دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 دی 1399 - 12:34
در جلسه شورای تحول علوم انسانی مطرح شد؛

دکتری رشته «مطالعات سینمایی» راه‌اندازی می‌شود/ تصویب کلیات برنامه آموزشی این رشته

کلیات برنامه آموزشی رشته مطالعات سینمایی در مقطع دکتری به تصویب شورای تحول و ارتقای علوم انسانی رسید.
کد خبر : 550837
سینمایی1-620x410.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، غلامعلی حداد عادل، رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی در جلسه 189 شورای تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مسئله سینما یکی از مشکلات جامعه ما قبل از انقلاب بود، گفت: جامعه دینی ما با سینما مشکل داشت، سینمای ایران به غیر از تعداد بسیار معدودی فیلم، سینمای مبتذل بود که در واقع فساد اخلاقی و بی‌بند و باری غربی را در جامعه ما رواج می‌داد.


وی افزود: به طور کلی در کشورهای اسلامی بخش زیادی از سبک زندگی و فرهنگ غربی، از طریق سینما و با جاذبه‌های تصویری و موسیقی وارد شده است.


رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با بیان اینکه یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی این است که به نوع دیگری از سینما اجازه ظهور و بروز داد، افزود: الآن در کشور ما سینمای دفاع مقدس یک نمونه ممتازی از سینما است که شاید در هیچ کجای دنیا آثار سینمایی که با ارزش‌های معنوی صحنه‌های جنگ را به تصویر کشیده باشد تولید نشده است.


وی ادامه داد: در این 40 سال انقلاب، نمونه‌هایی بسیار خوبی از سینمای معناگرا در کشور عرضه شده و انواع و اقسام گونه‌های سینمایی جلوه ویژه‌ای پیدا کرده است.


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: امروز اگر ما درگیر تحریم و مشکلات اقتصادی نبودیم، سینمای ما در کشورهای اسلامی به خصوص و در خیلی از کشورهای جهان به خاطر جهت‌گیری خاصی که دارد و مبتنی بر جاذبه‌های جنسی نیست، قطعاً حرفی برای گفتن داشت.


حداد عادل خاطرنشان کرد: تصور بنده این است که این رشته خیلی ضرورت دارد، برای اینکه ما بدانیم این ابزار و امکان فنی را در چه مسیر و در چه جهتی سوق دهیم.


وی افزود: بعد از گذشت ۴۲ سال از انقلاب اسلامی، ما به یک بلوغی رسیدیم که می‌توانیم راجع به ماهیت سینما، محتوا، جهت فیلم و تأثیری که می‌تواند بگذارد، تفکر مستقل داشته باشیم.


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: عده‌ای به سینما صرفاً به چشم یک حرفه نگاه می‌کنند، این گروه ضرورتی ندارد که وارد دوره دکتری و مطالعات نظری شون، و این افراد غالبا وارد بازار کار و تولید می‌شوند.


رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی تصریح کرد: بهترین فیلم‌های سینمایی فاخر جهان را کارگردان‌هایی ساختند که صاحب‌نظر در فلسفه و مسائل سیاسی، اجتماعی و تاریخ هستند، انسان‌های برجسته‌ای که متفکر بوده و به حوزه سینما وارد شده‌اند و در این حوزه مشغول کار هستند.


باید سینما را مقداری به عالم نظر و مباحث نظری بکشانیم


وی با اشاره به اینکه ما از هیچ دوره دکتری از روز اول انتظار کمال نداریم، گفت: باید سینما را مقداری به عالم نظر و مباحث نظری بکشانیم و از منظر ارزشی و اسلامی به آن نگاه کنیم.


حداد عادل پیشنهاد داد: با توجه به اینکه برنامه ارشد این رشته کارشناسی سینما بوده و درسال 1372 تصویب شده است و دانشگاه تهران یک‌سری تغییراتی را در برنامه ارشد این رشته داده و عنوان رشته را به مطالعات سینمایی تغییر داده است و یک دوره دکتری روی آن می‌خواهد بنا کند. لذا بهتر است برنامه ارشد و دکتری این رشته باهم طراحی و تدوین شود و در دانشگاه تهران ارشد و دکتری رشته مطالعات سینمایی را از بنیان تأسیس کنیم.


وی افزود: از دانشگاه تهران درخواست داریم، یک برنامه یکجا به ما بدهند که شامل 32 واحد دوره ارشد مستقل مطالعات سینمایی و 18 واحد دکتری مطالعات سینمایی باشد.


وی تصریح کرد: اول برنامه ارشد را تصویب خواهیم کرد و دوره دکتری هم همزمان تصویب می‌شود، لیکن مقرر می‌کنیم، مادامی که دوره ارشد اجرا نشده است، اگر خواستند برای دوره دکتری از رشته‌های دیگر جذب کنند مشکلی در این خصوص نباشد.


در جمهوری اسلامی ایران در خصوص هنر موضع‌گیری فکری و اعتقادی مشخصی داریم


حسن ملکی، رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی و عضو شورای تحول نیز با بیان اینکه ما در جمهوری اسلامی ایران در خصوص هنر موضع‌گیری فکری و اعتقادی مشخصی داریم، گفت: اگر بخواهیم رشته مطالعات سینمایی تأسیس کنیم باید تکلیف خود را از جهت فکری و نرم‌افزاری با مقوله هنر معلوم کنیم، در غیر اینصورت این رشته عمق و مقبولیت لازم را در کشور ما با فلسفه و ایدولوژی معین نخواهد داشت.


وی اضافه کرد: سؤالی که در اینجا وجود دارد این است که دکترین مطالعات سینمایی در کدام جغرافیای هنری تعریف می‌شود، چون اگر این مسئله روشن نشود، این رشته یک رشته مبهم از جهت فکری، اعتقادی و مبانی هنری خواهد بود.


رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی ادامه داد: تأسیس رشته دکتری باید مبتنی بر وجود یک سری اسناد پشتیبان پژوهشی باشد و مشخص شود این رشته به‌عنوان یک کار علمی، در کدام زمینه فعالیت می‌کند و باید یکسری دلالت‌‌های مطالعاتی در خصوص تشکیل این رشته وجود داشته باشد.


همچنین سید مرتضی نبوی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هنر با آنکه یک بحث قریحی، عمیق و زیبایی شناختی و بسیار ضروری است، یک رشته و یک مکانی را می‌خواهد که این مسائل در آنجا تتبع، بررسی و پژوهش شود تا بتوانیم خودمان صاحب سبک و صاحب نظر در این حوزه باشیم.


پیشرفت سینمای ایران در بعد از انقلاب چشمگیر است


سپس حجت‌الاسلام والمسلمین علی محمد حکمیان، رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در سخنانی گفت: پیشرفت سینمای ایران در بعد از انقلاب قابل توجه و چشمگیر است و انقلاب اسلامی، رویکرد جدیدی را به سینمای ایران بخشید و باید با تأسیس این رشته و ورود مباحث نظری به سینما، اجازه دهیم هنر ایرانی، تعالی و درخشش بیشتری در دنیا داشته باشد.


سینما و سینماگران باید از جهت نظری و نقد ادبی غنی شوند


همچنین حسینعلی قبادی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در سخنانی بیان کرد: اگر ما می‌خواهیم سینما را به لحاظ نظری غنی کنیم باید فلسفه سینما، فرهنگ و سینما، ادبیات و سینما را بسیار جدی بگیریم و با پیوند بیشتر بین سینما و ادبیات، مبانی نظری بیشتر بحث شود تا نتیجه آن تولید فیلم‌های امیدوار کننده و فاخر باشد.


وی افزود: بسیاری از مباحث سینما به طور مفصل در نقد ادبی ایران و جهان بیان شده است، لذا سینما و سینماگران باید از جهت نظری و نقد ادبی غنی شوند و آموزش ببیند تا بتواند سینمای ما را متحول کنند.


در پایان جلسه 189 شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، پس از اظهار نظر اعضا و جمع‌بندی حداد عادل، کلیات برنامه آموزشی رشته مطالعات سینمایی در مقطع دکتری به تصویب رسید، همچنین مصوب شد کارگروه کارشناسی ارشد این رشته را تدوین کند و دکتری را برحسب آن بازسازی کند و دروس اختیاری را هم در دکتری بگنجاند.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب