میوه فروشی که نام میوه های لاکچری را نمی دانست/ واردات سالانه ۷۰۰ میلیون دلاری میوههای گرمسیری
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، موج لاکچریبازی، اتومبیل و خانه و لباس را درنوردیده و به خورد وخوراک رسیده است. در بعضی مغازههای میوهفروشی و سوپرمارکتها در مناطق خاصی از شهر، گاهی میوههایی دیده میشود که نامها و قیافههای ناآشنا و قیمتهای بسیار بالایی دارند؛ میوههایی که گاهی ممکن است یک عدد از آنها بیش از ۱۰۰هزارتومان قیمت داشته باشد و با این حال نهتنها کسی به قیمت آنها اعتراضی ندارد بلکه استقبال بسیار خوبی هم از آنها میشود چون خریداران آنها مردم عادی نیستند.
یک روز نسبتا سرد پاییزی به بازار میوه فروشهای تجریش رفتم. بازاری مملو از میوههای خوش رنگ و لعابی که اکثرا برند خارجی دارند و شاید خیلیها حتی اسمشان را ندانند. میوههای که متعلق به آب و هوای مدیترانهای و استوایی هستند و در سفره ما ایرانیها جای باز کرده اند، اما با قیمتهایی که حتی خود فروشندگان هم ناراضی از فروششان هستند.
قیمت هر عدد آناناس در بازار تجریش بین ۱۷۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است
آقا رضا یکی از میوه فروشهای قدیمی بازار تجریش است، او میگوید: میوههای که در سالهای گذشته نهایتا تا ۳۰ هزار تومان در همین بازار به فروش میرسید الان چند برابر شده و تا ۲۰۰ هزار تومان معامله میشود.
به گفته او یک کارتن ۹ عددی آناناس که وارد کشور میشود بین یک تا دو میلیون تومان قیمت دارد. این در حالی است که در سالهای گذشته هر کارتن ۹ عددی نهایتا ۲۵۰ هزار تومان قیمت داشت.
میوه فروشی که نام میوه های لاکچری را نمی دانست
چند قدم آنطرفتر به یکی دیگر از میوه فروشیهای این بازار در قلب تهران رفتم. میوه فروشی که حتی نام برخی از این لاکچریها خوش رنگ را نمیدانست.
او میگوید: مردم به دنبال میوههای خارجی هستند و طرفداران زیادی دارند، ما هم، چون نمیخواهیم مشتری هایمان را از دست بدهیم مجبوریم همه نوع میوه خارجی وارد کنیم.
چیکو، آووکادو، فیسالیس، پشن فروت، گواوا، انبه، نارگیل، فوجی، آناناس، فالسا و میوه اژدها تنها بخشی از میوههای گران قیمتی است که در این بازار دیده میشود.
میوههای گران قیمتی که فروشنده را ناراحت و داد خریدار را درآورده است
خریدارانی که میگویند برای اینکه سفره متفاوتی داشته باشند و اگر مهمان داشته باشند نیاز است حداقل میوههای همچون انبه، آناناس، آووکادو و نارگیل را در خانه هایشان داشته باشند، اما به چه قیمتی؟
واردات ۲۰۰ میلیون دلاری میوههای گرمسیری در ۵ ماهه اول امسال
برایم سوال بود در کشورمان سالانه چقدر برای واردات میوههای گرمسیری ارز از کشور خارج میشود؟ لطیفی سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران در این باره گفت: در پنج ماهه ابتدای امسال حدود ۲۶۰ هزار تن نارگیل، موز، آناناس، گلابی هندی، انبه و... به ارزش حدود ۲۰۰ میلیون دلار یعنی ۸۰۰ میلیارد تومان وارد کشور شده است.
این در حالی است که با بررسی آمار واردات در سالهای گذشته متوجه شدم میانگین سالانه میوههای گرمسیری به کشور حدود ۷۰۰ میلیون دلار است یعنی با دلار روز حدود ۱۷ هزار میلیارد در سال هزینه واردات این میوههای گران قیمت میشود، اما آیا واقعا نیاز است سالانه این همه سرمایه از کشور خارج شود و آیا در کشورمان نمیتوانیم میوههای گرمسیری را تولید کنیم؟
با کمی جستجو در اینترنت، متوجه شدم تمام میوههای گرمسیری را میشود در کشورمان تولید کنیم، حتی حدود ۱۵ نوع میوه گرمسیری به راحتی در کشور امکان تولید دارد.
برای پیدا کردن پاسخ بهتر به این سوال، از تهران به گلخانه طبیعی ایران در جنوب استان سیستان و بلوچستان سفر کردم رفتم.
کنارک و چابهار همیشه بهار، جاهایی که مردم و باغداران آن معتقد هستند با سرمایه گذاری در این منطقه میتوان جلوی واردات میوههای گرمسیری را گرفت.
به منطقه کهیر در شهرستان کنارک و باغ ۵۰ ساله آقای هوت رفتم. او میگوید: در این باغ، درختهای انبه ۵۰ ساله، گواوا، کنار، پاپایا و انبه داریم که سالانه ۱۰۰ تن انبه، ۱۰ تن گواوا و ۲۰ تن کنار برداشت میکنیم و ۱۰ نفر مشغول به کار کردیم.
زمین های جنوب استان سیستان و بلوچستان مستعد کشت میوه های گرمسیری
ملاشاهی کارشناسی باغبانی جهاد کشاورزی کنارک در این باره میگوید: جنوب استان سیستان و بلوچستان از لحاظ شرایط اقلیم و خاکشناسی با کشورهایی همچون فیلیپین و اکوادور برابری میکند.
کمی آنطرفتر به باغ ۴۰ هکتاری ملک محمد رفتم. باغی که تاکنون ۱۰ هکتار آن با تلاشهای چند ساله او و برادرانشان آباد شده است. او میگوید: در این باغ، ۴ هکتار موز و ۶ هکتار گواوا کاشتیم و یکی دو سالی است که به محصول اقتصادی رسیده است.
ملک محمد میافزاید: این منطقه قبلا برهوت و غیر قابل استفاده بوده، اما با تلاش شبانه روزی خانواده اش اکنون به بهشتی در کویر تبدیل شده است و اگر حمایت شویم، ۳۰ هکتار دیگر را نیز آباد کنیم.
او همچنین میگوید: ما در حال حاضر میوه گواوا را تولید میکنیم، اما در کشور خودمان جایگاهی ندارد و مردم یا آن را نمیشناسند یا بازارهای داخلی بیشتر سمت فروش میوههای وارداتی میروند در حالی که آنها را هم اکنون خودمان تولید میکنیم.
اگر دولت حمایت کند و جلوی واردات میوههایی را که امکان تولید آن را داریم ، بگیرد، هم نیاز بازار تامین میشود هم باغداری در این منطقه جان میگیرد.
استفاده از دو درصد اراضی کشاورزی جنوب استان برای محصولات گرمسیری
از ۳۰۰ هزار هکتار زمین مستعد برای کشت میوههای گرمسیری، تنها ۵ هزار هکتار آن یعنی کمتر از دو درصد برای تولید میوههای گرمسیری استفاده میشود.
میرلاشاری مدیر جهاد کشاورزی چابهار میگوید: اگر چنانچه بتوانیم سطح زیر کشت میوههای گرمسیری از ۵ هزار هکتار فعلی را به ۴۰ یا ۵۰ هزار هکتار برسانیم قطعا جلوی خروج ۴۰۰ میلیون دلار ارز را خواهیم گرفت.
میوههای موز، انبه، کنار، چیکو، نارگیل، پاپایا، گواوا، فالسا، بیدام، تمبر هندی و سیتاپل در فضای باز و میوههای آووکادو، فیسالیس، پشن فروت و آناناس در زیر سایه بان در جنوب استان سیستان و بلوچستان قابل کشت و تولید تجاری است.
همراه رئیس مرکز ایستگاه تحقیقات کشاورزی چابهار به گلخانه تولید آناناس رفتم. صوفی رئیس این مرکز تحقیقات میگوید: در هر هکتار میتوان ۷۰ هزار بوته آناناس کاشته شود و، چون هر بوته آن سه عدد میوه میدهد، از هر هکتار میتوان حدود ۲۱۰ هزار عدد آناناس برداشت کرد.
بر اساس آمارها میانگین واردات آناناس ۷ هزار تن در سال است که با یک حساب سر انگشتی اگر ۱۴۰ گلخانه یک هکتاری ایجاد شود، میتوان نیاز بازار را تامین و جلوی واردات این میوه گران قیمت را گرفت.
باهوکلات بزرگترین نهالستان میوههای گرمسیری کشور
البته برای تکمیل زنجیره تولید میوههای گرمسیری در این منطقه کارهای خوبی هم انجام شده است. یکی از این کارها، ایجاد بزرگترین نهالستان میوههای گرمسیری در باهوکلات است.
صوری رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی چابهار گفت: در این نهالستان تقریبا همه میوههای گرمسیری اعم از انبه، تمبر هندی، گواوا، چیکو، پاپایا، کنار و موز با ارقام مختلف تولید میشود.
حمید بلوچ نماینده سرمایه گذار بخش خصوصی این نهالستان گفت: این طرح با سرمایه گذاری اولیه ۵۰۰ میلیون تومان راه اندازی شده و در حال حاضر ۲۰ نفر اشتغالزایی داریم و نهالهای تولید شده در این نهالستان با تاییدیه مرکز تحقیقات روانه بازارمی شوند.
او افزود: سالانه ۱۰۰ هزار نهال میوههای گرمسیری در این نهالستان تولید میشود و علاوه بر تامین نیاز بازار داخلی کشور، امکان صادرات هم داریم.
حال که زمین حاصلخیز موجود و نهال هم به اندازه کافی وجود دارد، یک مشکل اساسی بر سر راه توسعه کشت میوههای گرمسیری است. تامین آب مهمترین مشکل برای توسعه باغات میوههای گرمسیری است. دو راه برای حل این مشکل وجود دارد، یکی تامین آب مورد نیاز از طریق حفر چاه یا ایجاد سدهای آبی و دیگری نمک زدایی آب دریا و شیرین سازی آن است.
سارانی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای استان میگوید: از ۱۰ میلیون تخصیص آب سد زیردان که در قالب گلخانه بوده، ۵ میلیون متر مکعب برای تولید میوههای گرمسیری در اختیار جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
یوسفی فرماندار کنارک هم میگوید: دولت برای حمایت از توسعه باغات گرمسیری در این منطقه قدمهای خوبی برداشته که مهمترین آن، ایجاد طرح شیرین سازی آب دریا برای کشاورزی است که اولین بار در سطح کشور در این منطقه در حال انجام است.
اما آنچه که باغداران میگویند هنوز تامین آب برای آبیاری باغات جای کار دارد و زمینهای مستعد این منطقه تشنه آب و تولید میوههای گرمسیری هستند.
با حمایت از باغداران این منطقه میتوان، جنوب سیستان و بلوچستان را مهد تولید میوههای گرمسیری کرد و در صورت سرمایه گذاری و اعتماد به ظرفیتهای این منطقه علاوه بر جلوگیری از واردات ۷۰۰ میلیون دلاری میوههای گرمسیری در سال، هم میشود کام باغداران را شیرین کرد هم برای ۶۰۰ هزار نفز شغل پایدار ایجاد کرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/
انتهای پیام/