دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 بهمن 1399 - 14:15
آنا گزارش می دهد؛

موارد قانونی شکایت از وکیل/ وقتی وکیل خود متشاکی یا مدعی علیه می شود+ مجازات ها

علیرغم تمام خدمات ارزنده‌ای که جامعه وکلای کشور در راستای احقاق حق مردم ارائه می‌کنند، گاهی وکلایی نیز پیدا می‌شوند که به دلایل مختلف از قسم حرفه‌ای خود عدول می‌کنند یا مرتکب تخلفات حقوقی و قضایی می‌شوند.
کد خبر : 563273
1.jpg

به گزارش خبرنگار حقوقی و قضایی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، وکلا به عنوان عنصری مهم در سیستم قضایی و حقوقی همواره باید تلاش کنند تا برای استیفای حقوق موکل خود تلاش کنند و در این راه از ارتکاب هرگونه رفتار خارج از قانون و اخلاق دوری کنند. اما گاهی به دلیل پیچیدگی‌های روابط انسانی و حقوقی و نگاه‌های سوداگرایانه این موضوع دچار چالش‌هایی می‌شود.



قسم وکالت:


دراین موقع که می‌خواهم به شغل شریف وکالت نائل شوم بخداوند قادر متعال قسم یاد می‌کنم که همیشه قوانین و نظامات را محترم شمرده، و جز عدالت و احقاق حق منظوری نداشته، و بر خلاف شرافت قضاوت و وکالت اقدام و اظهاری ننمایم و نسبت به اشخاص و مقامات قضائی و اداری و همکاران و اصحاب دعوی و سایر اشخاص رعایت احترام را نموده، و از اعمال نظریات سیاسی و خصوصی و کینه توزی و انتقام جوئی احتراز نموده و در امورشخصی و کارهایی که از طرف اشخاص انجام می‌دهم راستی و درستی را رویه خود قرارداده و مدافع از حق باشم.


و شرافت من وثیقه این قسم است که یاد کرده و ذیل قسم نامه را امضاء مینمایم.



وکیل به شرافت خود قسم می‌خورد و ذیل قسم نامه وکالت را امضا می‌کند اما با این حال علیرغم تمام خدمات ارزنده‌ای که جامعه وکلای کشور در راستای احقاق حق مردم ارائه می‌کنند، گاهی وکلایی نیز پیدا می‌شوند که به دلایل مختلف از قسم حرفه‌ای خود عدول می‌کنند یا مرتکب تخلفات حقوقی و قضایی می‌شوند. بنابراین وکلا که باید خود ملجایی برای احقاق حقوق موکل باشند در شرایطی قرار می‌گیرند که خود به متهم یا مدعی علیه تبدیل می‌شوند.


قانونگذار برای دفاع از حقوق موکلان قوانینی را تدوین کرده است که با لحاظ تمام شرایط موکل بتواند به سیستم قضایی برای احقاق حق خود در برابر بی‌قانونی و تخلف وکیل مراجعه کنند.


این گزارش به موارد قانونی شکایت از وکیل و مجازات‌های آن می‌پردازد که شرح آن را در زیر می‌خوانید.


 


تخلفات انتظامی وکلا


این تخلفاتی که می‌تواند به شکایت شما از وکیل‌تان منجر شود چیست؟


این تخلفات نسبت به طیف گسترده‌ای از افراد و اشخاص قابل ارتکاب هستند. برای مثال اگر یک وکیل، پروانه‌ی وکالت خود را تمدید نکند و حق کانون را پرداخت نکند یا در شهری که پروانه‌ی وکالتش برای آنجا صادر نشده دفتر وکالت دایر کند مرتکب تخلف انتظامی شده است. اما هیچ‌کدام از این دو تخلف ارتباطی به موکل پیدا نمی‌کند و برای وی مشکلی ایجاد نمی‌کند.


در صورتیکه موکل سند یا وجهی به وکیل خود بدهد و درقبال آن از وی درخواست رسید کند، خودداری وکیل از دادن رسید، یکی از تخلفات انتظامی است.


یکی دیگر از تخلفات وکیل که می‌تواند به ضرر موکل تمام شود، خودداری وکیل از شرکت در جلسات دادگاه است. وکیل می‌تواند هر زمان که بخواهد از پرونده استعفا دهد اما اگر این کار را زمانی انجام دهد که موکل وقت کافی برای معرفی وکیل جدید نداشته باشد، مرتکب تخلف انتظامی شده است. اما این دست تخلفات، تخلفات سنگینی به‌شمار نمی‌روند. تخلفات سنگین‌تر وکلا می‌تواند شامل این موارد باشد:


افشای اسرار موکل (وکیل شما امین شماست)؛ عدم تحویل یک نسخه از وکالتنامه به موکل (حتما نسخه‌ی مربوط به خود را پر شده، تحویل بگیرید)؛


تبانی با طرف دعوا و خیانت به موکل (این سنگین‌ترین تخلف یک وکیل است و وی را برای همیشه از وکالت محروم می‌کند)؛


قبول وکالت علیه موکل سابق در همان موضوعی که وکالت آن را بر عهده داشته است؛


انتقال قرارداد حق‌الوکاله به دیگری (یعنی وکیل شما، طلب خود را به شخص دیگری انتقال دهد تا وی از شما وصول کند).


همان‌طور که گفته شد و پیداست، تخلفات انتظامی وکلا همه در یک درجه قرار ندارند. این تخلفات بر حسب مجازات‌شان در شش گروه دسته‌بندی می‌شوند. ارتکاب چندباره‌ی بعضی از آن‌ها باعث می‌شود تا بار بعد مجازات بیشتری برای وکیل متخلف در نظر گرفته شود.


فهرست تمام تخلفات وکلا در پایگاه اینترنتی کانون وکلای دادگستری به تفصیل قابل مشاهده است.


مجازات‌های انتظامی وکلا


همان‌طور که توضیح داده شد، مجازات‌های انتظامی وکلا در شش گروه قرار دارند که سبک‌ترین این مجازات‌ها اخطار کتبی به وکیل متخلف است و مجازات بعدی توبیخ وکیل با درج در پرونده است. این مجازات‌ها برای تخلف از نظاماتی که کانون برای وکلا تعیین می‌کند و چیزی شبیه به آیین‌نامه‌های داخلی است.


مجازات گروه سوم، توبیخ وکیل با درج در روزنامه‌ی رسمی و مجله‌ی کانون است و واضح است که هیچ وکیلی دوست ندارد در صورتی که اسمش در گوگل جست‌وجو شود، روزنامه‌ی رسمی توبیخش بالا بیاید! این مجازات وکلایی است که مثلا در جلسه‌ی رسیدگی حاضر نشده‌اند یا رسید اسناد موکل را به او تحویل نداده‌اند.


مجازات انتظامی درجه چهار، تنزل درجه است. در موارد زیادی مشاهده شده است که وکلا خود را وکیل پایه یک دادگستری معرفی می‌کنند درصورتی‌که مرتکب تخلفاتی نظیر اظهارات غیرمحترمانه نسبت به موکل، طرف دعوا، وکیل طرف دعوی و قاضی و کارمندان دادگستری شده اند. در حالیکه ارتکاب این تخلفات وکلا را از وکیل پایه یک به وکیل پایه دو تنزل درجه می‌دهد و آن‌ها دیگر نمی‌توانند در همه‌ی پرونده‌ها قبول وکالت کنند.


مجازات درجه پنج، ممنوعیت از وکالت از سه ماه تا سه سال است و بدیهی است که وکیل در صورتی که نیاز باشد در این مدت به محاکم رجوع کند باید از سمت خود استعفا دهد. این مجازات برای افشای اسرار موکل و چند تخلف دیگر در نظر گرفته شده است.


اما سنگین‌ترین مجازات انتظامی، همان‌طور که قابل حدس است، محرومیت دائم از شغل وکالت است. این مجازات برای شدیدترین تخلفات در نظر گرفته شده که مهم‌ترین آن‌ها خیانت وکیل به موکلش است.


کجا شکایت کنیم؟


در صورتیکه وکیل مرتکب تخلفی شد که تحت عنوان تخلف انتظامی قابل تعقیب است؛ باید به چه نهادی مراجعه کرد؟


مرجع صالح برای شروع رسیدگی، دادسرای انتظامی کانون وکلای دادگستری است و بسته به اینکه وکیل شما پروانه‌ی کدام شهر یا کانون را دارد، باید به کانون همان محل مراجعه شود.


به عنوان مثال کانون وکلای دادگستری مرکز، شامل تهران و شهرهای اطراف تهران، در میدان آرژانتین واقع است. با مراجعه هر ذینفع به دادسرای کانون و تقدیم شکایت، این مرجع رسیدگی را شروع می‌کند و پس از احضار وکیل و بررسی دلایل طرفین نهایتا رأی را صادر می‌کند. این رأی قابل تجدیدنظر در دادگاه انتظامی قضات است.


در نظر داشته باشید که وکیل موظف به امانتداری بوده و متعهد به انجام بهترین دفاع از موکل است.


البته ناگفته نماند، در این رابطه موکلین هم مسئولیت‌هایی دارند که از آن جمله، صداقت با وکیل، عمل به تعهدات مالی وعدم انتقال استرس و نگرانی به وکیل است.


همچنین باید در نظر داشت که بهتر است هر مشکلی را قبل از بردن به مراجع انتظامی و قضایی، با مذاکره و صلح حل کرد.


انتهای پیام/۴۱۵۹/


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته