دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 آذر 1399 - 12:00
رأی‌الیوم:

ابهام بر سر ابعاد توافق آشتی قطر و متحدان عربستان/ امیر قطر به پابوسی ملک سلمان می‌رود؟

یک روزنامه فرامنطقه‌ای در گزارشی نوشت: با وجود گزارش‌ها درباره آشتی قطر با عربستان و متحدانش، همچنان ابهاماتی درباره ماهیت توافق مصالحه وجود دارد؛ ازجمله اینکه یک‌جانبه، دوجانبه یا جامع است.
کد خبر : 549539

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روزنامه فرامنطقه‌ای رأی‌الیوم در گزارشی نوشت: انتقال اجلاس شورای همکاری خلیج(فارس) از منامه به ریاض و به تعویق انداختن یک‌ماهه نشست سالانه آن، یعنی تا پنجم ژانویه (16 دی‌ماه سال جاری) نشان می‌دهد نوعی پیشرفت در زمینه مصالحه میان دولت قطر و باقی کشورهای تحریم‌کننده حاشیه جنوبی خلیج‌(فارس)، به‌ویژه پادشاهی عربستان به وجود آمده است؛ گرچه همچنان برخی موارد اختلاف‌برانگیز میان‌شان وجود دارد.


شورای همکاری خلیج فارس


اجلاس شورای همکاری خلیج فارس


طبق این گزارش، برگزاری اجلاس در ریاض در عرف و موازین میان اعراب حاشیه جنوبی خلیج‌فارس به معنای به رسمیت شناختن جایگاه رهبری پادشاهی عربستان به‌عنوان «خواهر بزرگ‌تر کشورهای عربی» است. همچنین رفتن شيخ «تميم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر به عربستان اعتراف به جایگاه سعودی‌ها در میان کشورهای عربی است. شاید تغییر محل برگزاری اجلاس یکی از شاخص‌ترین نمادهای تفاهمی باشد که با میانجی‌گری کویت بر سر مصالحه میان طرف‌ها به‌دست آمده است.


این گزارش می‌‌افزاید: از لحن شبکه «الجزیره» قطر، نحوه پوشش رخدادها، برنامه‌هایی که پخش می‌کند و نوع مهمان‌هایی که در آن شرکت می‌کنند، می‌توان به شاخصه‌های اصلی درباره نزدیک بودن یا فاصله داشتن آشتی دست یافت؛ چه اینکه اگر آشتی و مصالحه دوجانبه و جامع باشد، ممکن است بتوان از مضامین الجزیره دریافت که دست‌کم تاکنون این برداشت انجام شده است.


رأی‌الیوم نوشت: شبکه الجزیره که الگویی برای همه شبکه‌ها و رسانه‌های دیداری و شنیداری قطری است، به آتش‌بس با پادشاهی عربستان پایبند بود و در راستای مواضع قطر انتقاد از سعودی‌ها را متوقف کرد و مطالبی را از رسانه‌ها ترجمه و در گزارش‌هایش استفاده می‌کند که در راستای این هدف هستند. در سه سال گذشته الجزیره لحن دشمنی خود را با امارات، بحرین و مصر، سه کشور دیگر شریک در محور تحریم علیه قطر حفظ کرده بود و رسانه‌های قطری آشکارا به انتقاد از سفر «جرد کوشنر»، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به امارات پرداخته بودند. در این راستا در شبکه‌های اجتماعی قطر موجی از پیام‌های ضد اماراتی منتشر شده است.




بیشتر بخوانید:


حل بحران قطر در گذر زمان/ از تلاش‌های ناکام آمریکا تا میانجی‌گری موفق کویت




در این گزارش آمده است: نمی‌توانیم آنچه در دو هفته آینده تا قبل از برگزاری اجلاس اتفاق می‌افتد را حدس بزنیم، زیرا پنهان‌کاری شدیدی در پایتخت‌های خلیج(فارس) مشاهده و انتشار هرگونه خبر دراین‌باره با سانسور مواجه می‌شود، ولی شاید تصویر موجود با دنبال کردن مراسم استقبال از سران شرکت‌کننده در اجلاس و اینکه آیا امیر قطر در آن شرکت خواهد کرد یا خیر، شفاف‌تر شود.



همه چیز به این بستگی دارد امیر قطر تا چه اندازه در عربستان مورد استقبال سعودی‌ها و دیگر سران عربی قرار بگیرد.



این گزارش می‌افزاید: موضوع دیگری که باید پیگیری شود، سطح مشارکت کشورهاست؛  باید دید نماینده امارات در اجلاس شورای همکاری خلیج(فارس) شیخ «محمد بن‌زاید آل نهیان»، ولیعهد امارات است یا نمایندگی کشورش را به شیخ «محمد بن‌راشد آل نهیان»، نخست‌وزیر این کشور می‌سپارد. حضور شیخ بن‌زاید یعنی امارات یکی از طرف‌های آشتی است، ولی اگر سطح نمایندگی ابوظبی پایین‌تر باشد، یعنی اختلاف میان قطر و امارات فراتر از آشتی با سعودی‌هاست و شاید روابط ریاض و ابوظبی در وضعیت خوبی قرار نداشته باشد.


رأی‌الیوم در پایان گزارش نوشت: همچنان ابهاماتی درباره ماهیت توافق مصالحه وجود دارد؛ ازجمله اینکه یک‌جانبه، دوجانبه یا جامع است. آیا همان‌طور که دونالد ترامپ و دامادش خواستند، مرزها و حریم هوایی عربستان به روی هواپیماهای قطر باز می‌شود و عربستان در ازای آن چه چیز به دست خواهد آورد؟ آیا شروط 13گانه سعودی‌ها ازجمله بسته شدن شبکه الجزیره، بستن پایگاه‌های ترکیه در قطر و ... که دوحه با آن‌ها مخالفت کرده بود، محقق شده‌اند یا خیر؟ سؤال مهم‌تر این است که آیا توافق مذکور مقدمه توافق مشترک و علنی قطر-عربستان با دشمن صهیونیستی است؟


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب