جزئیاتی از «سامانه ضدفیشینگ درگاههای پرداخت در دنیا»/ اختراعی که برای دانشگاه، دولت و مردم سود اقتصادی دارد
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ محمدرضا نجاتیمقدم، آرمان صابری و حسین نجاتیمقدم از اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری بهتازگی به عضویت فدراسیون جهانی مخترعین و نخبگان IFIA در ژنو سوئیس درآمدند.
ایفیا سازمان جهانی غیردولتی در حوزه اختراعات و ابتکارات است که سال ۱۹۶۸ با هدف ایجاد بستر مناسب بینالمللی برای حمایت از مخترعان راهاندازی شد. مأموریت ایفیا توسعه خلق دانش، ترویج فرهنگ نوآوری و تسهیل فرایند تبدیل ایده به ثروت است.
افتخارات کسب شده توسط تیم مخترع باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ساری
کسب مدال طلای مسابقات جهانی لهستان در سال ۲۰۲۰، کسب مدال نقره مسابقات جهانی آلمان در سال ۲۰۱۳، کسب مدال نقره مسابقات جهانی سوئیس در سال ۲۰۱۲، مدال نقره مسابقات جهانی کرواسی در سال ۲۰۱۱، کسب مدال طلای مسابقات جهانی تایوان در سال ۲۰۱۲، کسب مدال برنز مسابقات جهانی رومانی در سال ۲۰۱۱، کسب مدال نقره کشور فرانسه در سال ۲۰۱۰، کسب مدال نقره ارشمیدس مسکو در سال ۲۰۰۹، کسب دیپلم افتخار از کشور صربستان ازجمله افتخارات ۳ عضو مخترع باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری است.
از دیگر افتخارات این تیم میتوان کسب مدال طلای مسابقات کشوری اختراعات در سال ۱۳۸۹، کسب مدال برنز مسابقات دانشجویی کشور در سال ۱۳۹۰، مدال طلای مسابقات کشوری در سال ۱۳۹۲، دانشجوی برتر کشور در سال ۱۳۹۲، ۱۵ ثبت اختراع کشوری، اختراع جهانی فدرال روسیه را نام برد.
طراحی و اختراع نخستین سامانه ضدفیشینگ درگاههای پرداخت در دنیا، طراحی و ساخت نخستین هدست داوری فوتبال در کشور، سازنده نخستین هندست داوری تکواندو در کشور، طراح و سازنده نخستین سامانههای ثبت ساعت خودروهای خطی در کشور از دیگر افتخارات و دستاوردهای این تیم مخترع است.
بیشتر بخوانید:
طراحی و ساخت «سیستم اندازهگیری ساختار نویز در سیستمهای مقطعنگاری کامپیوتری»
تولید محصول توسط پژوهشگران نیازمند بودجه بیشتری است
عبور از سرنوشت تلخ حیوانات آزمایشگاهی با ایده «جاودانسازی بافتهای جانوری»
۳ عضو باشگاه پژوهشگران به عضویت فدراسیون جهانی مخترعین و نخبگان درآمدند
خبرنگار آنا به همین مناسبت با محمدرضا نجاتیمقدم عضو تیم مخترعان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری درباره اختراعات و موفقیتهای این تیم محقق و پژوهشگر بهوه تازهترین آن یعنی سامانه ضدفیشینگ درگاههای پرداخت در دنیا گفتگو کرده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
آنا: درباره تیم مخترعان و نخبگان باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری توضیح دهید.
نجاتیمقدم: درباره موضوع تیم مخترعان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری باید گفت که با توجه به فعالیت چندساله در باشگاه پژوهشگران که قطب حمایت از نخبگان و مخترعان کشور است، اعضای این تیم تقریباً بیش از 10 تا 11 سال در باشگاه عضویت دارند و شاید اکنون دانشگاه آزاد اسلامی باید شاهد ثمره اتفاقاتی که در گذشته افتاده است، باشد.
خواستهمان این است که دستاوردهای بزرگ و تأثیرگذار دانشگاه آزاد اسلامی باید به گوش مسئولان عالی دانشگاه برسد، تیمهایی مانند تیم مخترعان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ساری باید در حوزه اقتصادی هدفگذاری شوند تا دانشگاه نیز منتفع شود.
با توجه به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی در سالهای گذشته و سال جاری توانسته در حوزه پژوهشی اتفاقهای خوبی را رقم بزند و حمایتهای خیلی خوبی را داشته باشد؛ اما بهرهگیری از تیم مخترعان شاید بیش از پیش نیاز است و توجه به این موضوع در رأس اولویتهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ساری قرار دارد.
با تشکیل یک تیم واقعاً موفق که کلکسیونی از افتخارات کشوری و بینالمللی، ثبت اختراعات و پتنتهای جهانی دارد و اکنون با توجه به اختراعاتی که در یک ماه گذشته در کشور ثبت شد، نخستین طرح اختراع ضدفیشینگ درگاههای پرداختی که براساس استانداردهای پولی-مالی دنیا (ایزو 8583) است، کار بسیار بزرگ و جدید آغاز شده که با کمک دانشگاه آزاد اسلامی و حمایتهایی که بیش از پیش باید از این تیم در راستای تفاهمنامه با بانک مرکزی انجام شود، میتوانیم شاهد اتفاقات بسیار خوبی باشیم.
اتفاقاتی که شاید نخستین تیمی باشیم که در دانشگاه آزاد اسلامی و در حوزه فناوری و در حوزه استارتآپ ورود پیدا میکنیم.
آنا: آیا کاری که در حال انجام آن هستید، مربوط به اقتصاد کشور و سراسری است؟
نجاتیمقدم: بله، در حوزه درگاههای پرداختی نه فقط در ایران بلکه در دنیا و حتی شرکتهای بسیار بزرگ هم مشکل دارند. یعنی حسابهایی که روزانه هک و خالی میشوند و مشکلات رمز پویایی که هنوز نتوانسته آن درجه از امنیت درگاههای پرداختی را برای شهروندان تأمین کند و این موجب شده که ما نخستین تیمی باشیم که در تیم مخترعان دانشگاه آزاد اسلامی این موضوع را برای نخستینبار در دنیا مطرح کنیم که شهروندان بهویژه قشر جوان بتوانند با اطمینان خاطر از حسابهای خود پول انتقال دهند یا از سایتها خرید کنند.
اتفاقات خوبی که اکنون شاهد آن هستیم به این دلیل است که تیمی در گذشته توسط دانشگاه آزاد اسلامی شناسایی و موجب شد افرادی نخبه در رزومه خودشان چند مدال و افتخار به دست بیاورند و با کلکسیونی از افتخارات دست به انجام پروژههای بزرگ بزنند. این مسیر میتواند در حوزه اقتصادی و در راستای یک تفاهمنامه در سطح ملی به سرانجام رؤیایی و درآمدزایی بزرگ برسد.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری تاکنون اختراعات خیلی زیادی داشته است، 14 ثبت اختراع کشوری داشتهایم و اختراعی هم آخرین بار در دو ماه گذشته ثبت و به انجام رسید و پتنت آن اخذ شد.
اختراعی نیز جدیداً داشتهایم که قرار است با وزارت کشور و شورای نگهبان کار کنیم. پروژه خیلی بزرگی است که برای نخستین بار بین 174 کشور دنیا در حوزه استارتآپی در حال شکل گرفتن بوده و درصورت نهاییشدن اخبار موضوعی این اختراع منتشر خواهد شد.
آنا: مخترعان و نخبگان باشگاه پژوهشگران جوان واحد ساری همگی در یک رشته فعالیت میکنند؟
نجاتیمقدم: بله، بنده کارشناسی ارشد الکترونیک هستم و بقیه اعضا نیز اکثراً رشته الکترونیک و کامپیوتر هستند.
آنا: مدالهای شما در چه زمینههایی بوده است؟
نجاتیمقدم: در گذشته بیشتر ثبت اختراعات در حوزه سختافزار بود، یعنی الکترونیک-سختافزار و بهطور کلی پروژههای نرمافزار-سختافزاری داشتیم. «سیستم امتیازدهی کاراته» که برای نخستین بار در دنیا بهعنوان یک پروژه آن را مطرح کردیم یا نخستین «هدست داوری فوتبال» که بهعنوان یک الگوریتم جدید طراحی شد و «آقای فغانی» در بازیهای مختلف لیگ برتر آن را تست کرد.
سیستمهایی نیز برای خودرو و داوری تکواندو طراحی شد که همگی کارهای جدید بودند و برای نخستینبار انجام میشد. در زمینه کنترل سیستمهای الکترونیکی و تشخیص مه هم طراحی داشتهایم و اکنون بیشتر در حوزه نرمافزار و استارتآپ کار میکنیم؛ چراکه معتقدیم اگر در این حوزه کار نکنیم، بیش از پیش از تکنولوژی عقب خواهیم افتاد.
آنا: «فیشینگ» چه زمانی به نتیجه نهایی میرسد؟
نجاتیمقدم: فیشینگ اکنون هم به نتیجه رسیده است. جلسهای با «دکتر حسین کرمانیان» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران داشتیم و خواستار شدیم که این پروژه توسط دانشگاه آزاد اسلامی پیگیری شود و دکتر طهرانچی با بانک مرکزی در این زمینه به تفاهم برسند؛ چراکه پروژه بررسی و از طریق شاپرک هم تأیید شده است.
از دانشگاه آزاد اسلامی توقع داریم که بهعنوان نهالی که در این دانشگاه به یک درخت تبدیل شده است، توجه ویژهای به فعالیتهای باشگاه و این تیم مخترع داشته باشد؛ چراکه همه افتخاراتمان را مدیون دانشگاه آزاد اسلامی هستیم. بهدلیل اینکه این اتفاق در دانشگاه آزاد اسلامی رقم خورده است.
گزارشی از ثبت اختراع این پروژه و اینکه یک کار جدید است و از طرف بانک مرکزی هم تقریباً موافقتهای آن انجام شده است، ارائه کردیم و درخواست داریم که در این زمینه با دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه وارد مذاکره شویم و اگر موافقت اولیه صورت بگیرد، دانشگاه آزاد اسلامی ورود کرده و بهعنوان نخستین قرارداد حوزه استارتآپی خودش در یک پروژه بسیار بزرگ وارد یک تفاهمنامه با بانک مرکزی شود.
آنا: در این پروژه بزرگ و مهم تا چه میزان درباره فیشینگ برنامهریزی کردهاید؟
نجاتیمقدم: اکنون سایتهایی که همگی در ترکیه مستقر هستند، بهراحتی حسابها را فیشینگ میکنند و بانک مرکزی هنوز موفق نشده این مشکل را برطرف کند. در جلسهای که با کارشناسان درگاه نظارت در بانک مرکزی کشورمان داشتیم از پروژه تیم مخترعان واحد ساری استقبال خوبی داشتند؛ چراکه پروژه بسیار خوب است و اکنون برای شهروندان باید حاشیه امنی در درگاههای اینترنتی ایجاد شود، امنیتی که کامل وجود ندارد.
این پروژه بسیار بزرگ است و نهتنها در ایران؛ بلکه در دنیا هم میتوان از آن استفاده کرد. شرکتهایی مانند مسترکارت، ویزاکارت، امریکن اسپرس و ... شرکتهای بزرگی در حوزه فراملی هستند که همگی به چنین طرحهایی نیاز دارند.
اگر دانشگاه آزاد اسلامی بتواند طرحهای علمی مانند طرح تیم مخترعان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ساری را به حوزه اقتصادی ببرد، میتوان مدعی شد که از این به بعد محور دانشگاه تبدیل اختراعات علمی به حوزه اقتصادی شده است.
پروژه دیگری هم با کمک یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد همکاری با دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه اقتصادی پیگیری میشود که امیدواریم به انعقاد تفاهمنامه منجر شود.
خواستهمان این است که دستاوردهای بزرگ و تأثیرگذار دانشگاه آزاد اسلامی باید به گوش مسئولان عالی دانشگاه برسد، تیمهایی مانند تیم مخترعان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری باید در حوزه اقتصادی هدفگذاری شوند تا دانشگاه هم از نظر اقتصادی منتفع شود.
آنا: دیگر پروژههای در دستور کار باشگاه پژوهشگران واحد ساری چیست؟
نجاتیمقدم: پروژهای که اکنون در دست داریم واقعاً پروژه عظیم و سودمند است و همه به پروژه فیشینگ نمره 20 میدهند، با توجه به پروژهای که اکنون داریم و تا اینجای کار به آن نمره پنج میدهم؛ چراکه پروژه واقعاً عظیمی است که کشور، نظام، دولت و بهویژه مردم در این بازه زمانی در وضعیت کرونا به آن نیاز دارند.
در زمینه کرونا معمولاً عنوان میشود هر پروژهای که بتواند حتی یک فرد را نجات دهد، پروژه خوبی است. قرار است کاری نه در حوزه پزشکی؛ بلکه در حوزه غیرپزشکی انجام دهیم و اتفاق خوبی رقم بزنیم که دیگر شهروندان برای بعضی از مسائل پیش پاافتاده به کرونا مبتلا نشوند.
شاید در آینده هم بتوانیم جان انسانها را نجات دهیم، 174 کشور در جهان به این پروژه نیاز دارند. اگر دانشگاه آزاد اسلامی از این پروژه حمایت کند و همان حمایتی که در گذشته در حوزه علمی از این تیم میشد، اکنون در حوزه اقتصادی از این تیم حمایت شود، خودِ دانشگاه آزاد اسلامی هم از نظر بُعد خبری و هم از نظر بُعد اقتصادی میتواند بسیار بهرهمند شود.
سالهای گذشته در دانشگاه پروژههای قوی استارتآپی نداشتیم؛ اما خود دانشگاه آزاد اسلامی محور علمی در کشور است و افرادی را در حوزه علمی به کشور معرفی کرده که خودشان شاخههای استارتآپ شدهاند؛ اما خود دانشگاه آزاد اسلامی استارتآپ نشده و این یک نقطه ضعف است که باید افرادی که اکنون در بدنه دانشگاه در شهرها و استانهای دیگر هستند، شناسایی شوند و شروع این اتفاق هم میتواند از تیم مخترع باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری باشد.
حمایت مالی مناسب دانشگاه آزاد اسلامی از پروژهها
تمام مدالهایی که در رزومه تیم مخترعان واحد ساری ذکر شده با حمایت مالی دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. دانشگاه آزاد اسلامی از همه این افتخارات حمایت کرده و اکنون باید حمایت اقتصادی خودش را بهمنظور نفع اقتصادی بیشتر کند و حالا زمان خیلی خوبی است که میتواند این اتفاق رخ دهد.
آنا: برآورد شما از بخش درآمدزایی این پروژه چه میزان است؟
نجاتیمقدم: دو سه پروژه خیلی خوب داریم. پروژههایی که اکنون در حوزه استارتآپی داریم جزء پروژههای بزرگ دنیا هستند که نمونههای آن را نمیتوانید در کشور آمریکا یا کشورهای اروپایی پیدا کنید.
گاه اتفاق میافتد افرادی یک پروژه را کپی کرده و از آن یک پروژه اقتصادی درمیآورند و گاهی هم اتفاق میافتد که افراد بهعنوان منبع، نخستین بار یک پروژه را در دنیا مطرح میکنند. پروژههای ما هم ملی هستند و هم فراملی، یعنی هم میتوانند در کشور به دولت فروخته و هم به کشورهای دیگر بهعنوان درآمدهای ارزی فروخته شوند.
اگر این موضوع را بهطور کلان در یک چشمانداز بهطور مثال دوساله ببینیم به جز کشور ما که دولت باید هزینه حق تألیف این اختراع را به دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تفاهمنامهای که منعقد میشود، پرداخت کند، حتی میتواند این را به 174 کشوری که به آن نیاز دارند، بفروشد و ارزهای خیلی زیادی را برای کشور و دانشگاه آزاد اسلامی فراهم کند.
در مورد پیشبینی هزینههای مقابله با فیشینگ درگاه پرداختی در فرامطالعهای که از شرکتهای مسترکارت یا ویزاکارت داشتم، این شرکتها سالانه 50 میلیون دلار بابت هزینه امنیتی درگاه خود پرداخت میکنند؛ اما هنوز نتوانستهاند آن امنیت را برای یوزرهای خودشان فراهم کنند.
پروژهای که اکنون در دست اقدام داریم و قرار است دانشگاه آزاد اسلامی ساری آن را مطرح کند، مبلغی بالغ بر 300 تا 400 میلیارد تومان هزینه دارد و دانشگاه آزاد اسلامی تعیین میکند که چگونه این مبلغ را دریافت کند و میتواند برای این پروژه بهصورت دورهای از دولت پول بگیرد و به تفاهم برسد که در حوزه اجرایی پروژه شریک است یا میتواند سالانه هم قرارداد ببندد. این بستگی به نوع قراردادی دارد که دانشگاه آزاد اسلامی منعقد میکند.
اکنون راجع به پروژه یک میلیارد، دو میلیارد، 10 میلیارد یا 20 میلیاردی صحبت نمیکنیم. شاید رقم، رقم خیلی بزرگی باشد؛ اما در مقایسه با هزینههای مازادی که دولتها و کشورها دارند، بسیار ناچیز است.
دانشگاه آزاد باید خودش قطب اقتصاد شود؛ اما اکنون فقط قطب علمی است
دانشگاه آزاد اسلامی باید خودش قطب اقتصاد شود؛ اما اکنون فقط قطب علمی شده است، دانشگاه آزاد اسلامی میتواند در زمینه اقتصادی رشد بسیار خوبی داشته باشد؛ اما بهتازگی این رشد بسیار کند شده است.
اگر دانشگاه آزاد اسلامی بتواند طرحهای علمی مانند طرح تیم مخترعان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ساری را به حوزه اقتصادی ببرد، میتوان مدعی شد که از این به بعد محور دانشگاه تبدیل اختراعات علمی به حوزه اقتصادی شده است و این برای دانشگاه اولویت نخست خواهد بود.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/