لزوم تغییر شیوه اطلاعرسانی در آمار کرونا/ لاری سخنگوی وزارت بهداشت است یا مسئول مرکز آمار فوتیها؟!
گروه اجتماعی خبرگزاری-محمودرضا زارع؛ بیش از 9 ماه است که از تولد کرونا در ایران میگذرد؛ نوزادی بدقدم که حالا قریب به یک میلیون نفر را در کشور با خود درگیر کرده و فراز و فرود زیادی را نیز پشت سر گذاشته است؛ چه روزهایی که آمار فوتشدههای کرونایی دورقمی شده بود و چه آبان سیاهی که تا نزدیکی روزانه 500 فوتی هم رسید.
علیایحال در این میان و از همان روزهای نخست، ارائه آمار روزانه از سوی نماینده وزارت بهداشت یا همان سخنگوی این وزارتخانه از طریق رسانه ملی، تصمیمی بود که اجرایی شد و تاکنون نیز ادامه یافته است. تنها تغییر در این شیوه، تعویض لاری با جهانپور بود؛ تغییری که انتظار میرفت روند ارائه آمار را نیز متحول کند اما نه تنها این روند متحول نشد بلکه به مرور زمان به عادیانگاری این ویروس در بین مردم نیز کمک میکرد.
پرسشهایی از این دست که «امروز آمار فوتیها چقدر بود؟» و یا «نسبت به روز گذشته تعداد مبتلایان کاهشی بود یا افزایشی؟» به دیالوگهای ثابت این مدت عموم مردم تبدیل شده و با ورود به دهمین ماه همهگیری ویروس کرونا در کشور، اعلام آمارها توسط سخنگوی وزارت بهداشت جذابیت روزهای اول خود را از دست داده است.
نحوه اطلاعرسانی و تشکیک در ضرورت اعلام آمارها به یک شکل و شیوه مشخص و توسط یک مقام بلندپایه رسمی وزارت بهداشت، حالا و در آستانه یکسالگی شیوع کرونا به پرسشی تبدیل شده که تغییر در اطلاعرسانیها و گفتمان رایج در خصوص آمار روزانه کرونا را ضرورت میبخشد.
سیما سادات لاری که بهعنوان اولین سخنگوی رسمی وزارت بهداشت انتخاب شده بود پس از گذشت مدتی از حضور در برنامه زنده شبکه خبر و اعلام روزانه آمار کرونا با بازخورد نهچندان مناسبی از سوی مخاطبان روبهرو شد که به نوع محاوره وی در اعلام آمارها انتقاد داشتند، با این وجود هرروز و در رأس ساعتی مشخص روی برنامه پخش زنده سیما آمده و به صورت یک شیوه کاملا بدیهی و عادی آمارهای کرونا را اعلام میکند. اینکه آیا اساساً وظیفه لاری و شأن او به عنوان سخنگوی وزارت بهداشت صرفاً اعلام آمارها است یا خیر و یا در مقام پاسخ به سوالات خبرنگاران کمتر در رسانهها بروز و ظهور دارد نقدی است که بر او وارد بوده و اکنون زمان تغییر در نحوه و شیوه اطلاعرسانی آمارها برای مقابله با عوارض عادیپنداری و تکراری شدن این موضوع است.
نکته بعدی، عدم ضرورت اعلام روزانه آمارهای کرونایی به شیوه کنونی و استفاده از ظرفیت صدا و سیما برای ذکر آمارهایی است که میتواند به صورت کاملاً حرفهایتری اطلاعرسانی شود. حضور یک مقام ارشد وزارت بهداشت در زمان طلایی اخبار ساعت 14 سیما تنها برای بیان آمار مبتلایان و فوتیها بدون آنکه به موضوعات و هشدارهای دیگری اشاره شود رفتار رسانهای خاصی نیست که جایگزینی نداشته باشد و میتوان با استفاده از کانالهای رسمی وزارت بهداشت در فضای مجازی، ظرفیت رسانهها و اینفوگرافیهایی که هرروز این وزارتخانه از آمار کروناییها منتشر میکند سبک و سیاق اطلاعرسانی روزانه آمار کرونا را تغییر داد.
ضرورت این اتفاق آنجایی تأکید میشود که بیان فوت روزانه چندصد نفری به دلیل کرونا میتواند از نظر روانی تأثیر مخربی بر خطرپذیری کرونا داشته باشد و البته سادهانگاری خطرات این ویروس را هم تضمین میکند؛ روالی که شاید در کنار تلاشهای کادر درمان و ابلاغ پروتکلهای سختگیرانه برای مبارزه با این ویروس میتواند خلل ایجاد کند.
انتهای پیام/4076/پ
انتهای پیام/