دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 بهمن 1399 - 10:30
دفتر وکالت آنا/ 52

چرا دیه زن با مرد برابر نیست؟

با توجه به اینکه بر اساس ماده 6 قانون مجازات اسلامی دیه زن نصف دیه مرد است، لذا این مابه‌التفاوت به محل کنکاشی برای کنشگران تبدیل شده است.
کد خبر : 560813
3245f740-ed72-414d-9f9a-712839768c01.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه قضایی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با توجه به اینکه همه احكام اسلام بر پایه مصالح و مفاسد خاصى استوار هستند. لذا براى هر حكمى، حكمتى وجود دارد و در جعل هر قانونى، مصلحتى موجود است. اگر اسلام امری را نهى مى‏‌کند به دلیل  مفسده‌‏اى است که در آن وجود دارد و اگر به چیزى امر مى‏ شود، از آن جهت است كه مصلحتى در آن وجود دارد که با اتكا به عقل سلیم و نیز واقعیات خارجى موجود و همچنین بیانات بزرگان معصوم ‏(علیهم السلام) مى‌توان به چرایی این احکام پی برد.


یکی از مواردی که می‌توان در این‌باره به آن اشاره کرد موضوع دیه زن است؛ در قرآن آیه‌‏اى تصریح ندارد که دیه زن نصف دیه مرد است، اما خداوند در آیه 178 سوره بقره  فرموده :«الانثى بالانثى» زن در مقابل زن قصاص مى‏‌شود.


هر چند این آیه در ظاهر دلالتى بر دیه ندارد اما به دلیل رابطه نزدیک مسأله قصاص جنایت یا بخشش و پرداخت دیه از همین تعبیر  استفاده شده است.
در هر حال منشا اصلی حکم تفاوت دیه زن و مرد در روایات آمده است: امام صادق(ع) فرمود:«دیة المرأة نصف دیة الرجل» یعنی دیه زن نصف دیه مرد است. علاوه بر این در روایات اهل سنت نیز آمده است:«دیة المرأة على النصف من دیة الرجل»دیه زن نصف مقدار دیه مرد است.
 


اما در خصوص فلسفه این حکم باید توجه داشت که اصولا در نظر دين اسلام و قرآن كريم ارزش و مقام ذاتی زن و مرد تفاوتی وجود ندارد و یکسان هستند. کمااینکه در اسلام تنها ملاک فضیلت و برتری هر کس تقوا و ارزش‌های معنوی او است.


انتهای پیام/4158/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب