دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 دی 1399 - 12:17
آنا بررسی می‌کند؛

راه‌های مقابله با آلودگی هوا + جزئیات

آلودگی هوا تأثیرات مضری بر زندگی افراد دارد که با رعایت نکاتی می‌توان شدت این اثرات منفی را کاهش داد.
کد خبر : 553799

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، رشد شهرنشینی و به ازای آن افزایش وسیله نقلیه و توسعه شهرک‌های صنعتی و کارخانجات، آلودگی هوا را به امری اجتناب‌ناپذر تبدیل کرده است.در این میان استفاده از سوخت‌های تصفیه نشده مانند مازوت که سطح آلایندگی آن 25درصد بیشتر از گازوئیل است، سطح آلودگی‌های هوا را به چند برابر افزایش داده است.


منظور از آلودگی هوا، مواد موجود در هوا است که می‌توانند به سلامت انسان و محیط زیست آسیب برسانند. در حقیقت ذرات ریزی که منجر به آلودگی هوا شده‌اند، می‌توانند به اعماق ریه‌های انسان وارد شوند و حتی از طریق جریان خون به تمام بدن برسند.


گزارش‌های منتشر شده از سازمان بهداشت جهانی در سال 2013 نشان می‌دهد که تنفس در فضای باز آلوده می‌تواند خطرات جدی برای سلامت انسان داشته باشد. برای مثال آلودگی هوا آسم را تشدید کرده، سرفه‌ها را افزایش داده و همچنین می‌تواند عملکرد ریه‌ها را نیز کاهش دهد. افزایش خطر برونشیت، سردرد، نامنظم شدن ضربان قلب، سکته قلبی و مرگ زودرس افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و ریوی نیز از جمله آسیب‌های جدی مرتبط با آلودگی هوا است.


بر همین اساس بسیاری از مرگ و میرهای ناشی از سکته، سرطان ریه و بیماری قلبی ناشی از آلودگی هوا است. در واقع آلاینده‌های موجود در هوا می‌توانند موجب تشدید آسم، افزایش سرفه و کاهش عملکرد ریه شوند. این مواد همچین می‌توانند خطر بروز برونشیت، سردرد، ضربان نامنظم قلب، حملات قلبی غیرکشنده و مرگ زودهنگام را در افرادی که دچار بیماری‌های قلبی یا ریوی هستند، افزایش دهند.


فرار از آلودگی هوا دشوار است و تقریبا همه‌ی افراد در معرض آلودگی هوا قرار می‌گیرند. آلاینده‌های میکروسکوپی موجود در هوا می‌توانند از سد دفاعی بدن ما عبور کنند و به اعماق سیستم تنفسی نفوذ کرده و وارد جریان خون شوند.


راه‌هایی برای کاهش مواجهه با آلودگی هوا


اگرچه راه‌حل اصلی آلودگی هوا، کاهش میزان تولید این آلودگی است، رعایت چندین نکته می‌تواند به ما کمک کند تا از خود دربرابر اثرات مخرب ناشی از آلودگی هوا محافظت کنیم:


۱. از خیابان‌های آلوده اجتناب کنید


نتایج مطالعات نشان می‌دهد که فاصله گرفتن از خیابان هنگام عبور می‌تواند میزان مواجهه با آلودگی هوا را تا ۵۳ درصد و در مواردی تا ۶۰ درصد کاهش دهد.خیابان‌هایی که در هر دو طرف خود ساختمان‌های بلندی دارند (معروف به دره‌های شهری)، ممکن است آلوده‌تر باشند زیرا آلودگی در آن‌ها به دام می‌افتد.


۲. از اپلیکشن‌ها استفاده کنید


اپلیکشن‌هایی که وضعیت آلودگی هوای منطقه را نشان می‌دهند بسیار مفید بوده و درحال پیشرفت هستند. اپلیکیشن‌هایی وجود دارد که در آن وضعیت آلودگی هوای شهر به‌طور مداوم به‌روزرسانی می‌شود و این اطلاعات می‌تواند به افراد کمک کند.


۳. از ورزش کردن در ساعات پرازدحام اجتناب کنید


ازنظر تئوری منطقی است که فعالیت بدنی از فرد در برابر آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا محافظت کند. ورزش کردن مزایای بسیاری دارد اما یکی از مزیت‌های آن کاهش التهاب است از طرفی یکی از مکانیسم‌های مهمی که آلودگی از آن راه روی سلامت تأثیر می‌گذارد، افزایش التهاب در بدن است. با انجام فعالیت‌های بدنی، فرد با اثرات منفی حاصل از آلودگی هوا مبارزه می‌کند. اثبات این مسئله در این مرحله دشوار است اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد چنین چیزی واقعا می‌تواند درست باشد.


۴. ماسک‌ها کاملا محفاظت‌کننده نیستند


بسیاری از ماسک‌ها نشتی دارند و به‌خوبی عمل نمی‌کنند. برای مؤثر بودن، آن‌ها باید بسیار محکم روی صورت قرار گیرند و این وضعیت چنان رنج‌آور است که بیشتر مردم قادر به تحمل آن نیستند.


۵. مواد غذایی سالم بخورید


غذاهای سرشار از آنتی‌اکسیدان مانند میوه‌ها و سبزی‌ها می‌توانند از بدن دربرابر اثرات مضر ناشی از رادیکال‌های آزاد حاصل از آلودگی هوا محافظت کنند. شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهند آنچه  می‌خوریم می‌تواند اثرات مضر ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهد.


در حقیقت این آلاینده‌ها موجب افزایش اکسیداسیون در بدن می‌شوند و اگر  آنتی‌اکسیدان مصرف شود، این مواد می‌توانند به خنثی کردن آلاینده‌ها کمک کنند. بسیاری از افراد به‌ اندازه‌ کافی از چنین موادی مصرف نمی‌کنند و اغلب این افراد در فقیرترین مکان‌ها زندگی کرده و بیشترین مواجهه با آلودگی را نیز دارند.


۶. کالسکه کودک خود را بپوشانید


تحقیقات نشان می‌دهند که میزان مواجهه‌ نوزادان و کودکان با آلودگی هوا نسبت‌ به افراد بالغ می‌تواند تا ۶۰ درصد بیشتر باشد.


علاوه بر محیط بیرون، فضای داخل هم می‌تواند آلوده باشد. لذا برای محدود کردن آلودگی در فضاهای داخلی توصیه‌های زیر باید در نظر گرفته شود:


- استفاده از دستگاه تصفیه هوای داخلی


- اجتناب از استفاده از خوشبوکننده‌های هوا و شمع


- تمیز نگه داشتن فیلترهای روی دستگاه‌های تهویه هوا و گرم‌کننده‌ها


- استفاده‌ی مکرر از جاروبرقی برای تمیز کردن فضا


- شستشوی سطوح و اشیاء برای زدودن گرد‌و‌غبار و کپک‌ها


- باز کردن در و پنجره‌ها در روزهایی که کیفیت هوا مناسب است


- رژیم غذایی مؤثر در مقابله با آلودگی هوا


پژوهش‌های مختلفی نشان داده‌اند که بین رژیم غذایی و سطح حفاظت دربرابر آلودگی هوا ارتباطی وجود دارد. بنابراین برای محافظت از خود در برابر آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا، می‌توانیم تغییرات ساده‌ای در رژیم غذایی خود ایجاد کنیم.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب