اقدام ایران در پی خروج آمریکا از برجام مدبرانه بود/ تروئیکای اروپایی صلاحیت میانجیگری در توافق هستهای را ندارد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، «رمزی بارود» روزنامهنگار آمریکایی- فلسطینی و نویسنده چندین کتاب که از نزدیک در جریان تحولات منطقه غرب آسیا بوده و در خصوص توافق هستهای سال 2015 موسوم به برجام بین ایران و پنج کشور دائم عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) بعلاوه آلمان صاحبنظر است، در مصاحبه اختصاصی با آنا به بررسی اقدام دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق ایالاتمتحده در خارج کردن کشورش از توافق هستهای و نحوه تعامل ایران با این رویکرد غیرقانونی و غیرمنطقی واشنگتن پرداخته است و تأکید دارد به همان میزان که اقدام آمریکا غیرعاقلانه بود اقدام متقابل ایران منطقی و متعادل بود.
قانونی و منطقی بودن رفتار هستهای ایران پس از خروج آمریکا از برجام
بارود ادامه میدهد که به دنبال تصمیم ترامپ بر خارج کردن کشورش از توافق هستهای و ناتوانی طرفهای اروپایی برجام در جبران ضرر و زیان اقتصادی که در نتیجه تحریمهای آمریکا پیش آمده بودند ایران در ابتدا صبر و حوصله بسیار زیادی از خود نشان داد. از بهار سال 2018 که دولت آمریکا از برجام خارج شد ایران در قالب یک موضعگیری متعادل هم از خود قدرت سیاسی نشان داد و ثابت کرد که از فشارهای دول خارجی مرعوب نمیشود و هم اقدامی نکرد که پلهای پشت سر برای بازگشت به تعهدات برجامی در صورت تغییر موضع واشنگتن را ویران کند.
این تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: موضوع مهم در این زمینه این است که اقدام متعادل ایران را بههیچوجه نمیتوان بهعنوان ضعف در نظر گرفت زیرا تهران پیام دیگری نیز برای غربیها ارسال کرده بود و آن چیزی نبود مگر اینکه "صبر ایران هم حدومرزی دارد".
بیشتر بخوانید:
ایران برای درخواست غرامت از ناقضان غربی برجام محق است/ دلیلی برای اعتماد دوباره به آمریکا نیست
آمریکا همه تحریمهای ایران را لغو کند/ مسئله هستهای ایران در یک برهه کلیدی است
بارود سپس افزود: حال یک سؤال مطرح میشود که تهران چگونه میتوانست مصداق عملی پیام فوقالذکر را بهگونهای به گوش مخاطبین برساند که از یک سو بهانه به دست آمریکا، اسرائیل و متحدان منطقهای آنها ندهد و از سوی دیگر، مانع اقدام احتمالی نظامی آنها شود؟ اقدامی که میتوانست تمام منطقه را به جنگی ویرانگر سوق دهد.
وی ادامه داد: سوال دیگر این است که علاوه بر این ایران چگونه میتوانست تحریکات مداوم طرفهای مقابل را برای وادار کردن تهران به انجام واکنش بهگونهای خنثی کند که بهعنوان یک رهبر منطقهای سازشی در موضعش رخ نداده باشد؟
پیشآمادگی مقامات ایرانی در خصوص بازگشت دولت جدید آمریکا به برجام
بارود تصریح کرد: من مطمئن هستم که این سؤالها و حتی سؤالهای بیشتری در ذهن سیاستگزاران ایران وجود داشته است مخصوصاً از زمانی که مشخص شد جو بایدن بهعنوان رئیسجمهور جای دونالد ترامپ را خواهد گرفت و دولت جدید سیاستهای خود در قبال ایران را در روزها و هفتههای پیش رو آشکار خواهد ساخت.
وی بار دیگر به موضع قدرتمندانه ایران و نقش رهبری تهران در منطقه تأکید میکند و افزود: تمرینات نظامی اخیر نیروهای مسلح ایران حاوی این پیام روشن هستند که این کشور بار دیگر از موضع قدرت وارد یک توافق هستهای خواهد شد. البته این مهم است که این اقدامات سوءتعبیر نشوند و حاوی این معنی نباشند که ایران به دنبال مقابله نظامی است (ایران در رساندن این پیام مهم و واضح یعنی هم قدرت دفاعی خود و هم عدم تمایل به مقابله نظامی موفق عمل کرده است).
بارود با تاکید بر متعادل و متناسب بودن روند پاسخ ایران به عهدشکنی آمریکا و انفعال تروئیکای اروپایی به تصریح کرد: تهران که بهتنهایی توانست برجام را بهعنوان یک توافقنامه بینالمللی زنده نگه دارد هماکنون برای بهره بردن از مزایای آن باید از موضع قدرت، طرفهای غربی را بار دیگر مجبور به انجام تعهداتشان ذیل این توافق هستهای کند اما اتکا به میانجیگرانی همچون فرانسه در این برهه از زمان برای باز انجام برجام مناسب به نظر نمیرسد بلکه ایران باید به متحدان قدرتمند بینالمللی خود یعنی روسیه و چین بهعنوان میانجی اتکا کند.
وی در پایان تأکید کرد: با این رویه ایران میتواند مطمئن شود که توافق هستهای بالاخره به روند خود بازخواهد گشت بدون اینکه تغییری در روح و متن آن اتفاق بیفتد.
انتهای پیام/4155/
انتهای پیام/