دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 بهمن 1399 - 15:45

بقایای مسجدی از اوایل ظهور اسلام در فلسطین کشف شد

باستان‌شناسان اعلام نمودند، در حفاری‌های انجام شده در شهر طبریه، بقایای یک مسجد کشف شده است.
کد خبر : 563055
13438628_979.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،  شهر Tiberias شهر اشغالی در استان شمالی فلسطین است که تا قبل از جنگ شش روزه متعلق به سوریه بوده و نامش از نام دومین امپراتور روم در سال ۲۰ میلادی گرفته شده است.


باستان‌شناسان در این باره اعلام نمودند که این مسجد در سال‌های اولیه ظهور اسلام، ساخته شده و قدمت آن به حدود سال‌های ۶۷۰ میلادی می‌رسد؛ یعنی تقریباً یک نسل بعد از فوت پیامبر اسلام حضرت محمد صلی الله ساخته شده و طبق برآورد و مطالعات انجام شده، محل زندگی و عبادت پیشوایان اولیه مسلمان بوده است.


یکی از محققین و متخصصین باستان شناسی اسلامی در دانشگاه Hebrew که سرپرست این حفاری بوده است، اظهار داشته: ما اطلاعات جامعی در مورد ساخت مساجد در صدر اسلام در دست داریم. مساجد دیگر نیز تقریباً در همان دوران ساخته شده‌اند مانند: مسجد پیامبر در مدینه، مسجد بزرگ دمشق و مسجد الاقصی.


بنا بر این گزارش، حفاری اخیر و کشف این مسجد به باستان شناسان فرصت تحقیق و بررسی بیشتر بر روی مساجد آن زمان را داده است، به گونه ای که با بررسی های انجام گرفته، مشخص شد، زمان ساخت این مسجد در شهر طبریه، چند سال بعد از اشغال این شهر صورت گرفته است.


این شهر قبل از ظهور اسلام برای پنج دهه مرکز یهودیت بوده و بعد از اشغال، در سال ۶۳۵ جزو ایالات مرکزی حکومت اسلامی شد و خلیفه اول، قصر خود را در این شهر در کنار ساحل بنا نمود.


باستان شناسان اظهار می‌دارند که یافتن بقایای مساجد در این حین بسیار ارزنده است، چون کمک شایانی به باز نمودن گره‌های تاریخی و همینطور معماری سال‌های نخست ظهور اسلام خواهد کرد. همچنین اطلاعات بسیاری در مورد زمان تغییر قبله مسلمین به سوی مکه مکرمه به دست خواهد داد.


باستان شناسان امیدوارند با اکتشاف جدید از بسیاری ناشناخته های فرهنگ و معماری دوران ظهور اولیه اسلام پرده بردارند.


گفتنی است، در شروع سال پیش، به علت همه گیری کرونا، حفاری‌های باستان شناسان در این محل به تعویق افتاد و هم اکنون سبزه و علف‌ها روی این مناطق حفاری شده رشد کرده اند، ولی باستان‌شناسان در صددند تا طی ماه آینده، فعالیت‌های خود را دوباره از سر بگیرند.


بنا بر نتایج حفاری‌های گذشته، باستان شناسان بر این باور بودند که ساختمان جدیدی به نام مسجد در این محل ساخته نشده، بلکه مسلمانان از بازار‌های بیزانسی به عنوان مسجد استفاده می‌کردند، اما با بررسی و حفاری جدید مشخص شد که قدمت این بنا به سال‌های ۶۶۰ و و ۶۸۰ میلادی می‌رسد؛ یعنی بعد از اشغال شهر طبریه از سوی مسلمانان و به علاوه ستون‌های مسجد، نقشه اشکوب و ساختمان، قبله و جایگاه عبادت، بسیار به دیگر مساجد در شهر‌های مسلمان نشین شباهت دارد.


این گزارش می افزاید، برای سال‌های طولانی و بعد از ظهور اسلام، سرنوشت این شهر‌ها و ساختمان‌های آن، مبهم باقی مانده بود؛ اما با حفاری‌های اخیر می‌توان به بسیاری از سوالات تاریخی و فرهنگی آن دوران پاسخی منطقی داد.


امروزه باستان شناسان می‌دانند که مراحل تدریجی در بازسازی شهر وجود داشته و این مسجد اولین پایگاه مسلمانان در شهر تازه تسخیر شده طبریه بوده است؛ بنابراین، با نگاهی به ساختار و حضور ساختمان‌های دوران اسلام و عدم تخریب کلیسا و کنیسه‌ها، می‌توان نتیجه گیری کرد که مسلمانان در زمان ورود به شهر، تمامی حقوق شهروندان را اعم از یهودی، مسیحی و سامری محترم شمرده و هیچ یک از منازل مردم را تخریب نکرده و محل عبادات آن‌ها را محترم شمرده اند، اما در کنار آن به ساخت مساجد خود و رونق شهر همت گماشتند.


منبع: تابناک


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب