دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 بهمن 1399 - 01:08
بخش اول/ خوشدل در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

راه‌اندازی رشته‌های هم‌گرا در دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی/ همکاری‌های بین‌المللی با اولویت کشورهای همسایه توسعه می‌یابد

رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران از راه‌اندازی و فعال‌سازی رشته‌های هم‌گرا، علوم هم‌گرا، علوم بین رشته‌ای و چندرشته‌ای خبر داد.
کد خبر : 562193
AG8I0378.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی یکی از دانشگاه‌های پیشرو کشور در حوزه علوم پزشکی است که در تأثیر بیماری جدید کرونا قرار گرفته و به همین دلیل برنامه‌های جدید آموزشی متناسب با این امر در این دانشگاه تدوین شده است.


علیرضا خوشدل، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در حاشیه بازدید از خبرگزاری آنا در این باره با خبرنگار آنا به گفت‌وگو نشست:


آنا: برنامه‌های آینده شما در حوزه ایجاد رشته‌های جدید و افزایش ظرفیت پذیرش چیست؟


خوشدل: دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه پزشکی بر محور چند اصل مهم بنیان گذاشته شده که با تکیه بر همان اصول می‌توانیم مسیر آینده خود را مشخص و به سمت آن حرکت کنیم.


دانشگاه فرهنگ‌ساز و تمدن‌ساز است، بنابراین باید هر حرکتی در حوزه‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه منجر به فرهنگ‌سازی و ایجاد یک تمدن نوین اسلامی شود.


از سوی دیگر دانشگاه آزاد اسلامی یک دانشگاه مردمی و اجتماعی است. دانشگاهی که با همت مردم شکل گرفته و با کمک‌های مردمی روی پایش ایستاده و فعالیت خودش را ادامه می‌دهد. به نظر می‌رسد اگر بخواهیم توسعه‌ای ایجاد کنیم باید در جهت توسعه خدمات اجتماعی‌ باشد. پس حوزه سلامت دانشگاه آزاد اسلامی باید تا جایی که امکان دارد به بدنه اجتماع نزدیک شود و خدمات سلامت‌محور ارائه کند.


بازدید دکتر علیرضا خوشدل رییس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی از خبرگزاری آنا


وجه دیگر دانشگاه آزاد، اسلامی بودن آن است. یعنی این دانشگاه باید یک دانشگاه در تراز انقلاب اسلامی باشد و در حوزه‌های تربیتی موفق عمل کند. شاید یکی از سخت‌ترین حوزه‌های تربیتی، تربیت پزشک و گروه پزشکی باشد. از این منظر باید دانش مبتنی بر اخلاق و ایمان توسعه یابد، از طرفی باید مهارت کافی آموزش داده شود تا فارغ‌التحصیلان تعهد حرفه‌ای مناسب و قابل ارایه به اجتماع داشته باشند.


به نظر می‌رسد که آینده دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، به سمت راه‌اندازی و فعال‌سازی رشته‌های هم‌گرا، علوم هم‌گرا، علوم بین رشته‌ای و چند رشته‌ای باشد.


دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران از این امتیاز برخوردار است که علاوه بر رشته‌های پزشکی، دارای رشته‌های غیرپزشکی و مهندسی نیز هست و این امر شرایطی را ایجاد می‌کند که از همکاری و هم‌گرایی رشته‌های مختلف، رشته‌های جدیدی زاده و به کشورمان ارایه شود که سابقه‌ ندارد.


علاوه بر توسعه 35 رشته مقاطع کارشناسی ارشد، دکتری PhD و دکتری تخصصی علوم پزشکی، سعی داریم که تمام رشته‌ها در راستای برنامه راهبردی کشور باشد، یعنی هیچ‌ چیزی را خارج از برنامه راهبردی کشور نداریم. این رشته‌ها باید منجر به تربیت کسانی شود که بعد از فارغ‌التحصیلی بتوانند شغل به دست آورند و در خدمت مردم باشند. آموزش برای آموزش را ملاک عمل قرار نداده‌ایم. آموزش برای کارآفرینی و آموزش برای خدمت را دنبال خواهیم کرد.



قرار نیست کسی که خارج از جامعه پزشکی است از خدمات طب سنتی برای درمان بیماران استفاده کند



در حوزه‌های تخصصی علوم پزشکی نیز بسیار فعالیت کرده‌ایم و همکاری خوبی وجود دارد و تا سال بعد، رشته‌های جدیدی راه‌اندازی خواهیم کرد.


آنا: بحث داغ این روزها بیماری کروناست و با توجه به اینکه در سال‌های اخیر در حوزه بیماری‌های واگیردار فعالیت چندانی نداشتیم و تقریباً این رشته‌ها مورد کم‌توجهی قرار گرفته بود؛ برای رشته‌هایی که به حوزه بیماری‌های واگیردار کمک خواهد کرد چه برنامه‌ای دارید؟


خوشدل: توجه به بهداشت برای پیش‌گیری از بیماری‌های واگیر و غیرواگیر، بسیار مهم است و با وجود اینکه برنامه تحول سلامت در کشور برنامه نسبتاً موفقی بود اما در بعضی از حوزه‌ها فقط به درمان متمرکز شد و در جاهایی که نیاز به برنامه‌ریزی برای بهداشت بود کمتر توجه شد.


بازدید دکتر علیرضا خوشدل رییس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی از خبرگزاری آنا


باید به سمت این موضوعات حرکت کنیم، یعنی موضوعاتی که به سبک زندگی مردم، پیشگیری از بیماری‌ها، کنترل بیماری‌های عفونی، دانش اپیدمیولوژی و پیشگیری از اپیدمی بیماری‌ها مربوط است در اولویت قرار گیرد. بنابراین نه‌تنها افتتاح رشته‌ها بلکه هدایت خدمات باید به این سمت باشد.


بر این اساس برنامه مراقبت 360 درجه‌ای تعریف کرده‌ایم تا تعداد مشخصی از بیماران را مد نظر قرار دهیم. در وهله اول کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی را تحت پوشش قرار می‌دهیم. این امر از آموزش بیمار تا تشخیص زودرس، پیش‌گیری، تشخیص و درمان بیماری، توان‌بخشی را در برمی‌گیرد. در این طرح امکان ارایه خدمات در منزل و مشاوره‌های آنلاین نیز وجود دارد.


برای پشتیبانی چنین خدماتی باید رشته‌های مرتبط را داشته باشیم، اکثر این رشته‌ها را داریم با این حال باید با تمرکز ویژه بر حوزه بهداشت و پیش‌گیری این برنامه را انجام دهیم. ضمن اینکه در موقعیت کنونی نظام موضوعات دانشگاه در حوزه‌های پژوهشی، به سمت کنترل بیماری‌های نوپدید حرکت می‌کند و بیماری‌هایی که شبیه اپیدمی فعلی است، در بر‌می‌گیرد.


در سالیان گذشته یک مقدار توجه از بیماری‌های واگیردار به سمت بیماری‌های غیرواگیر، متابولیک و مزمن مثل دیابت، فشار خون و بیماری‌های قلبی هدایت شده، اما بیماری‌های نوپدید که اکثرا بیماری‌های مشترک بین انسان و دامند، مسئله‌ای است که در دانشگاه آزاد اسلامی توجه خیلی خوبی به آن‌ها شد. بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی روی این موضوعات، پایان‌نامه‌های خوبی دارند و 20 درصد از متون آموزشی که در اختیار دانشگاه‌هاست نیز به حوزه بیماری‌های نوپدید اختصاص یافته است.


آنا: رشته طب سنتی در این سال‌ها بسیار حاشیه‌ساز شده، آیا دانشگاه آزاد اسلامی برنامه‌ای برای این رشته دارد تا‌ این علم به درستی در جامعه فراگیر شود؟


خوشدل: رشته طب سنتی حاشیه‌ای ندارد. یک رشته مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت بهداشت و حوزه‌های شورای گسترش است و متخصصان و پزشکان نیز در این رشته درس می‌خوانند. یعنی کسی که پزشک شده، متخصص طب سنتی می‌شود و می‌تواند در جهت سلامت مردم از ظرفیت آن حوزه استفاده کند.


چیزی که حاشیه دارد، چیزی است که در جامعه تحت عنوان طب سنتی شناخته می‌شود و ما به عنوان دانشگاه تمام سعی و همت خودمان را به کار می‌بریم تا سوءتفاهم‌هایی را که در مورد کاربرد این علم در حوزه‌های غیرتخصصی وجود دارد، جبران کنیم و طب سنتی را در شاخه‌های پزشکی قرار دهیم.


قرار نیست کسی که خارج از جامعه پزشکی است از خدمات طب سنتی برای درمان بیماران استفاده کند. این امر مهم را همه باید بپذیرند. بنابراین دانشگاه آزاد اسلامی در راستای نهادینه‌سازی علمی طب سنتی در حوزه‌های آموزش و پژوهش فعالیت می‌کند.


در شورای عالی انقلاب فرهنگی و در فرهنگستان علوم پزشکی در حوزه‌های مرتبط با طب سنتی نیز فعال هستیم تا به این سبب طب سنتی را با نگاه دانشگاهی و طب هم‌گرا پیش ببریم. طب سنتی ابزاری است که یک پزشک متخصص می‌تواند در کنار سایر ابزارها از آن استفاده کند.


طب سنتی را باید در همه حوزه‌ها دید و از ظرفیت آن در پیش‌گیری، بهداشت، وضعیت سلامت معنوی بیماران استفاده کرد.


یکی از کاستی‌های مهم طب مدرن، بی‌توجهی یا کم‌توجهی به سلامت معنوی بیماران است که در طب سنتی به‌خوبی به آن توجه شده است. بنابراین با این نگاه و با یک نگاه عالمانه و آکادمیک، می‌توانیم در جهت نهادینه‌سازی طب سنتی تلاش کنیم. ان‌شاءالله در سال‌های آینده شاهد رشد عالمانه و صحیح این دانش باشیم.


آنا: الان رشته طب سنتی در دانشگاه آزاد اسلامی دایر است؟


خوشدل: رشته طب سنتی نداریم ولی گروه طب سنتی داریم که پنج عضو هیئت علمی دارد و با سایر دانشگاه‌ها هم در ارتباط هستیم. عن‌قریب در مجموعه‌های درمانی‌ از ظرفیت این متخصصان استفاده خواهیم کرد.


بازدید دکتر علیرضا خوشدل رییس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی از خبرگزاری آنا


آنا: درباره همکاری‌های بین‌المللی دانشگاهی در حوزه علوم پزشکی چه برنامه‌هایی دارید؟


خوشدل: دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه جهان اسلام باید نقش بین‌المللی خود را تثبیت کند و با توجه به سرآمدی جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلفی از علوم پزشکی در منطقه و دنیا، ارتباطات بین‌دانشگاهی باید گسترش یابد.


می‌توانیم با صدای بلند سرآمدی خودمان را در بسیاری از حوزه‌های پزشکی در کشورهای دیگر فریاد بزنیم و مطرح کنیم. طبیعتا اولویت اول همکاری با کشورهای اسلامی و همسایه است، البته درِ دانشگاه آزاد اسلامی به روی همه اقوام و ملل باز است.


امید داریم روزی را شاهد باشیم که جاذبه و سرآمدی حوزه‌های دانشی ما آن‌قدر زیاد باشد که از کشورهای مطرح دنیا در حوزه‌های علم و فناوری متقاضی تحصیل داشته باشیم. در این راستا برای جذب دانشجو در رشته‌های موجود و در دوره‌های کوتاه‌مدت، مدرسه تابستانی، مدرسه زمستانی، دوره‌های تکمیلی علوم پزشکی تلاش خواهیم کرد. این دوره‌ها برای کسانی که می‌خواهند مهارت‌های جدیدی را در حوزه‌های تخصصی پیدا کنند مانند آبزرورشیپ، فلوشیپ و رشته‌های شبیه آن برگزار می‌شود. همچنین دوره‌های تکمیلی رشته‌های پایه پزشکی برای کسانی که قصد دارند مهارت‌های آزمایشگاهی پیدا کنند، برپا خواهد شد.


خوشبختانه با همتی که در سازمان مرکزی و در استان ایجاد شده، ارتباطات و مراودات خوبی با جمهوری اسلامی افغانستان، عراق، آذربایجان، تاجیکستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس شکل گرفته است. همچنین همکاری‌هایی با سوریه، مالزی و اندونزی در حال شکل‌گیری است. دامنه این همکاری‌ها وسیع است و قدم به قدم آن‌ها را پیش خواهیم برد.


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب