دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 بهمن 1399 - 13:54

چرا دولت علیه اصلاحیه مجلس بر بودجه 1400 موضع دارد؟

مجلس اعتقاد دارد لایحه بودجه‌1400 برای اداره کشور در دوران جنگ اقتصادی تنظیم نشده و این هنر کمیسیون تلفیق بودجه و مجلس است که این مریض بدحال اورژانسی را طوری درمان کند تا امکان ادامه حیات یابد.
کد خبر : 559709
cover-1_4x1.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، لایحه بودجه‌1400 قرار است از روز سه‌شنبه (14‌بهمن‌ماه) در صحن علنی مجلس در سه شیفت بررسی شود. امیرآبادی‌فراهانی نیز خبر داده که هیات رییسه مجلس به صورت رسمی از رییس‌جمهور برای حضور در جلسه روز سه‌شنبه دعوت به عمل آورده است. این درحالی است که رییس‌جمهور روز گذشته گفت که «دولت تغییر در شاکله بودجه را نمی‌پذیرد.»


روحانی: دولت تغییر شاکله بودجه را نمی‌پذیرد


مجلس اعتقاد دارد لایحه بودجه‌1400 برای اداره کشور در دوران جنگ اقتصادی تنظیم نشده و این هنر کمیسیون تلفیق بودجه و مجلس است که این مریض بدحال اورژانسی را طوری درمان کند تا امکان ادامه حیات یابد. از این‌رو کمیسیون تلفیق بودجه، سیاست ضدتورمی را در پیش گرفت تا با تصویب منابع پایدار در بودجه حداقل میزان تورم در اقتصاد کشور را داشته باشیم؛ تغییراتی که به مذاق دولت خوش نیامده و رییس‌جمهور اظهارنظر نمایندگان درباره بودجه را غیراقتصادی و غیرکارشناسی توصیف کرده و گفته است: « دولت وظیفه خود می‌داند براساس شناخت عملیاتی و عینی از نیازها و اقتضائات اقتصاد جامعه و همچنین الزامات معیشتی و توسعه‌ای کشور، تغییر شاکله بودجه را نپذیرد.»


اشاره ر‌ییس‌جمهوری به تصمیم مجلس به حذف ارز‌4200 از بودجه است که می‌گوید این اقدام موجب گرانی و افزایش تورم می‌شود، اما مجلس اعتقاد دارد ارز چهار ‌هزار و 200‌تومانی از اهداف اصلی خود منحرف نشده و نتوانسته است از افزایش قیمت کالاهای اساسی جلوگیری کند. حال نمایندگان قصد دارند با حذف ارز ترجیحی منابع آزادشده از حذف ارز چهار‌هزار‌و200‌تومانی را به صورت یارانه مستقیم به خانوارها بدهند.


منفعت‌طلبانی که نان‌شان در ارز 4200‌تومانی است!


در همین زمینه الیاس نادران، رییس کمیسیون تلفیق بودجه گفته است: آقای روحانی می‌گوید «ما اگر می‌خواستیم ارز را ۱۵‌هزارتومان بکنیم، می‌توانستیم» راست می‌گوید، گفت: اتفاقا  این‌گونه دست در جیب مردم کردن بد است و سؤال اینکه شما که می‌توانستید ارز را ۱۵‌هزار تومان بکنید، چرا۳۰هزارتومان کردید؟


نادران با بیان اینکه مخالفان حذف ارز 4200‌تومانی دو‌گروه هستند که باید از هم تفکیک کنیم، گفت: یک عده از این‌ها بر‌اساس نظرات کارشناسی که خودشان دارند که من به نظرات کارشناسی آن‌ها احترام می‌گذارم مخالفند ولی یک جماعت منفعت‌طلبی که نان و روغن‌شان در این ارز 4200‌تومانی بوده امروز رسانه‌ها را علیه این تصمیم مجلس بسیج می‌کنند.


نادران افزود: اختلاف ما با دولت در این هست که دولت در اینجا اجازه خواسته که اگر قیمت ارز نسبت به قیمتی که من محاسبه کردم بالاتر رفت، هر‌چه گران‌تر فروختم و به هر شکلی که تمایل داشتم و مصلحت دانستم هزینه‌اش بکنم ولی ما گفتیم که ارز را شفاف بکنید و حکم هم نوشتیم که اگر نسبت به این مازاد شد، مطابق یک جدول و با شرایطی خاص باید آنجا هزینه شود نه هر جایی که دولت دلش خواست.


ی همچنین در مورد تبعات حذف ارز ۴۲۰۰‌تومانی برای مردم اظهار داشت: اول ارز دارو را جدا کردیم و بانک مرکزی و دولت را مکلف کردیم که به هر نحو ممکن باید این ارز را تهیه کند و یک حساب باز می‌کنند و اضافات ناشی از تغییر نرخ ارز را به آنجا واریز می‌کنند و ارز ۴۲۰۰‌تومانی را به واردکننده می‌دهند و در مازاد حساب بانک مرکزی عمل می‌کند.


مجمع ، میانجی بودجه


حال اگر دولت به بودجه اصلاحی مجلس اعتراض کند و بگوید ساختار بودجه بهم ریخته است، نهایتا  کار به شورای نگهبان می‌کشد و اگر مجلس نیز به خواسته خود اصرار کند ، کار به مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد کشید. در مجمع هر‌چه تصمیم بگیرند هم برای مجلس و هم برای دولت لازم‌الاجراست.


علت عصبانیت دولت از اصلاح بودجه


نمایندگان اعتقاد دارند اعتراض دولت به تغییرات بودجه به‌دلیل نگرانی از گرانی‌ها نیست و این عصبانیت‌ها به‌دلیل جلوگیری از توزیع رانت سنگینی است که از منابع ارزی کشور می‌شود. همچنانکه محسن دهنوی گفته است: حالا که می‌خواهیم این رانت را حذف کنیم، صدا از جایی که انتظار نداریم در می‌آید. وی در خصوص انتقادات اخیر رییس‌جمهوری از روند تصویب بودجه در کمیسیون تلفیق گفت:  «به ما می‌گویند چشم‌بندی می‌کنند و حساب کتاب بلد نیستند.


چشم‌بندی یعنی از بین رفتن بیت‌المال با توزیع دلار رانتی، چشم‌بندی یعنی خالی کردن صندوق توسعه ملی؛ امروز کسی که باید مسوول اجرای قانون باشد دلسوز افرادی می‌شود که ارز‌۴۲۰۰ می‌گیرند، اما مجلس تا آخر ایستاده و اجازه چنین کاری نمی‌دهد.»


موضع‌گیری دولت علیه تغییرات بودجه در حالی است که چهره‌های شاخص اقتصادی از جمله الیاس نادران، عبدالرضا مصری، حسین‌زاده‌بحرینی، شمس‌الدین حسینی و ... در کمیسیون تلفیق حضور دارند که قطعا  دست به اصلاحات در بودجه بدون آثار و تبعات سوء آن نخواهند زد.


بنابراین برنتابیدن نقدهای کارشناسی نمایندگان، به‌دلیل اهداف سیاسی دولتمردان است و آن‌ها تلاش دارند تا با فضاسازی مانع تداوم بررسی کارشناسی لایحه بودجه سال آینده شوند؛ موضوعی که خط قرمز مجلس است و بارها از سوی قالیباف، رییس مجلس و دیگر نمایندگان تاکید شده است که  مجلس بر اصلاح لایحه بودجه به نفع معیشت مردم اصرار دارد و اجازه ندهند فشار معیشتی و اقتصادی بیش از آنچه اکنون هست به مردم و کشور وارد شود.


منبع: روزنامه صبح‌نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب