فرصت بایدن برای رفع تحریمهای ایران و پیوستن به برجام محدود است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، خبرگزاری فرانسه نوشت: جو بایدن زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفته بود که حامی ازسرگیری دیپلماسی با ایران است ولی عجلهای برای بازگشت به برجام ندارد. بهبیاندیگر، بایدن گفته زمانی تحریمهای آمریکا را برمیدارد که تهران از گامهای هستهای خود که در اعتراض به ازسرگیری آنها برداشته بود، عقبگرد کند. ایران نیز میخواهد پیش از آنکه پایبندی به تعهدات هستهای خود را از سر گیرد اطمینان یابد که تحریمها پایان خواهند یافت.
این خبرگزاری افزود: برخی از رخدادهای آتی، دولت جدید آمریکا را مجبور میسازند که دست خود را رو کند.
یکی از این تاریخهای کلیدی، ۲۱ فوریه (۳ اسفند) است که ایران بر اساس قانون مصوب مجلس تا کاهش تحریمهای آمریکا جلوی بازرسیهای سرزده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را خواهد گرفت.
کلسی داونپورت (Kelsey Davenport)، از مدیران انجمن کنترل سلاح در واشنگتن به خبرگزاری فرانسه گفت که ایران میتواند بسیاری از گامها ازجمله غنیسازی اورانیوم را به حالت اول بازگرداند ولی مدعی شد که گامهای آتی خطر بیشتری داشته و معکوس ساختن آنها دشوارتر است.
گرچه ایران تهدید به اخراج بازرسان آژانس نکرده، بااینوجود داونپورت ابراز نگرانی کرد که کاهش دسترسی بازرسان موجب افزایش گمانهزنیها در مورد اشتغال تهران به فعالیتهای ممنوعه شود. وی افزود: این خطر، اهمیت ازسرگیری پایبندی کامل به برجام را پیش از آنکه ایران این گامها را برداشته و دانش جدید (هستهای) را بسط و گسترش دهد، دوچندان میکند.
این گزارش میافزاید یکی دیگر از روزهای مهم و تعیینکننده، انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ایران که میتواند نقش تعیین در سرنوشت برجام داشته باشد.
جان وولفستال (Jon Wolfsthal)، مشاور وقت بایدن در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما گفت که آمریکا و ایران به همراه دیگر امضاکنندگان برجام میتوانند پیش از ۲۱ فوریه بیانیهای صادر کنند که نشاندهنده قصد مشترک آنان برای بازگشت به پایبندی کامل باشد.
وی گرچه اقدام عملی عاجل را بهترین گزینه دانست، بااینحال ابراز تردید کرد که پس از انتخابات فرآیند تصمیم سازی در ایران بهصورت اساسی تغییر کند.
وی افزود که آمریکا به خاطر نتایج احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ایران از همه داشتههای خود کوتاه نخواهد آمد.
از سوی دیگر یکی از دیپلماتهای پیشین اتحادیه اروپا به خبرگزاری فرانسه گفت که با نزدیک شدن به ۲۱ فوریه، ضرورت دارد که دیپلماسی در پیش گرفته شود. روزهای آینده برای ارائه تصویری از اتفاقات آینده و تعیین میزان موفقیت در اقناع ایران اهمیت دارد.
یک دیپلمات اروپایی دیگر نیز گفت: اصل قضیه آن است که اطمینان یابیم (ایران) در آن تاریخ از گسست هستهای عبور نکند. وی مدعی شد که روسیه و چین نیز چنین موضعی دارند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یکی از مشاوران پیشین باراک اوباما بدون ذکر نام وی مدعی شد: به نظر میرسد که مقامهای آمریکایی هماکنون به نحوی با مقامهای ایرانی در ارتباط هستند.
توماس کانتریمن (Thomas Countryman) یکی از مقامهای ارشد کنترل تسلیحات در دولت اوباما گفت که بایدن میتواند به نشانه حسن نیت برخی از تحریمها را بلافاصله برداشته و ایران و آمریکا میتوانند با کمک اروپاییها گامهای آتی خود را مشخص سازند.
کانتریمن گفت: به دلیل اوضاع سیاسی دو کشور، (تهران و واشنگتن) باید به دنبال راهی باشند که اعلام کنند تسلیم فشارها نشدهاند.
این خبرگزاری به نقل از ناظران نوشت که گامهای دیگری که آمریکا میتواند بردارد شامل ارائه واکسن بهشدت موردنیاز کرونا یا موافقت با تسهیلات درخواستی ایران از صندوق بینالمللی پول برای مبارزه با شیوع این ویروس باشد.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/