دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 بهمن 1399 - 12:00
درباره «رابرت مالی» چه می‌دانید؟

حضور یک یهودی‌زاده دیگر در پست کلیدی دولت بایدن/ نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران چه در سر دارد؟

معرفی رابرت مالی به‌عنوان نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران با واکنش‌های متفاوتی در بین سیاستمداران و کارشناسان روبه‌رو شده که بررسی برخی از آن‌ها می‌تواند مفید باشد.
کد خبر : 558937
مالی.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، رابرت مالی، وکیل و سیاستمداری که به‌تازگی به‌وسیله رئیس‌جمهور بایدن به‌عنوان نماینده ویژه در امور ایران یا به عبارتی مسئول گروه اقدام علیه ایران معرفی شده است، باید جانشین افرادی چون برایان هوک و الیوت آبرامز ‌شود که در مدت سه سال گذشته مجری تروریسم اقتصادی و دولتی آمریکا علیه ایران بودند.


مالی مذاکره‌کننده‌ای حرفه‌ای، قانون‌دان و متعهد به تأمین منافع آمریکا


به عقیده بعضی از کارشناسان با این انتخاب بایدن کوشیده است تا نماینده‌ ویژه‌ای را در امور ایران انتخاب کند که توانایی حل مناقشه‌‌ پیچیده‌ای را داشته باشد که «سیاست فشار حداکثری» دولت قبلی روی دستش گذاشته است.



مالی متولد سال 1342 در نیویورک است. این سیاستمدار دموکرات تحصیلات خود را در رشته حقوق در دانشگاه‌های برجسته آمریکا ازجمله آکسفورد و هاروارد به اتمام رساند. اصل و نسب مادری وی به اروپای شرقی بازمی‌گردد و پدر وی یک روزنامه‌نگار عرب یهودی اهل مصر بود. با اینکه متولد آمریکا بود اما مالی بیشتر دوران جوانی را در فرانسه گذراند.


مالی که مدیر گروه بین‌المللی بحران است حضور خود در دو دولت دموکرات بیل کلینتون و باراک اوباما، رؤسای جمهور سابق آمریکا را فرصتی برای درک بهتر از چگونگی کارکرد جهان دانسته اما از رویکرد دولت دونالد ترامپ که تماس‌ها و ارتباطات وی را به‌عنوان مدیر گروه بین‌المللی بحران محدود کرد انتقاد کرده است.


مالی قبل از اینکه به مدیریت گروه بین‌المللی بحران برسد در مذاکرات هسته‌ای منتهی به انعقاد برجام که در سال ۱۳۹۴ به امضا رسید، عضو هیئت مذاکراتی آمریکا بود.


فعالیت‌های وی در گروه بین‌المللی بحران تمرکز خاصی بر حوزه خلیج‌فارس و موضوعات ایران داشت. به‌عنوان‌مثال در پی بحران سیاسی بین قطر با عربستان، امارات، بحرین و مصر نشست مشترکی با حضور ایران، عراق، عمان، نروژ و قطر در نیویورک برگزار کرد و محمدجواد ظریف وزیر امور ایران هم در آن حضور یافت.




بیشتر بخوانید:


ایران برای درخواست غرامت از ناقضان غربی برجام محق است/ دلیلی برای اعتماد دوباره به آمریکا نیست


چرا فرانسه ترجیع‌بند برجام موشکی را تکرار کرد؟ / دستاوردهای پایداری ایران در مقابله‌به‌مثل برجامی




احتمال انتخاب رسمی وی به‌عنوان نماینده ویژه در امور ایران واکنش‌های متفاوتی در داخل آمریکا در بر داشت.


تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه از احتمال تعیین مالی در این سمت ابراز نگرانی کرد و وی را همسو با ایران و غیرهمسو با اسرائیل دانست.


اما برخلاف سناتور کاتن، ایلان گلدنبرگ مدیر اجرایی مرکز امنیت آمریکای جدید از انتخاب فردی چون مالی به این سمت ابراز خشنودی و تصریح کرد که واشنگتن خوش‌شانس خواهد بود که مالی مسئولیت نمایندگی ویژه در امور ایران را بر عهده بگیرد. گلدنبرک حضور مالی در بازگرداندن آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران را مفید ارزیابی کرد.


مالی می‌داند عادی شدن روابط ایران و آمریکا بعید است


مالی در مصاحبه با روزنامه لوپوئن فرانسه گفته بود که ایران منزوی نیست و شرکای بین‌المللی قدرتمندی دارد و واقع‌بینانه گفته بود که رابطه ایران و آمریکا بعید است که به حالت عادی بازگردد. برنی سندرز، سناتور کهنه‌کار دموکرات هم از حامیان انتخاب مالی است اما ریچارد نفیو، طراح تحریم‌های آمریکا علیه ایران در دولت اوباما با این انتخاب موافق نیست.



در اینکه مالی یک مذاکره‌کننده ارشد و ماهر است شکی نیست، در اینکه وی به تمام حساسیت‌ها و خط قرمزهای سیاست خارجه ایران و کل محور مقاومت آشناست شکی نیست، در اینکه مالی هر از گاهی موضع‌گیری‌های منصفانه‌ای در قبال موضوعات مربوط به ایران و هم‌پیمانان منطقه‌ای تهران داشته است هم تردیدی نیست؛ اما شکی که همیشه سیاستمداران ایرانی مخصوصاً مقامات وزارت خارجه باید در نظر داشته باشند این است که مالی هم مانند هر مقام دیگری در ساختار سیاسی آمریکا حضور داشته و کارکشته شده است.


وقتی‌که تغییر مقامی مانند رئیس‌جمهور در سیاست کلی آمریکا در مقابل کشورهای مستقل و ناهمسو تغییر محسوسی بر جای نمی‌گذارد، مالی مانند هر آمریکایی دیگری در ابتدا متعهد به تأمین منافع کشور خود است.


پایان پیام/4155/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب