لزوم حمایت از دانشجویان نخبه پزشکی با دادن سهمیههای تخصصی/ وزارت علوم به اندازه کافی از دانشجویان نمونه پشتیبانی نمیکند
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن سهم ۴۰ درصدی از آموزش عالی کشور اقدامات مؤثری در حوزه علمی انجام داده و همیشه در مسیر اعتلای علم و فناوری ایران اسلامی گام برداشته است.
این دانشگاه با داشتن واحدهای دانشگاهی مسئلهمحور و کارآمد، به تربیت دانشجویانی ایدهپرداز، کارآفرین و با انگیزه میپردازد تا با دانش خود بتوانند علم را با تکنولوژی روز ارتقا دهند و در مسیر رشد پرشتاب علمی کشور مؤثر واقع شوند. همچنین اساتید و پژوهشگران نخبه و با تجربهای در این دانشگاه وجود دارند که دارای مقالات پراستناد علمی و اختراعهای مختلف هستند که هر کدام گنجینهای برای دانشگاه آزاد اسلامی محسوب میشود.
در همین راستا خبرگزاری آنا با حسام عبدالحسینپور، پژوهشگر برتر گروه بالینی پزشکی و مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران به گفتگو نشسته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
حسام عبدالحسینپور، متخصص جراحی مغز و اعصاب، دیسک و کمر، دانشیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران و عضو هیئت تحریریه 6 مجله معتبر علمی است که از وی 16 عنوان مقاله در مجلات معتبر علمی در سه سال اخیر به چاپ رسیده است.
آنا: اساتید و دانشجویان چگونه میتوانند به تولید علم کمک کنند؟
عبدالحسینپور: اساتید و دانشجویان رشته پزشکی برای اینکه تولید علم کنند، ابتدا باید ماده اولیه که در حوزه کاری ما، بیماران مناسب هستند را داشته باشند که در این بخش، دانشگاه آزاد اسلامی باید خود را تقویت کند.
با توجه به اینکه اساتید و دانشجویان ماده اولیه را مشخص کرده، بیماری را انتخاب کرده و یک برنامه پژوهشی را آغاز میکنند، باید گروهی نیز باشند که بتوانند مسیر را برای دانشجو، پزشک و استاد مشخص کنند. همچنین آنان باید مسیر را طوری تنظیم کنند که از آن بشود یک مقاله علمی قابل استناد و خوب استخراج کرد که زحماتشان به بار بنشیند و سایر اندیشمندان و متخصصان بتوانند از تلاشی که آنها کردهاند، استفاده کنند و مقالات قویتر را بر پایه آن مقاله اولیه به رشته تحریر دربیاورند.
آنا: چگونه موفق شدید که پژوهشگر برتر دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران انتخاب شوید؟ چه معیارهایی مدنظر داوران بود؟
عبدالحسینپور: بنده، خود را پژوهشگر برتر نمیدانم. من هم مانند سایر اطبایی هستم که در حال حاضر در دانشگاه مشغول فعالیت هستند. البته در برخی زمینهها در سطح کشور، فعالیتهایی مانند ورتوپوپلاستی، کایفوپلاستی و اعمال جراحی مینیمالینویزیو انجام دادم، بیماران بسیاری در بیمارستانهای خصوصی داشتم و موفق شدم که پژوهشهایی را روی آنها انجام دهم.
برخی از مقالات را با کمک دو دانشجویی که با من رساله دکتری داشتند، انجام دادم اما بسیاری از مقالات بنده، با کارهایی که خودم به تنهایی انجام دادم، چاپ شده است و موفق شد نظر داوران را جلب کند. بنده در ارائه حدود 20 مقاله سخنرانی یا شرکت داشتهام که برای گرفتن امتیاز این کارها اصلاً اقدامی انجام ندادم. همچنین پایاننامه و رسالههای دانشجویان زیادی را راهنمایی، مشاوره و داوری کردهام.
حمایت مالی و روحیه دادن به دانشجویان موجب تشویق آنان برای شرکت در جشنوارههای علمی میشود
آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت تولید علم و شرکت در جشنوارههای علمی و پژوهشی ملی و بینالمللی چه راهکارهایی وجود دارد؟
عبدالحسینپور: بهترین کاری که برای تشویق دانشجویان و سوق دادن آنها به سمت علم و دانش وجود دارد این است که هم از نظر مالی و هم از نظر روحی و روانی پشتوانه داشته باشند. یعنی اساتیدی داشته باشند که راه صحیح علم و دانش را به آنها نشان بدهد، حمایتشان کند و مسئولان دانشگاه هم برایشان مراکز تحقیقات مناسبی را بتوانند تهیه کنند که در آن مراکز با آرامش و آسایش بتوانند مسیرشان را پیدا کنند.
وزارت علوم به اندازه کافی از دانشجویان نمونه حمایت نمیکند
آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی میکنید؟
عبدالحسینپور: وزارت علوم به اندازه کافی از دانشجویان نمونه حمایت نمیکند، باید بستههای تشویقی برای این دانشجویان در نظر بگیرد. اگر دانشجویی موفق شده در قسمتی از علم و دانش، تحقیقاتی انجام دهد که نتیجهبخش و با اهمیت بوده، این موضوع برای او باید امتیازی داشته باشد تا به ارتقای علمی خود ادامه دهد.
لزوم حمایت از دانشجویان پزشکی نخبه با دادن سهمیههای تخصصی
در مدارس، دانشآموزان که در المپیادهای علمی شرکت میکنند و مقامهای جهانی به دست میآورند، از اولویت در کنکور برخوردار میشوند و باید این حمایتها در دانشگاهها نیز برای دانشجویان نمونه باشد. این کار را برای دانشجویان پزشکی نخبه میتوان انجام داد که در استفاده از سهمیههای تخصصی در همان رشتههایی که توانستهاند خالق کشفیات، نظریات و یا مقالات باشند، در اولویت باشند.
حضور اساتید بسیار توانمند در دانشگاه آزاد اسلامی
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان و دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بهعنوان یکی از واحدهای پیشرو چه حمایتی از شما کردهاند؟ آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان و اساتید در مسابقات و همایشهای علمی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه وجود دارد؟
عبدالحسینپور: دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه بزرگی است و اساتید بسیار توانمند و قدرتمند دارد که باید از آنها حمایت بیشتری شود. اگر از اساتید دانشگاه آزاد اسلامی حمایت شود و از نظر مالی و معنوی، همپایه اساتید پزشکی سایر دانشگاهها باشند- در حال حاضر این شرایط را ندارند- مطمئن باشید بستر لازم برای اینکه اساتید و دانشجویان پیشرفت بیشتری کنند، وجود دارد.
پیشنهاد تسهیلات بیشتر به اساتید دانشگاه آزاد اسلامی
پیشنهاد میشود اساتید مقطع پزشکی مانند بقیه دانشگاههای کشور از سایر مقاطع جدا شوند. مخصوصاً علوم بالینی که علومی است با دردسرهای خود و ممکن است اساتید و پزشکان را مرعوب کند و تحت تأثیر قرار دهد. اگر پایه حقوقی دریافتی اساتید افزایش یابد و همپایه دانشگاههای سراسری شود، مطمئن باشید که وضعیت پژوهش در دانشگاه، بیش از چیزی که در حال حاضر داریم، رشد خواهد کرد.
رشته جراحی مغز و اعصاب فشار بالای علمی بر روی دانشجو میگذارد
آنا: با توجه به اینکه متخصص بالینی پزشکی و جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات هستید، درباره کاربردهای این علم در زندگی بشر توضیح دهید.
عبدالحسینپور: جراحی مغز و اعصاب یکی از رشتههای تخصصی است که یک پزشک ممکن است به سمت آن گرایش داشته باشد. در حیطه پزشکی، یکی از رشتههایی که خانواده یک پزشک ممکن است با محدودیتهایی در زندگیشان مواجه شوند، رشته جراحی مغز و اعصاب است که در بین رشتههای پزشکی سختترین است.
جراحی مغز و اعصاب، رشتهای طولانی است و فشار بسیار بالای علمی بر روی دانشجو میگذارد. این رشته پس از پایان تحصیلات، هیچوقت جراح مغز و اعصاب را تنها نمیگذارد و فشارهای خود را در تمام دوران زندگی روی او معطوف میکند. اعمال جراحی بسیار سنگین، سخت و طاقتفرساست و فقط کسانی وارد این رشته میشوند که علاقهمند مطلق به این رشته باشند.
ما رشتههایی در مقابل جراحی مغز و اعصاب داریم که پزشکان با آرامش بسیاری در آن طبابت میکنند. اما رشته جراحی مغز و اعصاب آن نوعی از «ماهی» است که بیشترین و شدیدترین بوی ضُخم را به مشام میتواند برساند و فقط کسانی میتوانند از آن ماهی استفاده کنند که علاقه خیلی زیادی به رشتهشان داشته باشند.
جراحان مغز و اعصاب تیپ شخصیتی A هستند و افرادی هستند که دوست دارند بالاترین کارها را انجام دهند و من خیلی خوشحال هستم که موفق شدم در زمان تحصیلات خود وارد این رشته شوم و در طی سالهایی که در این رشته حضور داشتم، دانشجویان بسیاری را تربیت کردم که در حال حاضر جراحان مغز و اعصاب بزرگی در کشور هستند.
شاید دیدن گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه آزاد اسلامی آنقدر خوب و جذاب بوده که ما توانستیم در طول این سالها، دهها جراح مغز و اعصاب را تحویل جامعه پزشکی کشور دهیم و خیلی خوشحالم که برخی از آنها در حال حاضر بهعنوان استاد دانشگاه آزاد اسلامی، استاد دانشگاه تهران، استاد دانشگاه اصفهان و استاد دانشگاه مشهد مشغول به کار هستند و بر خود میبالم که دانشجویانی تربیت کردم که همگی از من تواناتر، عالمتر و بزرگتر هستند.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/