رمزگشایی از اوجگیری مقالات پراستناد و داغ در جشنواره فناوری نانو/ چالشی که پژوهشگران را سرخورده کرده است
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری متفاوت در سال 99 به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و 10 آذر 99 با اعلام اسامی نفرات برگزیده در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.
۴۶۸ مقاله، ۲۶ طرح پژوهشی، ۵۵ کتاب تألیف و ترجمه، ۹۶ پژوهشگر برتر، ۳۰ پایاننامه و رساله، ۴۹ اختراع، ۱۸۲ پیشمحصول و محصول، ۱۶ واحد فناور و ۴ شرکت دانشبنیان از آثار ارسالی به پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بود.
بر این اساس، محمدمهدی فروغی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان در بخش مقاله برتر از مقالات پراستناد علوم پایه پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه برتر شد.
بیشتر بخوانید:
سنتز سبز نانوکاتالیست در حذف آلایندههای زیستمحیطی
اعلام برترینهای پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی
خبرنگار آنا به همین مناسبت گفتگویی را با فروغی ترتیب داده است که مشروح آن در پی میآید:
آنا: ابتدا خودتان را معرفی کنید.
فروغی: محمدمهدی فروغی دکتری شیمی تجزیه و دانشیار تمام وقت گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان و اکنون عهدهدار مسئولیت مرکز خدمات آزمایشگاه و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان هستم.
3 مقالهای که در جشنواره نانو فناوری دارای بیشترین شاخصهای ارزیابی بودند
در سه سال گذشته بیش از 50 مقاله در مجلات معتبر بینالمللی چاپ کرده و دو کتاب تألیف کردهام. در سال 1397 نیز بهعنوان نویسنده برتر کتابهای نانو در چهارمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدم و سال 1396 مقام پژوهشگر برتر استان کرمان را از آن خود کردم.
آنا: درباره اثرتان در جشنواره پنجم فناوری نانو توضیح کاملی ارائه دهید.
فروغی: در جشنواره نانو فناوری امسال سه مقاله که دارای بیشترین شاخصهای ارزیابی مقالات بودند را شرکت دادم که دو مقاله Research و یک مقاله Review بوده که با مشخصات زیر به چاپ رسیدهاند:
1- Lanthanum doped fern-like CuO nanoleaves/MWCNTs modified glassy carbon electrode for simultaneous determination of tramadol and acetaminophen. ((Sensors and Actuators B: Chemical )) IF: 7.10
2-A review on metal-organic frameworks: Synthesis and applications . ((Trends in Analytical Chemistry )) IF : 9/5
3-Green and facile microwave solvent-free synthesis of CeO2 nanoparticle-decorated CNTs as a quadruplet electrochemical platform for ultrasensitive and simultaneous detection of ascorbic acid, dopamine, uric acid and acetaminophen . ((Talanta)) IF:5.34
دو مقاله از سه مقاله مزبور سال 2020 توسط پایگاه معتبر وب اوساینس web of science جزء یکدهم درصد مقالات برتر فهرست موضوعی و بهعنوان مقاله داغ HOT Paper و مقاله پراستناد و High cieted paper انتخاب شد.
همچنین مقاله Review منتشر شده در مجله Trends in Analytical Chemistry در کمتر از یکسال نزدیک به 400 ارجاع شده است.
نقش نوآوری و خلّاقیت در جشنواره فناوری نانو
در این مقاله به نحوه سنتز و ساخت چارچوبهای آلی فلزی و کاربرد آنها اشاره شده و انواع روشهای ساخت مانند روشهای نفوذ، گرمایی، میکروسکوپی و الکتروشیمیایی، مکانیکی و شیمایی و فتوشیمیایی بررسی شده و کاربرد این نانومواد در جذب بر کاتالیز، حسگرها، باتریها و ... مورد ارزیابی قرار گرفته است.
آنا: دلایل برتری شما به سایر شرکتکنندهها در جشنواره چه بوده است؟
فروغی: در کارهای اخیر سعی کردم موضوع نوآوری و خلّاقیت در سنتز، ریختشناسی و مورفولوژی نانومواد در نظر گرفته شود؛ به کاربردهای این نانومواد و عملکرد آنها در حوزه الکتروشیمیایی بهخصوص ساخت حسگرهای الکتروشیمیایی نیز اهمیت ویژه داده شده است.
از سوی دیگر مقالات در مجلات معتبر بینالمللی که دارای ضریب تأثیر بالا و جزء 10 درصد مجلات برتر جهان هستند به چاپ رسیدهاند.
آنا: ارزیابی شما از جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به اینکه مجازی برگزار شده است، چیست؟
فروغی: جشنواره امسال با توجه به شرایط فعلی کشور از نظر تحریمهای ظالمانه آمریکا و کشورهای غربی که موجب کاهش دسترسی به مواد شیمیایی و دستگاهی شده است و بیماری همهگیر کرونا که فعالیتهای مختلف علمی را تحت تأثیر قرار داده، بسیار عالی و با کیفیت بالا برگزار شد.
برگزاری سخنرانیهای علمی، کارگاهها و نمایشگاههای مجازی از کارهای برجستهای بود که با تلاش استادان و همکاران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز صورت گرفت که جای قدردانی دارد و داوری مقالات ارسالی نیز بسیار با دقت انجام شده بود.
آنا: چه پیشنهادی برای رشد و ارتقای کیفیت جشنواره دارید؟ و احیاناً اگر انتقادی دارید بفرمایید.
فروغی: خوشبختانه بخشنامههای بسیار خوب تشویقی مانند آییننامه تشویقی مقالات، طرحهای پژوهشی، بخشنامه پژوهانه اساتید و ... برای ارتقای علمی دانشگاه در مجامع بینالمللی صادر شده که برای ایجاد انگیزه بین پژوهشگران دانشگاه حائز اهمیت است.
هرچه دانشگاه بتواند بستر مناسب را برای فعالیتهای تحقیقاتی مهیا کند وضعیت پژوهش ما در سطح ملی و بینالمللی ارتقا مییابد و در پرتو آن فناوری نانو که یکی از علوم کاربردی بوده پیشرفت خواهد کرد.
در این میان چالشهایی مانند بروکراسی بیش از اندازه اداری و طولانی شدن فرایند برای اجرای این بخشنامهها در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی موجب سرخوردگی پژوهشگران شده است.
بهعنوان مثال روند بررسی درخواست پژوهانه از تاریخ درخواست عضو هیئت علمی حدود 6 ماه، روند بررسی پایه تشویقی پنج ماه، تشویقی مقالات 10 ماه در واحدهای دانشگاهی، استان و سازمان مرکزی به طول میانجامد که این زمانها باید کمتر و موانع از سر راه پژوهشگران برداشته شود.
به گزارش آنا، معیارهای انتخاب آثار پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی در بخش پژوهشگر برتر (آثار پژوهشگر در حوزه فناوری نانو در پنج سال اخیر شامل کتاب، مقاله، طرح پژوهشی، اختراع و ...) مقاله برتر (تعداد ارجاعات و ضریب تأثیر، تعداد نویسندگان، نویسنده مسئول و ...)، کتاب برتر (تألیف یا ترجمه، تعداد نویسندگان، ناشر، تعداد دفعات چاپ و ...)، اختراع (داخلی یا خارجی، تبدیل به محصول شده، فایلینگ یا تأییدشده و ...)، طرح پژوهشی (داخلی یا خارجی، مبلغ طرح، تعداد نفرات و ...)، محصولات دانشبنیان (تأییدیهها، تولید اولیه و یا صنعتی، میزان نیاز صنایع، ...) بود.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/