دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آشوبی در گفت‌وگو با آنا:

واگذاری سرخابی خصولتی‌سازی است/ پیچیدگی روابط مانع اجرای قانون می‌شود/ موضوع وریا غفوری خانوادگی بود

پیشکسوت سرخابی گفت: واگذاری باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی زیر مجموعه دولت خصولتی‌سازی است.
کد خبر : 563012
09.jpg

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، انتشار قراردادهای وریا غفوری و آنتونی استوکس در رسانه‌ها این سؤال را برای بسیاری از علاقه‌مندان به فوتبال ایجاد کرده که علت منتشر نشدن قراردادهای دیگر بازیکنان چیست و به چه دلیل فقط چنین قراردادهایی رسانه‌ای می‌شود.


انتشار موردی قراردادها عدم شفافیت است


فرزاد آشوبی درباره انتشار قراردادهای موردی بازیکنان به خبرنگار ورزشی آنا عنوان کرد: من عبارتی را که برای چنین رفتاری نام‌گذاری می‌کنم، نوعی عدم شفافیت است. به‌ظاهر با انتشار موردی قراردادها به دنبال ایجاد شفافیت هستند ولی درواقع چنین رفتاری نوعی عدم شفافیت است. به نظر می‌رسد به دنبال بازخورد و واکنش‌های افرادی هستند که با این ماجرا ارتباط دارند.


اجرای قانون برای همگان الزامی است


وی ادامه داد: در سال‌های گذشته قرار بر این بود که تمامی مبالغ قراردادهای بازیکنان و مربیان در سایت باشگاه‌ها و سازمان لیگ منتشر شود ولی این اتفاق نیفتاد و حالا شاهد این هستیم که برای اینکه موضوعی را به سود خودشان کنند، به صورت موردی قراردادها منتشر می‌شوند. اگر قانونی نوشته شده، اجرای آن برای همگان الزامی است و نباید از آن صرف‌نظر کرد. مورد بزرگ‌تر این عدم شفافیت یک موضوع همه‌گیر است و صرفاً شامل فوتبال نمی‌شود.


ملاحظات در اجرای قانون


پیشکسوت سرخابی درباره فاش شدن قرارداد لیونل مسی و شکایت این بازیکن و باشگاه بارسلونا از عامل انتشار تصریح کرد: در اروپا قوانین به‌شدت کنترل و رعایت می‌شود. شاید برخی توافق‌ها بندی در آن باشد که هر دو طرف بر این موضوع اذعان دارند که ایرادی بر انتشار قرارداد نیست؛ اما در زمانی که قرارداد فی‌مابین به شکلی است که نباید مطرح شود قانون حامی امضاکنندگان قرارداد است. در ایران قانون وجود دارد و حامی طرفین قرارداد است اما موضوع مهم ملاحظاتی است که طرفین پس از انتشار قرارداد آنها را مدنظر قرار می‌دهند و به نوعی باعث عدم شفافیت می‌شوند.


موضوع وریا غفوری مدیریت نشد


وی در مورد رسانه‌ای شدن قرارداد وریا غفوری عنوان کرد: اتفاقی که در باشگاه استقلال افتاد، یک موضوع درون‌خانوادگی بود که کاملاً قابل مدیریت بود. وریا غفوری رفتاری را مرتکب شد که در شأن کاپیتان استقلال نبود و این موضوع در کمیته انضباطی باشگاه قابل رفع بود. ولی با انتشار شکایت باشگاه از قرارداد بازیکن و در ادامه شکایت بازیکن از باشگاه، موضوع به هم پیچیده شد. البته که این نوع مدیریت عجیب نیست و از این دست اتفاقات دائم در حال تکرار شدن است.


گرداندن لقمه دور سر


آشوبی درباره اینکه چرا تکرار مسائلی نظیر غفوری در فوتبال ما حل نمی‌شود، عنوان کرد: انتظاری نباید داشت. مسئله هم تخطئه نیست. ماجرا این است که به جای حل یک موضوع کاملاً ساده از طریق مجاری قانونی به دنبال گرداندن لقمه دور سر و سپس گذاشتن آن در دهان هستیم. خیلی ساده موضوع وریا غفوری حل می‌شد ولی کارهایی صورت گرفت که پای هواداران به ماجرا کشیده شد و حتی آنها مقابل ساختمان باشگاه تجمع کردند. این موضوع نهایتاً حل می‌شود ولی ایجاد حساسیت بی‌مورد آن اتفاقی است که بارها شاهد آن بوده‌ایم.


طولانی شدن ماجرای استوکس


پیشکسوت سرخابی درباره رسانه‌ای شدن قرارداد آنتونی استوکس با پرسپولیس تأکید کرد: اصلاً از ابتدا گرفتن بازیکنی که چندین بار سابقه اختلاف با باشگاه‌های قبلی خود داشته، اشتباه بوده است. با این حال وقتی قرارداد بسته شد و استوکس به پرسپولیس آمد، بهترین راهکار این بود که در زمانی قانونی و مناسب با پرداخت بخشی از مطالبات این بازیکن موضوع فیصله یابد. ولی همانند بیشتر پرونده‌های قبلی، اجازه داده شد تا ماجرا طولانی شود و بازیکن هم این اجازه را دارد تا برای گرفتن کل مطالباتش اقدام کند و مطمئن باشید کمیته انضباطی فیفا در این زمینه حق را به بازیکن می‌دهد.


روش اصولی را دنبال نمی‌کنیم


وی افزود: وقتی قراردادی با یک بازیکن خارجی منعقد می‌شود، باید مفاد آن به‌طور کامل رعایت شود چون مرجع رسیدگی فیفا خواهد بود و همچون قراردادهای داخلی نیست. وقتی تجارب قبلی، شکست باشگاه‌های ایرانی در پرونده‌های بین‌المللی بوده این سؤال ایجاد می‌شود که چرا قراردادی با مبلغی بالا بسته می‌شود و اگر توان پرداخت نبوده، چرا شاهد چنین قراردادی بوده‌ایم؟ اگرچه اتفاقاتی که در گذشته رخ داده باعث می‌شود به این نتیجه برسیم نباید هم خیلی تعجب کنیم چون عادت کرده‌ایم روش درست و اصولی را دنبال نکنیم و با ضرر و زیان قرارداد خاتمه یابد.


راهی جز پیروی از منطق نیست


پیشکسوت سرخابی در مورد اینکه چگونه می‌توان جلوی ضرر و زیان را در قراردادها برای باشگاه‌های ایرانی گرفت، عنوان کرد: تا زمانی که فوتبال خصوصی و حرفه‌ای نشود، از این دست مسائل آسیب‌زننده ادامه خواهد داشت. حتی قانون منع بازیکن خارجی هم چون همیشگی نیست، بنابراین با مشکلات گذشته مواجه خواهیم شد. برای رسیدن به موفقیت در فوتبال، هیچ راهی جز پیروی کردن از روش‌های منطقی و امتحان پس داده جهانی وجود ندارد. باید قوانین به شکلی باشد و اجرایی شود که کسی متضرر نشود و قراردادی که ضمانت اجرایی نخواهد داشت، اصلاً اجازه رسمی شدن پیدا نکند.


روابط پیچیده مانع اجرای قانون می‌شوند


وی در مورد اینکه چرا کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال و دیگر نهادهای مربوط به این فدراسیون جلوی خیلی از اتفاقات را در قراردادهای فوتبال ایران نمی‌گیرند، بیان کرد: خیلی سخت است راجع به چیزی صحبت کنیم که راه‌حل آن مشخص است. برخی روابط پیچیده و درهم تنیده وجود دارد که مانع اجرای قانون می‌شوند. فوتبال به معنای واقعی باید خصوصی و حرفه‌ای شود و تا زمانی که این موضوع انجام نشود، اصلاً نباید انتظار داشت مشکلات برطرف شود.


الزامات خصوصی‌سازی رعایت نمی‌شود


آشوبی درباره اینکه سال‌هاست بحث خصوصی‌سازی باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال مطرح می‌شود و در چنین شرایطی نباید انتظاری برای خروج باشگاه‌ها از زیرمجموعه دولت داشت، عنوان کرد: به هر حال مواردی وجود دارد که نمی‌گذارد سرخابی‌ها واگذار شوند. خصوصی و حرفه‌ای شدن برخی الزامات دارد و اصلاً توجیهی ندارد که موردی رعایت نشود. واگذاری سرخابی‌ها موضوعی کاملاً گسترده است و مواردی چون اسپانسرینگ، کپی‌رایت و ... باید رعایت شود.


زیان‌ده بودن سرخابی قابل قبول نیست


وی ادامه داد: اصلاً قابل قبول نیست که باشگاه‌های بزرگی چون استقلال و پرسپولیس، بنگاه زیان‌ده باشند. تا زمانی هم که قوانین برای حمایت از باشگاه‌ها درست اجرا نشود، نمی‌توان انتظار داشت که سرخابی خصوصی شود. من تعجب می‌کنم بخش خصوصی با چه امیدی می‌خواهد سرمایه‌اش را در این باشگاه‌ها هزینه کند؟ فقط بخش خصوصی که به نوعی زیرمجموعه دولت است چنین توانایی را دارد که در حقیقت چنین کاری خصولتی‌سازی است. قوانین باید توجیه داشته باشند. یک بودجه‌ای هزینه می‌شود و هیچ‌گونه برگشتی ندارد. هیچ‌گاه هم مواردی که بابت آن هزینه شده، توجیه اقتصادی نداشته است. بنابراین بعید می‌دانم بخش خصوصی بخواهد در موضوع خصوصی‌سازی سرخابی اقدام کند.


انتهای پیام/4048/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب