دانشجویان دوره دکتری حقوق ماهانه میگیرند؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مدتی است که زمزمه پرداخت حقوق ماهانه به دانشجویان دوره دکتری روزانه از سوی مسئولان مختلف مطرح میشود چراکه بسیاری از دانشجویان دوره دکتری روزانه نمیتوانند شغلی ثابتی داشته باشند و باید تمام وقت خود را صرف تحصیل و تحقیق کنند.
«طرح حمایت از دانشجویان دوره دکتری» یکی از طرحهای مسئولان در این زمینه است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است. منصور کبگانیان، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره آخرین وضعیت تحقق مصوبه حمایت از دانشجویان دکتری میگوید: حمایت ویژه از دانشجویان دکتری مصوب و ابلاغ شده است. وی معتقد است: پرداخت حقوق به دانشجویان دوره دکتری حقوق کارمندی نیست بلکه حق این دانشجویان است.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی میگوید: چون این طرح در شورا مصوب شده پیگیر اجرای آن از وزارتخانهها هستیم. وی عنوان میکند که برخی از دانشگاهها به دانشجویان دوره دکتری وام میدهند در صورتی که پرداخت وام فقط مدنظر این مصوبه نبوده است.
وی ادامه میدهد: دانشجویان دکتری کار پژوهشی و آموزشی در دانشگاهها انجام میدهند و کسب درآمد از انجام پژوهشهای دانشجویان دکتری حق طبیعی آنهاست و این امر در همه جای دنیا وجود دارد. به گفته کبگانیان؛ وزارتخانهها و دستگاههای علمی کشور عنوان میکنند که منابع لازم برای اختصاص به این امر وجود ندارد، اما احساس میکنیم بهصورت پراکنده در کشور بودجههای وجود دارد که نیازمند ساماندهی است و ما نیز در این خصوص کمک میکنیم تا بودجه لازم تأمین شود.
اختصاص بودجه 50 میلیارد تومانی به دانشجویان دکتری
در این مسیر از آنجایی که مجلس در حال تصویب و بررسی بودجه سالانه کشور است، کمیسیون تلفیق بودجه مصوبهای داشته که بر اساس آن به دانشجویان دکتری، پژوهانه یا همان کمکهزینه پرداخت میشود. محمدمهدی زاهدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در این باره به خبرنگار آنا میگوید: 50 میلیارد تومان بهعنوان پژوهانه به دانشجویان دوره دکتری در سال 1400 اختصاص مییابد. وی معتقد است: البته رقم در نظر گرفته شده کم است اما تا حدی میتواند مشکلات دانشجویان دوره دکتری را برطرف کند.
البته درباره چگونگی توزیع این رقم بین دانشجویان، وزارت علوم تصمیمگیری میکند. این بودجه تنها به دانشجویان دوره روزانه اختصاص مییابد. اکنون 150 هزار دانشجوی فعال در دوره دکتری مشغول به تحصیل هستند که به نظر میرسد حدود 10 درصد آنها یعنی 15 هزار نفر دانشجوی دوره روزانه باشند چراکه هر ساله حدود 10 درصد از ظرفیت پذیرش دانشجویان دوره دکتری به دوره روزانه اختصاص مییابد. در سال 99 ظرفیت پذیرش در این دوره حدود 14 هزار نفر بود که حدود یک هزار و 400 نفر در دوره روزانه پذیرش شدند.
حال اگر قرار باشد که این 50 میلیارد تومان به دانشجویان دوره دکتری اختصاص یابد به هر یک از دانشجویان دوره دکتری روزانه حدود 3 میلیون تومان میرسد. از آنجایی که بودجه در نظر گرفته شده برای یک سال است این 3 میلیون تومان کمکهزینه یکساله خواهد بود، قطعاً با وجود هزینههای زندگی در وضعیت کنونی این میزان کمک، کفاف مخارج یکماهه را نخواهد دارد حال چه برسد به یک سال.
لزوم حمایت از دانشجویان دکتری
به گفته کبگانیان، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ دانشجویان دکتری نخبگانی هستند که کار پژوهشی آموزشی حتی اجرایی در دانشگاهها و آزمایشگاههای تحقیقاتی انجام میدهند به همین دلیل وظیفه نظام است که از آنها حمایت کند.
از طرفی شواهد نشان میدهد که دانشجویان دوره دکتری اکثراً در سن ازدواج هستند و حتی عدهای ازدواج کردهاند و فرزند دارند پس باید استقلال مالی داشته باشند و نمیتوانند به خانواده خود وابسته باشند. زاهدی، نماینده کمیسیون آموزش مجلس در کمیسیون تلفیق بودجه نیز میگوید: دانشجویان دکتری در دوره روزانه سرمایههای مهم کشور هستند، این دانشجویان موتور علمی کشور را روشن نگه میدارند و در مجامع بینالمللی میدرخشند، بنابراین باید از آنها حمایت شود، سالهای گذشته به این دانشجویان کمکهزینه تحصیلی یا همان پژوهانه اختصاص مییافت اما دو سه سالی است که این بودجه قطع شده است.
البته حمایتهای دیگری نظیر کمک مالی به رسالههای دانشجویان دوره دکتری از طریق مصوبههای قانونی دیگر صورت میگیرد اما با این وجود پرداخت حقوق ماهانه به دانشجویان تماموقت دوره روزانه دکتری ضروری به نظر میرسد.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/