دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 بهمن 1399 - 09:43
در گزارش آنا بخوانید؛

بازخوانی دلایل تنش غرب با روسیه بر سر ناوالنی/ ماجرای درخواست بایدن از مسکو چه بود؟

اروپا در حالی از ناوالنی، رهبر اپوزیسیون روسیه سرسختانه جانبداری می‌کند که وی و حامیانش‌، ابتدایی‌ترین اصول اعتراض مدنی و قانونی را رعایت نکردند.
کد خبر : 562382
photo91619110.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، مخالفت بخش‌ها و لایه‌هایی از یک جامعه با یک نظام سیاسی در هر گوشه از جهان نه‌تنها امری عادی است بلکه نشان از احساس موجودیت مردم آن کشور دارد. بی‌گمان روسیه نیز از این قاعده مستثنا نیست اما اینکه رهبران مخالفت با یک نظام سیاسی چگونه حامیان خود را مدیریت کنند و اینکه آیا این نارضایتی نگاهی به بیرون از مرزها داشته باشد موجب نگرانی دستگاه‌هایی است که مسئولیت حفظ امینت مردم، استقرار ثبات و صیانت از یکپارچگی یک کشور را بر عهده دارند.


نام الکسی ناوالنی به دلیل پوشش رسانه‌ای گسترده‌ای که رسانه‌های غربی در چند ماه اخیر انجام داده‌اند به‌عنوان یکی از سرسخت‌ترین مخالفان کرملین این روزها در مجامع و محافل داخل روسیه، اروپا و حتی دیگر نقاط جهان بر سر زبان‌ها افتاده است.


تحریم روسیه


کشورهایی که مسکو را تحریم کرده‌اند مجاز به دلسوزی برای مردم روسیه نیستند


الکسی ناوالنی ۴۴ ساله، روز بیستم آگوست سال گذشته در داخل هواپیمایی که او را به مسکو بازمی‌گرداند، به یکباره بی‌هوش شد. وی ابتدا در بیمارستانی در شهر امسک روسیه بستری و پس از دو روز برای معالجه به برلین، پایتخت آلمان منتقل شد. این مخالف سرشناس کرملین دو هفته در کما بود.


در ماه سپتامبر، دو آزمایشگاه ارتش آلمان ادعا کردند که ناوالنی با گاز اعصاب نوویچوک مسموم شده است و دو آزمایشگاه مستقل دیگر در فرانسه و سوئد نیز همین نتیجه را تأیید کردند اما دولت روسیه بارها هرگونه مسئولیت مسمومیت ناوالنی را رد و اظهار کرد هنگام معالجه در اومسک (سیبری) عامل نوویچوک در بدن ناوالنی پیدا نشده بود و نیز تصریح کرد که هرگونه اتهام علیه روسیه بخشی از فعالیت گسترده غرب و دشمنان این کشور است.


در واکنش به مسمومیت ادعایی ناوالنی، اتحادیه اروپا مقام‌های دولت روسیه را که به ادعای آن‌ها در پی ترور نافرجام ناوالنی بودند، تحریم کرد و روسیه نیز در اقدامی متقابل برخی از مقامات اروپایی را تحریم کرد.


ناوالنی که در مدت اقامت خود در آلمان بهبود یافته بود، روز هفدهم ژانویه از قصد خود برای بازگشت به کشورش خبر داده بود. وی در بدو ورود به مسکو بازداشت شد. ناوالنی پیش از بازگشت در مورد دستگیر و زندانی شدن هشدار داده شده بود، زیرا او در کشورش پرونده‌ای گشوده داشت که بر پایه آن در سال ۲۰۱۴ به حبس تعلیقی محکوم شده بود. این معترض روسی بر مبنای محکومیت قبلی‌اش باید هرماه دو بار خود را به مقامات قضایی معرفی می‌کرد و به او گفته شده بود که چون در مدت اقامتش در آلمان نتوانسته خود را معرفی کند، به همین دلیل در بازگشت بازداشت خواهد شد.


در ماه دسامبر گذشته نیز پرونده دیگری با اتهام کلاه‌برداری علیه ناوالنی در روسیه گشوده شد. این مخالف سیاسی در این پرونده متهم شده است که ۳۵۶ میلیون روبل (حدود ۳.۹ میلیون یورو) پول دریافتی برای تشکیلات مبارزه با فسادی که خودش ایجاد کرده را برای خودش برداشته است.


الکسی ناوالنی پس از محکومیت قطعی سه سال و نیم زندان به دلیل نقض مقررات حبس تعلیقی پیشین، در پرونده‌ای دیگر به اتهام افترا در دادگاه محاکمه شد.




بیشتر بخوانید:


آمریکا برای تحریم روسیه دلیل‌تراشی می‌کند


افشای فیلمی از ملاقات متحد ناوالنی با جاسوس انگلیسی




بازداشت و صدور حکم زندان برای ناوالنی موجی از اعتراضات در روسیه را رقم زد. حامیان این ناراضی با تجمع، راهپیمایی و تظاهرات در مسکو و دیگر نقاط کشور که همگی آن‌ها به گفته مقامات امنیتی فاقد مجوز قانونی بودند دست به اعتراض زدند.


پرواضح است که نگاه به بیرون ناوالنی و حامیانش از سوی غرب که همیشه چشم‌انتظار چنین تنش‌هایی در روسیه بوده بی‌جواب نماند.


روز پنجم فوریه بود که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا با سخنرانی در وزارت امور خارجه برای اولین بار از مقامات روسیه خواست فوراً ناوالنی را آزاد کنند. وی ادامه داد که هدف ناوالنی مبارزه با فساد و رشوه‌خواری است و باید بدون قید و شرط آزاد شود.


وی در ادامه گفت: حکم صادره برای ناوالنی که دارای انگیزه سیاسی است و تلاش روسیه برای سرکوب تظاهرات آزادانه باعث نگرانی جدی ما و جامعه جهانی می‌شود.


وزارت امور خارجه روسیه پیشتر به سیاستمداران خارجی توصیه کرده بود با تفسیر وضعیت مرتبط با ناوالنی به موازین بین‌المللی احترام بگذارند و به مسائل داخلی خود بپردازند.


در این میان سه دیپلمات از کشورهای لهستان، سوئد و آلمان که بدون مجوز در اعتراضات در روسیه علیه بازداشت ناوالنی شرکت کرده بودند شناسایی شدند و درنهایت وزارت خارجه روسیه با صدور بیانیه‌ای دراین‌باره اعلام کرد: این سه دیپلمات که عنصر نامطلوب معرفی شدند، به‌زودی روسیه را تَرک خواهند کرد. وزارت خارجه روسیه از سفارت‌های آلمان، سوئد و لهستان خواست که پس از اخراج سه نفر از کارکنانشان، ازاین‌پس اصول حقوق بین‌المللی را به‌صورت دقیق رعایت کنند.


اتحادیه اروپا


این رویداد پس از فراخوانده شدن سفیر سوئد، کاردار سفارت لهستان و فرستاده سفارت آلمان به وزارت امور خارجه روسیه به وقوع پیوست.


آلمان که کارمند سفارتش تحت اتهام قرارگرفته بود،‌ به‌شدت نسبت به این تصمیم کرملین واکنش نشان داد و تهدید به اقدام متقابل کرد.


برلین همچنین در همین راستا برای ابلاغ رسمی اعتراض خود، سفیر روسیه در آلمان را به وزارت خارجه احضار کرد.


آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان اخراج دیپلمات‌های کشورش را غیرقابل‌توجیه خواند و وزیر خارجه آلمان نیز به مسکو هشدار داد که این اقدام بی‌پاسخ نمی‌ماند.


هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز ضمن محکوم کردن اقدام کرملین گفت: تصمیم روسیه برای اخراج چندین دیپلمات از اتحادیه اروپا، ازجمله کارمند سفارت (آلمان) در مسکو به‌هیچ‌وجه قابل توجیه نیست و به روابط با اروپا آسیب می‌رساند.


هایکو ماس


هایکو ماس، وزیر خارجه روسیه


ساعاتی پیش از اعلام روسیه مبنی بر اخراج دیپلمات‌هایی از سه کشور اروپایی، جوزپ بورل در دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرده بود که روابط مسکو و اتحادیه اروپا به دلیل مسمومیت و بازداشت الکسی ناوالنی در پایین‌ترین حد خود قرار دارد.


لهستان نیز در واکنشی تند نسبت به اخراج دیپلمات خود از روسیه، هشدار داد که این اقدام سبب تشدید بحران میان دو کشور خواهد شد.


وزارت خارجه لهستان در همین راستا سفیر روسیه در ورشو را احضار کرد و مراتب اعتراض دولت این کشور را نسبت به اقدام کرملین به اطلاع وی رساند.


دولت سوئد نیز اتهام‌های مطرح‌شده از سوی کرملین علیه دیپلمات خود در این کشور را بی‌اساس خواند و اخراج وی را محکوم کرد.


استکهلم تأکید کرد که ادعای مطرح‌شده بهانه‌ای بیش برای اخراج دیپلمات سوئدی نیست و این دیپلمات به جمع مخالفان روسی برای طرفداری از الکسی ناوالنی نپیوسته است.


یک سخنگوی وزارت خارجه سوئد در این خصوص تصریح کرد: دیپلمات سوئدی به‌عنوان ناظر و در چارچوب وظایف خود در این تظاهرات حضور داشته و به‌طور فعال در آن مشارکت نداشته است.


انتقاد تند روسیه از مداخله‌های خارجی


فرانسه علیرغم اینکه خود ماه‌هاست به سرکوب معترضان جلیقه زرد مشغول است به جمع محکوم‌کنندگان اقدام روسیه در اخراج سه دیپلمات اروپایی به دلیل شرکت در تجمع حامیان الکسی ناوالنی پیوست.


امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه ساعاتی پس از اعلام این تصمیم از سوی مسکو تأکید کرد که اخراج دیپلمات‌های اروپایی را به قاطعانه‌ترین شکل محکوم می‌کند.


به‌علاوه وزرای خارجه گروه هفت و نماینده عالی اتحادیه اروپا از مقامات روسیه خواستار آزادی ناوالنی شده و دستگیری وی را از روی انگیزه سیاسی دانستند. گروه هفت همچنین نگرانی خود از بازداشت هزاران تظاهرکننده مسالمت‌آمیز و روزنامه‌نگار در 23 ژانویه ابراز نمود.


وزارت امور خارجه روسیه بیانیه گروه هفت در مورد  ناوالنی را دخالت فاحش در امور داخلی این کشور توصیف کرد.


وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: ما بیانیه‌های این‌چنینی را به‌عنوان دخالت فاحش در امور داخلی و گامی غیردوستانه می‌دانیم... ما از کشورهای گروه هفت و اتحادیه اروپا که به آن‌ها پیوسته‌اند می‌خواهیم تا اصول پذیرفته شده عمومی و حقوق بین‌الملل را کاملاً رعایت و از تحریف حقایق و روش‌های دیگر جنگ اطلاعاتی امتناع ورزند و به حل مشکلات مبرم شهروندان خود توجه بیشتری نشان دهند.


 سرگئی پسکوف، سخنگوی کرملین در این مورد گفته بود که بیانیه‌های سیاستمداران غربی انگار کپی حرف‌های یکدیگر است.


ماریا زاخارووا، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه رفتار دیپلمات‌ها و وزارت خانه‌های خارجه غربی را زنجیره نمایش‌های سیاسی نامیده بود.


روشی که ناوالنی و حامیان وی برای ابراز نارضایتی از ساختار سیاسی و مدیریتی روسیه دارند به دلیل اینکه به تظاهرات فاقد مجوز ختم می‌شود، به‌گونه‌ای مشکوک زیر ذره‌بین بسیاری از رسانه‌های غربی است و به دلیل اینکه حامیان غربی ناوالنی همان کشورهایی هستند که سال‌هاست این کشور را تحریم کرده‌اند اقدام علیه امنیت ملی تلقی می‌شود. ناوالنی که خود تحصیل‌کرده رشته حقوق است و مسئولیت حزب روسیه فردا را بر عهده دارد بهتر است اگر به فکر آینده بهتر برای کشوری است و روسیه را عاری از فساد اداری می‌خواهد خود ابتدا از هیاهوی رسانه‌ای غربی‌ها فاصله بگیرد و نیز حامیان خود را به پرهیز از خشونت تشویق کند تا مسئله از حالت امینت ملی و دخالت خارجی‌ها در امور روسیه به یک مسئله داخلی بین قوای سیاسی داخل کشور تبدیل شود.


در این صورت است که ناوالنی که خود را فعال ضد فساد نیز به همگان شناسانده است این توان را خواهد یافت که به‌دوراز سوءاستفاده‌های دشمنان روسیه در قالبی قانونی از حامیان خود برای کمک به دولت، دوما، نیروهای امنیتی و قضایی در مبارزه با فساد به بهترین شکل ممکن استفاده کند.


انتهای پیام/4155/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب