکنان جذاب فوتبال
کارشناس فوتبال خاطرنشان کرد: بازیکنانی هستند که توانایی این را دارند تا در فاصله میان خط میانی و حمله بازی کنند که به آنها مهاجم کاذب یا هافبک تهاجمی گفته میشود. همچنین نفراتی هستند که میتوانند در نقشهای میانی و دفاعی حضور داشته باشند که سرمربیان آنها را در پست هافبک دفاعی قرار میدهند. در واقع چنین بازیکنانی باعث زیباتر شدن فوتبال شدهاند چون در سیستمهای جدید، بازیهای زیبایی انجام میدهند.
افت برآیند تاکتیکی فوتبال ایران
وی افزود: در ایران متأسفانه افرادی که متخصص هستند، بعضاً از روی آگاهی روشهایی را معرفی میکنند که لُپ کلام عامه مردم میشوند در حالی که این روشها عمدتاً درست نیست که این روند باعث شده فوتبال ایران از لحاظ تاکتیکی برآیند خاصی نداشته باشد و دچار افت شدهایم. به عنوان مثال قائم اسلامیخواه بازیکن تیم مس رفسنجان تبحر خاصی در زدن ضربات ایستگاهی دارد یا مسعود شجاعی که در سالهای آخر فوتبال خود است از 18 سالگی هنر خاصی در زدن ضربات ایستگاهی داشت ولی نتوانستهایم به خوبی از مهارت چنین بازیکنانی بهره ببریم.
فوتبال رو به قهقرا
تقوی خاطرنشان کرد: این یک واقعیت است که در فضای فنی فوتبال کشور از جانب بازیکنان و مربیان مهارت خاصی دیده نمیشود و به قهقرا رفتهایم. در سالهای اخیر فوتبال فیزیکی میبینیم، در نتیجه هر تیمی که از لحاظ بدنی آمادهتر باشد و در مسابقه بازیکنان تازهنفستری داشته باشد، شانس بیشتری برای کسب پیروزی دارد. رویکرد مربیان هم به سمتی رفته که تلاش میکنند تا بازیکنان خوب را بیشتر جذب کرده تا با اتکا به چنین نفراتی بتوانند به نتیجه برسند. در نتیجه تیمهایی که از نظر مالی شرایط مناسبتری دارند در انتخاب بازیکنان توانمند بهتر عمل میکنند و در پایان فصل به قهرمانی یا کسب سهمیه آسیایی نائل میشوند. تیمهایی هم که در شرایط مالی نامساعدی قرار دارند یا برای بقا میجنگند و یا اینکه نمیتوانند در لیگ برتر ماندگار شوند.
کاهش گلهای تاکتیکی لیگ برتر
وی ادامه داد: بازیکنانی که قدرت سرزنی مناسبی دارند، در شوتزنی مهارت پیدا کردهاند یا اینکه در پرتاب اوت دستی خوب عمل میکنند، همواره خریداران بیشتری دارند و این برای فوتبال ما خوب نیست. آمار سرانگشتی که از هفته آخر رقابتهای لیگ برتر گرفتم من را به این نتیجه رساند که از 100 درصد گلهایی که به ثمر رسید، 70 درصد روی ضربات ایستگاهی بود و تنها 30 درصد گلها در جریان بازی و از روی بازیسازی و تاکتیک مشخص وارد دروازهها شد.
روش مخالف متد پیشرفت فوتبال دنیا
کارشناس فوتبال خاطرنشان کرد: در بازیهایی که در فوتبال ایران برگزار میشود، مهارت تاکتیکی نقش اندکی دارد و ادامه چنین وضعیتی مسلماً آینده خوبی را به همراه نخواهد داشت چون این روش برخلاف متد پیشرفت در فوتبال دنیاست. کشورهای متمدن در عرصه فوتبال بهترین روشها را برای رشد فوتبالشان استفاده میکنند ولی در ایران با وجود هزینه و اعتبار زیادی که از سوی تمامی اقشار درگیر صرف میشود اما افت فوتبال کشور کاملاً محسوس است.
تعریف اندازهگیری در فوتبال ایران
وی یادآور شد: لیگ برتر فوتبال ایران قابل قیاس با پنج لیگ برتر فوتبال اروپا نیست ولی جالب اینجاست که حتی در قیاس با لیگهای کره جنوبی، ژاپن، چین، قطر، عربستان و امارات نیز شرایط لیگ برتر کشورمان ضعیفتر است. در آن کشورها استعدادها ساخته میشوند ولی در ایران از استعدادهایی که شکل گرفتهاند به درستی بهره برده نمیشود. دلیل آن هم این است که خط کش و مقراض اندازهگیری فوتبال به نوع دیگری تعریف میشود و در حقیقت تعریف فنی متفاوتی وجود دارد. در واقع کسانی که صلاحیت و شایستگی ندارند، اختیار امور را در دست گرفته و مسیر غلطی را طی میکنند. طبیعی است تماشاگران هم نسبت به چنین فوتبالی دلزده میشوند.
انتظار غلط هوادار
تقوی بیان کرد: در فرصتهایی که برای تحقیق در فوتبال اروپا از نزدیک داشتم، به عنوان مثال در گفتگو با چندین هوادار بارسلونا از پیر تا جوان، اطلاعات کامل و یکسانی داشتند. آنها به خوبی شرایط تیمشان را درک میکردند و در قضاوت دچار مشکل نمیشدند چون اطلاعات درستی به آنها داده شده بود. در ایران اطلاعات صحیح و متقن به هوادار داده نمیشود و توقع نابهجا برای او ایجاد میشود. طرفدار تیمهای بزرگ بر اساس انتظار غلطی که در او شکل گرفته دوست دارد تیمش قهرمان لیگ برتر و لیگ قهرمانان آسیا شود در حالی که چنین اتفاقی با واقعیت سنخیت ندارد.
حرص و طمع در فوتبال
وی افزود: بسیاری افراد که حرص، طمع و آزمندی دارند، در هر فصل تغییرات زیادی در بازیکنان و سرمربیان تیمها ایجاد میکنند که این موضوع مانع هماهنگی میشود. در حقیقت هیئت مدیره باشگاهها اگر دانش کافی داشته باشند و با دقت سرمربی تیمشان را انتخاب کنند، مسلماً پس از گذشت چندین هفته دست به تغییر نمیزنند ولی اجازه دادهایم فضایی ایجاد شود که فوتبال ایران هر سال نسبت به سال قبل زیبایی کمتری دارد.
مردم صاحب اصلی فوتبال نیستند
تقوی خاطرنشان کرد: بسیاری از مسئولان دوست ندارند تا مردم صاحبان اصلی فوتبال باشند. به عنوان مثال در بسیاری دیدارها در شهرستانها دیده شده 50 تا 100 نفر در یک گُله جا بازی را میبینند و دلیل آن همهگیری ویروس کروناست. خیلی راحت میتوان درون ورزشگاه با فاصلهگذاری اجتماعی 10 برابر این جمعیت را روی سکوها نشاند تا آسیب کمتری به هواداران عاشق تیمها وارد شود ولی چنین اتفاقی رخ نمیدهد.
گم شدن استعدادهای فوتبالی
وی با اشاره به رعایت الفبای فوتبال عنوان کرد: بدون تابعیت از الفبای فوتبال نمیتوان پیشرفت کرد و از این ورزش لذت برد. شاید 10 سال پیش در ایران بیشتر میشد از فوتبال لذت برد ولی در حال حاضر ضعف در تولید و پرورش بازیکن باعث شده تا با کمبود بازیکنان تاکتیکی و تکنیکی مواجه شویم و این اتفاق ماحصل دستپخت خودمان است. مدیران و مربیان باید باعث ایجاد انگیزه در بازیکنان شوند ولی چنین اتفاقی رخ نمیدهد، در نتیجه استعدادها گم میشوند و نمیتوان با تشخیص درست، بهترینها را وارد چرخه فوتبال کرد تا شاهد پیشرفت بیشتری باشیم.
انتهای پیام/4048/
انتهای پیام/